2014. május 31., szombat

Pic-Nic Picnic


Zsebi a mentősofőr...

...Bogyka bátrabb volt, ő a kormányt is elkapta:D

Együtt az inkubátornál
Vidám szomorú találkozó a Bókay pic-et megjárt csemetéknek... Meg a családjuknak. Nagyon családias, nagyon barátságos légkör fogadott minket a Városligetben a Széchenyi-fürdő előtt az idei pic-nicen. Nyilván ez egy olyan esemény amin a részvétellel kapcsolatosan az ember egyik szeme sír a másik nevet. Azt hiszem minden szülő - s ezt a jelenlévő nővérkék is megerősítették - szeretne valahol megfeledkezni róla, hogy ilyen-olyan oknál fogva megjárták a picet. De mégis valahol örömteli is a találkozás mert egyrészt nélkülük ezek a babák, kisebb és nagyobb gyerekek nem lehetnének ott, másrészt meg azért jó látni az egykor csövek erdejében fekvő kis pácienseket életerősen, vidáman. 

A rendezvény egy családias találkozó nagyon kötetlen, semmi túlszervezettség. Semmi programrengeteg mégis pont elég, pont ideális a mi csemetéinknek legalábbis mindenképpen. Volt kint egy Cerny mentő...ez mondjuk jó sokáig lefoglalta a két nagyot, sőt időről időre vissza is tértek;) Lehetett nyomdázni, színezni, ringantó-foglalkozáson dalolni (Timi tartotta most is, aki be szokott járni gitározni, énekelni a babákhoz - kiegészülve a testvérével, meg időnként más zenészekkel). Volt arcfestés, ugrálóvár. Lehetett horgászni némi jutalomért. Pléden játszani, no és persze enni-inni (zsíros kenyér, süti hegyek, málnaszörp:)) szaladgálni és beszélgetni a szülőknek, nővéreknek. (Persze három pici gyerekkel ez azért Anyósom nélkül nem lett volna ilyen egyszerű...köszi még egyszer;))


Bogyka és Imama a ringató első csatlakozói:)

Mi nagyon jól éreztük magunkat, bár az időjárás kissé keresztülhúzta a számításokat és kénytelenek voltunk a tervezettnél korábban távozni, lévén elég hideg. 


Azért nagyon örültünk, hogy a szomorú események ellenére találkozhattunk Panka szüleivel. Igazán sajnáltuk, hogy Majáékkal elkerültük egymást, de már lebeszéltük a találkozót máskorra;) Charlotte családja volt még, akivel sokszor futottunk össze (ez enyhe kifejezés, mert ugye a USI-n egy szobában voltak a csemeték) a Bókay utcában, de róluk nem tudtuk, hogy terveznek-e kijönni és mikor. 

Mi jövőre is megyünk, s reméljük akkor már az időjárás is kegyes lesz, mert akkor már várhatóan három szaladgáló csöppség fogja tesztelni a Cserny mentőt;)

Ági nővér éppen szemtanúja, hogy tényleg fénymásolóval készültek a fiúk:D
Jah és mindenképpen említést kell tennem a pléden játszás közben tanult új fogalomról: nyugi-gumi...ez annyira megtetszett hogy fel is vettük a szótárba, mert klasszisokkal mókásabb és találóbb mint a (játszó)cumi kifejezés:P

2014. május 30., péntek

Bogyka nagy ágyban

Cica vendéggel :)
Úgy alakult az élet, hogy a nyári rezidenciához leszállítmányoztuk Zsebi ágyát Győrbe a Mamához. Itthonra így kellett új nagy ágy. KáeM meg egyik ismerősénél látta emeletes ágyként hasznosítva az IKEA KURA ágyat. Mértünk, döntöttünk és már mentünk is vásárolni. 

