2013. július 31., szerda

2 éves Zsebi

Legyen évfordulós post, mert miért ne;)


Adatok: 14 - 14,5 kg körül mozog a súlya. A magasságáról fogalmam sincs, majd később lesz két éves státusz. 4/5-ös pelenkát hord, attól függ milyen márka éppen. Próbálkozik a szobatisztasággal, azért még messze járunk a teljes peluka-mentességtől, de haladunk…valahová:P A wc-t, vagy a természet lágy ölét (aka fű) preferálja, a bili nem nyerő, pedig az elvekkel ellentétben kapott egy Villám McQuinn-es példányt.

Alvás, evés…alias napirendetlenség: Korán kel 6-6:30 körül legkésőbb már ébren van. Délelőtt móka kacagás, reggelitízóraiebéd…így egyben, mert lényegében ébredéstől folyamatosan eszik. Inni tejet szeret leginkább (vizezve kapja, mert simán meginna belőle napi 1-1,5 litert…sokáig meg is itta, csak egy betegség kapcsán merült fel, hogy nem kéne, mert hátha az okozza). Mindent eszik, amihez kedve van, a hús ritkábban csúszik, de azért vannak kívételek, a rántott csirkemell pl. jó móka:) Délben legkésőbb már alszik (ma persze pont kivétel volt, de hát ilyen az élet, ma kezdett el félni, de úgy istenigazából, nem akart egyedül maradni a szobában, annak ellenére sem, hogy az Öccse ott szuszogott mellette). Többnyire két óra a szieszta, persze van hosszabb és rövidebb verzió is. Ébredés után megint móka-kacagás, eszegetés, délután azért nem annyira folyamatosan. A vacsora fontos étkezés, azt mindig együtt eszi a család, ritkán is fordul elő, hogy semmit nem eszik. De mindenképpen odaül akkor is:) 7 körül fürdés - újabban ő kezd - aztán egy 200-as tápszerrel fekszik le, megissza, általában egy kis időre még elkéri utána az iPadot (mesét néz, vagy játszik, tök egyedül kezeli, ritkán kér segítséget bármihez is a technikával kapcsolatosan), aztán 8 körül azt becseréli némi tejecskére és szunya reggelig. (Persze néha a csere nem teljesen önkéntes, de többnyire azért az.) Nem szokott megébredni rá, hogy a tesóját kihozzuk/visszavisszük az éjszakai etetések kapcsán. 


Kimittud: Húúú….megnéztem gyorsan a kiskönyvet. Összerendezett mozgással jár - stimmel, már régóta. Suttogó hangra is figyel - megvan. Napirendje kialakult. - Tökéletesen. Rajzolásnál a papírtól normális távolságot tart (>10 cm) - igen. Összerakós játékot összeilleszt, kockából épít. - Hát ezt sem mostanában kezdte. Rövid mondatokat alkot. - Meg néha hosszabbakat is, megérteti magát, szépen beszél, naponta bővül a szókincse. Szemmozgások párhuzamosak. - Természetesen. Önállóan eszik - Ha olyan kedve van, tökéletesen és megdöbbentően tisztán. Ha meg nincs, akkor kéri, hogy etessem. Ezek mellett páros lábbal ugrál. Futóbicajjal robog, próbálkozik a rendes bicajjal is - egyenlőre kisebb sikerrel, lábbalhajtós kisautóját hajtja, irányítja. Alakulgat a szobatisztasága, gyakran kéretőzik ki wc-re, többnyire valós indokkal (értsd tényleg pisil/kakil), néha kamukázik. A bili nem vált be, nem érdekli használati szempontból, csak játszik vele. Eljátszik egyedül. Segít az öccse körüli teendőkben, meg úgy általában mindenben (tényleg segítség többnyire;)). Dacol, mert persze "rémes kétéves":P Kapaszkodva lépcsőzik egyedül, többnyire inkább felnőtt stílusban váltott lábbal, de néha azért nyomatja a "pároslábas" technikát is. Szinte mindent megért angolul is, pár szót beszél is (vannak, amik konzekvensen megmaradtak angolnak, nem használja a magyar megfelelőt, hiába tudja). MIAZ korszakban nyomjuk....és ez még csak az első gyerek, első kérdezős korszaka....mire a végére érünk lehet, hogy okos leszek én is:P Csomó mindent tud még…nem tudom mit kéne kiemelni, majd ha eszembe jut kiegészítem:D De nekünk mindenképpen tökéletes és a legszeretnivalóbb kis oroszlán a világon:D

