2009. április 28., kedd

Még egy kis tudomány

Mivel ugye felkészültnek kell lenni a mai világban, és nem lehet elég információt felszedni, ezért folyamatosan képzem magam:) Ezt most találtam, talán hasznos lehet másnak is:

1. kép
Estrogen = ösztrogén
2. kép
Basal temperature = alaphõmér-
séklet

3. kép
Ovularium = Peteérés; Follicle =
tüszõ; Ovulation = peteérés;
Corpus luteum = sárgatest

4. kép
Dotted structure = pontozott
szerkezet; Ferning structure =
páfrányos szerkezet

Diagramm
Infertile = terméketlen; Fertile =
termékeny; Days = napok

A forrás a babatervezok.hu...de mivel a fenti oldal vírusossága miatt némelyik böngésző letiltja a blogot, ezért javítjuk.

Csak tudományosan...



Elsőre nem sikerült.. hát van ilyen. Gyakorlat teszi a mestert. És még sok más okosságot is lehetne mondani. De inkább nem teszem, mert a végeredmény(telenségen) nem változtat semmit.
Viszont lelkesedésünk továbbra is töretlen, ezért újult erővel vágunk neki ennek a hónapnak, amelynek most már minden kétséget kizáróan lesz eredménye :).
Merthogy ugyan a természetet nem lehet megerőszakolni, mert azt nem szereti, de azért informálódni-kíváncsiskodni nem bűn, ezért segítségül hívtunk némi tudományos segítséget. Vettünk ovulációs tesztet kétfélét, meg elkezdtük a hőmérőzést is. Igazából arra jó, hogy akkor amikor a legtermékenyebb V. akkor biztosan szeretkezzünk, ezzel a legnagyobb esélyt adva a babának, de talán sokat segít a helyezeten, hogy az április elmúlásával elmúlt a görcsös nyomás az emberből, hogy márpedig most kell.
Most már akkor jön a Törpike, amikor ő úgy gondolja, itt az ideje, hogy megajándékozzon minket. (azért remélem nem várat magára sokat :) )

2009. április 27., hétfő

Ember tervez, reménykedik…

…aztán a természet dönt. Mert a természet nem szereti, ha beleszólnak a dolgában, ahogy KáeM szokta mondani: „bosszúálló”. Hát úgy tűnik, hogy kicsit görcsösek voltunk. Mert szombaton este (két nappal a várt előtt) megjött a menzeszem. Nem kis csalódást okozva ezzel nekünk:(



Tudjuk, hogy nem maradtunk le semmiről és azt is, hogy az első próbálkozásra nagyon ritkán jön össze a dolog, de azért nagyon reménykedtünk, s én egy csomó koraterhességi tünetet felfedeztem magamon, hogy valóban megfogan és elment a baba, vagy csak beképzeltem, nehéz lenne így utólag megállapítani. ("A statisztikák szerint minden 10. terhesség vetéléssel végződik. Pontos adat nincsen, hiszen sokszor a nő nem is veszi észre, hogy terhes, hiszen közvetlenül a beágyazódás után, egy normál menstruáció során elvetél. Ilyenkor a menzesz lehet a szokásosnál bővebb, darabos. Az ilyen, nagyon korai vetélés esetén a méhűr rendszerint spontán, teljesen kiürül, orvosi beavatkozásra többnyire nincs szükség. Ilyen esetekben nem kell várakozni, akár a következő ciklustól újra teherbe lehet esni.")




De nem hagyjuk magunkat, s a kezdeti szomorúság, csalódottság is hamar átadta a helyét az újabb tervezgetésnek.A következő „körre” még jobban felkészülünk. Mégis jön az ovulációs teszt, hogy pontosítsuk, amit így is sejtünk:)

2009. április 21., kedd

Türelem, ami rózsát/babát terem?

Múlt hétvégén nem csak a könyveket szereztük be, hanem két 10 IU/l HCG érzékenységgel rendelkező tesztet. Ez elég érzékenynek számít, bár lényegében minden internetes oldalon mást írnak arról, hogy melyik teszt (milyen érzékenységű) mikori terhességet tud kimutatni. Arról nem is beszélve, hogy a beágyazódáshoz képest számol a legtöbb teszt, ami azért – lássuk be – elég ködös, hiszen a peteérését még csak-csak tudja az emberlánya, na de a beágyazódást? Aminek vagy vannak tünetei vagy nincsenek (erről itt van egy összefoglaló:)).





Na de vissza a teszthez, a leírása is elég ködös, nem éppen konkrét arra vonatkozóan, hogy mikor tud a teszt már viszonylag pontos eredményt adni. Ezt a fajtát pedig a neten sem találtam meg, a jelek szerint nagyon új még.
A tesztek most a polcon várják sorsukat. Nagyon kíváncsiak vagyunk, mert ugyan a fenti oldalon (és más oldalakon) olvasott tünetekből produkálok néhányat, de azért ezt nem tekintem biztosnak, már csak azért sem, mert könnyen elképzelhető, hogy csak azért érzem ezeket, mert olvastam róla, hogy ilyen „kell(ene)” éreznem. Ennek ellenére még várunk. A korábban bemutatott táblázat szerint szombaton érdemes megcsinálni a tesztet. De úgy gondolom, hogy ott a normál 20-25 IU/l HCG érzékenységű tesztre utalnak.



KáeM netes művelődése által arra jutottunk, hogy szerdán vagy csütörtökön reggel már értékelhető eredménye lehet a tesztnek. Az még nem dőlt el, hogy tényleg meg csinálom-e. Mert azért természetesen van az emberben félelem is, a csalódástól. Meg hát ha most negatív az még nem jelenti azt, hogy tényleg nincs baba a pocakomba, hanem jelentheti azt is, hogy még nem elég magas a HCG szintem…nem egyszerű. Persze nyílván a kimaradó menzesz már sokat elárul, de hát mit tegyen egy kíváncsi pár?:D Nyílván nem tragédia, ha elsőre nem fogant meg a baba, de ettől még jó lenne biztosat tudni:$




A bejegyzések ellenére szeretném leszögezni, hogy nem görcsölünk rajta, meg nem parázunk be, ha nem sikerült, egyszerűen csak kíváncsiak és picit türelmetlenek vagyunk.

2009. április 20., hétfő

Művelődünk

A nagy várakozásban úgy döntöttünk, hogy beszerzünk néhány könyvet. Mert ugyan úgy gondolom, hogy amilyen információ nincs fent a neten az nem is létezik, mégis nagyon szeretem a könyveket, mert más érzés kézbe venni, megszagolni és úgy olvasni, mint egy monitor előtt. A netről kinyomtatott anyagok meg valahogy nem olyanok. Két könyvet választottunk pénteken délután a könyvesboltban, ma pedig megrendeltem egyet, amibe ott belelapoztam és tetszett.

Mind a három könyv a kilenc hónapról szól. A gyereknevelésről szóló könyvekkel egyrészt még ráérünk, másrészt úgy gondoljuk, hogy gyereket nem könyvből kell nevelni:)))


1. W. Ungváry Renáta: A Kismama terheskönyve
Eddig ebből olvastam el a legtöbbet, és nagyon tetszik. Jól közelítik meg a témát, laikusoknak szóló információkkal és tippekkel.







2. Solymosi Éva:BABÁT VÁRUNK - MINDEN KÉRDÉSRE ITT A VÁLASZ
Ebbe a könyvesboltba KáeM lapozott bele és az alapján választottuk. Otthon én is belenéztem, de még komolyabban nem álltam neki olvasni.




3. Sharon Mazel - Heidi Murkoff: AZ A 9 HÓNAP – TERHESNAPLÓ
Ebbe a könyvesboltban belelapoztam, ott megtetszett, de aztán akkor nem vettem meg, most végülis megrendeltem. Naptárszerű, amiben vannak infók is, de végülis ha jól láttam maga a kismama tölti ki, így tulajdonképpen egy mindig magánál tartott naplóvá alakul. Ezt hasznosnak tartom:) AZ első gondolatom az volt, hogy átnézem a tartalmát és megcsinálom magamnak, de aztán mégis a megrendelés mellett döntöttem. Az elnevezése: Terhesnapló nagyon nem tetszik, de majd csinálok neki másik borítót:D




4. Lehoczki – Nemeshanyi – Rajnai – Wessely:Hurrá, ikrek!
Ezt a könyvet azért nem említettem fentebb, mert nem most vettük, s nem is babavárás kapcsán, hanem mert az egyik szerzőt ismerem, s kíváncsi voltam, hogy könyvben mit hoztak ki. Végig még nem olvastam, de amennyit olvastam belőle az jónak tűnik. Nem profik írták, csak tapasztalt ikres anyukák. Mivel ez is beletartozik a kismamás irodalmi tárházunkba, hát úgy gondoltam, hogy nem hagyom ki.
Ezeken kívül időnként megveszem még a kismamás, babavárós újságokat, de komoly rendszeres olvasója, eddig egyiknek sem lettem.

Lenni vagy nem lenni...



Azért be kell valjam, ez a legnehezebb az egész gyerektémában (eddig legalábbis). Ugye jó tervezőkhöz híven mindent kitaláltunk, kiszámoltunk, megtettük amit kell, és most várunk.
És persze az ember olvas, és próbál művelődni a neten, és persze 200 millió netes embertársa van, aki tudja a tutit, hogy milyen tünetei vannak a korai áldott állapotnak. És persze már azt sem lehet eldönteni, hogy azért van tünet, mert pszihésen tudjuk, hogy ezt kéne érezni, vagy mert tényleg van-e, és persze hogy mikor teszteljünk.
Mert: ha most tesztelünk és pozitív, akkor hurrá. Ha most tesztelünk és negatív, akkor egyrészt csalódás, de mi van ha mégis, csak most még nem. Viszont ha várunk, és akkor is negatív, na az a totál csalódás. Úgyhogy most várunk, és bízunk benne, hogy bízhatunk benne. Közben meg becsavarodik az ember :).
Aztán ugye jön a nagy kérdés.. mi van ha negatív.. és még akkor mi van a pozitív.. persze nagy öröm meg boldogság, de akkor megin t jelentkezik egy csomó megoldandó feladat, izgulás vizsgálatok. Szóval ez a szaporodás bonyolult egy dolog :).
Egyébként azóta is foglalkoztat a kérdés, hogy mekkora csoda is valójában, hogy 2 db fél sejtből egy egész élet fejlődik ki. És a szív meg egyszer csak magától el kezd dobogni. Ez fantasztikus.
Amúgy bátran állíthatom, hogy szerintem órási hátránya a férfi nemnek, hogy ebből a belsőséges kapcsolatból kimarad. És persze a kimaradás nem igaz a mi kapcsolatunkra a párommal, de az ahogy ki szokták fejezni, hogy a "szíve alatt hordja" a babát, mindent elmond arról a belsőséges kapcsolatról, ami csak az anya, és a kisbabája között jöhet létre.

2009. április 15., szerda

Élesben

Amikor elkezdtem írni a blogot még úgy gondoltam, hogy iszonyatosan sok idő van áprilisig, főleg azért is, mert időközben felmerült, hogy a gazdasági válságra tekintettel elhalasztjuk a témát, legalábbis pár hónappal. Ennek ellenére a múlt hét elején több oldalon is kiszámolgattam, hogy mikor is van nekem a következő peteérésem.
A kedvencem az alábbi naptáras megoldást lett, ezt a Kismama.hu oldalon „gyártottam”.




Csütörtök, pénteken szabadságot kértünk, no nem a babagyártás miatt, hanem, mert kifestettük a lakást (nem a cliparton látható pink színre:P), s eközben rengeteget beszélgettünk, hogy mikor is legyen, meddig is halasszuk. KáeM szerint az látszott rajtam, hogy én már nagyon akarom, de azért bevallom a frankót: tényleg nagyon akarom, de azért van benne mindenféle bizonytalanság is. Lényeg a lényeg arra jutottunk, hogy itt az ideje, meg amúgy is, úgy terveztük, hogy 2010 januárjában lesz babánk, s amit eddig elterveztünk az úgy is volt, itt is legyen hát úgy. Mi legalábbis igyekeztünk mindent megtenni.



A festés után jött csak az élvezeti rész. Ahogy a nőgyógyász is javasolta: „peteérés előtt 1 nap önmegtartóztatás, majd három napon keresztül napi egy, tényleg egy, nem mint a nyulak”. BetartottukJ De azt azért elárulom, hogy nem olyan vicces dolog ez, mármint nem a gyerekgyártás, semmi gondunk nincs a szex-el/szeretkezéssel, ha magunk döntjük el a mikort és hogyant, na de itt azért keményen tervezett és némileg kényszeres volt a dolog. S az is hozzátartozik, hogy tekintettel a festésre nem voltunk éppen kipihentek, frissek, fittek vagy üdék. Persze nyilván nincs semmi gond, ha nem pont most fogan meg a baba, de az esélyt meg akartuk adni rá, méghozzá a lehető legnagyobb esélyt, amit a természet dolgába nem beleavatkozva meg tudtunk adni. Így hát most várjuk, hogy elmaradjanak a piros betűs napok. Addig nem tesztelünk, csak azután mikor már pár napot késett, s a pozitív teszttel látogatjuk meg a Vigyorit.

Azért nem tesztelünk előbb, mert nagyon sok nőnél előfordul, hogy megtermékenyül, de nem ágyazódik be, viszont a teszt a megtermékenyülést mutatja, így ha nem ágyazódik be és a menzesszel távozik (a nők többsége élete során több ilyen jellegű „vetélést” is átél, anélkül, hogy tudna róla), akkor csak hiú reményeket tápláltunk. Nem állítom, hogy könnyű megállni a dolgot, mert persze nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerrel jártunk-e, de ugyanakkor nem szeretnék csalódni, ha a teszt „hibás” eredményt mutat. A teszteléssel kapcsolatos mikor kérdésről bővebb információk itt és itt.

2009. április 1., szerda

Munkahely és várandósság I.

Azért I. mert biztos lesz még ilyen később is, most egyenlőre csak elméletben. Mert hogy még nem vagyok kismama, de van a csapatunkban két kismama (az egyik táppénzen, szóval egy van jelen) és három kispapa. Illetve több viszonylag friss édesanya, és még több laikus (akiknek már nem lesz, vagy még nincs gyerekük). A napi témák között – mióta megtudtuk a várandósságot – természetesen állandóan szerepel (dobogós helyen, a gazdasági és politikai helyzet mellett). Nem tudom, hogy a kismamák hogy viselik, de én egyenlőre laikusként elég nehezen. Nem csípem, ha beleszólnak az életünkbe, sem kicsit, sem nagyon. S számomra itt már sokszor nem a finom megbeszélés, vagy a tanács (amit vagy megfogadok vagy nem), hanem a kemény meggyőzés kategóriába tartozik a téma.


Az a tervem, hogy ameddig csak lehet maradok dolgozni, mert nem mondanám stresszesnek a munkámat, sőt, szerintem ideális kismama állás. De hogy az állandó „jó tanácsokat” hogyan fogom viselni azt nem tudom. Eleve a tervezést sem mondtuk el senkinek, részben a már említett okok miatt, részben pedig azért, hogy ne kérdezgessék folyton, hogy sikerült-e már. És bevallom azt is, hogy amíg nagyon nem muszáj addig nem akarom közhírré tenni.