Nagy csapatos bandázás
Az összeszerelés villám tempóban zajlott, mert éppen programunk volt és jött Kati mama a fiúkhoz. Így első körben Zsebi aludt lent és Bogyka meg maradt a kiságyban – amit mondjuk nem fért oda, ahová terveztük (hiába mértünk :P ), de azért pár napra tartaléknak bent hagytuk ;)

Garázsnak is kipróbálták:P

Ezután jött egy győri hétvége, majd éles teszt az ágynak: Zsebi fent, Bogyka lent. Csont nélkül vették az akadályt :)) Imádják az új ágyat, sokat kuckóznak benne. 

Zsebi egyedül nem mehet fel és jöhet le egyenlőre, de ezt a korlátozást többnyire teljesen jól viseli. Így is sokat bandázunk fent is :)

A lenti részre még tervben van egy függöny, egyrészt, hogy éjszaka ne legyen zavaró az ajtónyitogatás (többnyire nem együtt alszanak el, illetve fent van ugye a sátor), másrészt, hogy kuckósabb legyen nappal :)

Így is tud benne aludni:P

UPDATE:
Elkészült a függöny. Imádják…én nem annyira, mert napi szinten ugrálják le a függönycsipeszekről (mókás, hogy még egy sem tört el, csak a függöny pattan/szakad le róla). Funkcionálisan mondjuk tényleg hasznos.







Télre kicsit tunningoltunk az ágyon, apuka beszabott két stafnifát, hogy kicsit magasabban legyen az ágyrács. A rács és a padló közé betettük a régi játszószőnyeget. Került huzattal ellátott szivacslap a fej-részhez, hátulra pedig vonatos szőnyeg a falra. Így még kuckósabb és elég meleg is…tudom, mert volt alkalmam tesztelni párszor. :P És persze beköltözött számtalan plüss is, mert anélkül nem élet az élet :)

2014. május 25., vasárnap

Mesesziget - Gyereknap Győr


Tavaly is csaltak Tégyék, meg Imama, de nem jött össze, emlékeim szerint valami betegség miatt. Idén viszont éppen ott voltunk, hát elmentünk a Radó-szigetre, bár nem kicsi fenntartásokkal, ismervén a fiúk tömeges-rendezvényekhez való hozzáállását. 





Hogy a dolog még finibb legyen én szombaton többet simogattam a fajanszot, mint a gyerekeket, szóval nem mondom, hogy maxi toppos voltam vasárnap, de azért nem sokkal nyitás után már ott tepertünk a csemetékkel. Szép dolog a nagy család, de még a nagymamával kiegészülve sem egyszerű, főleg, ha a háromból két gyereknek nem igazán akad korosztályos játék, vagy ami éppen igen, az fullra nem érdekli. Avagy Bogykának a legnagyobb élmény a rendezvényből a lépcső és a Thomasos lufi volt, s az idő nagy részét az apja nyakában töltötte. Mazsi nyilván a babakocsiban mosolygott, vagy néha szunyokált. 


Zsebi azért már lelkesebb volt, de nem mondom, hogy lenyűgözték a programok. A 7próbás pecséteketből 6-ot sikerül összevadászni (bőven sokkal többet lehetett volna). Leginkább a rendőrautó izgatta a fantáziáját, abba többször is beült. De igazán hosszasan egyik játéknál sem ídözött el és kicsit sem kellett noszogatni, hogy induljunk hazafelé, mikor az öccse már a mellemre borulva készült elaludni. 



Szóval nem volt rossz, meg biztos megyünk még ilyen és hasonló rendezvényre, de arra, hogy ez mindenki számára izgalmas élmény legyen még pár évet azt hiszem várni kell. Meg talán a tematikus élmények sikeresebbek…mint ahogy a tűzoltós is annak tűnt;)

2014. május 23., péntek

Fejlődéspszichológia Mazsi - Madarász utcai Gyerekklinika

Rövid bejegyzés egy nagyon kurta-furcsa vizsgálatról...volt elképzelés az Első Lépések után. De sikerült mindent alulmúlni:P Pontosak voltunk, nem is nagyon kellett várni. Itt is volt anamnézis felvétel, aztán vizsgálat kb. 12 percben, aztán a többi téma beírása bemondás alapon.