Fog: 16:) 

EÜ: Volt beteg nem egyszer, többnyire jól viseli, nem is nagyon vesz tudomást róla. Orrát - ha szükséges - magának kiszívja, de már ügyesen használja a zsebkendőt (orrfújáskor) is. Köhögéskor a kéz a száj elé dolgot még nem egészen érti, sokszor az én számat fogja be ilyenkor:P A reggeli vitaminokat ügyesen és lelkesen beveszi. KáeM Bogyó és Babócás orvosos magyarázata óta simán elvan a doktor nénivel és a vizsgálatokkal is. (Mikor én magyaráztam neki ezt, akkor még nem értette meg, mert egyszer már én is bepróbálkoztam vele)

Hordozás/utazás/egyebek: Immár járt külföldön is (mókust etetett Bécsben), meg persze itthon sok helyen:) 


Aktuális becenevek: Zsebi, Zseb, Kismacska, Babám, Hebike (mert ő így hívja magát…persze, ha éppen olyan kedve van, akkor elmondja a teljes nevét is)


Tesók: Igazi gondoskodó nagy testvér. Nagyon szereti az öccsét, játszik vele, eteti, itatja (nyilván néha nem egészen helyénvaló dolgokkal). Hordja neki a játékot. Vannak kényes témák, olyan játékok, amik mindenkivel kapcsolatosan kényesek (A piros kisautója - 1 éves szülinapi ajándék, meg a Kék motor - amit magának választott anno), de azért rá lehet beszélni, hogy a tesóval osztozzon ezeken is. 

Jade vs. Zsebi: Imádja a macskát, reggel szigorúan meg kell keresni, este el kell köszönni tőle. S napközben is rendszeresen porondon van a szőrtesó. Jade egyébként szobrot érdemel, hogy ezt a kiemelt figyelmet ilyen jól tűri, mert persze a figyelem többnyire tényleg szeretgetés, simogatás, odabújás, de van amikor durvák ezek a mozdulatok, vagy éppen ő már unja a szeretet kitörést és menne, de a gyerek csak kergeti (persze igyekszünk rászólni, de nem mindig sikerül azonnal), ennek ellenére nagyon ritkán emel mancsot a kiskorúra, akkor is igyekszik a karmait távol tartani. De cuki, ahogy Zsebi jön és közli, hogy kaptam egy pofon a cicától, mert bántottam….legalább érti a csíziót:P Mondjuk igyekszünk ezeket a helyzeteket elkerülni és a szeretgetésnél figyelni, hogy az mindenkinek jó legyen, ha cic megunta, akkor mehet a fürdőbe pihenni;) (Néha mondjuk ott sincs nyugta, mert utána robog az imádó és pusztán szeretetből - meg némi huncutságból - jól rányitja a zuhanyt:P)

És akkor ömlengés, mert a szülinapon ez jár;) Bár bevallom a második születésnap nem volt annyira könnyfakasztó, mint az első (persze volt torta, buli - már-már tematikusan Verdák:P - lufik, minden), az valahogy nagyobb mérföldkőnek tűnt. De persze azóta is imádjuk, minden nap - még a nehezebbeken is, amikor a nap végén, fektetés után csak úgy lerogyunk a kanapéra és nézünk ki a fejünkből, mert van hogy már alig várjuk, hogy ágyban legyenek és csend legyen:P - hálát adunk érte, hogy Ő van nekünk, hogy ilyen csodapofa, huncut kis zsivány:D 


Nagyon boldog második születésnapot Zsebikénk:D

2013. július 23., kedd

Heim Pál kórház - Madarász utcai Gyereksebészeti ambulancia

Mivel Bogyka talpáról kicsit sem tűnt el a ciszta, Zsebinek meg továbbra is eltűnnek néha a lasztikái a célhelyről (erőlködésnél pl.), gondoltuk végre meglátogatjuk az intézményt

Ezek a polipos eligazító táblák nagyon tetszettek:D
Telefonáltam előzetesen (tegnap), hogy mit kell vinni, mit kell tudni. Nagyon kedvesek voltak (de tényleg!): mondták, hogy délután nem szokott hatalmas tömeg lenni, még egy szülő sem őszült meg:P Meg hogy nem kell beutaló, kell a taj-kártya, lakcímkártya és a gyerek sem hátrány, ha ott van:D Amúgy meg menjünk, mert éppen nincs senki….éppen a mi csemetéink is bőr alól szemlélték a világot. Így ma délutánra irányoztuk elő a menetet.

