2013. január 31., csütörtök

Másfél év - 18. hónap címszavakban


- A súlya 13-13,5 között mozog, a magassága meg nő, de nem hagyja magát megmérni (mondjuk annyira nem is erőlködünk)

- Komoly nagyfiú, nagy tesó, aki még mindig 4es pelenkát hord, 92-es bodykat és 86-os gatyákat :D

- Van érdeklődő lelkesedés a wc iránt, de egyenlőre még áttörés nem volt, néha kikéredzkedik (mutatva a wc jelét), de többnyire nincs eredmény. A kézmosás viszont kötelező....ezt lényegében egész nap képes lenne művelni. (van, hogy csak ezért vonulunk a wc-be, de ezt előre jelzi is, mellesleg a bölcsit is a kézmosás jelével azonosítja)


- Az év első napján mondjuk lényegében maga volt az ördög:P Bár nem sikerült túl jól az éjszakája, nem értékelte a baromi nagy durrogást, viszont a tüzijáték tetszett neki (ha már ébren volt, hát megmutattuk neki)

- A karácsonyi finiségekben összeszedett köhögős kórságból nem sikerült egyikünknek sem kikeverednie másodikára, így hát a bölcsis beszoktatás csúszott egy hetet….

- Nem volt egyszerű a beszoktatás…folyamatosan kételkedtünk, hogy jól tesszük-e, amit teszünk. Ő pedig mikor velünk volt matrica üzemmódba kapcsolt, s korábbi tökéletes éjszakák is nyugtalanná váltak:( Néha alig sikerült visszaaltatni. Aztán ez valahol megváltozott, bölcsi rajongó lett. Azóta már reggelente egyedül öltözik és öltözteti az apját, hogy induljanak már. Délután azért örömmel fogadja, hogy megyünk érte.

- Pár nehezebb éjszaka után, talán lassan alakul a rend a tesóval alvással kapcsolatosan is. … Átrendeztük a szobát, de erről majd később, mert mindig elfelejtem fotózni.


- Imádja a tesóját, babusgatja, puszilgatja, szeretgeti, kényezteti, eteti, itatja…nem lesz gond a hozzátáplálás:P

Két kanalas módszer...a biztos találat érdekében:D
- A bölcsi komoly áttörést hozott kaja-ügyben: gyakorlatilag folyamatosan eszik, bármit amihez éppen kedve van. Levesek forever….ami vicces, mert mi nem vagyunk (voltunk) nagy levesesek, mondjuk a várandósság/szoptatás némileg változtatott ezen, de azért nem volt napi szinten téma a leves, hát most az:P Bővítenem kell a repertoárt:D

- Jelel továbbra is, a bölcsiben is, de a beszéd is alakul. Vannak rendszeresen használt kifejezetten értelmes szavai:) Hoppá például, vagy újabban a tessék. A cica meg ugye nem újdonság. Kíváncsi leszek mikorra alakul ki komolyabb verbális kommunikáció nála.

- Vannak rossz pillanatai is, illetve nem rosszak, csak mi szülők nehezebben viseljük őket, mert amikor visítva próbál valamit megértetni velünk, azt nem annyira kedveljük. Ahogy az artikulálatlan üvöltést sem...remélem ez hamarosan elmúlik azért....már csak azért is, mert az Öcsikéje időnként jelentősen hangérzékenyebb, mint ő volt anno.

- 4/7-re gyarapodott a fogainak száma:) Bár nem egészen szabályos sorrendben növesztette az uccsó hármat:P

És a széket is maga cipeli oda, hogy segíthessen a mosogatásban:)
- Továbbra is nagy segéd, mindenben szívesen részt vesz és nem ám csak tessék-lássék, hanem tényleg csinálja is, amit elkezd: porszívóz, mosogat, ablakot pucol...ha ilyen marad álomférj lesz belőle:P

-És akkor egy idézet, ami régen volt, de annyira megtetszett és annyira igaz, hogy itt kell álljon: "Senki nem tud belőled olyan angyali szeretetet és állati dühöt kihozni, mint a saját gyereked!"

2013. január 25., péntek

Szoptatás a tanácsadó szemével

Vagy a tanácsadó a miénkkel? Szóval hát mégis kipróbáltuk ezt is, mert a homeopátiában sem hiszek és mégis működik, hátha ez is ilyen. KáeM két észrevételt is tett előzetesen az egyik az volt, hogy ha minimális előrelépést tudunk tenni szoptatás ügyben (fájdalommentesség, vagy hatékonyabb szopizás), akkor már megéri. A másik meg az volt, hogy megélhetési bloggerek vagyunk: fizetünk a témáért:P Egyébként azért döntöttünk a tesztelés mellett, mert Bogyóka egyenlőre nem állt neki markánsan hízni, holott cicizik (van tej is elég szép mennyiségben) és kap kiegészítést is.


Kértem ajánlást Tünditől, de akiket ő ajánlott, nem vállalták, hogy házhoz jönnek, mondván kvázi körzetesen dolgoznak. De mindegyik ajánlotta a honlapot, hogy ott találok olyat, aki nálunk tevékenykedik. Találtam is, de aztán felmerült, hogy Bogyó leendő keresztszüleinél is járt ilyen tanácsadó, hát nosza felhívtam CS.-t, hogy ki is volt az. Így jutottam el kis hazánk szoptatási gurujához: W. Ungváry Renátához. (Azért nevezem gurunak, mert hát a legtöbb esetben, ha valahol szoptatásról lehet olvasni, ott biztosan felmerül az ő neve is, persze nyilván adódik ez abból is, hogy újságíróként is tevékenykedik).

Szóval felhívtam, nagyon kedves volt a telefonban, nagyon rugalmas, így abban maradtunk, hogy varratszedés után találkozunk a klinikánál, velünk haza jön, aztán ha végeztünk, akkor valami tömegközlekedési pontra szállítjuk. 2-2,5 órát mondott, hogy számoljunk a tanácsadásra, illetve 10.000 pénzt. 


Pontos volt, sőt előbb érkezett, s csörgött is, hogy már ott van, ha esetleg előbb végeznénk. (Herczegh doktorral beszélgettünk mikor hívott, a varratoktól már régen megvoltam szabadítva.) Így végülis kicsit előbb indultunk haza felé.

Még nem volt fél tíz mikor elkezdtük felvenni az anamnézist, aztán Bogyóka háromnegyed 10 magasságában jelezte, hogy bizony itten szopi lesz, akkor felfüggesztettük a papírmunkát és nekiálltunk az érdemi résznek. Renáta első körben megnézte hogyan szopizunk, aztán segített javítani a technikán. Három pózt próbáltunk ki…vagyis próbáltunk volna, ha a csemete együttműködik, de azért a lényeget mindegyiknél meg tudta mutatni. Aztán átbeszéltük, hogy mit tehetünk tejszaporítás ügyben, hogyan menjen a kiegészítő táplálás. Írt nekem papírost (alább begépeltem, hátha másnak is tartalmaz okosságot - magának egyébként egy más szempontból részletesebb papírost töltött ki), aztán még beszélgettünk, fejtünk, ilyesmik. 

A szoptatási tanácsadó javaslatai: 2013.01.25 (dátum)
A páciens neve, adatai: D-N Vica
A csecsemő neve, súlya, súlyfejlődése, általános állapota: D-N Attila 2013.01.14.
A probléma, ami miatt a páciens konzultációt kért: 10 naposan még születési súlya alatt van 20 dkg-mal. Nem szopik hatékonyan, az utóbbi két napban 400 ml pótlást kapott már. Az első gyermek most másfél éves Gergő 6 hétig szopott.
A szoptatás megfigyelése, anya állapota: Attila nem szopik még elég hatékonyan, nem folyamatos a szívás-nyelés. A bimbóvédő nem szükséges, anélkül is jól be tudja kapni a bimbót. 
Jelenlegi állapot/diagnózis/helyzetkép: Anyai inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alul működés, amelyre hormonpótlást kap jelenleg is, nagyjából betartott 160 grammos diéta ->emellett normális lefolyású, szövődménymentes terhesség. Attila álmoskás, nem túl aktív, kicsit még sárga, de bilirubin határértéken belül.
Javaslatok:
1. Igény szerinti, de min. 8-10 alkalommal szoptatás.
2. Pótlás egy alkalommal maximum 30 ml. Inkább több kicsi!
3. Helyes mellre tevés!
4. Napi súlymérés etetéstől min. 1 óra távolságban. Cél: napi 2-3 dkg hízás. Ha ez megvan csökkenthető a pótlás max. napi 50 grammal.
5. Fejés naponta 6x30 perc (7-7,5-5,3-3 mellenként), felváltva a mindkét mellet minden alkalommal.
6. Éjszakai szoptatás fontos! Célszerű a baba testközelsége max. 4 óra alvás egyhuzamban, amíg a súlyfejlődés meg nem indul.
Kontroll: Igény szerint!