Aztán megbeszéltük, hogy lelet postán, meg rendszeren keresztül a doktornőnek, aztán már léptünk is.

A vizsgáló helyiség amúgy “érdekes” volt, a sok gyerekrajzzal….ilyen csodákkal, mint állatként lerajzolva a család és akkor a rajzoló csemete a medve, anya egy malac…valamelyik tesó kígyó…szóval ehhez nem kellett nagy végzettség, hogy elemezzem úgy azonnal. Meg a szuper depis szófelhő…az én szócska körül csupa-csupa negatív szó, semmi, de tényleg semmi pozitív:( Meg ehhez hasonlók. 

Update: Postán befutott a nagyon mókás lelet…azért mókás, mert még a bediktált dolgokat sem sikerült pontosan ráírni. De alapvetően egyébként náluk is ugyanarra jutott a SEED teszt, mint korábban Dórinál:)

2014. május 22., csütörtök

Felvették....


...avagy Piros Ovi jövünk. Augusztus 28-àn a szülőin kiderülnek a részletek:) Avagy éljen a kicsi ovis szék...mert szülőként az ember újra végigjárja a székes törzsfejlődést;)

2014. május 20., kedd

Éjszakai szobatisztaság Zsebi módra

A jelek szerint nagyon bejön neki a peluka-mentes élet, mert lényegében pár nappal a nappali szobatisztaság után, már elkezdte magyarázni, hogy éjszakára sem kér pelenkát. Nos abban egyeztünk meg, hogy ha száraz lesz reggelre, akkor másnap már nem kap. Nem gondoltam, hogy ezt túl hamar elérjük, mert ugye még mindig tejcikével fekszik le (ez a cumisüveg elvétel kérdés több szempontból sem téma…egyrészt mert tőlem annak idején elvették és elég mély nyomot hagyott, másrészt mert a gyerekorvos szerint tekintettel a cumizó kistesókra nem annyira jó ötlet elkobozni tőle…na mindegy, mivel csak itthon cumizik, nem is igazán érdekel). Tévedtem, lényegében minden estés hiszti-műsor lett a pelenka felvétele. Így elkezdtük csökkenteni a tejecske mennyiségét….nem értékelte, de azért alakult a dolog. S végülis alig két héttel a nappali sikerek után megvolt az első száraz pelenka is. Aztán persze éjszaka, gyakorlatilag elalvás után 1 órával már húztuk is az ágyat…a tiszta pizsamát, meg persze a pelenkát:P

Következő nap kicsit csendesebb volt a hiszti, mert emlékezett a félálomban történtekre.Pár nappal később megint volt egy száraz pelenka. Ismét kapott egy esélyt, de a tejcike után még kért teát, ehhez viszont már pelukát is kapott….igen, nem érzem még eléggé felkészültnek magam az éjszakai ágyhúzásokhoz, de legyen ez megbocsátható bűn, lévén Mazsihoz és Bogykához azért eleve kelni kell éjszaka:S 

Amikor van (vendég)pelenka az ágyában:P
Aztán jött ismét pár nap hisztis pelenka felvétel. Majd megint egy próbálkozás (még mindig nem telt el egy hónap a nappali szobatisztaságtól - 2 éves 8 hónapos és 21 napos volt akkor:P)…..és reggel a döbbenet száraz ágy, száraz pizsi. Hát akkor nincs más hátra, mint előre és nincs éjszakára pelenka. És ez azóta - 2 éves 9 hónapos és 16 napos kora óta - is tart, egyenlőre baleset nélkül. De persze nem gondolom, hogy sosem fog már előfordulni baleset, nem is várom el tőle, de nagyon büszke vagyok rá, hogy ezt a kérdést is ilyen ügyesen és gyorsan megoldotta. 

