2011. május 31., kedd

Hogyan (ne) gondozzuk a csecsemőt:)

Még nagyon távol volt a várandósság gondolata is, amikor kaptam egy kolléganőmtől e-mailben, de már akkor is jól szórakoztam rajta. Most újra:) /Kattintásra nagyban-jobban látszik minden/

2011. május 30., hétfő

28. hetes kontroll - Dr. Herczeg Szabolcs

Ismét az első időpont volt a miénk, nem is késtünk (negyed órával korábban ott voltunk), de ennek ellenére megelőztek...mint később kiderült egy riadt kismama, akinek problémája akadt a hétvégén, de szerencsére nem volt komoly gond:)


Doktor úr nagyon kedvesen fogadott, dicsérte, hogy milyen jó színem van és mennyire látszik, hogy még mindig jól érzem magam...avagy majd kicsattanok. 

A kérdésekkel kezdtük:
- A napozásról...amit kifejezetten ajánlott a baba miatt is (D vitamin), de a PCOS-re is jótékony hatása van.
- A pocak keményedésről: elmondta, hogy amíg nem szabályosan ciklikus, addig teljesen normális és egyre gyakoribb lesz most már (akár több órát is fájhat egyfolytában, ha utána megszűnik). Ez tulajdonképpen a Braxton-Hicks kontrakciók, avagy a jóslófájások. Ha 5-10 perces ciklusokban jelentkeznek, akkor van gond...mert az koraszülést jelent. 
- Beszéltük, hogy aktuális egy újabb vérvétel és a harmadik toxoplasma szűrés is.
- S ismét előkerültek a szüléssel kapcsolatos piszkos anyagiak, mert hát olvastam egy véleményt Róbert Klinikás szülésről, ahol a kommenteknél többen is jelezték, hogy vannak olyan orvosok akik a fix ár ellenére még kérnek borítékot is....nos ő nem kér, kifejezetten kérte, hogy senkinek ne is adjuk. Neki fizetünk a terhesgondozásért minden alkalommal, a kórházban pedig majd az távozáskor a már többször átbeszélt és honlapon is megtalálható összeget.
- Írattam gyógyszert, helyes kis igazolást a házi orvosnak.
- A strandolásról/úszásról pedig már korábban kérdeztem telefonon, egy nagyon meleg napon, amikor szívem szerint elmentem volna úszni egyet....kifejezetten nem ajánlotta, a fokozott fertőzés veszély miatt, ami sajnos koraszüléshez vezethet. /Bevallom ez vízes dologgal való teljes ellenérzés kicsit meglepett, hiszen van, ahol kifejezetten az enyhe vízi sportokat ajánlják a várandósoknak, de természetesen megértem...úsztam versenyszerűen, nem kell bemutatni, hogy milyen fincsiségeket is lehet összeszedni még egy jól tisztán tartott uszodában is/


Ezután kukkoltunk...vagyis inkább mértünk, mert Zsebi szokásosan a kukacát és a hátát mutogatta egyebet nem igazán:) Ahogy a fenti képen is látható, immár 1400 gramm körül van a súlya, s a jelek szerint nagyon jól érzi magát. Medence végü fekvésben van, amit a Doktor úr kifejezetten előnyösnek tartott, mert hogy így nem gyakorol igazán nyomást a méhszájra, vagyis az nem kezd el kitágulni. A méretét is méltatta, s kiemelte, hogy ugyan nincs semmilyen indikációs tényező a koraszülésre, de ha esetleg megtörténne, akkor sem kell izgulni, mert Magyarországon a viszonylag magas arányú koraszülések miatt, kiemelkedően jó a koraszülött ellátás és egy kilós babákat már nem veszítenek el. De a végén még egyszer megerősítette, hogy nem kell koraszüléstől tartani:) Az is jól látható volt, hogy a méh növekedésével feljebb csúszott annyira a placenta, hogy nem kell a császárnál belevágni:D Egy hónap múlva találkozunk, mondta, hogy reméli, hogy akkor is ilyen vidám és mosolygós leszek és továbbra sem érzek semmi kellemetlenséget:)

Az asszisztens hölgy mért vérnyomást, írt számlát, elvette a pénzt, s adott új időpontot, mi pedig 8.20ra már a kocsiban ültünk és tekertünk hazafelé.

Hétről-hétre: 29. Hét



Baba
A kicsi szabad mozgása a helyhiány miatt egyre inkább csökken, lelassul. Többet alszik, mint amennyit ébren van, a mozgások is inkább csak helyezkedések, de erőteljesebbek, ami néha kellemetlen lehet. Mostanra már eléri a 1,2 kg-ot. Elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörös vértesteket termel. A baba napi fél litert pisil.


Kismama
Elkezdődött a harmadik trimeszter. Egyre növekvő hasad néha már útban lehet, de helyes testtartással, tornával, pihenéssel és megfelelő táplálkozással az esetleges panaszok minimalizálhatóak. Hasadon jól látható, amikor a pici mozgolódik. Meg tudod különböztetni, a popsiját a könyökétől, a lábrúgásokat a kéz boxolásaitól. Ilyenkor beszélj babádhoz, simogasd a hasad, hogy megnyugodjon. A kicsi lábai erősebbek, így ezek a rúgások jóval nagyobbak, mint a finom kézmozdulatok.

2011. május 29., vasárnap

Második trimeszter

Lényegében teljesen hihetetlen módon, de ez is eltelt...rohan az idő. Továbbra sem voltak egetrengető tüneteim, nagyon jól éreztem magam. De azért kerüljön megemlítésre, ami volt:

- Súlygyarapodás terén: 4-5 kiló jött fel eddig összesen. Bár ez nem is rossz, tekintettel arra, hogy kevésbé szigorúan tartom be az inzulinrezisztencia miatti diétát, mint a várandósság előtt.

- A magnézium szedés ellenére előfordult néha egy kis vádli görcs, de KáeM nagyon profin ki tudja masszírozni:)

- Mocorgás: a 12. hét óta érzem a rezgő/pillangózó mocorgását Zsebinek, természetesen ez az idő előrehaladtával erőteljesebb érzéssé változott. Sokat mocorog:) Esténként kapható egy kis "játékra" is...szívesen követi a pocakon lévő kezünket. Kialakult egyfajta napi ritmusa is...ha ez a megszületése után is így marad nem lesz okunk panaszra: este 10 körül, amikor vízszintesbe tesszük magunkat, akkor kicsit még lambadázik, játszik velünk, aztán szépen elalszik (velünk együtt:P), éjszaka szinte minden nap óramű pontosággal 3 körül kel fel egy rövid "menj ki a mosdóba Mami és igyál egyet" mocorgásra, aztán legközelebb 7-8 körül ébred, akkor már követelve, hogy a víznél komolyabb táplálékot is vegyek magamhoz:D Napközben is sokszor teker, de ebben változatosabb, mert vannak aktívabb és passzívabb napjai...egyenlőre nem volt kényelmetlen a mocorgása.

- A 22. hét elejétől kezdődően már a kispapa is egyre gyakrabban érezte Zsebi pocakbeli aktivitását:)

- Phillel - a szoptatóspárnával - egyre meghittebb viszonyt ápolunk. Lefekvéskor felpocoljuk rá a lábunkat (amúgy visszér ellen), a hajnali ébredés után, pedig őt ölelgetve, vele a pocakot megtámasztva szoktam visszaaludni. (néha pedig arra ébredni, hogy a macska a zsínorjával játszik és ezzel próbálja kirángatni ölelő karjaimból:P)

- Torokkaparás/torokégés...nem tudom, hogy a várandósággal van-e összefüggésben, de az biztos, hogy nem torokfájással, mert nincs folytatása, csak esténként rám jön. (rám jött a 20. héttől kezdődően....)