Megérkeztünk, bejelentkeztünk, hárman voltak előttünk, de említette a recepciós hölgy, hogy egyrészt természetesen vigyük be egyszerre a két gyereket, akárkit is szólítanak előbb, másrészt meg Bogyka zsenge korára tekintettel elsőbbséget élvezünk. Nem élveztünk, aki előttünk volt, az előttünk is távozott. De nem vártunk többet 15-20 percnél. Kerényi főorvos úr volt éppen ügyeletes (nem egy fiatalka orvos - ennek mindjárt lesz jelentősége). Bogykával kezdtük, megnézte, rögtön mondta, hogy ő ilyet még nem látott. Megnézte a korábbi leletet, majd mondta, hogy akármi is az, ortopédiai ügy, de ő nem nyúlna hozzá egyenlőre, majd csak ha jár (nem ecseteltük neki, hogy ismerjük a magyar egészségügyet, ezért is kezdtük el intézni most…így talán tényleg történik is valami mire járni szeretne:P). Rendelt gyorsan egy UH-t, amit ő maga is látni akart. Majd jött Zseb, végig tapogatta, mondta, hogy ingahere, teljesen normális, semmi gondot nem okoz. Ne féljük, amilyen őszintén mondta Bogykánál, hogy nem látott még ilyet, olyan őszintén tudja Zsebnél mondani, hogy nem gond, mert ebből már ezret is látott. Átsétáltunk az UH-hoz. Várakoztunk kicsit, aztán megjelent egy néni, behívott, gyorsan szóltunk a főorvos úrnak, hogy action van, s már neki is álltak talpat kenni, simogatni. Hamar el is jutottunk a csodálatos FS diagnózishoz (úgyis mint Fingom Sincs….persze szofisztikáltabb szavakkal, de a lényeg ez lett). Míg KáeM és Bogyka begyűjtötték a leleteket, addig mi Zsebbel elmentünk tekiket nézni, mert a Madarászban ilyen is van:D Gyerekek egyébként jól viselték a kört, Zseb csak a végére unta meg, már nagyon ment volna a tekikhez, Bogyka meg kicsit nyűgösködött, meg éhes és álmos volt már. Kaptunk leletet, meg egy beutalót a Heim Pál ortopédiai sebészetére. KáeM azért érdeklődött, hogy miért is jó, hogy tovább passzolnak minket, elvégre már most látható, hogy a végeredmény vagy mintavétel vagy feltárás lesz. 


Lényeg a lényeg ezt is megjártuk. Magyar egészségügy én így szeretlek, meg minden. Folyt. köv. valahol, valamikor, valakivel…majd mesélek:P

2013. július 22., hétfő

Játszóházak

Az elmúlt időszakban hármat is sikerült tesztelésbe vonni, egyet kisvárosunkban, kettőt Győrben, alább a tapasztalatok, vélemények. Figyelem minden játszóházban kötelező a zokni….mindenkinek, a babakocsiban létező kicsitől is megkövetelték itt-ott. 


Élménysziget - Győr ETO Park 
A három közül árkategóriában a legolcsóbb. (Egy éves kor felett első 30 perc 800 forint, utána minden megkezdett 10 perc 100 forint). Zsebi 1,5-2 órákat volt bent, ennyi idő alatt azért lefáradt rendesen. Nagyon tetszett neki. Bogykának is találtunk megfelelő játék lehetőséget. Nem voltak egyszer sem zavaróan sokan, és többnyire jól tolerálták a nagyobb gyerekek a kicsiket. A szülőkkel kapcsolatos érdekes módon az lett a tapasztalat, hogy kevésbé nyitottak és barátkozóak, mint ahogy az gondoltuk. Méretben nem hatalmas, de van kellő mennyiségű játék. Zsebinek ez tetszett a legjobban. Nagy előnye, hogy a szülő mindenhová fel/be mehet a gyerekkel (egy kivétel van, egy trambulin, de van belőle csomó másik, így ez nem volt gáz). (Anyósom szerint is ez a jobb a két győri közül.)