Nagyon cukin néha előadja, hogy kér pelenkát, aztán mikor megkérdezzük, hogy minek is, akkor már jön a viccezés. Mert különben meg azóta is minden esti lefekvésnél - maga mondja, hogy mikor megy aludni, nincs ágyba-parancsolási időpont (így is beállt akkora, amikorra mi gondoljuk) - elmondja, hogy nem kérek pelukát, nem pisilek be:DDDD

2014. május 16., péntek

Blog-technikai újdonság


Egyrészt, mert elirigyeltem a többiektől;) Másrészt, mert a kommentelési lehetőséget továbbra sem szeretném visszaállítani, így akkor lehet tetszikelni, vagy nem tetszikleni…aki bővebben szeretné kifejteni a véleményét, vagy válaszreakciót vár, annak továbbra is ajánlom a palackposta lehetőséget.:)

2014. május 12., hétfő

Első lépesek Fejlődéspszichológia Mazsi 1.0

Lilla (dsgm) ajánlására felkerestük őket is Mazsival. Apuka volt bejelentkezni személyesen lévén útba esik Nem voltak kedvesek és akkor finoman fogalmaztam. Anno Zsebi dsgm témával kapcsolatosan - még a régi helyen - már én is beszéltem velük, akkor sem voltak azok:s


Végülis e-mailben elküldték az időpontot, a paramétereket, meg a kitöltendő űrlapot Ez mondjuk nagyon profi. Az már kevésbe hogy pontosságunk ellenére negyed órát várattak az ajtó előtt, illetve hogy a jelek szerint nagyjából a névig (első sor) olvasták el a kitöltött papirost:s Sebaj, innen szép nyerni…a vizsgálónk Bernolák Dóri volt, aki mondjuk szakmailag elég jónak és alaposnak tűnt, emberileg meg korrektnek és kedvesnek.

A vizsgálat maga a szülői kikérdezéssel kezdődött (ez mókás volt, meg egy része persze rajta volt az adatlapon is), aztán jött Mazs vizsgálata. Alapos volt, kedves és lelkes, ha valamilyen elvárt feladatot nem teljesített elsőre akkor arra visszatért Elvben másfél óra volt tervezve a vizsgalatra, gyakorlatban egy óra alatt megvoltunk. A beszélgetés és a vizsgálat utan magunkra hagyott picit, hogy az eredményeket lefuttassa a SEED teszten. Azután visszatért, hogy elmagyarázza a kapott eredményeket. Mazs mindenben hozza a korosztályos szintet, sok mindenben előre, néhány dologban nagyon előre haladott tudás-szinttel rendelkezik. Ezután megígérte, hogy elhozza a leletet amikor elkészül. Mondta, hogy ránk bízza a döntést, hogy hozzájuk visszük kontrollra, vagy a Madarászba (ott is lesz egy körünk ugye), de fél év múlva szerinte mindenképpen érdemes ránézni Mazsra. Kifizettük a 8.000 forintot és már távoztunk is.


Kissé felemás érzésekkel…éreztük a profizmust és sejtettük, hogy az állami verzióban nem fogunk ilyen alaposággal találkozni, de azért rosszul esett a megvárakoztatást, a kedvesség hiánya, meg az ilyesmi apróságok.

2014. május 10., szombat

Bogykológia

Mert a középső csemete is próbálgatja a hangját és immár több értelmes szó is kihallható a babahalandzsából (ebben mondjuk verhetetlen és nagyon szeretném érteni mit mond, mert rém cukin adja elő...Zsebi ugye jelbeszédben nyomta, kevesebbet halandzsázott).

A szókincs egyenlőre nem nagy, ellenben logikusan egyszerűsített, mert minden ami ember az aja (anya) függetlenül a nemétől:P. Aztán minden ami jarmű az tonno alias Thomas a gőzmozdony. S végül, minden ami állat tita/cica - felváltva használja, hol így, hol úgy, minden állatra (hal, kutya, medve...amit éppen lát;).