Összességében volt haszna a találkozónak, mert tényleg sokkal kevésbé fáj a szoptatás bimbóvédő nélkül, s reméljük a helyes mellre tételbe is hamar belejövünk. De azért voltak ellentmondások a tanácsokban szép számmal. Ha összeszámoljuk pl. a fentiekre szükséges minimális időt, akkor 16 óra úgy elrohant a 24ből, hogy anyuka semmi mást nem csinált, csak a szoptatással foglalkozott (no evés, ivás, pisi, háztartás, hovatovább másik gyerek, netán alvás). De a csemetének sem jutott sokkal több az alvásból. Persze értem én, hogy ez nem megy a végtelenségig, de azért két hét is bőven elég alvás nélkül:P Aztán nem tetszett, hogy egyáltalán nem foglalkoztunk vele, hogy az a tej, amit megetetnénk a gyerekkel és aminek a termelődését veszettül serkenteni szeretnénk az mégis miből lesz…mert lehet cicin a gyerek egész nap, meg cuppoghat a mellszívó (, ha anyuka nem eszik és főleg nem iszik eleget, akkor az életben nem lesz elég a tej. És akkor már ilyen úri huncutságokat, mint homeopátiás támogatás meg sem említek. Érdekes volt a kiegészítés adása dolog, mert hogy a cumit nagyon ki akarjuk iktatni (nem mi, mert én nem tartom ekkora tragédiának továbbra sem), így hát szóba került ilyen is, mint mellen pótlás, amikor is fecskendő, meg szonda segítségével szopizás közben nyomatjuk a gyerekbe a pótlást…a gond csak az vele, hogy nem vagyok Shiva, tehát nem igen akad 4 kezem. 

Renáta egyébként nagyon kedves, barátságos és segítőkész volt. Meglátjuk, hogy a fenti tanácsokból mit tudunk betartani és mire jutunk a jelenállapotból. Mindenesetre kérte, hogy folyamatosan tájékoztassuk, s ha kérdés van ne habozzuk keresni telefonon, e-mailben. Hát most várakozó álláspont….aztán majd beszámolok. :)


/Azért felmerült bennünk, hogy a szoptatási tanácsadók valamiféle jutalékos rendszerben vannak a plasztikai sebészekkel, mert ha az ember tényleg mindent úgy és olyan időintervallumban csinál ahogy javasolják, akkor az a szoptatási időszak végére garantált beutalót jelent a plasztikára, amennyiben az emberlánya nem kívánja a cicijeit a melltartója helyett a cipőjében hordani:P/

Szájpenész

Zsebinél is volt, csak emlékeim szerint nem ennyire durván, és jóval később jelentkezett. Bogyónál már hétfőn láttam jeleket, de akkor még nem voltam biztos benne, hogy az-e. Keddre biztossá vált.  A téma fotózása nem egyszerű és kicsit sem mókás látvány, szóval csak erős idegzetűeknek!



A Zsebinél alkalmazott szer (Glycerinum boraxatum FoNo VII. Naturland nátrium-tetraborát) gondoltam most is jó lesz, volt is még itthon, csak éppen lejárt a szavatossága…sebaj, apuka beszerezte, s délután már rá is cuppantunk a kenegetésre. 


Szerda délutánra szépen visszahúzódott, s ma reggelre tulajdonképpen teljesen eltűnt. Azért még pár napig marad az ecsetelés.

2013. január 23., szerda

Tudtam, hogy a zord, kemény külső belül finom nugátos krémet takar

Avagy mondhatnánk azt is, hogy minden felhőnek megvan az ezüstös széle.
Immár harmadik hete tapossuk a bölcsi padlóját, és két hete már önállóan küzdenek a csemeténkkel a bölcsinénik.

Az oroszlán dobozkája:)
És muszáj valami pozitívat is írnom, mert a gyenge kezdés után markáns változások álltak be, és úgy néz ki, hogy beáll lassan a Zen harmónia.
De kezdjük az elején. Az első napok otthagyása nem volt egyszerű. Bevittem, húzott magával, hogy menjünk játszani, picit bementem vele, majd elmutogattam neki, hogy megyek dolgozni, majd alvás után jövök érte.
Nah, ettől kezdve legörbült a szája, és ölelve sírva kulcsolt át, hogy ne hagyjam őt ott. Ilyenkor a bölcsinénik elveszik ölbe, és próbálják vígasztalni. Állítólag az első két nap többet sírt, azóta már semmit. Az első pár teljes napon rögtön alvás után mentem érte, tehát mire ébredt, már ott voltam.
Meglepő, de az alvással semmi gondjuk nincs állítólag. Megy, lefekszik magától, megismeri az ágyát, megissza a tápszert és szunya. Holott ott nem rácsos ágy van, és többen is vannak, mégis megy. Pedig ettől nagyon féltünk mindketten.
Aztán mesélték a bölcsinénik, hogy ezt néha variálja, mert lefektet mindenkit, és csak úgy fekszik le ő is, dehát rend a lelke mindennek.
Egyébként meglátásunk szerint egyrészt jót tesz neki a bölcsi, másrészt, szereti is. Ma reggel például magától kezdte el szedni a "sátorfáját", hogy ő bizony megy bölcsibe. (amit jelként a kézmosással társít össze :) )
A reggeli nyüszik is alább hagytak, inkább csak marketing jellegűek lettek, mert ahogy kifordulok a folyosóra, már hallom, hogy nevetgél.
Ami nagyon aranyos, hogy van egy hódolója. Van egy Lilla nevü szőke kislány, akinek nagyon tetszik Zsebi, és mindig köszön neki, hozza neki a játékokat, egyéb kellékeket. Egyik reggel, mikor otthagytam éppen rajzolni készültek, és akkor mondja Lilla: Hozok széket Zsebinek. Hát el kell olvadni tőle :). 

Na gyerünk öltözzünk, induljunk már....
És végül a bölcsinénikkel való kapcsolatról. Igazából nem értem, hogy az elején minek volt köszönhető a távolságtartás, mert azóta mindkettő nagyon megváltozott, és kimondottan barátságosak, kedvesek lettek. Ha az elején nem ilyenek, akkor mondanám, hogy tündérek, így most csak tünd-ök.
De ami a lényeg, Zsebit imádják, és ez kölcsönös, szerintem a sajátjukkal sem viselkednek kedvesebben. Babusgatják, szeretgetik, puszilgatják, szóval tényleg szeretik. És Zsebi is bújik hozzájuk, eteti őket, puszit oszt, szóval teljes az összhang.
Elhozáskor mindig beszélgetünk pár szót. De az első héten minden nap fel is hívtak, hogy minden rendben, illetve sms-t is küldtek, hogy elaludt, hogy evett, szóval megnyugtató volt. 
Most már összességében mindkét bölcsinénivel elégedett vagyok, és szívesen viszem hozzájuk Zsebit. Ami fontos, hogy betartják a kérésünket, hogy cukorsat Zsebi ne kapjon, és ami pozitív, hogy belelkesültek a jelbeszédre is, kérdezgetik, tanulgatják, és tetszik nekik, meglátták az értelmét szerintem. Érdekességként mesélték, hogy a többi gyerek is elkezdte utánozni Zsebiről.
És ma kaptam egy külön dícséretet, mely szerint jó apuka és pár vagyok. Reméljük :), Igyekszem.

/A cím a Túl a sövényen című filmből lehet ismerős, a bejegyzés első mondata pedig a Stuart Little-ből./

2013. január 17., csütörtök

Kórházi napok

Elgondolkodott szundikálás:)
Nos kedden reggelig volt ugye a viszonylagos mozdulatlanság állapot elrendelve, utána fel kellett kelni. Részemről mondjuk már hajnalban szívesen megtettem volna, mikor már tényleg minden testrészemet éreztem, de persze rendes beteg módjára megvártam a nővérkét. Szokásosan: felülni-kicsit várni - elcammogni a zuhanyzóba - ott katéter ki - zuhany - vissza az ágyba - kötéscsere - öltözés. Kissé megdöbbentettem mindenkit - talán még magamat is beleértve - hogy cammogás az nem volt, ellenben szívesen futottam volna, s eszemben sem volt visszahanyatlani az ágyra és szenvedni még. Inkább gyorsan megoldottam a tűnjön a branül problémát, s továbbiakban érkező ilyen-olyan személyzetet már ücsörögve vigyorogva fogadtam. Lényegében minden vizitnél a csodámra jártak, hogy húú én vagyok az a császáros, aki haza készül menni másnap, meg hallottak rólam és műtőbeni teljesítményemről (tudom, hogy nevetgéltünk, bár nem tudnám felidézni a konkrét poénokat).