- Ahogy egyre melegebb lett, egyre gyakrabban ébredtem arra, hogy a saját izzadtságomban úszom (bár ehhez hasonlót télen is tudtam produkálni, pedig nem volt meleg a lakásban), és ezt úgy is, hogy csak alig takarót használunk.

- A trimeszter vége felé már azért éreztem, hogy nem annyira huszáros a mozgásom, főleg, ha vendégmarasztalóbb kanapéról/fotelból kell felkelni. S hát a tempót sem bírom annyira....hosszas állva vasalások már kizárva, de a konyházást, a 2-2,5 órás sétát Zaziékkal még mindig nagyon élvezem.




- A viszonylag hirtelen érkezett meleg nyár sem elviselhetetlen, persze azért ebben a klíma nagy segítség. Mondjuk a teraszos napozásoknál nincs klíma...viszont életemben első ízben nem nézek ki Drakula közvetlen leszármazottjának:)

- S 23. héten elkezdett joga masszázs páros azóta is minden héten remek program egy fél napra.

2011. május 27., péntek

Hogy vagy?


Még soha életemben nem tették fel nekem ilyen gyakran ezt a kérdést mint most a várandosság alatt. S talán most valódi érdeklődést is érzek mögötte nem mint amúgy Örkény híres egypercese szerint;)


- Jó napot.
- Jó napot.
- Hogy van?
- Köszönöm, jól.
- És az egészsége hogy szolgál?
- Nincs okom panaszra.
- De minek húzza azt a kötelet maga után?
- Kötelet? - kérdeztem hátrapillantva. - Azok a beleim."

Szóval jelentem jól vagyok, s a ficánkolás mértékéből sejthetően Zsebi is jól van.

Múlt szerdán ismét jártunk a védőnőnél a szokásos (szerintem még mindig felesleges) adminisztratív találkozásra. Még kétszer akar látni...nos egy héttel a császár előtt maximum akkor fog ha végre veszi a fáradtságot és kegyeskedik meglátogatni. Mert hogy az elvileg ajánlott 5 db látogatásból eddig egyszer sem ért ide pedig én azért többnyire itthon vagyok, ő meg többször is járt a házban Zaziéknál.


Ezen kívül most viszonylag eseménytelen időszakot élünk, mármint vizsgálatok szempontjából. Bár hétfőn lesz esedékes a 28. hetes kontroll Herczegh dokinál, de amúgy csend volt.

Szervezzük/tervezzük a babaszoba dekorációt és hát nyilván lassan nekiállok egyéb előkészületeknek is (babaruha mosás és vasalás, szobaberendezés véglegesítés), de azért egyenlőre még semmit nem érzek sürgetőnek...avagy távol van még a végső fészekrakó ösztön:)

2011. május 25., szerda

A második trimeszter - általánosságok

Találtam egy-egy viszonylag jól összeszedett cikket, a három trimeszterről. Gondoltam bemásolgatom őket a saját tapasztalatok elé:) A cikk az Anyák Lapjában jelent meg, szó szerint az alábbiként....nem feltétlenül tükrözi az én véleményemet és tapasztalatomat (annál is inkább, mert sok helyen azonos témák kerülnek elő a különböző trimesztereknél), de érdekesnek találtam annyira, hogy úgy gondoljam itt a helye.


A kismama teste
Felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, ennek következtében megemelkedik a testhőmérsékleted és hamarabb megizzadsz. Hordj pamut fehérneműt és természetes alapanyagú ruhákat. A mellbimbód egyre érzékenyebb, lehet, hogy egy sötét vonal jelenik meg rajtad, amely a köldöködtől a szeméremcsontodig húzódik. A derekad lassan eltűnik, majdnem mindig éhes vagy, időnként bolondulásig kívánsz valamit, savanyút vagy édeset, oly mindegy, és a mérleg többet mutat. A vénás keringés pangása miatt előfordulhat, hogy a bokád megduzzad, fáj a lábad. Észreveszed az első striákat, a terhességi csíkokat, amelyek először rózsaszínesek, majd kifehérednek, és ennek egyáltalán nem örülsz, bár tudod, ez együtt jár a szövetek megnyúlásával. Meglepődsz, hogy a mellbimbódon sárgás folyadék mutatkozik, ez az úgynevezett kolosztrum, a baba első, nagyon értékes tápláléka. A 20. hét táján enyhe bugyborékoláshoz, szárnysuhogáshoz hasonló mozgásfélét érzel a pocakod alján, légy boldog, a kisbabád mocorog odabenn. Lassan venned kell egy-két új ruhát, már minden darabod kényelmetlen. Ha ügyesen vásárolsz, ezek a holmik a kilencedik hónapig is kitarthatnak, és még a várandósság vége felé is csinos kismama leszel.

A kismama lelke
A napjaidat eddig megnehezítő fáradtság, émelygés, hányás megszűnik, vagy alábbhagy, most igazán átadhatod magad a babavárás örömének. Hirtelen tele leszel energiával, majd szétvet az erő, a tettrekészség. Úgy érzed, képes vagy fenekestül felforgatni a világot, nincs lehetetlen feladat. Ebben a három hónapban ragyogsz a boldogságtól, élvezed ezt a csodaállapotot, amelyet egyre ritkábban zavarnak meg a hangulathullámzások. Kapcsolatod a pároddal sokkal harmonikusabb, mint valaha, és a saját bőrödön érzed,hogy egyre "kívánósabb" vagy. Most beszélgessetek, tervezgessetek, mondd el őszintén az esetleges félelmeidet, vágyaidat - meghallgatásra találsz. Mindketten érzitek, belevágtatok valami visszafordíthatatlanba, talán el is bizonytalanodsz. Ez a reakció teljesen normális: bár akartátok a kisbabát, mégis megrettentek a jövőtől, és tartotok attól, hogy az életetek teljesen felfordul. Majdnem így van, de mindenképpen óriási változás elé néztek. Ám amikor kisbabád a karodban pihen, a párod rád és rátok néz, ezek a gondolatok egy pillanat alatt elszállnak. És hidd el, minden más megoldódik, megoldjátok.

A baba teste
Ebben az időszakban a pici embrióból magzat lesz, aki egyre jobban hasonlít az újszülöttre. Végtagjai nyúlnak fejlődnek, ő pedig megpróbál ismerkedni velük. Ebben a harmadban alakul ki a fogó- és szopóreflexe. Mozgása már tudatos: nemcsak összerezzen, hanem irányítja testét, és interaktív játékokra is képes veled, a külvilággal vagy ha van, az ikertestvérével. Bár a babád már körülbelül a nyolcadik héttől mozog, te ezt feltehetően csak a 14. héttől, sőt, ha az első babádat várod, akkor később, inkább a 18-20. héttől érzékeled. A nemi szervek egyre felismerhetőbbek, a 18-20. héten - bár nem tökéletes biztonsággal, de - megtudhatod, hogy fiad vagy lányod lesz. A magzatod bőre alatt zsírszövetréteg alakul ki, miközben bőrét lassan beborítja a magzatmáz, amely védi őt (a magzatvíztől is). Az ízlelése már nagyon jól működik, a magzatvízen keresztül kóstolgatja azokat az ételeket, amelyeket eszel. Van, ami ízlik neki, van, ami nem - ezt jelzi is, képes fintorogni. Ezt vizsgálatok bizonyítják, akárcsak azt, hogy a magzatvíz és az anyamell illata hasonló, ezért a magzat születéskor már ismeri édesanyja illatát. A magzatod váltogatja az éber és mélyalvási periódusokat, bőre még enyhén áttetsző, és a második trimeszter végére körülbelül húsz centi.