Élményváros Játszóház - Dunakeszi, Buy Way 
Árban nem gyenge, de láttam rosszabbat is, mondjuk Zsebi még nem volt kettő, amikor voltunk, így csak a kísérőkre kellett fizetni. Kicsit azt éreztem, mint Shrek, amikor meglátja a sárkány várát: Nagynak elég nagy, csak rossz a fekvése. Jelen esetben inkább a berendezése rossz. Vannak játékok kicsiknek és kicsit nagyobbaknak is. De egy csomó helyre nem mehet fel/be a szülő, ami mondjuk a kicsi gyerekesek életét eléggé megnehezíti. Aztán meg sok játékért külön kell fizetni, kérdem én, akkor miért is fizettem a belépőt??? Tömeg volt, mondjuk nem is vártunk mást, egy Bp közeli helyen. Zsebi a külön fizetős elektromos kisautókat (motort:P) leszámítva inkább csak bolyongott és kereste a helyét, de nem találta. Mindenesetre minket nem győzött meg, hogy visszatérjünk, avagy itthon még keressük a tökéletest. 


Ugripark Játszóház - Győr, Duna Center 
A belépő húzós, legalábbis, ha nem egész napra megy az ember az…márpedig a mi gyerekeink még marhára nincsenek egész napos korban. Hétvégén voltunk, így 5000 pénz (plusz a zoknik, amit a nagy melegben elfelejtettem) volt a tarifa, mert hogy minden 3 év alattira fizetni kell, ami mókás, mert előfordulhatott volna, hogy Bogyka el sem hagyja a babakocsit (a kocsira is tettek "zoknit":P). Maga a játszóház kisebb, mint az Élménysziget, ellenben több a játék. Itt is majdnem mindenhová mehet a szülő. Nekünk Káemmel jobban tetszett a több bujkálási, mászkálási lehetőség, a sok járgány, a tér. Zsebi nem volt olyan lelkes, mint az Élményszigetben, de ehhez lehet, hogy az is hozzátett, hogy már nagyon készült haza (az utazás előtt mentünk, hogy fárasszuk).

2013. július 19., péntek

Bécs 2013.

Merőben más, mint korábban, ekkor vagy ekkor, vagy még ennél is másabb mert az utóbbinal ugyan már pocakban volt Zseb, de most két gyerekes családként látogattuk meg a mókusokat. 
Indulás felfelé;)
Tekintettel arra, hogy a fiúk a szokásosnál is sokkal (sokkal-sokkal) korábban keltek, kicsit félve indultunk útnak, gondoltuk is, hogy lefújjuk, de aztán mégis bevállaltuk, hátha jó lesz, hogy kizökkennek a megszokottból és ezzel a hisztiből. Bejött…szerencsére. 

A fiatalos nagymama;)

Az odaúton Anyósom szórakoztatta a legényeket, mert azért még Győrből sem kis távolság ez, s az útépítések miatt még nem is szokott - ismert és bejáratott - úton jutottunk el a parkolóhoz. De amúgy nem volt vészes. 

Gyeje mókukka, gyeje
Gyorsan ugrottunk ki a kocsiból és már tepertünk is a kastélyparkba. Még egy rövid mosdószünet a felnőtteknek és már mentünk is felfelé. Az első "mókukkáért" alig pár lépést kellett megtennünk, de ez a példány, még nem volt túl barátkozós fajta. Így megnéztük, majd mentünk feljebb…két gyerekkel és a babakocsival azért kissé más megvilágításba került a kastélypark:P Szegény KáeM jó sokat cipelte a babakocsit a lépcsős részeken, de végülis sikerült eljutnunk a kedvenc helyünkre, ahol egy zacskócsörgetésre már jöttek is a mókusok (galambok, cinkék és egyéb madárkák). Zsebi jól érezte magát és korához képest ügyes volt az állatokkal. Csendesen közelítette meg a mókusokat és madárkákat. Etetett mindent és mindenkit. 

Apa tenyeréből esznek:P
Felsétáltunk a park tetejéig, aztán le. Eddigre már eléggé ki volt purcanva mindenki, Zseb kis híján elaludt KáeM nyakában. De elértük a parkolót. Fizettem, aztán mire kifordultunk a parkolóból már aludt is a hátsó szektor. Aztán Bogyka ébredt és nem sikerült elég csendessé varázsolni, így felverte a bátyát is, szóval a hazáig alszik mindenki sajnos nem működött, de nem volt veszélyes a hazaút, így sem. 
Hazafelé:P
Reméljük, hogy vissza tudunk majd térni az évenkénti látogatáshoz. Az állatkert meglátogatás mindenképpen szerepel a tervek között, amikor már Bogyka is kicsit jobban tudja élvezni.

2013. július 14., vasárnap

6. hónapos Bogyka

Rohan az idő, és egyéb közhelyek…a szolárium után, végre napozás hegyek…hehehe vicces kedvemben vagyok:P (A 4FKlub elég menő zenekar volt zsengekoromban) Mondjuk az idei nyár sok mindenről szól, de a napozáról kevésbé és nem azért, mert nem lenne rá alkalom, csak valahogy az időjárás nem annyira teszi ezt lehetővé. Szoláriumban meg nem is tudom mikor jártam utoljára, na mindegy, nem is erről lesz most szó, hanem a kisebbikről, aki immáron fél éve része a családnak. :) 


Adatok: 8,3 kg körül mozog a súlya, most éppen nem mérjük napi szinten. A magasságáról semmi infó, a buksija 44 cm. A ruhái teljesen változatos méretűek, de többnyire azért 74-esben nyomja. Pelukából nappalra 3-as, éjszakára 4es a tuti. 


Alvás, evés…alias napirendetlenség: Végülis érdemi változás nem nagyon van. Leszámítva az evést, mert hogy többnyire nagy kanálbarát a kis legény. Szeret és tud is kanalazni ügyesen. Kevés dolog van, ami nem tetszett (A szilva mondjuk nem annyira nyerő, a tejpépeket sem igazán komálta). Lényegében többnyire már két étkezés kanalas, nem igényel mellé cumit. Cumiból kap előrekevertet és sima tápszert, meg persze az ízesítetlen édesköményteát. Pontos napirendje erősen alakul még, mondjuk annyira nem is vagyok meglepve, mert a nyaralás azért nagy változás (felnőttként is, hát még ilyen pici babának). Most már volt több átaludt (betöltéssel megspékelt) éjszaka, de még nem megy folyamatosan.  


Kimittud: a kúszás nem volt móka. Nyomja a négykézláb hintázást, sőt a páros térddel való ugrálást is…hátrafelé, természetesen:P Már viszonylag ügyesen tud ülni. Finom mozgása döbbenetesen ügyes, olyan dolgokat megcsinál, hogy csak lesek. Persze van követendő példa, mert hát a bátyuska rendesen mutatja mit kéne csinálni, merre kéne menni:P Hintázni nagyon-nagyon szeret. 


Fog: majdnem szó szerint, mint Zsebinél ennyi idős korában - az éjszakai átalvás ugye nála még nem általános: "várunk, várunk, várakozunk. Volt híg széklet, volt popsi pöttyösödés, voltak nehezebb éjszakák (amikor többször ébredt, pedig nem szokott), de egyenlőre még semmi sem karcol odabent." 


EÜ: voltak ugye a pöttyök, amiket ő vészelt át a legkönnyebben. Meg még mindig ott a ciszta…ami lényegében kiröhögte a krémet, amit kentem rá…marad a sebészet, majd valamikor. A féléves státusz majd augusztus elején összevonva a tesó kétévesével:D

Hordozás/utazás/egyebek: nyaralásra jövet-menet. Némi Dévény. Pancsi, merülés, móka-kacagás a medencében :) 


Aktuális becenevek: Bogyó, Bogy, Bogyesz, Bogyka, Törpe, Töpörek, Öcsi(ke)


Tesók: Még mindig nincs gond. Szeretik egymást, látványosan. Zseb hívja, Bogy menne. Zseb kommenteli és jelenti az Öccsével kapcsolatos eseményeket (Öcsike felébredt!, Öcsike sír!, Öcsike is jön!). 


Jar-jar vs. Bogyesz: Mert itt a makka helyett kutya van:P Ismerkedik vele, a kutya ugye még a szuper türelmes Jade cicánál is jobban tűri a gyerekeket (Bogykát legalábbis, mert Zsebi imádata azért már őt is kifekteti….néha szó szerint:P). Bogyka simogatja (aka tépi a szőrét, főleg fül tájékon), Jar-jar puszilgatja:D Aranyosak együtt.