Pancsi kórházi módra
Aztán meg is tárgyaltuk Herczegh-el, hogy akkor mi másnap haza is mennénk, hacsak nincs orvosi ellenjavallat. Mondta, hogy nincs, tőle én, akár aznap is mehetnék…ambuláns császármetszés:P De Bogyó miatt azért még egy éjszakát ő - mint apuka - javasolna bent tölteni. Gál doktornő a gyerekorvos mondjuk elsőre kikattant…najó ez finom megfogalmazás közölte, hogy nem vihetjük haza a gyereket (itt Herczegh diszkréten felnevetett - merthogy jelen volt ő is az ominózus vizitnél). Aztán csak sikerült megállapodásra jutni. 

Hazaindulóban...
Így végülis szerda kora délutánra már itthon is voltunk. Csak azért nem korábban, mert meg kellett várni a vércsoport eredményt, mert ugye előfordulhatott volna, hogy kell anti-d (külön fizetős:S). Nem kellett…jött be a néni, hogy van egy jó híre megvan az eredmény a gyerek vércsoportja…erre mi kórusban közöltük az apjával, hogy nulla negatív. Néni meg csodálkozva, hogy honnan tudjuk…hát fénymásolóval készült:P A távozásunk egyébként részemről minden gond nélkül zajlott (de mi gond is lehetett volna, itthon vacsorára már sütöttem a pizzát:D). Bogyóka zárójelentésén azért ott figyel, hogy saját felelősségre hoztuk el. Pénteken visszük vissza BCG oltásra, meg vérvételre.

2013. január 15., kedd

A kis bakok sem éjjel születnek…

…mert a kisbakok anyukája úgy látszik így van hitelesítve: 37+0 hidegfront, délutáni órák:P Ezúttal 16:02-kor keltünk útra, hogy 18:51-re második kisfiúnkat a karunkban tarthassuk.

Szóval a második császár sztorija:
Fájogattam már nagyjából egy hete. Semmi rendszeresség. Emeltük a magnéziumot és rákattantam a lábfeldobós pihenésre, hogy még bent maradjon Bogyó. A csütörtöki vizsgálaton nem is volt még semmi jele annak, hogy meg akarna születni. Azt mondta Herczegh, hogy jövő héttől bármilyen időpontot választhatunk, csak a 37 hetet jó lenne ha kibírni. Sógornőm mondjuk vasárnapra a saját születésnapjára rendelte meg, de mint tudjuk ez elmaradt. Én meg ugye elöző kedden éreztem veszettül azt, hogy húúú meglesz, de szerencsére ez is elmaradt. Szóval vasárnap este megtárgyaltuk, hogy tekintettel a hóhelyzetre, meg az egyre gyakoribb fájásokra iderendeljük Anyósomat, max. pár napot potyára lesz itt. Aztán mire hétfőn megérkezett már elég korrekt fájásaim voltak, bár nem rendszeresek, de megint volt egy olyan érzésem, hogy szivárog a víz. 

Hát felhívtam Herczeghet, mondá, hogy 6kor találkozunk a klinikán, mert sajna korábban nem tud odaérni, de ne izguljunk, addig nem történik semmi. 

Szexi ruci:P
Mi kicsit korábban érkeztünk, s annak ellenére, hogy ctg-t kértünk, lényegében kapásból nekiálltak előkészíteni a szülésre/császárra. Mire Herczegh odaért már kész tényként kapta, hogy akkor ma császár, amivel mondjuk ő is egyet értett, lévén addigra már jó 30 perce nyomultam a ctg-n (vagy az rajtam:P) és szorgalmasan produkáltam a 2 perces fájásokat (jelezném, hogy így a másodiknál tényleg intenzívebbek voltak a fájások, mint az elsőnél…most sem eget rengető fájdalmak számomra, de azért érezhetőbbek). Szóval előkészítés megvolt (branül…szokásosan nehezen, katéter…kicsit kevésbé flottul, mint Zsebinél). Aztán némi vita a videózunk kérdéskörön (erről szerintem majd lesz a kispapától egy hosszabb lélegzetvételű írás), némi várakozás a gyerekorvosra (tulképpen miatta csúsztunk le a 18:36-ról:P), majd bekísértek a műtőbe, ahol a klinika anesztes főorvosasszonya várt személyesen (nem ügyeletes csapat, lazán túlórázott mindenki a kedvemért). 

Szóval akkor spinál első felvonás….sikertelen akció. Most mondjam, hogy már nem is voltam meglepve:S Mindenesetre borzalmasan fáztam, így volt bennem némi para, hogy a saját remegésem miatt leszek megint lyukacsos, meg foltos, meg minden. De aztán második körben sikerrel járt a doktornő, s már jött is a furcsa meleg, majd a (fájdalom)érzet mentes állapot. Aztán KáeM már nem csak a háttérből figyelhetett, hanem simán helyet cserélt az altatós nénivel és innentől - a doki néni ígérete ellenére /miszerint mindent mondanak, ami velem történik/ - már ő referált a letakart területen zajló eseményekről. Gyorsak és ügyesek voltak a doktor urak, így tényleg nem sokkal maradtunk le róla, hogy óra-percre pontosan ugyanakkor szülessen meg Bogyó, mint Zsebi. A tolófájás császáros módra akció egyébként Nyéky doktor (ő volt bent asszisztálni) előadásában jelentősen kevésbé volt fájdalmas, mint anno Gabulya doktortól. A lényeg a lényeg 18:51-re hangosan méltatlankodva került ki Bogyó baba a pocakból (már nem volt a nyakán a köldökzsinór…igazi kis szabadulóművész;)). Mire kettőt pislogtam, már jött is vissza a Góga doktornő, hogy referáljon a méretekről (3400 gramm, 52 cm, 9/10 apgar - mondá a gyerekorvos, hogy a saját gyerekére sem ad 10-et, mint később kiderült a bőrszínére kapott levonást, amit egyébként maximálisan meg is értek). 

2013. január 14. 18:51
Hangoskodni ő is tud;)
A hangját továbbra is hallottam, ahogy anno Zsebinél is. Persze közben megkaptam a oxitocint, amitől ezúttal nem vert le annyira, bár általánosságban is sokkal nyugisabb voltam, nyilván azért, mert már tudtam, hogy mi miután következik, meg egyáltalán mi vár rám. 

Karomban a legkisebbel:)
Természetesen visszahozták Bogyót és ezúttal nem csak egy puszira, hanem megkaptam a karomba hosszabb időre, de aztán mivel ő vacogott, nekem meg baromi kényelmetlen volt tartani, elküldtük melegedni kicsit, amíg engem összestoppoltak. 

Első közös fotónk
Fél 8 körül toltak ki a műtőből, ott még megkaptam a homokzsákomat, meg a takarókat, aztán apuka hozta is vissza a csemetét és már indult is a riadólánc, hogy immáron kétgyermekes szülők lettünk.

Herczegh doktorral:)
Herczegh doktor még többször benézett mielőtt haza indult, engem meg ezúttal tényleg jó három órát őrizgettek az őrzőben, s csak utána vittek át a szobába, ahol ezúttal megkérdezték, hogy be akarjuk-e adni a csemetét (persze erősen noszogatva az igen válaszra, a saját pihenésünkre tekintettel). Beadtuk, pihenni mondjuk esélytelen volt, mert persze mindig akadt valami móka velem/nekem…avagy aki arra járt belém bökött valamit:P

Bogyó megérkezett:D


 

2013. január 12., szombat

Császármetszés-szoptatás homeopátia

Miután ezt a témát is sikerült átrágni a háziorvossal, jöjjenek a hallott okosságok. Remélem nagyjából pontosan sikerül visszaadni. Egyébként nem tudom említettem-e már, de alapvetően szkeptikus vagyok homeopátia ügyben, bár tény, hogy a próbált szerek közül több ténylegesen és jól működik. 