A baba lelke
Babád a 15. héttől érzékeli az ízeket, a 16. héttől látása már annyira fejlett, hogy reagál a kívülről jövő erős fényre. Körülbelül húszhetes korától hall, és bár a külvilágból érkező zajok a magzatvíznek és a méhizomzatának tulajdoníthatóan szűrtebbek, mégis összerezzen az erősebb hangoktól. Érdekesség, hogy a test állandó zajai körülbelül 75 decibel erősségűek, vagyis a pocakodban olyan a kicsidnek, mintha egy autóban utazna. Ezek az érzékszervi fejlettségek egyre alkalmasabbá teszik a magzatodat a közös, interaktív játékra: megtaníthatod őt az ízek, hangok, érintések sokféleségére, és lassan bevezetheted abba a világba, ahová érkezni fog.

Egyes elméletek szerint már a magzati korban is érhetik a kicsit olyan hatások, amelyek az egész életét befolyásolhatják. Ha vigyázol magadra és kisbabádra, ha egészségesen élsz és táplálkozol, ha kerülöd a stresszt, és szeretettel fordulsz a babádhoz, örömmel várod az érkezését, biztosan jót teszel.

2011. május 24., kedd

A 80-as évek hősei

Számtalan verzióban kering a neten, de úgy gondolom, hasznos, ha itt is meg van, hogy ha egyszer Zsebi (és majdani testvérkéi remélhetőleg) olvassák a blogot tudják, hogy miért is hősök a szüleik:


"Tudjátok hogy mi "Hősök" vagyunk?! Akik a 80-as évek előtt születtek, azok valódi Hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg! Gondolj csak bele, 1980 előtt születtünk, kész csoda hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban, sőt még biztonsági öv sem nagyon, viszont bizton tudhattuk, hogy a gyerekágyak festékében akadt bőven ólom. A gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén kinyithatóak voltak, nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval, és amikor biciklizni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért az sem volt semmi. Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent pontosan az ásványvíz. Én sokáig kevertem a szódavízzel, Szúr szúr. Mi nem nagyon unatkoztunk, ha tehettük kimentünk játszani. Igen ki!!! Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejthették hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy mobil. Pláne nekünk! Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenesági rokona. Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért. Egyszerűen mi voltunk a hibásak. Ez így működött, és a szüleink nem nagyon szóltak bele. Étkezési szokásaink Sóher Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét. Gondoljunk a zsíroskenyérre, a kolbászra, a disznósajtra, (ki tudja mit tettek bele), az iskolai menzára, ( ki tudja mit NEM tettek bele) és mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A, B, C, D, és E vitamin, viszont bedekonak hívták, és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét meg kevertük, és mosatlanul ettük a fáról a még éretlen gyümölcsöt. Volt néhány barát aki ismert olyat, akinek videója volt, vagy esetleg spectruma (az valami számítógép volt), de szó sem volt playstationról, nintendoról, 64 csatornáról, műholdról, kábeltévéről, filmekről, DVD-ről, surrond soundról stb... Viszont voltak barátaink!!!!!!!!!!!! Olyanok akikkel találkoztunk kint az utcán, focipályán, vagy a pingpongasztalnál, vagy ha még sem akkor egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek. Nem kellett megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket. Nem vittek, és nem hoztak a szülők. Mégis itt vagyunk! Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és mégis itt vagyunk! A szerelmet nem brazil szappanoperából tanultuk, csak egyszerűen megéltük. Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sosem akarnánk megállni. Nekünk a szexhez nem kellett pornófilm, szexújság, de még szálloda sem. Akkor és ott csináltuk, ahol lehetőség volt rá, és ha valamit rosszul csináltunk, vállaltuk a következményeit és újra próbálkoztunk.Ha egy tanár nyakon vágott,nem szúrtuk le késsel és nem pereltük be és nem panaszkodtunk otthon,nehogy kapjunk még egyet. Ismertük a törvényt és, ha vétkeztünk, a szüleink nem álltak mellénk. Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk mit jelent a kötelesség, bűntudat, felelősség, boldogság. Ismertük e szavak mélységét. Ezek voltunk. Hősök?Talán. Hősei egy letűnt kornak, amelyen a mai fiatalok értetlenül mosolyognak...."

2011. május 23., hétfő

Hétről-hétre: 28. Hét



Baba
Ettől a héttől kezdve már életképesnek tartják a magzatot. Ha most megszületne, már képes lenne az önálló életre. Innentől beszélhetünk koraszülésről, egészen a 38. hétig. Már vizsgálható, hogy a pici far- vagy fejfekvéses, de ez még változhat. A baba tovább növekedik mind hosszban, mind súlyban. Szempillái is elérték fejlett állapotukat, s a fiúk heréi teljesen leszálltak. Az ultrahangon látszanak a kicsi arcvonásai. A helyhiány miatt kevesebbet mozog, de a rúgások, forgolódások erősebbek, már a hasadon is látható, ha rúg a picúr.


Kismama
Beléptél az utolsó harmadba. Ismét kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, úgy mint, emésztési panaszok, kisebb görcsök, fáradékonyság, hátfájás. Mostanra már jókora súlyt kell cipelned, édes teher, de a szervezeted az eddigieknél jobban igénybe veszi. Több pihenésre van szükséged! Légzésed nehezebbé válhat, és néha úgy érezheted, mintha szét akarnák feszíteni a bordáidat. A kismamatorna segíthet a tünetek enyhítésében és a közérzeted is sokkal jobb lesz.

2011. május 22., vasárnap

Kalas Györgyi: Anyakönyv - Terhesség. Szülés. Abigél

E-mailben kaptam a tippet, hogy érdemes elolvasni ezt a könyvet is. E-book formátumban nem találtam, így hát megvettem papírosban. Aranyoska, valójában egy magyar anyuka Porontyon megjelent blogbejegyzéseit gyűjti össze, kiegészítve néhány témával kapcsolatosan az általános okosságokkal, későbbi tapasztalatokkal, vagy éppen más könyvekben található hasznosságokkal. 


