2015. május 30., szombat

Társasjátékok - Első kör


A karácsonyi időszakban, meg főleg utána felturbóztuk kicsit a társasjátékkészleteket. Lehet, hogy sokan korainak tartják, de találtunk jó párat, amivel már most szívesen és ügyesen játszanak. Sokszor alakul úgy az este programja, hogy Mazsi elalvása után (7-fél8) még bő fél órát társasozunk a nagyokkal a szobájukban, mire Bogyka is elvonul lefeküdni (8 körül). (Zsebinek innen még van 9ig külön ideje ;) )
Szóval, amiket beszereztünk/kaptunk és az eddigi vélemények róluk. (Gondolom mondanom sem kell, hogy a húsvéti nyuszi is pottyantott a készlethez, illetve szereztünk be olyat is, ami még sok év múlva lesz móka, de mivel elég nehéz hozzájutni, hát lecsaptunk rá…bőven elvan a többi félretett átadásra váró játék között:P) Így már bizonyára érthető az első kör kiegészítő cím is:P


Jenga – ebből van színes, meg sima, meg ivós verzió (a képen éppen ezzel megy a játék...poharak nélkül:P) is. Utóbbit nyilván nem úgy használjuk. Ez volt kvázi az első társas játékunk és meglepődve tapasztaltuk, hogy azon kívül, hogy építkeztünk belőle, milyen hamar kötötte le őket az igazi játék, a kihúzogatós-leborulós verzió. Ez az egyik dobogós a mostani társasok közül. 
Nyuszifutam és Ki nevet a végén készségfejlesztő társasjáték - A legkorábbi direkt gyerekes társasjáték. Azt hiszem tavaly hozta a nyuszi Sógornőméktől, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Mindenesetre szívesen veszik elő a fiúk és játszanak vele….sokszor csak kettecskén a nagyok, sokszor valaki egyedül és persze időnként az ősökkel kiegészülve.
ZingoBingo – Klasszikus bingó játék, amivel szívesen játszik mind a két nagyobb fiú. Bogyka is ügyesen megtalálja a helyes képeket, igaz még a tábla teljes betelése előtt megunja a játékot. Legjobban mindenki a játékvezető szerepében szereti tologatni a műanyag tárolót :) A másik dobogós, szinte minden nap előkerül. 

SpeedCups - Már karácsony környékén néztem, aztán végülis később vettem meg. Hát ez is nagy kedvenc lett. Mindenki szívesen pakolgatja a poharakat. Mondjuk ez az a játék, amit nagyon könnyen meg lehet valósítani házilag is ;) De ne értse félre senki, nem bántam meg hogy megvettük. A nagyon szabályosan játszék és ahogy egyre jobban belejönnek, egyre döbbentesebb a tempójuk. Mazsi meg azzal szokott szórakozni, hogy lopkodja a poharakat:P

Ententanz - Sógornőméknél már próbáltuk nyáron. Aztán az év eleji születésnapokra nekünk is szereztek egy példányt. A szabályos vadászat is jó móka, de persze a legkirályabb, hogy ki be lehet kapcsolni a tavat :P Maximum 4 személyes játék...szóval nagyobb családonál valaki így járt.


BalancingChairs - Ez igazából kakukktojás, mert inkább mi szoktunk játszani vele ;) Alapvetően egyszemélyes játékként kell a székeket egymásra tornyozni;)
Malacfutam (Rüsselbande) – Nem tudtam a nevét, amikor KáeM a játékboltban volt, így viszonylag nehéz volt elmagyarázni mire is gondolok. De ekkor született a játékbolti eladóktól hallott, azóta sokat emlegetett örökbecsű: „Én nem ismerem a játékokat, én csak kipakolom őket” – naja az isten is eladónak teremtette:P De a lényeg, hogy meglett a játék és azóta is szorgalmasan játszunk vele. Az egymás hátára ugráló malacok nagy kedvencek, ahogy a pakolgatható pálya is. De azért nem ezt kérik a leggyakrabban. 

Activity My first – egyenlőre nem izgatta fel őket különösebben. A képeken végig mentünk, mindenki szépen felismert mindent, aztán ennyi. Maguktól nem kérik, hogy vegyük le a polcról.
Élvefogd el - Ezt egy ajánlás alapján vettük meg kissé szkeptikusan. Nem kedvenc, de azért játszanak vele. Egyenlőre kevéssé szabályosan, mint inkább arra, hogy melyik állat kihez kerüljön ;)

Csótánycsapra – Ez nehéz döntés volt, mert elég húzós árban van a társas, de megérte. Zsebi pontosan játssza már, Bogyka bezárni szereti a „bobárt”. De alapvetően mindenki – igen Mazsi is - jól elvan vele…sőt még a macska is:P S azt is el kell árulni róla, hogy a harmadik dobogós, nem igen van nap, hogy valaki ne kérné el…hogy csoportos játék lesz belőle – nagyjából szabályosan, vagy csak egyéni csótány-csapdázás az változó. 

Paniclab – Hát ez az eredeti szabályok szerint még nyilván nem játszható velük, de találtunk megfelelő egyszerűsítést, amivel viszont nagy kedvenc és nagy csaták okozója :)

Storycubes – hát ez valami zseniális. Három készletet vettünk meg, 9 kocka…olyan sztorikat nyomnak velük, hogy szakadunk a röhögéstől. Ez mondjuk felnőtt társaságban is szuper klassz játék lehet.;)

Loopin'Louie - Sógornőmék húsvéti nyuszija hozta. Nagyon aktív játék, és nagy kedvenc. Mazsi is szívesen csapokodja ;) - ami mondjuk ebben a játékban annyira nem hátrány. Egyetlen valós hátránya talán, hogy maximum 4 személyes, így időnként valaki kiszorul a játékból :(
Alapvetően ahogy írtam is a dobogóról, a leggyakrabban a zingot és a csótánycsapdát kérik játszani. Meg hát a jenga az megunhatatlan, de az már nagyon régóta van.


Vannak ilyen-olyan készségeket fejlesztő egyszemélyes játékok is (nem mind van a képen). Ezeket is szeretik. Ez a váras-toronyépítőset Mazsi is imádja...nyilván nem szabály szerint :P A Rush-hour (nincs a képen!) a nagy kedvenc ebből a típusból.

Természetesen megvannak a későbbi klasszikusok is, ezekkel mi szoktunk játszani: Activity, Hotel, Élet játéka, Scrabble, vegyes játék csomag, Catan… új beszerzés egy régi klasszikus KáeM emlékeiből: Ki az úr a tengeren.
Update: Német blogon fedeztem fel a Ravensburger 4 Első játékom társasát…sejtettem, hogy tetszeni fog nekik, de bevallom ekkora sikerre nem számítottam :)

2015. május 15., péntek

Anyák Napja 2015. – Második felvonás

A bölcsiben ma délutánra volt meghirdetve az anyák napi műsor. Ezúttal nem egyéni, hanem rendes műsoros. Kicsit beavatott voltam, mert egyrészt segítettem az ajándékokhoz némi aprósággal, másrészt pedig Bogyka azért időként – főleg mikor azt hitte nem látom és nem hallom – már előadta a dalokat/verseket. (Egyébként Zsebinél is akartam már írni, csak ott elmaradt, hogy milyen édesen meg tudnak döbbeni, hogy anya is tudja ezeket a verseket/dalokat…Zsebi még meg is jegyezte, hogy én ezt nem tudhatom, mert ez nekem meglepetés lesz, de amúgy édes, mert azóta is, ha meglátja a tőle kapott virágot, akkor kéri, hogy vegyük le és újraköszönt <3)


Na de akkor a műsorról, a gyerekek bent voltak a csoportszobában a szülők pedig a teraszon kaptak helyet (nagy ajtó van a teraszra, azt nyitották ki, kvázi színpadot létrehozva). Cukik voltak, a kis ünneplőkben, meg a virágos fejdíszűkkel. Csodaszép dekorációt készítettek a nénik. Most nem lesz videó, mert ugyan próbálkoztunk, de értelme az nem volt…Mazsi gyakorlatilag rögtön kisétált az ölembe, Bogyka még egy darabig állt a csapatban, de előadni nem volt hajlandó és miután konstatálta, hogy az apukája is jelen van (mégis ;)), akkor ő is kijött hozzám, majd átsétált apukájához. Ajándékok terén nagyon kitettek magukért a gondozó nénik J



Az itt elhangzott versek/dalok is álljanak itt, emlékül: 
/Az alábbi a csatolt kép alapján került digitalizálásra, nem állítom, hogy mindent tökéletesen értettem, de azért a lényeg látszik ;)/

Szandi ezen dalára vonultak be (még Zsebi első bölcsis anyák napján hallottam első ízben, már akkor bőgtem kb. a harmadik szónál…most sem volt ez másként. A mellettem ülő – szintén fiús anyuka – remekül szórakozott a könnyei mögött a McQueenes zsepimen:P).
Köszöntő:
„Mi van ma, mi van ma?
Édesanyák napja,
pár szál virág a kezemben,
édesanyám kapja.

Azt is azért adja,
aki szorongatja;
Édesanyám, édesanyám
jó szívvel fogadja!”

„Én kicsike vagyok,
Nagyot nem mondhatok.
Szüleim kertjében
Most nyílni akarok.

Ki akarok nyílni,
Mint pünkösdi rózsa,
De ki nem nyílhatok,
Csak úgy illatozok.”

Tánc: (Zeneovi 14. szám)
„Én kis kertet kerteltem,
bazsa rózsát ültettem.
Szél, szél fújdogálja,
eső, eső veregeti,
hú!”

Nagymamának,
„Halkan, puhán
Szirom pereg
Simogatja
Öreg kezed.

Piros szegfű
Halvány rózsa
Téged köszönt
Nagyanyóka.”

Tánc: (Zene ovi – Jeles napok 2./23.)
„Orgona ága, barackfa virága.
Öltözzetek új ruhába,
Anyák napja hajnalára.
Illatosan.

Zúgja az erdő, susogja a szellő,
Üzenik az ágak, lombok:
Légy Te mindig nagyon boldog,
Édesanyám!”

Búcsú:
„Anyukám, anyukám, találd ki,
Hogy az én kincsem, ugyan ki?
Ki más is lehetne, ha nem te?

Ültess gyorsan az öledbe.”

2015. május 14., csütörtök

És akkor tényleg...

....nincs több kifogás??? Részemről mondjuk mostanában egy forgószékben - számítógép előtt elkövethető tornára is vevő lennék:P (Bár mentségemre legyen mondva, hogy igyekszem legalább napi egyszer lépcsőzni egyet fel a 12.-re...pedig rohadtul levegőtlen a lépcsőház:S)