Az cuki, hogy a szerek valós nevei - mármint, ami a gyógyszertári csomagoláson van - és amit az orvosok felfirkantanak egy papírra, azt néha nem egyszerű összeegyeztetni. Főként, mert nekünk sikerült elég randán író dokikat kifogni:P


Császármetszéssel kapcsolatosan
ARNICA (ARNICA MONTANA) ezt már a szülés előttre javasolta a doktornő, mondván segít felkészülni a szervezetemnek a császár okozta sérülésre. Napi 1x5 golyócska az előtte időszakban. Császár után pedig napi 4-5x3golyó. 15 vagy 30 CH hígításban rendelte.

STAPHYSAGRIA ezt kifejezetten a császáros seb hegesedésésének elősegítésre rendelte 15 CH-s verzióban. Nyilván a császár után 4x3 golyó/nap adagolásban.

Tejelválasztás
Ezeket szülés utánra javasolta. De csak úgy, hogy addig szedjem csak, amíg megfelelő mennyiségű tej nincs, különben abba kell hagyni. Tehát kvázi kúraszerűen érdemes csak szedni, amikor éppen nem megfelelő a tejmennyisége. Az elsőt preferálta, de a másodikat is jónak mondta (Zsebivel a másodikkal próbálkoztam, akkor tényleg volt pozitív javulás, bár összességében nem sikerült a kereslet-kínálat tökéletes összehangolásához eljutni).

RICINUS COMMUNIS - 5 CH verziót rendelt. 4-5x3 golyócska naponta.
URTICA URENS - 5 CH verzió ez is napi 4-5x3 golyó adagolásban.

2013. január 11., péntek

34.-36. hét

Igazából már benne a 37. hétben, de még nem zárult le;)
Van A betű is...csak nagy a fejem:P
- Még a karácsonyi őrületbe belesürítettük a bevásárlást is. Nem kellett sok dolog nyilván. Apuka intézte egyedül…online kapcsolatban tartva engem. Szeretek vásárolni, megfogni, megnézni, de be kell vallanom, hogy ezt most így ebben a formában is nagyon élveztem. Mókás volt és persze sokkal egyszerűbb, mintha egyikünknek az elsőszülöttet kell távol tartani attól, hogy egy szempillantás alatt átrendezze/lebontsa/...stb. az üzletet. S még a dugóban sem kellett ülni…nekem legalábbis, mert persze a venni-venni-venni őrület már nagyjából két hete rátelepedett a nagy falura. 

- 21én elmaradt a világvége….ha magamtól ez nem tűnt volna fel, akkor a 22én hajnalban rám törő első vádligörcs mindenképpen tudatta volna velem, hogy még mindig mozog a föld, mégha az én bal vádli-izomzatom ezzel nem is ért teljesen egyet:P


- Karácsony második napjának estéjén összepakoltam a teljes kórházi pakkot. Zsebi azóta is szívesen hurcolja (tologatja) körbe-körbe a lakásban. 

- A karácsony utáni első napra besűrítettünk némi orvososdit. Meglátogattunk a házi doki nénit, átbeszéltük a szülés/szoptatás/homeópátia triumvirátust. Nagyon kedves, aranyos és segítőkész volt. Aztán megfutottuk a klinikán a kört: védőnő - várnyomásmérés-vérvétel-ctg (nagyon rendes módon előrevettek a sorban, ha már ott várakoztunk) - aneszteziológia. Ez utóbbi mondjuk a botrány kategória….én sem voltam éppen toppon, mert a kérdések felére vissza kellett térni ismét, mert elsőre nem sikerült pontos választ adnom, de azért az is cuki volt, hogy a doktornéni tőlem (vagy éppen az én elmondásomból a korábbi anesztestől) várta a megoldást a problémákra. No mindegy, ezen is túl vagyunk. Minden eredmény szép, meg jó lett, szülésre utaló jel nincs. S még egy röpke beszélgetést is tudunk rögtönözni Herczegh dokival:) Mondjuk a klinikán továbbra is van hová fejlődni, az aneszten ugyanis kissé kiakadtak, hogy a vérvétel napjára hogyan is kaphattam hozzájuk is időpontot, lévén nekik kellett volna annak az eredménye a vizsgálathoz. Ez persze teljesen igaz is, meg érthető, meg Zsebinél tényleg nem egy napon volt a kettő, de egyrészt erről nem én mint páciens tehetek, másrészt nem biztos, hogy előttem kellett volna megtárgyalni, hogy ezért kit és hogyan fognak elővenni:S Sebaj lassan azért csak bekúszik kis hazánkba is a szolgáltató egészségügy fogalma (legalább a magánintézményekbe), s megtanulják a pácienset legalább páciensként (se nem beteg…legalábbis szülésnél/szépészeti beavatkozásnál, se nem hülye mert nincs orvosi diplomája), vagy ami még jobb lenne ügyfélként kezelni. Nyilván ez nem könnyű, elvégre a dolgozók többsége állami kórházakban szocializálódott, hova tovább egy olyan rendszerben, amikor az orvos gyakorlatilag egyenlő volt az istennel, a beteg meg mindenképpen beteg, akinek fogalma sem lehetett a saját bajáról, mert hát nem tanult róla az egyetemen sok-sok évig (kit érdekelt, hogy ő érzi:P). 

- Ellenanyag pozitív lettem ismét, így újabb vérvételi kör…ez fizetős külön, nem része a szülés előtti kivizsgálásnak (nem teljesen értem miért is nem:S), viszont nem fogadják el más intézménytől. 

- Erősen tanakodtuk, hogy mikor is pocakfotózunk…az előzmények fényében azért ez nálunk tényleg nagy kérdés:P Mondjuk most nincs semmilyen - komoly - szülésre utaló jel, bár egyenlőre ne is legyen. (már csak a bölcsis beszoktatás betegség miatti elmaradása okán sem)

- "Barátom" a torokkaparás most is utolért…nem mondom, hogy most élvezetesebb, mint Zsebivel volt. 

- Befigyelt pár jósló-fájás(szerűség), kissé bizonytalan vagyok, ami mondjuk második várandósságnál vicces, de hát akkorákat tud amúgy is belém rugni, hogy csillagokat látok, nehéz megítélni, hogy egy jól irányzott rúgástól fájok éppen, vagy valamiféle méhaktivitás történik.

- Csendes (elhallgatott) megérzés kerített hatalmába hetedikén este….nevezetesen, hogy nem a nagynéninek lesz Bogyó szülinapi ajándék (vasárnapra), hanem apának keddre….ami már csak a névnap-születésnap dolog miatt is vicces (apukánál is persze:P). Az érzés kedden napközben csak erősebb lett, főleg mikor a kiságyat szemlélve azt tanakodtam, hogy basszus be kéne állítani, meg felhúzni, meg ilyesmi…reggel meg véglegesítettem Bogyóka hazahozós cuccait, elkészítettem a pelukáit, és egyáltalán tök furán éreztem magam egész délelőtt…persze főztem, meg ténykedtem kicsit, de voltak félelmeim a délutántól, hogy mit is fogok kezdeni egyedül az örökmozgó Zsebivel. A félelem és a megérzés is alaptalan volt, Zsebivel tök jól elvoltunk, Bogyó pedig még mindig bent van;) Persze a lábfelpakolós pihi és az emelt magnézium is biztosan segített;)


- Amikor éjjel nem tudtam aludni előkészítettem a fájásrögzítős alkalmazást a telefonra…bár egyenlőre nem nyomogatom lelkesen, mondjuk szerencsére nincsenek is rendszeres fájások.

Ott hallom a tesó szívdobogását;)
 

- Megvolt Herczegh dokinál a szülés előtti utolsó látogatás, UH és ctg. Megbeszéltük, hogy tulajdonképpen már jöhet Bogyó (kissé tölcséresedett méhszáj, de más egyéb ráutaló jelet nem látott, a ctg-n a fájásnézős cucc nem volt bekapcsolva), ha jönni akar, de természetesen nem gond, ha még bent marad. Azt mondta a vasárnapi szülés jó…nyugodt klinika, nyugodt város:P Hát meglátjuk. Ha nem történik semmi, akkor jövő szerdán a klinikán találkozunk egy ctg-re…ha meg történik, akkor nyilván előbb:P Ja csemete visszavett a hízásból, így "csak" 3362 grammnak mérte, viszont a feje az szép nagy:P

2013. január 9., szerda

Bölcsi - Második és harmadik felvonás

Miután az első napot követően láttam, hogy ahhoz, hogy az ember csemetéje bölcsis legyen, kiemelkedő kompetenciák és képességek kellenek, különös érdeklődéssel indultam neki a második napnak.

