2012. március 31., szombat

8 hónapos

Adatok: 10,45 - 10,51 vagy valami ilyesmi a tömege…naponta változtatja:) De 10,4 alá már régen nem esett be. Kb. 73 cm…ezt sokkal nehezebb mérni, mint a tömeget. Meg ellentétben a mérlegeléssel nem is a napi rutin része, mert hogy a mérlegelés az maradt, most már ügyesen ül rajta, így gyorsan és könnyen megvagyunk, ha kimarad valamiért, akkor néz a mérleg felé, hogy valami hiányzik:) A buksija 46,5 cm:) Ruhákból 80as a méret, nem is mondanám, hogy bárhol nagyok. Pelusból az utolsó pár darab 4-est fogyasztjuk, úszósból már 5ös van, nem látok problémát, hogy elvileg csak 11 kilótól lenne jó. 


Alvás, evés…alias napirendetlenség: Viszonylag szépen beálltunk, egy tervezhető, számolható - de azért nem svájci óraműpontosságú - napirendre. 6.30-7.00 körül kel. Reggeli újabban gyümölcs, vagy gyümölcs keksszel. Aztán játék, 9 körül "tízórai" kis adag tejpép. Utána 10-11 körül alszik egyet: fél-egy óra maximum. Megint játék és dél körül ebéd. Húsos valami nagyjából 200 gramm mennyiségben. Nem nagyon van olyan, amit nem szeret, de van ami kevésbé ízlik…adott napon, mert másikon meg imádja. Mondjuk a paradicsom és a sárgarépa nyerők, na meg a gyümölcsök:) Utána még kicsit játék, aztán újabb szunya itt is fél-egy óra terjedelmben. Aztán játék, játék, játék. Uzsonna joghurt, túrókrém 100-150 grammnyi. Az óraállítás óta fél 6-kor fürdetés - a nap nagy fénypontja - utána vacsora: tápszer 235-250 körüli adag. 
Betöltés igény szerint, ha/amikor kéri, általában kéri. Meglepő módon többnyire 8 körül már nyöszörög érte. Mire beérünk a kész kajával persze már ismét alszik, csak a szája vagy nyitva;) Újabban nem hason alszik, inkább oldalt, de mi hasra tesszük le, aztán tekeri magát, ahogy neki kényelmes. Sokszor megyünk be reggel arra, hogy a rácsvédőt használja párnának:)


Kimittud: Kumászik…kúszik, néha mászik, néha szabályosan váltott kézzel/lábbal, néha páros karral, lábbal. Ül, hosszasan egy-egy játékkal szórakozva. Labdázik és közben hangosan kacag. Kukucsjáték nélkül nem múlhat el nap (van olyan nap, hogy palotaforradalom van, ha bármi mást is merek csinálni a kukucsoláson kívül). Nagy labdán is tornázunk szinte minden nap. Imádja a keresztszülőktől kapott új járgányt. Kergeti a macskát, dumál, ismételget, kábel nem lehet tőle biztonságban, segít minden tevékenységben (Mint látható segít főzni, vasalni, porszívózni, orrot szívni, ruhát rendezni, vásárolni, kötni a nagymamának és persze tud rendetlenkedni is lásd konnektor;) ) , körbefókázza a lakást. És hogy ne legyen unalmas az élet elkezdett itt-ott felkapaszkodni állásba. 

Fog: Kettő fent kint, kettő áttörés előtt, további három megdagadva. Továbbra sincs semmi komoly hiszti rajta. 

EÜ: egy kis megfázás, sok köhögéssel volt a hónap elején a program. Őt nem verte igazán földhöz. Minket az a napja, amikor lényegében minden etetésnél át kellett öltöznünk, illetve amikor megmutatta, hogy ő is tud vigasztalhatatlanul üvölteni több,mint fél órán át egyfolytában kicsit igen. (Ezek azok a pillanatok, amikor megértem azokat, akik kijelentik, hogy nekik bizony nem kell második gyerek). Aztán a hónap végén sokat fogdosta a fülét, de ezzel kapcsolatos vizsgálaton azt mondta a doki néni, hogy nincs semmi gond…alakul a testtudata:P 