2014. május 9., péntek

Mazsi KöszönetKép(P)


Ma elkezdtük lefutni a hálaköröket...bent voltunk a Bókay PIC-en, az USI-n, s még Verebélyt is megpróbáltuk elkapni. Utóbbival nem jártunk sikerrel, pedig neki a fenti kép bekeretezett verziója mellé még egy sk tortával is készültem (pont ilyen, csak kicsit más volt a felirat). De mindegy, elfogy itthon, majd megkapja máskor ;) S még készülünk majd az Istenhegyire is...mert végülis az, hogy ez a történet sikerrel zárulhatott az nagyban köszönhető Bátorfi doki éles szemének :)

2014. május 4., vasárnap

Mazsi -3. hónap

Ez sem lesz túl kimerítő :) Lévén még mindig akad szokni való a háromgyerekes léten. A rutin és a rend még kialakulóban...utóbbinak a kialakulásában mondjuk nagyon reménykedek ;) 

Adatok: 5,94 kg, 61 cm és 40 cm a buksija. Ruhákból a 62 lett a nyerő. Pelukából 2-es Premium Care.

Alvás, evés…alias napirendetlenség: Lassan alakulunk. Még nincs semminek fix és óraműpontos ideje. Többször alszik még napközben, eszeget is, aztán persze izmozik is sokat :) Nagyon csendes tündéri baba, ritkán sír. Este már együtt fürdik a három legény…miatta toltuk előre a nagyfiúk fürdését, akik így még ébren vannak a pizsi-osztás után. 


Kimittud: Igyekszik behozni minden lemaradást. Hasról hátra fordul minden irányba nagyon lelkesen. Nem mindig van lelkesen hason. Nézelődik, mosolyog. Megfog ezt-azt. A kiskönyves kötelezőket szépen teljesíti. Forog a tengelye körül és kúszik a kiságyban. 


Fog: még mindig semmi jel:) 


EÜ: Megkapta az oltsátait…azért késve, hogy összehozzuk Bogykával az időpontot. 



Hordozás/utazás/egyebek: Megjártuk Győrt, Bonyhádot, előbbit kétszer is. Többnyire jól viselte az utazásokat, az idegen környezetet is. Együtt fürdenek :) Járunk Dévényre is persze, meg befigyelt még pár orvosi vizsgálat, vagy legalábbis kértünk időpontot pár helyre, majd jönnek a részletek, ahogy sikerült haladni :)


Aktuális becenevek: Mazsi, Mazzsantó, Mazsfülű, Mizsmazs, Mazsola. 



Tesók: Szerelem oda-vissza :D Viszik nekik a játékokat, kényeztetik, Mazs pedig felnéz a nagy tesókra. 


Jade vs. Mazsi: Imádni való, ahogy a cica bújik hozzá, meg hízeleg neki. Vigyázza az álmát. Érdekes, hogy nem fekszik be mellé a kiságyba, csak szigorúan a pelenkázón, rosszabb esetben a mérlegen alszik. 

Anyák napja 2014.



KÖSZÖNÖM
Bölcsiben is van ünnepség, bár kissé furán, egy-egy szülőnek a saját gyerekek félrevonulva...szóval fura. Mindegy is, azért persze megható. Itthon pedig apa segített be a fiúknak, hogy ne maradjon el.


Laza köszöntés:P - A virágokat a bölcsiben készítették


Boldog Anyák Napját!



Az anyaság alázat. Szolgálat és lemondás. Élethosszig tartó aggódás. Önismereti lecke. Kétkedés és hit magadban. A hited őbenne. Az ő hite tebenned. Bizonytalanság és bizonyosság egyszerre. Könnyek a zuhany alatt. Végtelen fáradtság. Végtelen káosz és mindent elsöprő harmónia. Ismeretlen szívelszorulás. A szeme a szívedben. A hangod az övében. A mosolya mindenhol. Az illata a lelkedben. Szövetség vele. Az anyaság kötelék. Ragaszkodás és elengedés. Kérdések magadnak, válaszok magadtól. Az anyaság áldozat. És mindenek előtt hála. Hála annak, akit megszültél; és annak, aki téged megszült.” 
Kőváry Anett