Aránylag jó esélyekkel indultunk, mivel második nap is beengedtek. És fejlődés is volt, ugyanis lett Zsebnek kosara, meg akasztója is, és tényleg oroszlán lett rajta. 

Azért alakulnak itt a dolgok gondoltam, úgyhogy be is viszem a gyereket a bölcsis részbe. Ekkor újabb kellemes meglepetés ért, mert az egyik bölcsinéni már pépesítette a reggelit Zsebnek, mondta is neki, hogy itt csinálja neki a reggelit. (azért kissé negatív felhangot ad a dolognak, hogy azt már csak a korábban érkező másik anyukától hallottam, hogy az igi néni szólt rájuk, hogy akkor bíz pépesíteni kell, ha mást nem eszik, de ne legyünk ilyen szőrszál hasogatóak - dübörög a gazdaság, no!)

Sok instrukciót ma sem kaptunk, de a tegnapi taktikához hasonlóan letettük a gyerekeket, és visszahúzódtunk az ajtóba, majd tanakodtuk, hogy ezzel megint nem jutunk semmire. Ekkor berobogott igi néni is, aki mondta, hogy csináljuk azt, hogy maradjunk az ajtóba, távolabb a gyerekektől, és hagyjuk őket. Nah erre mondtuk neki, hogy épp nem tábortüzet rakunk amúgy sem, és már tegnap is ez volt, de mi lenne esetleg ha átvonulnánk a másik szobába, és akkor talán lenne mit szokni, és csak akkor jövünk ha gond van. 

Végülis választ nem kaptunk, de ennyiben maradtunk, úgyhogy átmentünk romantikázni a másik anyukával a gyerekek hálótermébe. Azért ennek egy mesefigurás terembe van egy fajta "1001 éjszaka feelingje". Egyébként a másik anyukával nagyon jót beszélgettünk. Innentől már kicsit nehezebb megítélni mi is történt bent, meg is beszéltük, hogy jó lenne, ha valamilyen módon lehetne őket látni mit csinálnak, de ez itt sajnos nem megoldott.

Azért a bölcsi nénik időről időre bejöttek jelenteni, hogy minden ok, úgyhogy ennyiben maradtunk.
Egyébként nagyon szép színű lehetett a karmánk, mert kb. fél óra múlva megjelent igi néni egy nagy plüss katicával meg egy szivacsmatraccal, hogy inkább erre üljünk. (a háló teremnek nincs berendezése, úgyhogy jobbhíjján a földön ücsörögtünk). Én mondjuk csak a szivacsra voltam jó, de a másik anyukának személyreszóló plüss katica jutott. Sőt, a dupla VIP jegyében még egy zacskó kekszet is kaptunk, hogy ne éhezzünk, és megkérdezték, hogy iszunk-e valamit. Ez utóbbival nem éltünk.
Szó ami szó, óriási a fejlődés az első naphoz képest, kár hogy alacsonyról indultunk. Dehát ezért döglik éhen a pannon puma.

Egyszer ítéltük úgy meg, hogy elég nagy a sírás ahhoz, hogy benézzünk (elvégre mégis csak a második nap), rögtön meg is kaptuk, hogy hát bizony innentől van vége, de nem lett igazuk, csend lett, simán visszaszöktünk a romantika bunkerbe.

Sajnos nem tartott soká ismét, mert terep rendezés miatt áttessékeltek bennünket a nagyobbak szobájába. Itt aztán megállapítottuk, hogy ez nem kicsit nyomasztó, de rájöttünk, hogy tulajdonképpen ez egy garázs, és azért ilyen kicsi és kevés ablak van rajta. Röviden egy sötét lyuk. Azért ami ma is nagyon rutinosan ment, az a likvidálás. Olyan határozottsággal tudják kitessékelni az embert, hogy az már tényleg tekintélyt parancsoló. Ebédet ma (állítólag ma még) nem kaptunk, úgyhogy hess. Haza hessentünk.

Lesifotó az egyedül olvasgató Zsebről
Harmadik nap
Azért a gyerekek nagyon érzik mi folyik körülöttük, mert Zseben már reggel érződött, hogy nem akaródzik neki ez az egész, de amilyen jó kis lelke van, azért hiszti nélkül elmentünk a bölcsibe. A ruha problémán úgy látszik azóta sem tudtak túllépni, mivel amikor a pénzt visszavittem öltönybe, azt is szóvá tették, ma melegítőbe mentem, ezt is szóvátették. Most vagy talárba kéne mennem, vagy mégis csak azt várják, hogy ruha nélkül menjek. Fura egy ízlésük van. Dehát mindent a gyerekért, ha ez kell.

Zsebit beadtam a csoportjába, és átvonultunk a hálóba. A másik anyuka úgy döntött egy idő után, hogy haza megy lesz-ami-lesz alapon. Én jobbnak láttam ott maradni.

Azért ma ismét meredek zuhanásnak indult a morál. Igi néni nem volt ma, úgyhogy cincogtak az egerek. Magyarul magasról tojtak ránk, majd rám. 

Zsebnek sem volt könnyű napja, kb 1 órát bírta a kiképzést, utána hosszabb rövidebb megszakításokkal sírt. Azért ezt nem könnyű hallgatni. Mivel látni nem láttam, így messzemenő következtetés nem akarok levonni, de érzésem szerint tehettek volna többet a cél érdekében, hogy megnyugtassák.

Hogy népszerűségi indexem milyen mélyre szökött hirtelen, azt jól mutatja, hogy ma már se szivacsot, se kekszet nem kaptam, majd biztos ami tuti, egy idő után a szőnyeget is elvitték alólam, hogy tuti xar legyen. (ígértek valami ülő alkalmatosságot, de az biztos majd máskor érkezik meg).

Ma már vége lett a gyorsjelentéseknek is. Hiába, a tőzsdéken is szezonális dolog a gyorsjelentés, hát ma nem volt szezon. Egyszer-egyszer elkaptam azért mindegyiket, de főleg bölcsinéni1-el igen bölcs és mélyre szántóra sikerült a beszélgetés. 
Mikor sikerül elkapnom, mondom neki, mi újság? - minden rendben (hát igen, II. Ulászló is kb ennyit tudott kommunikálni..)(egyébként is mindig minden rendben) - dehát azért nem egészen mert sír - dehát nem sír (persze, elvégre valamikor levegőt is kell venni) - de mondom, hogy sír, hiszen hallom. (itt már éreztem, hogy jó irányba haladunk, és ezt az arcvonásai változása is megerősítették) - mindegyik sír, ez normális. - értem én - mondom neki - csak azt nem beszéltük meg aranyapám, hogy mit tekintünk normálisnak. (nah, itt láttam, hogy kezd hót' homály ereszkedni az arcára, és feldolgozhatatlan szintre jut a mondanivalóm, ennek megfelelően belebambult az arcomba) - de mivel rendes vagyok, átfogalmaztam neki. - jó akkor kérdezem másképpen, mennyit hagyjuk sírni amitől még úgy gondoljuk, hogy nem szerez lelki sérüléseket a gyerek. Nah erre már sűrű felhők ereszkedtek közénk. De érezhette, hogy valamit mondani kell, mert erre közölte, hogy xy 1 évet sírt. - hihetetlen mód ki vagyok segítve, kb annyi hasznos információt tartalmaz, mint hogy a vajnak magas a zsírtartalma, vagy hogy kínában kínaiak élnek (ez utóbbit sikerült megtudnom egy kínai főző tanfolyamon). Mivel láttam, hogy nem érti a problémám, ezért gondoltam neki futok még egyszer. Mondom neki, hogy ok, de honnan tudjuk, hogy az egy évet sírt gyerekből nagy korára nem emiatt lesz kéjgyilkos. (gondoltam, ha sarkos leszek kicsit, valamit csak megért belőle). Hát erre sikerült egy He?-t kinyögnie. Nem baj, kitartó vagyok, elmondtam ismét. Aztán kis fagyás lehetett a szoftverében, mert lemerevedett pár másodpercre, majd a reset után vissza állt a régi process és a lefagyott részt figyelemen kívül hagyva kifordult és folytatta az előző tevékenységét. Ennyiben maradtunk.