Hordozás/utazás/egyebek: Úszás és Dévény az állandó programok továbbra is. A többi az úgy alakul, ahogy kedvünk engedi. Járunk erre-arra ügyintézni, miegymás. Volt látogatóban nála Rózsi mama és Tami, többször találkozott Kévivel, végre Tündivel is sikerült összehozni egy babysittelést. Ismét járt nála Ica mama, meglátogatta Gögi a keresztapuka és családja természetesen, …elmentünk szülinapot köszönteni a Dédimamának. Az autózást egyébként ebben a gyerekülésben (BeSafe Izi Combi Isofix X3.) elég jól viseli, s viszonylag jól let tudja foglalni magát. Járunk sétálni babakocsival a lakóparkban, ha pedig az idő, vagy kedvünk nem engedi, akkor csak simán össze Zazival...hol nálunk, hol náluk.


Aktuális becenevek: Zsebi, Kumász, Kicsi, KicsiZsebi, Kétfogú, Ügyeske (Lilla után szabadon), Gizmó, KisHerceg, Macska….meg még ezer más, az aktuális pillanatban. 


Jade vs. Zsebi: aktív szimatolás, simogatás, közös játékkezdemények, néha azért menekülés (a macska részéről)…alakul ez:) Megdöbbentő, hogy mennyire igaz lett, amit előre sejtettünk, a gyereknek minden szabad, azt is amiért nekünk már lekarmolta volna a vádlinkat (hogy Alfimacseket idézzük:P). Bár megvolt az első fújás is, mondjuk az hitte a szőrös, hogy én voltam, aztán mikor rájött, hogy a gyerek, akkor adott neki egy puszit. Cukik voltak:) Alapvetően nagy erőkkel kergeti a macskát, aki menekül is, hogy élvezetes legyen a játék. Aztán mikor megunja felmegy a toronyba és onnan lesi, hogy mit csinál a Kumász. Utóbbi ezerrel dumál neki…vélhetően a "Gyere ki a hóra" jellegű mondatokat kántálja neki:P


Baby connect statisztika: 417,2 óra alvás 104 darabból, 96 pelenka 74 kakis, 33.189 ml kaja, 212 étkezésből:) /A ml továbbra is csalás, mert a főzelékeket is ebben számolom, ami azért kicsit sem pontos adatot ad, de valahogy számon kell tartani és még ez a legegyszerűbb nekem, s nem számolok az egyéb elfogyasztott apróságokkal, pedig már kunyerál elég aktívan, itt egy kis kenyérhéj, ott egy kis pizzaszél…viszont ezzel kapcsolatosan a babakeksz feltalálóját jól elátkoztuk, persze nem ő tehet róla, hogy a gyerekünk a két meglévő fogát arra használja, amire való: harapásra, de kellett egy bűnbak, mert a Kicsi leharap egy méretes darabot a kekszből és persze nyammogás helyett helyből nyelné is, megakad a torkán, jön a fuldoklás, aztán a fejre fordítás és persze a keksz kiköpése mellett a korábban elfogyasztott kaja visszaküldése is./

Az első szál ibolya a maminak - Szerintem még simán ér Ica mama segítsége;):)
Anyukáról az aktuális idézet és most vallomás is: "A legdrágább ékszer, amit valaha is a nyakadon fogsz hordani, az a gyerekeid karja. ♥" Nem tudom kitől származik, de nagyon tetszett, mert hogy most kezdett el ölelgetni - meg szeparációs szorongani. Valójában egyébként remekül megvagyunk, de nem én lennék, ha nem mondanám el a sötét oldalt is. Vannak vele nehéz napok, amikor nem olyan a bioritmusa (vagy az enyém, esetleg mindkettőnké) és semmi nem tetszik, semmi sem jó. Na ilyenkor szegény apuka hazaér, persze az addig hisztis gyerek szája fülig ér, boldogság, apa mindent egy mozdulattal meg tud oldani, én meg persze kikattanok egy kicsit. Aztán többnyire hamar tudom rendezni az idegpályákat, de szar érzés, hogy mindent megtettem és semmi sem volt jó na. ;) Nyilván hosszan haragudni se Zsebire, sem az apjára nem lehet, mert egyrészt nem ők tehetnek róla, másrészt meg mind a kettő úgy tud mosolyogni és nézni a szemével, hogy azonnal simulnak az idegek:D