Most szívesen feltenném a kérdést, hogy mások ezt hogyan élték meg, de mivel a blog zárt, s titkos, ezt nem tehetem meg. Azért majd ha egyszer, akkor szeretettel olvasom mások történeteit erről.
Egyébként a kispapák is rendszeresen hozzászólnak a beszélgetésekhez. Az egyik – első gyermeket váró kispapa – a tipikus „paraanyuka” megtestesítője, mindenen tud parázni, szokta mesélni, hogy a felesége tök kiakad rajta, hogy ezt a sok „hülyeséget” mind honnan szedi:P



Félreértés ne essék nincs bajom azzal, hogy beszélgetünk a témáról, illetve azzal sincs, hogy tanácsokat adnak, azzal van, hogy időnként megy a beparáztatás (persze tudom, hogy csak annál működik, aki parázásra hajlamos). Na mindegy, csak elméláztam a témán, egy iménti „beszélgetés” kapcsán.

Tudatos tervezés segédlettel

Mint az a korábbi bejegyzésekből már bizonyára kiderül, mi eléggé tudatosan tervezzük a baba dolgot. Tekintettel arra, hogy a nőgyógyász meglepődött a kérdéseinken, úgy gondolom, hogy ez nem annyira gyakori.
A tervezés a beszélgetéssel kezdődött, a mikor is vágjunk bele témával. Ezt már kiveséztem. Ezután jött az, hogy mit is lehet ma Magyarországon tenni, egy tudatos párnak. A nőgyógyász egyértelmű volt, ahogy az internet böngészése is. Fórumozásba nem akartam belevágni – fórumoztam már más témában, nem vágyom vissza – de azért bele-bele olvasgatok az ilyen témájú írásokba, hiszen sok hasznos információt meg lehet tudni. (Több oldalon is lehet megfelelő fórumot találni: NLC, Babafalva)




Az interneten bukkantam rá a lehetőségre, hogy van családtervező szolgálat kis országunkban. Igaz csak Budapesten, de nekünk ez most éppen megfelelő. Több oldalon is találtam rá utalást, végül sikerült megtalálni a saját honlapot. Nos nem éppen informatív, sokkal okosabb nem lettem. Próbáltam őket telefonon elérni nem jártam sikerrel, bizonyára nem a megfelelő pillanatot kaptam el. Az oldalukon talált rendelési időt és az általuk kínált szolgáltatások átböngészve végülis arra jutottunk, hogy ez kimarad az életünkből. Akit esetleg érdekel, az itt talál róluk infókat.

Azért a fentieken kívül is van még lehetőség az internet pozitív oldalát bevetve a tudatos készülődésre. Vannak ilyen-olyan peteérést kiszámító kalkulátorok (Babafalva kalkulátor, NLC kalkulátor), ami azért nem rossz. Lehet oda-vissza számolgatni a gyerek születését.


Létezik a Jónás naptár elnevezésű csoda módszer, amivel állítólag a születendő gyermek nemét lehet meghatározni. Nos ezt visszanézegettük a családban, amennyire tudtuk, olyan 70%-os arányban stimmel, a többi helyen, ahol nem pontos, ott azért nem pontos, mert semmilyen nemet nem adott meg. Olyat nem találtunk, hogy ellenkezőt jelzett volna. Azért én ezt fenntartásokkal kezelem csak és inkább játéknak tekintem, mint véresen komolynak. (Pontos használati leírás a Babafalván) Angol nyelvű oldalakat pedig a google segítségével itt találhatunk.





Egy kínai nem meghatározós naptárt is találtam. Ami szerintem még a Jónás naptár tudományos szintjét sem közelíti meg, de attól még ide tartozik és jópofa. Az számításához azonban a ránézésnél azért többre van szükség: a Velveten olvashatók a részletek, bevallom, hogy én nem jutottam megoldásra, de jót szórakoztam:)