"Az anyáknak, a leendő anyáknak, a rettegő csajoknak és az ijedt pasiknak az Anyakönyvre van szükségük. Egy csaj elmeséli a többi csajnak, hogyan püffednek majd fel a terhesség alatt, hogyan indul a szülés - "a nap fénypontjaként délután végigcsúszott a combomon a nyákdugó, mint valami gusztustalan meztelen csiga" -, hogyan folytatódik - "mintha minden összehúzódásnál egy asztalt akarnának átpréselni a fenekemen" -, és hogyan ér véget, aztán a rákövetkező hónapokban hogyan omlik össze kap értelmet az életünk a gyerekkel.Az Anyakönyvben az a legjobb, hogy a szerző, Kalas Györgyi se nem guru, se nem szektás megmondóasszony, hanem érdeklődő, a gyereke minden rezdülésére érzékeny újságíró-blogger. Így ráadásul egy jó tollú anya első kézből származó élményei mellé megkapjuk egy kismamaközösség leszűrt tapasztalatait is. Az Anyakönyvből szerencsére nem az orrszívás technikáját lehet eltanulni, hanem a gyerekre való odafigyelést. Meg hogy mennyire büdös az orrszarvú. Olvasni jobb, mint szülni – kezdje inkább az előbbivel! (Szily László)"

A könyvben vannak nagyon aranyos mondatok...néhányat beidéztem lentebb. A blogbejegyzések alapvetően azért messze nem olyan viccesek, mint mondjuk Lustaanyunál (bár más témát is dolgoz fel), s a hasznosságokat sem sikerült azzal a humorral átadni, mint a Vicky Iovine könyvben, de az jó, hogy tényleg nem próbál meggyőzni, kijelenteni, hogy csak úgy a jó, ahogy ő csinálta/csinálja. S az is jó, hogy lényegében az összes híres/hírhedt gyerekkönyv (Suttogó /ezt mi is olvassuk éppen, ha végzek vele, írok róla én is/,Spock, Kismama féle könyvek/ okosságai benne vannak zanzásítva, itt-ott kiegészítve a szerző saját kommentjével, véleményével. Na és persze a könyv a macska téma miatt különösen közel állt a szívemhez, annál is inkább mert a hozzáállás erősen hasonlatos a miénkhez /A macskának mennie kell?/. 

"A Suttogót én nem tartom annyira radikálisnak és elfogadhatatlannak, mint sokat, egyszerűen csak röhögnöm kell a legtöbb dolgon."

"Ahogy tud, elslisszol, én meg utána, négykézláb leszedem róla valahogy a pelenkát, közben repül a szar mindenfelé, megtörlöm a fenekét, majd lerogyok egy sarokba pihenni, közben ő köröz a lakásban, a biztonság kedvéért valahova odapisil, majd kezdődik a második kör, a pelenka feladása." (Abigél lefáraszt)

"Abigél mind a 60 popsitörlő kendőt kihúzkodta a dobozból, és mivel kihúzkodta, újabb szórakozás gyanánt azt próbálgatta éppen, hogy a hatvanból vajon mennyi fér be a szájába, desszertként pedig javában kóstolgatta hozzá a popsikrémet." (Abigél hurrikánként rombol)

"Ezután a konyhába iramodott, és a nála jóval nagyobb, pedálos fémszemetesbőúl kilógó zacskó segítségével próbált felállni, aminek következtében fél pillanat múlva ott kapálózott hanyatt dőlve a konyhakövön, hasán egy óriási szemeteskukával, és némi szeméttel." (Abigél hurrikánként rombol)

A megjelent bejegyzések jelenleg is megtalálhatóak a neten...bár nem egy komplett egzakt blogban, hanem kicsit vadászni kell rájuk, néhányat linkeltem fentebb.

2011. május 17., kedd

Szülésfelkészítés szerintem VI. -Terhesség és szülés jogi háttere

...avagy mi is jár a családoknak 2011-ben. Ehhez a témához gondoltam a védőnő segítségét kérem, de szerencsém volt, mert a Babaexpon hozzájutottam a Nemzeti Erőforrás minisztérium Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztályának egy kiadványához, amiben nagyon sok körítéssel ugyan, de le voltak írva az alábbiak. A honlapon fent csak 2010-es verziót találtam, de nem sok eltérést tapasztaltam az én nyomtatott példányommal összevetve, ebben benne van pontosan, hogy melyik juttatás milyen feltételekkel jár, hol kell igényleni...stb. Azért kivonatosan a lényeget próbáltam én is megtalálni;)


Jogosult az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt; (az anyasági támogatás jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született) vagy az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték; vagy a gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül. Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása az „Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint a kérelemhez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét.
Az anyasági támogatás összege: gyermekenkénti azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (2011. évben 64 125,-Ft), ikergyermekek esetén 300%-ával (2011. évben 85 500,-Ft).

TERHESSÉGI-GYERMEKÁGYI SEGÉLY (TGYÁS) 
2010. május 1-től terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és - a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő
negyvenkét napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. A szülési szabadságnak megfelelő időtartamra (168 napon keresztül) jár, melyet a szülés várható időpontja előtt 4 héttel korábban is igénybe lehet venni. Az igénylést 
társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetén a kifizetőhelyen, 
ha az igény elbírálására a Kincstár az illetékes, akkor a kincstárnál, ha nincs kifizetőhely, illetve az igénylő egyéni vállalkozó, akkor a munkáltató, illetve a vállalkozás székhelye szerint illetékes Regionális 
Egészségbiztosítási Pénztárnál kell megtenni. Ha a munkáltató nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, az igényt abban az esetben is a munkáltatóhoz kell benyújtani, s majd ô továbbítja a székhelye szerint illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részére. Az igényt az „Igénybejelentés Táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon kell benyújtani. (Az OEP oldaláról tölthető le) Csatolni kell: a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát (ha a gyermek születése napjától veszik igénybe az ellátást), a terhesgondozásról szóló kiskönyvet, a terhes-állományba vételről szóló orvosi igazolást, a szülést igazoló kórházi igazolást. 
TGYÁS összege: A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a. A terhességi-gyermekágyi segély összegét a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a szülést megelőző évben) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ (GYED)  
Jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. 2010. május 1-jétől a gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi- gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Az igénybejelentést a munkáltatóhoz, a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárhoz (pl. egyéni vállalkozó) lehet benyújtani. Ugyanitt lehet az igénybejelentő nyomtatványhoz is hozzájutni. Ha a munkáltatónál nincs társadalombiztosítási kifizetőhely, a GYED-re illetve a terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozó igény elbírálásához a munkáltató kiállítja a „Foglalkoztatói Igazolás”-t és a biztosított által benyújtott igazolásokkal, igénybejelentővel együtt – három munkanapon belül – megküldi a székhelyre, telephelye szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár részére. A biztosítási időt az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatvánnyal, az ellátás alapját képező jövedelmet pedig a „jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvánnyal kell igazolni, s csatolni kell a Foglalkoztatói Igazoláshoz.
GYED összege: A gyermekgondozási díj összege a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a. A gyermekgondozási díj összegét a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (az igénybejelentést megelőző naptári évben) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, (amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni). A gyermek tankötelessé válásának időpontjaként legfeljebb a gyermek 10. életéve betöltésének napját kell érteni. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. (Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén - amennyiben rá tekintettel családi pótlékot még nem igényeltek - úgy az igénybejelentéshez csatolni kell a külön jogszabály (5/2003. (II.19.) ESzCsM rendelet) szerinti igazolást.)
A gyermekgondozási segélyre vonatkozó kérelem benyújtása a „Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására" nyomtatványon történik.  A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét.
A GYES összege: A gyermekgondozási segély havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (2011-ben: 28.500 Ft), ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200 %-ával, 3 gyermek esetén 300 %-ával, 4 gyermek esetén 400 %-ával, 5 gyermek esetén 500 %-ával, 6 gyermek esetén 600 %-ával. Első alkalommal a 2011. január hónapra ikergyermekek után járó gyermekgondozási segély összegénél kell ezeket a %-os összegeket alkalmazni. Töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Az ellátásra a szülő, nevelőszülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár. Megszűnik a jogosultság akkor is, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét. A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti 30 órát meg nem haladóan folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik. A gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot nem érinti a gyermekek napközbeni ellátást biztosító intézményben történő elhelyezése. 
A gyermeknevelési támogatásra vonatkozó igény benyújtása a „Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok másolatának körét.
A gyermeknevelési támogatás összege: A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