2012. március 28., szerda

Belakott Zsebiszoba

Most hogy már több, mint fél éve aktívan használjuk a szobát, úgy gondolom elérkezett az idő, hogy leírjam a tapasztalatokat, na meg megmutassam, hogy mi is lett a végleges (?), vagyis aktuálisan használt verzió. Annál is inkább, mert megdöbbenve tapasztaltam, hogy a születés előtt csak egy panorámakép készült Zsebi beköltözése előtt, de részletes iromány nem (vagy nem találom:P) 

Egy darabka az Expeditből, a nagy szekrény és az olajradiátor...ja és a pelenkázó...vagyis az ajtótól jobbra mínusz kiságy:)
Szóval a szoba paraméterei: 10,5 nm, ezért földhivatali és jog megnevezését tekintve félszoba. Se nem kocka, se nem hosszúkás, viszonylag szerethető forma, bár tervezésileg kicsit gáz, hogy van egy beugró benne, ami alatt/felett nincs semmi, tehát ezzel a lakás leghidegebb szobája, viszont nagyobb, mint a mi hálónk. Nagy ablaka is, meg - milyen meglepő - ajtó is akad rajta. Padlója laminált parketta, ugyanaz, minta hálószobában. A fal eredetileg krémszínű volt, aztán kapta a fehér lemosható festéket apukától és a dekorációt a pingálóktól. Berendezést meg a Babaszafaritól (összeszerelést tőlünk), a többi apróságot pedig az Elefániból, meg innen-onnan (Auchan, Diego…stb.). Szóval indulásra berendeztük…végülis rend volt pár napig, bár a babamérleg a földön kapott helyet. Idővel viszont kezdett visszaköltözni a raktár állapot, főként az egyik szabad sarokba, ahonnan a babakocsi leköltözött a kocsiba. Mikor a kinőtt ruhák egyre nagyobb kupacot alkottak a kanapén, akkor éreztem, hogy húúú itt tenni kell valamit. Mert hogy időközben beszereztünk egy olajradiátort, ami télen a meleget adta - nem vagyunk nagy spílerek a fűtésben, Zsebit is viszonylag hűvösben tartottuk, de azért nem jégveremben. Kellett a plusz rásegítés, hogy az ő szobájában is tartani tudjuk a 18-20 fokot. Aztán beindult a penészedés…na igen a szuperül szigetelt falak és a műanyag ablakok (na meg a csekély fűtés) hátránya, így érkezett egy párátlanító is (ennek a párátlanítás mellett további funkciója az is, hogy a gyerek nagyon jókat tud aludni a monoton búgó hangja mellett).:D Szóval kicsit megint kaotikus lett a szoba, így rendez, rendszerezni kellett.

Az előbbi mínuszos tétel: a kiságy és pelenkázó...még eggyel magasabb szinten;)
Időközben Sógornőmék is berendeztek és belaktak egy babaszobát, így onnan is láthattam tapasztalatot, meríthettem ötletet a tovább fejlesztésre. Egy IKEA Expedit polc személyében merítettem is;) Így az eredeti elrendezést kicsit felborítottuk és praktikussági alapon a magas fiókos szekrény bekerült az ajtó mögé a kanapé mellé. A nagy ruhás szekrény és az ágy közé pedig bekerült az Expedit, rá a mérleg, alulra meg mindenféle apróságok (pelenkázótáska) most, de később a játékokat tároló - jelenleg a nappaliban leledző - kosarak is remekül el tudnak majd bújni a fakkokban. Egyébként a kiságyat mi tunningoltuk kicsit, mert a pelenkázó mellett szerintem mindenképpen szükséges valami polc, amin a popsitörlő, popsikrém és hasonlók vannak, hogy ehhez ne kelljen a fiókot húzgálni (ami pelenkázás közben minden csak nem vicces). Szóval a lényeg, hogy a pelenkázó részre oldalról még felkerült két kicsi polc, amik tényleg remekül funkcionálnak. Ezek mondjuk már a felkészüléskor odakerült, nem későbbi tapasztalat alapján. Tapasztalati rész inkább az átrendezés, az említett polcos elem, a radiátor és páraelszívó (azóta vicces módon egy párásító is…ez meg a megfázásos időszakban kellett, meg most tavasszal a szellőztetés korszakában annyira lezuhan a páratartalom, hogy átestünk a ló másik oldalára…na ja télen nagyon hideg van….stb. tudjátok:P).