Nem baj, nem adjuk fel félúton, gondoltam megpróbálom meginterjúztatni a másikat. Bölcsinéni2 szemmel láthatóan kommunikatív kedvében volt, ő elég barátságosan eldiskurálgatott velem a probléma kört illetően, bár az egyenlet végére végülis nem tudtuk meg az x értékét. De itt is megtudtam megint, hogy xy 1 évig sírt. Remek :)
Végülis vele abban maradtunk, hogy akkor a gyerek angolra menjek be, de az indoklás az mókásra sikeredett: azért menjek be, mert itt körjátékok vannak, meg minden, és akkor nem tudnak ők Zsebre figyelni, meg vele foglalkozni. Hát nem kezdtem el vitatkozni rajta, hogy mi lenne, ha nem lennék itt, örültem, hogy végre megvígasztalhatom Zsebet. Az érvrendszer az egyértelműen "tökéletesre" sikerült.:P

Az ő általuk angolnak nevezett dolog annyira xar volt, hogy egy mondatnál többet kár rá vesztegetni, főleg mert az angoltanár késett, és korábban is ment el, amúgy meg értelmetlen volt, és mindenki olyan unottan csinálta, hogy azt nézegettem, melyik gyerekszék elég magas, hogy a mélybe vessem magam.
Zsebnek sem jött be, úgyhogy - nyitott ajtó láttán - be is vonult a konyharészbe bölcsinéni2 után. Ott viszonylag jól el voltak, bölcsinéni2 is kedves volt. (remélem Zseb is inkább hozzá kötődik, mert 1. nekem sem szimpatikus)

Utána a gyerekek elvonultak kezet mosni, én meg kaptam finom célzást rá, hogy ugyanmár segítsek visszarendezni a termet bölcsinéni2-vel. De mivel, egyrészt magamtól is segítettem volna, ha nem célozgatnak akkor is, másrészt mert úri ember vagyok, ezért egyedül visszapakoltam.

Következett az ebéd. Először Zseb leült az egyik kis székre, erre bölcsinéni1 kérdezi tőlem, hogy mit csináljanak vele. Mondom neki, te vagy a Tas, döntsd el te (aki nem ismerné - Magyar Vándor c. film) szóval, mondtam neki, hogy ő tudja hogy akarja megoldani, ha nem vagyok itt, csinálja úgy. Aztán nyomatékosítandó inkább elvonultam.

Amennyire meglestem, végülis abban maradt magával, hogy mégis csak áttette etetőszékbe, és láttam, hogy próbál kanalazni is a gyerekbe. Állítása szerint a második fogásból csak 2 kanalat kért (az első fogást - alias leves - megette), nyilván nem törte össze magát.

Ezzel ismét véget ért egy napunk, megérkezett a másik anyuka, még gyorsan elsusmorogtunk, hogy mi is volt ma. Aztán ismét likvidációs irányba állítottak minket. Zseb éppen bölcsinéni2-vel rendezkedett a konyhába, és végre igyekeztek kicsit foglalkozni a jelbeszéddel is, mert mikor muttta Zseb, hogy kér valamit az asztalról, akkor büszkén újságolta, hogy érti, hogy kér, és kapott is Zseb. Bölcsinéni2-ben még van potenciál.;)

Amúgy érdekes ez az egész beszoktatásos dolog, mert nincs egységes koncepció egyáltalán. Amikor elmentünk megbeszélni-beiratkozni, abban maradtunk, hogy 3 nap lesz. Ez lett volna a múlt hét. Aztán persze az élet máshogy rendezni a dolgokat, mert azt láttam, hogy a 3 nem lesz elég, de hogy 5 majd elég lesz.
Ma mondom bölcsinéni1-nek, hogy holnap akkor már itt alszunk, ugye? - erre mondja, hogy hát neeeem, az első héten csak délelőttösök, és a második héten próblkoznak először az ittalvással. Nah így már az eredeti 1 hét sem 1 hét. De mondtam, nekik, hogy a helyzet roppant egyszerű, mert holnap nem tudjuk másképp megoldani, úgyhogy ott alvás (vagy nem alvás) lesz. Erre viszonylag nyitottan - bár bosszúsan - reagált, mert mondtam, hogy Zseb még sosem aludt másokkal, de mondta, hogy megoldják, hogy egyedül tudjon aludni, aztán majd meglátják mi lesz. Kíváncsian várom a folytatást.

2013. január 7., hétfő

Bölcsi - Beiratkozás és első nap

Ahogy már a párom leírta, a bölcsik meglátogatása is érdekes kalandokat eredményezett, de azért mint mindent ezt is lehet fokozni.

Nagy nehezen megszületett a döntés, hogy végülis melyik bölcsiben próbálunk szerencsét, így hát felkerekedtem és elindultam beiratkozni. Ennek előzményeként felhívtam a vezetőt, hogy nah, akkor idejönnénk mikor van ott - most ott van még kicsit - nah most jó ne mozogj, már ott is vagyok.
Mivel ez épp alvás időben volt, így pont volt idő adminisztrálni. Találkoztam a vezetővel (a látogatásnál ugyanis nem sikerült összefutni vele), és egy kis asztalhoz egy kis székre leültünk beszélgetni (ez egyébként mókás kicsit, tényleg olyan mint az icipici házikó az icipici ágyikóval - de ők váltig állítják, hogy felnőtteket is kibír - mondjuk egy felnőtt nem bír ki rajta sokat). 

Elmondott egy két dolgot a bölcsiről, sok érdemlegesbe nem ment bele. Hozott egy anamnézis lapot, hogy majd töltsük ki otthon, hogy megismerjék ez alapján a kicsit. Ok. Aztán hozott, hát nem is tudom minek nevezzem - mondjuk az egyszerűség kedvéért legyen beiratkozási űrlap, ami valami némi jogi dumával színesített dolog akart lenni, amiben hosszan taglalták, hogy a beiratkozási díj 25.000 ft-ja miért nem jár vissza még akkor sem, ha 2012. december 21-én az aláhulló maja emberkék szétzúzzák a teljes magyar infrastruktúrát mielőtt mi januárban elkezdhetnénk a bölcsit. Erről eldiskuráltam vele egy kicsit, hogy egyébként hót hülyeségek vannak leírva, meg ellentmondásos is, de ne ezen múljon a boldogság, aláírjuk, bár jelen esetben valami fajta (szolgáltatási) szerződés értelmesebb lenne, főleg ha jogász is látná. De ugorjunk is. Megbeszéltük még, hogy oroszlán lesz a jele. Az egy érdekes adalék, hogy amikor megbátorkodtam kérdezni, hogy mégis mit kell hozni, akkor (mint az agresszív kismalac: Úgy hoztam!) megkaptam hogy ott van a honlapon. Ok, elvégre tudok olvasni, vagy ha nem, akkor keresek valakit, aki felolvassa. De azért némi támpont jó lett, volna, hogy miből milyet érdemes, mit szeretnek. De megoldjuk.

Aztán volt egy két szó a rugalmasságról meg a kajáról, meg ilyenek, kitérni sem nagyon érdemes rá. Talán annyi ami fontos lehet, hogy állítólag a napok számát nem veszik szigorúan, tehát ha valamiért úgy alakul az élet, hogy túl kell lépni, akkor az megoldható, ez mondjuk pozitív.
Még megtudtam, hogy pár hónap után jönnének családlátogatásra - persze csak ha akarjuk (még jó) - mert az milyen jó (kinek?). Mondtam, jöjjenek, szívesen látjuk őket. Úgyis folyton mindenki hozzánk akar családlátogatásra járni, hogy szegény sanyarú sorsú Zsebiről felmérjék, milyen szerencsétlen is az élete, hogy velünk kell lennie. De végülis a közigazgatási rendszerünk is elég bonyolult ahhoz, hogy páran még jöjjenek, de nem ettől kopik el a járólap, max, majd nyitunk egy Google naptárat ahol be lehet jelentkezni, hogy ne legyen torlódás.

A legizgalmasabb része a beszélgetésnek, azért mégis csak a beszoktatás része volt, már nem azért, mert ez magában szokatlan, hanem azért mert amikor eltrécseltünk róla, hogy én (továbbiakban egyszerű megnevezése(m): apa) jövök beszoktatni, akkor: 1. meglepődtek 2. felvésték a kartonomra: APÁSBESZOKTATÁS!! (remélem erkölcsi bizonyítványt is kérnek, meg vértesztet, mert a kórházba meg a rendőrségen jelölnek így kartont :) ) 3. a következő mókás kérdés: - és kötődik hozzád a gyerek? - nem természetesen nem kötődik, maximum a betonba, és oda is csak nyáron, ha meleg van, mert most maximum bele fagy. Egyébként meg utál, és azért viszem bölcsibe mert kölcsönös... Úgyhogy ezen felülkerekedve, mondtam nekik, hogy igen, én vagyok az apja.
Mivel előítéletet nem építünk (vagy mégis, de kitérdekel) talán a rossz tapasztalat miatt félig pénzmániás a csapat. Mert a 25-öt megpróbálták legombolni helyben rólam, nem volt szerencséjük, mert az egyetlen gombolható a gatyám volt, de azért haza kísért az igi néni (mivel láttam, hogy fontos neki, ezt én ajánlottam fel) és itthonról vittem le neki. Viszont visszaadni meg nem tudott, így csak 20 lett a 25ből, ezért mondom, hogy csak félig. De másnap kisdobos becsület szavamra beadtam a maradék 5-öt is. (aztán ma meg lett a másik fele is, mert azért ma is viszonylag hamar előkerült, hogy ugye nálunk van a havi pénz maradék része)

Még ugye annyi bonyolultsága volt az ügyünknek, hogy a sűrű élet szakasz miatt, nekünk fontos volt, hogy már 2-án tudjunk kezdeni, elég 3 nap is a beszoktatásra az 5 helyett. De ezzel nem volt gondjuk igazán. (volt ahol 2 hetet mondtak, az szerintem sok is, amúgyis, de erről később)

Nah telt-múlt az idő, karácsony meg ünnepek. És ilyenkor mit csinálnak a babák, hogy a szülők jól szórakozzanak, és pihenjenek az ünnepek alatt? hát full betegek lesznek :) (aztán utána át ragasztják ránk, hogy mi se maradjunk ki a jóból). És ez most olyan jól sikerült Zsebnek (aki egy tündér egyébként), hogy nem sikerült meggyógyulnia 2.áig, tehát rögtön ugrott is a kezdés. (ami egyébként mindegy is lett volna, mert mivel mi is dögrováson voltunk, így max négykézláb tudtuk volna elvinni).
Sebaj, telefon a bölcsinek, hogy fucking van, mert beteg a gyerek. -Másik oldalon nagy tanakodás, húha mi legyen, - mondom a képlet egyszerű, nem megy a gyerek. - Megint tanakodás. Akkor mi lesz? - há' mondom meggyógyul aztán megy. Mikor? - %!+%!/!... remélhetőleg jövő héten. - húha, hát az nem biztos, hogy jó, de majd a főnökasszonnyal beszélnek, és akkor visszahívnak alvásidőben.

Hát mondom erre nyomok egy smiley-t. Roppant bonyolult kérdés. OK. Aztán törpöltem kicsit, mondom ezek már akkor sem voltak a helyzet magaslatán, inkább beszélek iginénivel. 

Felhívom, mondja, hogy ő is ott van, hallotta a gondot, dehát jövő héten 2 új lány is van akik már hónapok óta bejelentkeztek, így nem tudják mi legyen. Majd hívnak alvásidőben. Vége és vétel. Ok.
Már épp elkezdtem gondolkodni, hogy vajon a probléma megoldásának, és áttárgyalásának része e a Pi újabb számjeggyel való kibővítése és azért ilyen roppant bonyolult a kérdés, de ezen eszmefuttatás végére szerencsére dél után is lett, így hívott az igi, hogy remek hírei vannak, mert jövőhéten bármelyik nap mehetünk. Remek. Mégis működik a piacgazdaság. - mert - újságolja, megbeszélte a másik két családdal, hogy ők majd máskor viszik a gyerekeiket. 

Rendes. ( azt már tényleg csak zárójleben jegyezném meg, hogy mivel ismét nincsenek előítéleteim, nekem ez a sztori kicsit sántikált, mivel ha valaki hónapok óta bejelentkezik, az nem hiszem, hogy más kedvéért átszervezné az életét, hiszen valószínűleg fontos és sűrgős neki, de csodák mindig vannak, szóval rendesek)


Végre elérkezett a nagy nap. Mivel már 2.-ára számoltunk a cucca (ami ugyebár fent van a honlapon:) ) össze volt készítve szép kis szatyorba, egy részére a jele is rá volt vasalva. Természetesen pont ma jött rá a sokáig aludhatnék, úgyhogy mivel nem szeretünk elkésni, ezért közel fél kilenckor bátorkodtunk felkelteni. Összecsomagoltuk, aztán elindultunk a hosszú ( majd 100 m-es ) útra. (kocsival :) )

Hát a megérkezésünk - hogy finoman is fogalmazzak - nem mozdította ki az univerzumot a kvantum mechanika törvényei alapján nem létező nyugalmából. Magyarul pont lexarta mindenki. 

Persze lehet ez is az én hibán, mert én csak egy apa vagyok, hogy nem tudom kapásból egy full idegen helyen mit is kéne csinálni a gyerekkel. Nagy fiúsan megoldva a folyosón levetkőztettem, kapott benti cipőt és vittem a csoporthoz. A cuccunk - jobb híjján - a folyosón a földön maradt. (elvégre mi csak 1 hónapja jelentkeztünk be - és mint később kiderült - ennyi idő nem elegendő ahhoz, hogy egy kis dobozt felcimkézzenek a jelével, és a felkészültség halvány szikrája megjelenjen - melytől a sokezret kiperkáló szülő szemében is megjelenne valami tompa ragyogás)

Közben érkezett egy másik apuka a gyereket beadni, aki rögtön szólt is, hogy bizony Zseb micimackóját ugyan tegyem már el, mert az ő fia mániás, és minden micimackót lenyúl. Mivel nem akartam vitatkozni az első nap, hogy már láttuk kétszer a gyerekét működés közben és Zseb látásra megeszi, úgyhogy nem féltem én a maciját, meg a gyereket sem, így inkább letakartam.

Aztán itt megint nem történik semmi, a gyereket nem veszik el tőlem (mondjuk Zsebi nem szorul pátyolgatásra, dehát mégis legalább valami marketing alapon próbáljunk kicsit az új gyerekhez közeledni vagy mi), ezért elküldöm Zsebet játszani, a többi gyerek a bölcsinéni körbefonva nyüglődik. Én félrevonulok az ajtóba, elvégre azért van ott a gyerek, hogy szokja a helyet, meg a bölcsinénit, és viszont. Hát ekkor távolságokból mondjuk maximum a tömegből eredő mágneses mezők tudtak egymásra hatni, mert egész ottlétünk alatt nem biztos hogy 2-3 szónál több kontaktus volt a gyerek és köztük.

Itt következett a reggeli, elmentek kezet mosni, a fürdőbe nem mehettünk be, de élve jött ki a gyerek, és mivel itthon is szereti, gondolom megoldották. Azért - bár kérni nem kérte a kutya se - a törölközőjét beadtam, ha már volt.


Az etetés elég érdekes volt, Zseb és egy másik gyerek kapott egy-egy etetőszéket, a többiek körbe ülték a kisasztalt. Valami vajas szalámis kenyeret próbáltak etetni a gyerekekkel, de sehol nem láttam nagy fogyást. Mivel Zsebnek nem az evés a fő fejlődési irányvonala, és nem is ilyet szokott reggelizni, kb. semennyire nem izgatta fel, meg sem turkálta. Kapott még pár almát, abból mondjuk evett két falatot, de jobb a békesség alapon, akkor mondták, hogy adjam neki amim van, úgyhogy kanalaztam neki reggelis bébiételt. Ezen eléggé rosszalóan jelezték, hogy hú hát az ő korukban így már ez nem jó, dehát majd alakul. Ok. Ti bajotok. Semmi sem lehet tökéletes. Nekünk sem tetszik, de még egy gyerek sem evett pépes kaját az érettségién, tehát majd megoldódik.

Egyébként úgy általában nem aratott sikert a reggeli. Utána megint játék követezett. Zsebinek mutattam, hogy menjen játszani, úgyhogy ő ennek megfelelően ezt is tette. A csapat összetétele egyébként elég érdekes. Egy kisfiú lógott ki nagyon a sorból, ő mindenkivel elég durva volt, Zsebet is fellökte egyszer fejjel neki a radiátornak, de a bölcsinéniket ez sem izgatta fel (az már csak tényleg margóra, hogy azt az időt, amikor épp nem a csoporttársait piszkálta, akkor az én lábamon csüngött, ráncigált, stb. - amivel egyébként én tudok mit kezdeni, de azért a bölcsinénik észre vehették volna, hogy mi a dolguk.) Azt szintén hozzátenném, hogy volt egy másik új baba is, anyukával, és ővele is pont hasonló foglalkozás volt mint Zsebbel, tehát nem szerény személyünknek szólt a "kiemelt" figyelem.