A családi pótlékot a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez (családtámogatási és szociális ellátási iroda) kell benyújtani. 
„Kérelem családi pótlék megállapítására" elnevezésű nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelendő iratok vonatkozásában (ezek felsorolását szintén tartalmazza a kérelem) fontos kiemelni, hogy azokat nem kell eredetben csatolni, elegendő azok egyszerű másolatban történő benyújtása, illetve a kérelem személyes benyújtása esetén, ahol az megengedett, azok bemutatása. Egyszerű másolatra az ügyfél aláírása szükséges arra, hogy a másolat megegyezik az eredetivel. Lehetőleg eredetben kérjük csatolni a gyermek tartós betegségét, súlyos fogyatékosságát igazoló szakorvosi igazolást, illetve a tanulói/hallgatói jogviszonyról kiállított igazolást.
A családi pótlék havi összege:
Egy gyermekes család esetén: 12.200,-Ft/hó 
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén: 13.700,-Ft/hó 
Kétgyermekes család esetén gyermekenként: 13.300,-Ft/hó 
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként: 14.800,-Ft/hó 
Három, vagy több gyermeket nevelő család esetén gyermekenként: 16.000,-Ft/hó 
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként: 17.000,-Ft/hó 
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén gyermekenként: 23.300,-Ft/hó 
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként: 25.900,-Ft/hó 
Nagykorú fogyatékos esetén: 20.300,-Ft/hó 
Intézményben elhelyezett gyermek esetén: 14.800,-Ft/hó 


BABAKÖTVÉNY
A babakötvényre minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult, amely alapján meghatározott összegű állami támogatást kap. A gyermek nevére szóló befektetési számlán elhelyezett induló összeg az évek során a szülők az állam által támogatott megtakarításaival egészülhet ki. Az állami támogatás mértéke: a gyermek születési évében 42.500 Ft, továbbá a gyermek születésének évét követő hetedik évben (második utalási összeg), és a gyermek születési évét követő 14. éven (harmadik utalási összeg) a gyermek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetében, valamint az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek esetében 44.600 Ft - 44.600 Ft. 
A Kincstár a születés hónapját követő 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születéséről, majd ezt követően 8 munkanapon belül a gyermek nevére kincstári számlát nyit, amelyen a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait nyilvántartja. A kincstári számla megnyitásáról a Kincstár a szülőknek levelet küld. 
A szülő Start-számlát nyithat a gyermek nevére valamely banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A Start-számla megnyitásához a szülőnek igazolnia kell, hogy - a családi pótlékot a nevére folyósítják, továbbá 
be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és 
a gyermek adóigazolványát, illetve - engedélyt kell adni a számlavezető pénzintézetnek arra, hogy a gyermek 
adatait a Start-számlával kapcsolatos ügyintézéshez nyilvántartsa. (Az adóigazolványt az APEH állítja ki, és megküldi a szülő részére) 
A Start-számlán lévő összeg gyarapítására minden évben be lehet fizetni meghatározott összeget, amely után további állami támogatás jár. Befizető lehet a szülő vagy bármely magánszemély. Befizetéseik együttes összege legfeljebb évenként 120.000 Ft lehet. 
A magánszemélyek befizetései után járó állami támogatás mértéke: - általános esetben a befizetett összeg 10 %-a, de legfeljebb évi 6.000 Ft; - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei 
esetében a támogatás a gyermek számlájára befizetett összeg 20%-a, 
évente legfeljebb 12.000 Ft; - Start-számla átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek részére is 
nyitható. Ők az évi 12.000 Ft állami támogatást akkor is megkapják, ha 
nincs, aki befizessen a számlájukra. A Start-számlára a települési önkormányzatok is befizethetnek, befizetéseik után azonban állami támogatás nem jár. A gyermek számláján elhelyezett összegek - állami támogatás, szülői megtakarítások - illetve ezek hozama legkorábban a gyermek 18. életévének betöltését követően vehetők fel.


Aztán még mindenképpen a jogi háttérhez tartozik, hogy hogyan is történik az újszülött "lepapírozása", mert hát a papírok és pecsétek országában élünk. Látszik ez abból is, hogy valamire való szülési csomagnak része kell legyen pl. a házassági anyakönyvi kivonat....kérdem én, amikor az emberlánya éppen visít a fájásoktól, vagy hasfelmetsző Jack-et játszik rajta a doki, akkor hol tud azzal foglalkozni, hogy átadja az ilyen-olyan hivatalos papírjait. Na meg, mi baja lenne szegény babának, ha csak egy fél nappal, nappal később kerülnének elő ezek a papírok...úgysem online az anyakönyvezés, legalábbis tudtommal nincs minden szülőszobának/császáros műtőnek összeköttetése a BM (vagy mittudomén éppen hogyan hívják) központi adatbázisával, hogy még a friss magzatmázas csecsemőről elkészülhessen élete első személyigazolvány képe:P Na mindegy, értem én, hogy fontos, meg kellenek a papírok, meg azonosítás, csak hát biztos lehetne ezt másként is csinálni...bár persze még fogalmam sincs, hogy a valóságban ez hogyan is történik. Az elméletet mindenesetre próbáltam kideríteni...ez sem volt egyszerű:P

Szóval anyakönyvezés:
Ha a születés kórházban történik:
A gyermek születésének anyakönyvezéséhez az alábbi dokumentumokat vigyék magukkal a szülők a kórházba:
• az anya érvényes személyi igazolványa és lakcímkártyája (külföldi állampolgár esetében érvényes útlevelének bemutatása)
• a szülők lehetőség szerint frissen kiváltott házassági anyakönyvi kivonata (ez a gyermek születéséhez illetékmentesen kiváltható a házasságkötés helye szerinti anyakönyvi hivatalban)
• külföldi állampolgárságú szülők külföldön kötött házassága esetében hiteles fordításban kell a házassági anyakönyvi kivonatot bemutatni (OFFI)., valamint egy igazolást országuk követségétől, hogy a házasság fennáll a gyermek születésekor
• amennyiben házasságon kívül született a gyermek, és a szülők teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tettek, ennek egy példánya is szükséges az anyakönyvezéshez
• az intézetben történt születést az intézet vezetője jelenti be az Anyakönyvi Hivatalba
Avagy, ha jól értelmezem a fentieket, akkor a papírok leadása esetén a továbbiakat az illetékes kórház intézi. Tudok róla, hogy már van olyan kórház, aki maga anyakönyvez, illetve amennyiben nem, akkor a papírok leadásával elindítja az eljárást, a szülőknek már csak a baba születési anyakönyvéért kell bevonulni az illetékes Anyakönyvi hivatalba. (Most nem térnék ki a 2011-től elméletben létező elektronikus anyakönyvezésre, mert a jelek szerint erről még igen kevés tapasztalat van)

Ezután az anyakönyvi kivonat birtokában a lakhely szerinti okmányirodában váltható ki az újszülött lakcímigazoló-kártyája. 

TAJ-kártya: 2009. június 28-tól megváltozott az újszülöttek részére kiállított TAJ igénylése, azt már nem kell a szülőknek kérni. A személyi adat- és lakcímnyilvántartás (okmányirodák) az újszülött adatairól hivatalból tájékoztatják az illetékes egészségbiztosítási pénztárat. Az újszülöttek TAJ igénylése során nem érvényesül az országos illetékesség, fő szabály szerint az újszülött lakóhelye szerinti REP az illetékes, de a szülő kérheti, hogy a gyermek születési helye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár állítsa ki a TAJ kártyát. A személyi adat nyilvántartó szervnek az újszülött adatairól való adatszolgáltatása teljesítését követően az egészségbiztosító hivatalból soron kívül, de legkésőbb öt munkanapon belül kiadja, és a gyermek lakóhelyére vagy a szülő kérelmében meghatározott címre postán megküldi az újszülött TAJ- számát igazoló hatósági igazolványt.

Adókártya/adószám: Területileg illetékes APEH-nál lehet igényelni az újszülött adószámát. Mivel az adókártya elkészítéséhez több napra van szükség, először csak adószámról szóló igazolást kapnak kézbe, de ez elegendő a munkáltató felé.

A fent említett járandóságok igényléséhez általában szükségesek a baba fenti dokumentumai.

2011. május 16., hétfő

Ilyen a formám


Az egyik jógázás alatt emlegette Tündi a filmet, nosza rá is vettem magam, hogy megnézzem. Nem is bántam meg. Remek poénok vannak benne;) 


"Szerelem.
Házasság. 
Gyerek.
A sorrend néha változik.
Zoe (Jennifer Lopez) már éveket pazarolt randizásra, és arra, hogy közben az igazira vár. Gyereket szeretne mindenképpen, és mivel úgy érzi, hogy a nagy ő sosem fog eljönni, mesterséges megtermékenyítésre jelentkezik, hogy szerelem, házasság nélkül essen teherbe. A megtermékenyítés napján találkozik Stannel (Alex O'Loughlin), aki sármos, humoros, tökéletesen illik hozzá. Nem is kell sok idő és egymásba szeretnek. Zoe miután az első pár romantikus randi után mindent bevall, már mindkettőjükön ott a teher: ez már egy más állapot, de az idő egyre fogy, és nekik sürgősen el kell dönteniük, hogy igazából mit is szeretnének."


JLO éppen a szülési szabadságról tért vissza ezzel a filmmel, szóval úgy gondolom elég testközeli volt neki az élmény:) Én többnyire nagyon jókat szórakoztam mindenesetre. Voltak azért eltúlzott jelenetek (a csoportos szülés mondjuk). S nem igazán tudtam kibékülni JLO magyar hangjával - nem a megszokott volt. A film vége határozottan aranyos volt;)

Hétről-hétre: 27. Hét



Baba
A kicsi már nagyjából elérte az 1 kilós súlyt és 40 centi körüli a hossza. Mája, tüdeje és immunrendszere működőképes. Külseje egyre inkább hasonlít az újszülöttéhez, ám bőre még mindig nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától. Egyre többet iszik a magzatvízből, ami gyorsan ki is ürül szervezetéből. Naponta fél liter vizelet kerül a magzatvízbe, ami kétóránként cserélődik.


Kismama
Valószínű, hogy utolsó három hónapban fogsz a legtöbbet hízni. A nagy súlygyarapodás miatt sokkal fáradékonyabbnak érezheted magad. A szervezet a lerakódott zsírt a szoptatás időszakára raktározza el. Mostanra rendszeressé válhatnak az apró, szinte fájdalmatlan méhösszehúzódások, melyeket úgy érzékelsz, hogy megkeményedik a hasad. A melleid is tovább nőnek, a terhesség végére eredeti méretük háromszorosát is elérhetik. Elképzelhető, hogy előtej szivárog a melleidből, de ez normális jelenség. Hihetetlennek tűnik, de mindjárt belépsz a hetedik hónapba. Lassanként kiismered a pocakodban növekvő apróság szokásait. Tudod mikor alszik, milyen hangokat, zenéket kedvel, mi az, ami megijeszti. Még nem találkoztatok, de már nagyon jól ismered. Ez a semmihez sem hasonlítható érzés az anyává válás csodálatos útja.

2011. május 15., vasárnap

Mennyit hízhat(na) a kismama...



...mondjuk tankönyv/előírás szerint. Több forrásból kerítettem erre az egyébként sok kismamát foglalkoztató kérdésre válaszokat. A magam részéről az inzulinrezisztencia miatti diétát továbbra is tartom...legalábbis nagyjából, mert azt bevallom, hogy ha nagyon megkívánok valamit, akkor attól nem tiltom el magam;) (Avagy ami jó a mamának, az jó a babának is elv mértékletes követésére törekszem...mondtam már, hogy nem vagyok egy ősanya típus?:P)


Szóval hízás:



Aztán miből is áll ez össze - átlagos adatok (a legnagyobb különbség a szövetek közti folyadék (vagyis víz) és a zsír mennyiségében szokott lenni:

Magzat: 3,5-4 kiló
Mell: 0,5-1,5 kiló plusz
Méh: 1 kiló plusz
Magzatvíz: 1 kiló
Vér: 1,5 liter-2 liter plusz
Szövetek közti folyadék: 1-1,5 liter plusz
Zsírszövet: 3-4 kiló plusz

Az adatok a Kismama magazin 2011. évi Kilenc hónap külön számából származnak.

A iPhone kismama alkalmazásban egyik napi tipp, arról szólt, hogy keressünk rá a "pregnancy weight gain calculator" kifejezésre. Ez aranyos, mondjuk, ha valaki nem beszél angolul, akkor teljesen felesleges beírni a keresőbe...lám ma már milyen természetes, hogy mindenki beszél angolul. Ha beszél, akkor sem elég ezt megadni, mert ugyan a találatok többsége elvileg számol kilóval és méterrel is, de gyakorlatilag nem egyszerű erre rávenni, ha nem egyenesen lehetetlen. Sebaj konvertálóval ezt is meg lehet oldani, bár nyilván azok a számok már messze nem lesznek olyan pontosak. Én az alábbi kalkulátorral számolgattam, amit végülis sikerült kilogramm és méter adat felhasználására rávenni....de figyelem a tizedes jegyet nem vesszővel, hanem ponttal elválasztva kell beírni! 

És akkor az őszinteség és az igazság pillanata:


Eddig teljesen jól beleférek a fenti táblázat aktuális soraiba...bár ütemezésben nem egészen így alakultunk:) Meglátjuk mi lesz a végére.

2011. május 14., szombat

Kismama ruhatár

Miután Zsebi ruhatárának már több darabját is megmutattam, úgy gondoltam, hogy itt az ideje a sajátomat is megmutatni, vagy legalábbis írni róla (mert hogy ezek a ruhák vállfán fotózva nem igazán adják vissza azt, hogy valójában milyenek...komplett divatfotózást meg egyenlőre nem tartottunk, de azért keresgéltem a neten, meg majd folyamatosan töltöm fel a képeket a saját ruhákról ahogy készülnek;)). Nem is tudom, hogy ér-e nekem ilyen bejegyzést írni, hiszen a veszélyeztettség miatt többnyire itthon tengetem a mindennapokat, így hát a ruhatáram is teljesen másként áll össze, mint mondjuk egy olyan kismamáé, aki dolgozik. De bevallom akkor sem nézne ki nagyon másként a helyzet (kevesebb itthoni ruha nyilván), ha még mindig bejárnék a munkahelyemre dolgozni. Mondjuk így talán már ér;)

Volt már néhány darabom az első terhességből, de azért most bővült és másként alakult kicsit a szükséglet. Próbálom megadni a beszerzés pontos helyét is.


Itthon hordott ruhatár:
Kezdetben, hideg tél - amikor még hízást és pocaknövekedést nem igazán észleltem, csak annyit, hogy melltartó nélkül nem tudok megmaradni: 
2 db hosszú pamut szabadidő nadrág (IKEA-ban korábban vettük...ott pizsamának titulálták)
Sok db beépített melltartóval rendelkező top (Decathlon)
Sok db hosszabb derekú póló (Decathlon)
1 db szabaidőfelső (Decathlon)

Nyári, meleg időszakra:
3 db halásznadrág derékgumírozás nélkül, csak kötővel (1 régebbről Decathlon, 2 Auchan Sport részleg)
1 db rövid nadrág szintén derékgumírozás nélkül (Decathlon)
Felsőnek a már korábban emlegetett beépített melltartós topokat használom


Kimenő ruhatár:
Elsőként a derékvédők kerültek elő, hogy semmi képpen ne lógjon ki a derekam egyetlen ruhából sem. - 4 db van kismamás verzióból (Brendon, Baby Outlet)
Nadrágok - kismama nadrág alatt a kényelmes puha derékövvel kiegészített nadrágokat értem, a másik verzió a saját anyagával magasított derekú, állítható gumival ellátott:
1 db kismama farmer (Pólus Centerben lévő kismamaboltból, ami azóta sajnos megszűnt:()
1 db magasított derekú szürke szövetnadrág állítható gumival (Baby Outlet)
1 db fekete kismama szövegnadrág (Auchan)
1 db fehér kismama szövegnadrág (Auchan)
1 db magasított derekú farmer halásznadrág állítható gumival (Baby Outlet)
1 db fekete kismama halásznadrág állítható gumival (C&A 9months) - ez eredetileg sima hosszú nadrág volt, én csináltam belőle halásznadrágot, mert amiket láttam ugyanilyen árban voltak, viszont nem volt ilyen kényelmes a fazonjuk


Felsők:
1 db krémszínű hosszú ujjas kismama felső (Baby Outlet)
1 db fekete hosszú ujjas kismama felső (turkáló)
1 db lila hosszú ujjas kismama felső (Brendon) - ennek egyébként isteni jó kis puha anyaga van és nagyon kényelmes
1 db hosszú ujjas fehér kismama ing (Kangaboo)
1 db kék kismama felső (Brendon)
3 db sima mellrésznél kicsit húzott hosszabb fajta póló (fekete, kékes-szürke és lila színben, nagyon finom puha anyagból - C&A normál választék)
1 db piros kismama felső (Brendon)
+ 1 db kismama nyári ruha (Kangoboo - bár itt nem annyira értem a hosszú ujjat...ezen lehet, hogy még változtatok)


A Brendonból lévő ruhák többsége ilyen-olyan akció keretében került a hozzám, egyébként szerintem megfizethetetlen a kínálatuk. A fentieken kívül még használatba került néhány felső, amit már korábban vettem, de elég lezser, bő- vagy kismamás szabású ahhoz, hogy hordani tudjam:) Illetve korábban egy kórházi tartózkodásra beszereztem egy pizsamát, amiről később kiderült, hogy kismamás és finoman szólva sem néz ki pizsamának, így ezt is gyakran hordom itthon. S gondolom a kórházban is jó szolgálatot fog majd tenni. Erre még készültem egy Medela szoptatós toppal is...aminél azért nagy bánatom, hogy nem igazán gondoltak a méretesebb cicikkel megáldott kismamákra, ugyanis a XL-esre mondtam, hogy mondjuk most jó, de ha esetleg a szoptatástól még bedurrannak, akkor már erősen kérdéses, hogy kényelmes lesz-e.

Legnagyobb gondban folyamatosan a fehérneműkkel vagyok, mert a kismamás bugyi választék finoman szólva is borzalmas és egyáltalán nem nyári kismamáknak tervezték:P Viszont az eddig hordott bugyik közül nagyjából csak pár van amit kényelmes viselni. Szóval ebben a témában még keresem a megfelelőt:)

Ha esetleg a későbbiekben még bővül a ruhatár, akkor ki fogom egészíteni, na meg igyekszem a fent említett ígért képeket is feltölteni. :)

2011. május 12., csütörtök

Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák

Újabb könyv, amivel a tudásomat próbáltam bővíteni. Többnyire hasonlóan humoros formában tárgyalja a baba első három évét, mint a Vicki Iovine könyv a terhességet. Ez is kitér röviden a terhességre, de nem ez a lényegi eleme. Lehet vele vitatkozni, főleg, ha az embernek a szülés előtt megvannak az elvei (és szigorú elképzelései, amik nem egyeznek a könyvben leírtakkal). Mert ugye még mindig nagy igazság, amit a három gyerekes anyukától hallottam első ízben: "Az első születésénél még elveim voltak...most már, hogy a harmadikat is kipottyantottam csak a sötétben tapogatózom." Nem tudom, hogy a nevezett anyuka olvasta-e valahol, vagy saját szájából származik, de azt hiszem mindegy is, úgysem fogom konkretizálni a forrást. 



"Ki vagy te?
Tökéletes anya, aki szerényen mosolyog, makulátlan rendet tart, a pelenkából sárkányt hajtogat, neveléselméleti könyveket olvas, soha föl nem emelné a hangját. Igazi anya, akinek mindig pecsétes a pulóvere, soha nem fejez be semmit, sántikál, mert rálépett egy építőelemre, titokban romantikus regényeket olvas, nyüszít a kimerültségtől.

Libby Purves négy év edzés után, miután röptében kapkodta el a lepottyanó ételt "dörzsölten" és sziporkázó humorral bizonyítja, hogy a legkevésbé ígéretes anyák is képesek a túlélésre: csecsemőik, tipegő gyerekeik gondozására. Földhözragadt jó tanácsok és falrengető anekdoták teszik teljessé ezt a tűzvonalban álló anyáknak írt kézikönyvet, mely a terhességtől az óvodáskorig, a testvérharcokon és jól előkészített kirándulásokon át a gyerekfelügyeletig és a szakmai karrierig ívelő kérdéseket tárgyalja.

Libby Purves bátran támaszkodik a saját, két gyerek dúlta otthonában szerzett tapasztalataira és további ötven, hasonló gondolkodású anya bölcsességére: szégyenkezés nélkül mondja el, hol lehet csalni és magunkhoz igazítani a szabályokat, melyek különben sem számítanak soha igazán. A Hogyan ne legyünk tökéletes anyák? fölbecsülhetetlen értékű kalauz azoknak, akik még élvezni is akarják tökéletlen anyaságukat."

Nekem személy szerint tetszett a könyv, a legtöbb helyen azt éreztem, hogy igencsak szívemből szól az írónő - leszámítva persze a brit és magyar viszonyok közöti különbségeket (a babysitteres rész pl. a magyar viszonyokban nem igazán releváns), illetve azt, hogy eszközök, babafelszerelések tekintetében itt-ott azért már elavult a könyv. Ennek ellenére jó szívvel tudom ajánlani a felkészülés időszakára.

2011. május 10., kedd

Szülésfelkészítés szerintem V. - Kórházi és otthoni kelengye

Erről a témáról saját külön megvilágításban fogok majd még írni, de most akkor legyen itt általánosan, a legtöbb helyen megtalált lista, ami erősen csak támpont, lévén egyéni igények, illetve a kórházanként jelentősen eltérő ellátottság. Mert van ahová pl. vinni kell a babának a pelenkát a benntartózkodás idejére, van ahol nem is lehet saját ruhát a babára adni, szóval erről mindenképpen tájékozódni kell a megcélzott kórházi intézményben. 