A magas fiókos, a kis kanapé és az üresen maradásra képtelen sarok:P
Hogy ne csak a képek, meg a levegőbe beszélés, elárulom azt is, hogy mivel tudjuk megtölteni a sok pakolási lehetőséget, mert tele van ám minden:P A pelenkázónál az alsó fiókban vannak a textil pelusok, a középsőben az éppen aktuálisan használt méretbeli ruhák - kivéve a pár akasztós darabot - a felsőben pedig pelenkából kb. egy csomagnyi, meg a még bontatlan popsitörlők, illetve egy doboz, amiben az apróságok kaptak helyet (lázmérők, körömcsipesz például). A kiságy alsó két fiókjában a sosem használt vastag takarója van, néhány díszpárna és az ágyneműk. A magas fiókos szekrényben a felső fiókban gyógyszerek, bontatlan krémek, orrszívó, ilyesmik. A másodikban a hálózsákjai. A harmadikban az úszós cuccunk. A negyedikben az én síruhám. Az ötödikben pedig egy adag játék. Az expedit fakkjaiban felül egy-két olyan játék, ami később lesz érdekes, még dobozban vannak. Aztán a pelenkázó táska, alul meg, lényegében semmi említésre méltó, bár ez a semmi is remekül kitölti a helyet. A nagy ruhásszekrény a legviccesebb a szobában, mert három aktívan használt polca és egy fiókja van, meg úgy 10 cm akasztós rész, a többi a mondjuk csontváz, de legalább annyira összerendezve, hogy ne boruljon ki:P Itt vannak egyébként a kinőtt saját ruhák bevákumozva, a kinőtt kölcsönruhák - amiket még nem tudtam visszaadni bezsákolva. Iszonyat mennyiségű üres gyerekvállfa, pelenkakuka betét, bontatlan csomag pelenkák, a következő méret ruhái, törölközők. A középső polcos részen próbálok a dekorációt fenntartani, több kevesebb sikerrel ez megy is. A kis fiókokban pedig vannak sapkák, zoknik, cumik (hegyekben játszó és etető verzió is), szoptatási kellékek, szülés után apróságok. Szóval ahogy a képek is beszélnek ilyen most a szobánk, amiben mondjuk annyira nem tartózkodik sokat, hiszen a játék főként a nappaliban zajlik, bár amióta kumászik rendszeresen meglátogatja a saját szobáját is és a miénket is. 
Anyósomnak köszönhetően már a függönyön is van dekoráció, jelenleg a tavasz jegyében:)
Ja a szabad sarok az a valóságban nem létezik, mert mindig van, mint odatenni, hol az éppen használaton kívüli olajradiátort toljuk be oda, hol a szülőkhöz csomagolt szatyrokat, vagy az ajándékba szánt ezt-azt. Sebaj, egyenlőre nem panaszkodik a kis herceg emiatt. 

Zsebi oroszlánságának sok-sok "apró" bizonyítéka a szobájában:)
Hosszú lett, de azért, ha még eszembe jut valami, ki fogom egészíteni...ezt vegyétek fenyegetésnek:P

2012. március 10., szombat

Koszmó...

...vagy nem, de mindjárt elmagyarázom;) Szóval eddig nem fektettem komoly energiákat a koszmótémába, gondoltam majd akkor, ha találok valami érdekeset a gyerekfején, megnézem mi is az, mert google a barátom. Hát ma találtam...azt hittem koszmó, de előbb fürdettem, csutakoltam, hajat mostam, csak most gugliztam.
A mai első öltözékem...még három követte...hasonló sorsra jutottak
A kölök fején nem koszmó volt (simán samponnal lejött, komolyabba dörzsölni sem kellett), egyszerűen csak sikerült magát is olyan szinten összehánynia, mint minket többször is ma...mert hogy köhög, s hát ha ez éppen kaja közben jön rá, akkor a vicc kedvéért teljesen beteríti a ruhánkat, meg a sajátját, meg a fejét is ezek szerint.