És ha már a figyelemnél tartunk. Kicsit érdekes dolog, hogy 11-en voltunk a csoportba, és még ugye korábbról tudjuk hogy kettőt várnak. Ami ugye 13. Na most emlékeim szerint a kifüggesztett engedélyek szerint 4x8 fős csoportra van engedély - de ezt még holnap megnézem mégegyszer. Ami 4 gyerekenként 1 bölcsinénit jelent. De akár hogy is van, az tisztán látszott, hogy a jelenlegi létszám bőven több volt, mint amit kezelni tudnak. Úgyhogy erről holnap még meetingelek is egyet az igi-vel, hogy mi a meglátása.

Aztán volt megint kézmosás, tízórai - gyümölcs - és utána megint játék, kicsit fejlesztés címén gyurmázás, de egyik oldalról sem volt kiemelt lelkesedés. No de mégis mindenkinek hétfő volt ma, úgyhogy fátylat rá. 11 körül aztán neki készültek az udvarozásnak, minket meg iginéni "finoman" és határozottan fel"kért" a távozásra, hogy mára ennyi volt Miki mókatára, és arra az ajtó. Holnap ugyanitt ugyanekkor. Ok. Felöltöztünk hazajöttünk.


Összességében nekem továbbra is felemás véleményem van a helyről (ahogy már a látogatáskor is volt). Van itt valami, akarnak is valamit csinálni, meg van a szándék is, meg a jószándék is, csak a professzionalizmus, a menedzsment szemlélet, meg a szervezettség hiányzik, de az nagyon, ami például a BBB-ről messziről, meg közelebbről is látszódik. 
A bölcsinéni, meg az igi is aranyosak kedvesek, meg mégis olyan furcsák, hidegek, távolságtartók. Az, hogy velem, na bumm, de a gyerekkel miért? (és megint jelezném, hogy nem csak velem, a másik anyukával, és gyerekkel is).
És ha már itt tartunk, szerintem ez a beszoktatás is teljesen logikátlan így. Ma ott vagyunk !együtt! 3 órát ,azátn !együtt! 5 órát, aztán !együtt! x-et. És akkor mi van? A gyerek szokja meg, hogy néha a lakáson kívül is vagyunk !együtt!? Megszokta. Szokott ilyen lenni. Hogy a lakáson kívül vagyunk !együtt! gyerekekkel? hát ilyen is szokott lenni, nem is ritkán.
Szerintem ennek kb úgy van értelme, hogy ma 2 órát van ott !egyedül!, holnap meg 3-at aztán 3+x-et. Mert elvégre azt kell megszokni, hogy egyedül van ott, és hogy érte megyünk, mindig, mindenáron. És erre számíthat. Mert ha ott vagyunk, akkor nincs mit megszokni. Persze, van olyan gyerek, akinek ez is szokatlan, de azért ez a ritkább.
Na mindegy, kíváncsian várom a holnapi napot. Kalandra fel. Lehet, hogy viszek sütit az iginéninek, meg a bölcsinéniknek, meg széles mosoly nagypuszival üdvözlöm őket, hátha oldódik a hangulat. Vagy ha ez sem segít, akkor megint bőrnaciba megyek (mert hogy a látogatásunkkor épp abba voltam, és ez mély nyomot hagyott bennük, hiányolták is) és lejtek egy icipici sztriptízt az icipici asztalon az icipici bölcsiben.

2013. január 5., szombat

Homeopátia 1.0 - Gégegyulladás

Legalábbis erre a megállapításra jutott a doki néni, bár felmerült benne a krupp lehetősége is. Megnyugtattuk, hogy nem krupp, nem fulladt Zsebi egyetlen percet sem. Ő az általunk dártvéderes levegővételnek elmagyarázott tünetet gondolta annak. Miután jelen találkozásunkkor ismét sikerült kiakasztania (átlag, minden második találkozásnál sikerül neki elérni ezt az énvagyokazorvostenemtudhatod hozzáállásával, de nincs jobb, szóval maradunk), a felírt gyógyszerekkel kapcsolatosan már szelektáltunk. Bár alapvetően amúgy is homeopátiás irányba mentünk most el…ezért is gondoltam írni a témáról, mert hát ők - mármint az ezzel foglalkozó dokik - lelkesen és gyorsan felfirkantják egy papírra a cél golyócska nevét, aztán utána a gyógyszertárban győzzem kitalálni, hogy mi is volt az, s hogy adott szert éppen mire kaptuk. Azt már csak halkan merem megjegyezni, hogy döbbenetes, mennyire nem lehet kapni ezeket a golyóbisokat, legalábbis velünk most már sokadik alkalommal fordul elő, hogy adott szer, vagy egyáltalán nincs vagy adott CH-ban nincs. No meg, hogy a gyógyszertárosok mennyire nincsenek tisztában vele, hogy mi-mire is való és adott potenciál (hígítás alias CH) mit is jelent. 

Szakértő az én sem vagyok, csak azt gondoltam ki, hogy amiket mi használunk, azoknak kicsit utánakutatok és leírom, hogy mire is használható egyáltalán, meg persze, hogy nálunk mennyire hatásos, hátha valakinek segítség lehet.

Szóval az alábbi tüneteket produkálta Zsebi, amikor a dokinénivel találkozott: száraz köhögés, nem volt láza. Korábban volt egyszer hőemelkedése, de semmi komoly, s a már említett hörgős légzés. Amikor megkísérelte meghallgatni sakál üvöltésbe kezdett és lényegében hárman kevesek voltunk, hogy lefogjuk…pedig tényleg csak a sztetoszkóp, a végén meg egy kukkantás a szájába, semmi fájdalmas. Utána a diagnózist sem volt egyszerű meghallgatni, lévén a csemete elég nehezen akart megnyugodni, de az alábbiakra jutottunk.




Salvus vizes inhalálás/párologtatás….mivel inhaláló készüléket nem találtunk igazán, ultrahangos párologtató meg van, hát maradtunk ennél a verziónál….döbbenetes az a sógőz, ami azóta ellepte a lakást, de a cucc tényleg jó, magunkon is érezzük. 


Kakukkfüves köptető - ez cuki volt, mert korábban már írta neki, most meg eltanakodott rajta, hogy két éves kor alatt nem nagyon szoktak köptetőt adni, de hát ő olyan fejlett, hogy nem lehet ebből gond:S Ezt magunktól is adtuk neki.

Biztos, ami tuti alapon írt fel Rectodelt 30mg kúpot, mondván, hogy akkor ezzel ő végülis letudta a felelősséget. Mi meg azzal tudtuk le, hogy nem váltottuk ki. 


Rendelt calcimuscot kétszer fél ampulla dózisban - ezt adjuk is.

És akkor a homeopátiás szerek:

Óránként 5-5 golyócska adagolásban, vagy 3-4 óránként egyszerre mindegyikből 5-5. Utóbbit választottuk, mert így egyszerűbb beadni neki. Kevés vízben feloldva simán megissza általában, rosszabb esetben egy pici innivalóban - tea, gyümölcslé - elkeverve. (Mi hozzátettük a calcimuscot is). 
DROSERIA 30 CH - Gyermeknél történő alkalmazás: Éjszakai asztmaroham, köhögési rohamokkal. Görcsös köhögéssel járó légcsőhurut, amely influenza vagy hörghurut szövődményeként alakul ki, és a köhögés a légcső kaparó érzésével kezdődik, főleg éjszaka. Szamárköhögés. Ezt sikerült beszerezni az első patikában. 
SPONGIA 9 CH - Alias EUSPONGIA OFFICINALIS - Gyermeknél történő alkalmazás: Gyermekek heveny, sípoló gégegyulladása. Asztma. Ebből csak magasabb CH-t (15) sikerült beszerezni, így a patikus - aki éppen gyógyszerész volt és értett is hozzá a jelek szerint - tanácsára az 5 helyett 7 golyócskát adagoltunk egyszerre.
CUPRUM METALLICUM 9 CH - Gyermeknél történő alkalmazás: Csuklás. Hasgörcs. Görcsös köhögés. Asztmás roham. Ebből alacsonyabb CH-t (5) találtunk, így itt is a patikus tanácsára hagyatkoztunk s 3 golyócska megy az 5 helyett.

Eddig úgy tűnik, hogy működnek a fentiek, talán végre kikecmergünk a kórságból. Zsebi már mindenesetre elég jól van, bár ha csibészkedni, vagy hisztizni kellett, addig sem volt észrevehető rajta, hogy beteg :P