Szülés kelengyéje - Avagy mit vigyünk a kórházba?
Hivatalos papírok:
• Személyi igazolvány és lakcímkártya
• TAJ kártya
• Hitelesített házassági anyakönyvi kivonat (300 napnál nem régebbi!), vagy apasági nyilatkozat
• Várandós kiskönyv és az összes lelet 

Ruhanemű, tisztálkodás:
• Elöl gombos hálóing 2 db
• Fehérnemű (eldobható is)
• Zokni
• Papucs anyukának, 2 db (1 a fürdéshez, 1 a kórteremben)
• Papucs apukának, valamint lenge anyagú póló, nadrág (szülőszobai tartózkodáshoz)
• Köntös
• Pipere eszközök (fogkefe, fogkrém, szappan, törülköző - 2 db, hajszárító, fésű, sminkkészlet, hajgumi, csattok, wc. papír, papír ülőke, papír zsebkendő, konyhai papírtörlő)

Étkezéshez:
• Bögre, kés, villa, kanál, tányér
• Szalvéta, konyharuha
• 2 dl – es rostos üdítők (papáknak is)
• Szénsavmentes ásványvíz
• Szőlőcukor (mint a leggyorsabban felszívódó szénhidrát)
• Sós és édes kekszek (hogy kívánság szerint tudj válogatni a vajúdás alatt, energiapótlás céljából)
• Csokoládé
• Szendvics a papának
• Citrom vagy egyéb gyümölcs (esetleg szomjoltónak)

Szoptatáshoz:
• Szoptatós melltartó
• Eldobható melltartó betét
• Eü.i betét (TENA)
• Szoptatós tea
• Garmastan mellápoló krém
• Mellfejő

Személyes tárgyak:
• Rádió fülhallgatóval + elem, vagy MP3 lejátszó 
• CD szüléshez
• Fényképezőgép + elem, vagy akku feltöltve, esetleg videokamera
• Mobiltelefon + töltő + értesítendők listája
• Szemüveg és tokja, kontaklencse és annak tárolója, tisztító folyadékai
• Anya gyógyszerei, ha vannak


Vajúdás és szülés segítésére:
• Homeopátiás szerek
• Aromaterápiás szerek
• Gátmasszírozó olaj
• Vajúdó olaj

Apróságok, amik elhagyhatók, de jó ha ott vannak, mert a komfortérzetet növelik: 
• Rágó, vagy mentolos lapocskák (homeopátiás szüléskísérés esetén csak gyümölcsös rágó)
• Tik-tak cukorka
• Szőlőrúzs
• Aprópénz a kávéautomatához

A szüléspakkot is, már a 36. héten célszerű összekészíteni, hogy „ha menni kell”, ne kelljen kapkodva pakolni. Így nagyobb valószínűséggel, semmi nem marad otthon.

Mit szükséges összepakolni, mikor hazahozzuk újszülöttbabánkat a kórházból?
Érdemes már a 36. héten ezt is összekészíteni (a szüléshez szükséges csomaggal együtt). A kimosott babaruhákat kivasalva a biztonsági gyerekülésbe beletenni, hogy amikor az édesapák mennek a kórházba hazahozni a mamát és a babát, akkor csak felkapják, és mindenféle keresgélés nélkül indulhatnak is.
A kezdő ruhaméret általában az 56 –os. De természetesen szükség lehet ettől kisebb ruhaméretre (koraszülöttek), illetve egy számmal nagyobbra is.

Nyáron született babáknál
- 1 db textilpelenka (nyálcsorgás, bukás) 
- 1 db egyszer használatos pelenka 
- 1 db rövid ujjú body 
- 1 db hosszú ujjú rugdalódzó (vékony pl. pamut anyagból)
- 1 db vékony cérnasapka 
- 1 db vékony takaró 
- Biztonsági gyermekülés 

Télen született babáknál
- 1 db textil pelenka
- 1 db egyszer használatos pelenka
- 1 db hosszú ujjú body
- 1 db hosszú ujjú rugdalódzó (vastag pl. plüss anyagból)
- 1 db vékony cérnasapka, és 1 db vastag kissapka
- 1 db kardigán
- 1 db vastagabb takaró
- 1 db bundazsák
- Biztonsági gyermekülés


Babakelengye lista, avagy az otthoni szükségletek
TÁRGYI KÖRNYEZET
• Kiságy
• Matrac (kókusz, vagy szivacs)
• Pelenkázó szekrény
• Babakocsi: - 2 funkciós (mózeskosárral) vagy - 4 funkciós (bébi hordozóval)
• Pelenkázó táska
• Biztonsági gyermekülés
• Hordozókendő / kenguru

BABAKELENGYE
• 20 db tetra pelenka
• 2 – 3 csomag egyszer használatos pelenka
• 3 - 4 db rugdalódzó (évszaknak megfelelően)
• 4 – 5 db kombidressz
• 1 db kabát kapucnival, vagy kötött kardigán (évszaktól függően)
• 1 db levegőztető zsák, kéz és lábvédővel (télen kapucnis bundazsák)
• 2 – 3 kissapka (ebből 1 cérnasapka)
• 2 db mosható előke
• 2 – 3 db lepedő (gumis, vagy hagyományos)
• 1 db PVC lepedő (amennyiben nem kókusz matrac van)
• 1 db kisméretű vékony paplan
• 1 db kisméretű vastag paplan 
• 1 db gyapjú ”derékalj” babakocsiba téli babáknál
• 2 db pólyahuzat
• 1 db pólya
• 2 db hálózsák
• 2 – 3 db kiszokni

TISZTÁLKODÁS
• 1 db gyermekkád
• 2 – 3 db fürdőlepedő
• 2 db tetra pelenka „kifogó”
• 1 db lázmérő
• 1 db vízhőmérő

BABAKOZMETIKA
• 1 db puha bébi hajkefe
• 1 db legömbölyített körömvágó olló
• 1 cs steril mullap: köldökellátáshoz
• 1 cs steril vatta : köldökellátáshoz
• 1 cs. kamilla
• 1 cs popsi törlőkendő
• Fültisztító pálcika
• Orrszívó 
• Szennyes tartó

Gyógyszertárból:
• Babaolaj
• Popsi krém (pl. Sudocrem)
• Fürdető krém
• 70 % - os alkohol
• Hexaklorofines hintőpor

SZOPTATÁS
• Karfás fotel
• Kisszék, zsámoly a láb alá
• Kispárna
• Szoptatós melltartó
• Melltartó betét (mosható, vagy eldobható)
• Szoptatós hálóing (elöl gombos)
• Mellszívó
• Szoptatós tea
• Mellápoló krém

ETETÉS
• 1 db 3 literes lábas fedővel (kifőzéshez)
• 1 db hőálló pohár
• 1 db kávéskanál (gyermekkanál)
• 1 db teáskanna, vagy edény vízforraláshoz
• 1 db citromfacsaró
• 1 db almareszelő
• 2 db cumisüveg, cumikkal
• 1 db cumisüveg mosó kefe
• Cumisüveg termosz
• Cumisüveg melegítő (hálózati, autós)

Későbbiekben az első főzelékek bevezetéséhez:
• 1 db 0.5 l – es vagy 1 l –es lábas fedővel
• 1 – 2 db fakanál
• 1 db szűrő vagy szita
• 1 db kés
• Etető készlet

EGYÉB
• Csecsemő mérleg (kölcsönözhető)
• Légzésfigyelő
• Sterilizáló oldat, hideg sterilizáláshoz
• Csípőszorító szülés utánra