De ha már utána néztem, álljon itt az okosság is, hogy mi is lenne a koszmó, meg hogyan is kellene azt eltávolítani:

"Seborrhoea (ejtsd: szeborrea) a fejen; túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén, leginkább a fejtetőn, a kutacstájon. A korpádzás néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. Ha ezt leszedjük, az előbukkanó bőr vörös, néha sebes és nedvedző.
Hasonló elváltozás támadhat a szemöldökön is. A koszmó nem vagy alig viszket.

Az ún. dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb és legenyhébb megnyilvánulása a koszmó, a gyulladás már az élet első 3 hónapjában megindul, fokozott faggyúelválasztás, korpádzás és pír kíséretében a hajas fejbőrön, leginkább a fejtetőn kialakuló sárgás-fehér, kissé zsíros, részben hámló, részben tapadós pikkelyes felrakódás formájában. Ez a felrakódás dörzsöléssel a fejbőrről lekaparható.

Előfordul önmagában is, de társulhat bőrbetegségekhez egyaránt. Sok esetben néhány hét alatt elmulasztható, a csecsemők legtöbbjénél szépen rendbe jön. Megelőzhető úgy, hogyha a puha szőrű baba hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefét (körömkefe, vagy erősebb fogkefe) használunk a baba hajára. A finom dörzsölgetés a hajas fejbőrön enyhe vérbőséget okoz, így kevesebb a koszmó kialakulásának esélye. Nem kell izgulni, a kutacsok területén sem okozhatunk ezzel a módszerrel bajt!

A koszmó oka leginkább hajlam, egy rendellenesség, mely gyakrabban fordul elő mesterségesen táplált csecsemőkön, mint anyatejes babákon. A táplálásban rendszerint nem kell változtatást eszközölni, de az étrendet az érdemes a gyerekorvossal átbeszélni és a túltáplálást el kell kerülni. Különösen makacs, súlyos formában 2-3 hétre zsírszegény étrendre lehet szükség.

Lényege a szabálytalan faggyútermelésből, és zsírosodásból, valamint elszarusodásból ered. A képződött hámpikkelyek tapadósak, zsírosak, nehezen válnak le a hajas fejbőrről. Egymásra torlódva lemezessé válnak, s ha a babahaj születéskor hosszú, abba csomósan beragadhatnak.
A jelenség oka a bőr vegyhatásának lúgos irányba történő eltolódása, valamint a felszíni szaruréteg víztartalmának csökkenésével.Hogyan távolítható el a már kialakult koszmó?

Különféle hámlasztó módszerekkel. Régebben pakolásként napraforgó olajt alkalmaztak, ezt a magam részéről nem kedvelem, mert annyira rátapad a gyermekek fejére, hogy a lemosása körülményes, teljesen csapzott lesz a babák haja, a nem éppen kellemes savanykás szagról már nem is beszélve…
Az utóbbi évtizedekben szalicilsavas hidrofil pakolást alkalmaztunk,- jobb híján-, de mint tudjuk a szalicilsav, ha gyakran alkalmazzák, irritálhatja a bőrt. Az utóbbi évek vívmányaként már a hazai gyógyszertárakban is kapható, a kimondottan csecsemők számára kifejlesztett koszmó elleni olaj, amely kamillaolajat, E vitamint, és alfa-bisabololt tartalmaz."

2012. március 5., hétfő

Egy új korszak...

...csütörtökön kezdte az aktívabb helyváltoztatást. Magát a mozdulatot már elég régóta csinálja, de nem érezte jelentőségét, hogy valóban helyet is változtasson. Úgy látszik most jött el a pillanat.



Pénteken Lillánál is bemutatta, aki teljesen el volt ájulva a teljesítményével. Azóta pedig folyamatosan teker...körbe a lakásban, minden érdekeset felkutatva. Többnyire szerencsére a saját játékait kergeti, de azért megvolt a konnektor (már be vannak tömve), meg a székek, a lábunk:)

A mozgás formát saját elnevezéssel illettük: kumászás, a fenti videón nem igazán játszik, de többnyire kombinálja a kúszás kézmozdulatát néhány mászásos lábmozdulattal. Aztán amikor úgy érzi elérte az utazó sebességet, akkor repülésre vált;)

A mai videón kicsit sikerült a kumászos sztorit is elkapni: