2012. november 30., péntek

16. hónap pontokban

  • Méretei is vannak, csak nem mérjük. De nincs eget rengető változás az elmúlt hónaphoz képest.
  • Többnyire eszik szépen és jól. Vannak napok, amikor zabál. S úgy tűnik lassan a nem annyira pépes kaják is csúsznak. No meg a közös étkezések is megszaporodtak (ilyenkor késsel-villával-kézzel simán eszi a falatokat) - pár nap után, már kikövetelte, hogy az asztalnál ülhessen, cuki, ahogy tolja oda az etetőszéket. Persze vannak napok, amikor meg megtömni sem lehet, mert ha közelítek (közelítünk- apuka is lelkesen próbálkozik) bármilyen kajával a szája felé, akkor csíkká préseli össze…hát lassan túltettem magam a dolgon és hagyom, hogy annyit és akkor egyen, amikor ő akar…lévén kommunikál, tudja jelezni, ha éhes, eddig is megoldotta. 
  • Alakul a félelemérzet: szürkület után nem megy be a szobákba, ha nincs felkapcsolva a lámpa. Anyja fia, én is fényben élek, és bevallom még mindig képes vagyok félni sötétben. (pirul)
  • Dacol és hisztizik, néha ijesztő, amit művelni tud. Bár a klasszik toporzékolós történet - eddig még - kimaradt, de azért tud lilulni a feje, ha arról van szó.
  • Önző korszakát éli, Zazi barátjával legalábbis…mert általában pont az a játék kell neki, amivel éppen Zazi játszik (mindegy hogy náluk, vagy nálunk, vagy éppen a játszóházban). Meglepő, de egyébként velünk szívesen megoszt mindent. 
  • Nagyon kedveli a pici babákat. Reméljük az öcsikéjére sem mondja majd azt, hogy vigyük vissza. Most egyenlőre megmutatja hol van és ad neki puszit is. 
  • Még mindig szenved a hátsó fogaival, nagyon nehezen akarnak neki kinőni :S
  • Megkapta a 15 hónapos oltásokat - kissé megkésve…egyenlőre tünetmentesen túl vagyunk ezen is. (Állítólag 10-12 nap után lehetnek tünetek, mint láz, orrfolyás, kiütések..stb. és nem feltétlenül vagy, hanem és is)
  • A hónap utolsó napjaira átalakította a napirendjét, később kel - amit persze a szülők nem bánnak, és később is fekszik. Mostanában nagyjából az alábbiak szerint néz ki egy napunk: 8-8:30 ébredés, 9ig bezárólag reggeli gyümölcs 200 gramm körüli mennyiségben, 12 körül ebéd szintén 200 gramm főzelékféle, 12:30-13 körül szundikálás előtte 165 tápszer. Jó esetben 2 órát is alszik, de általában a 1,5-re van beállva. Délután játék hegyekben, ha kér kap uzsonnát, joghurt-keksz-gyümölcs, amit kér. Ilyenkor nem feltétlenül ül le enni, van hogy egész délután eszeget ezt-azt. 18:30-19 körül vacsora főzelék formájában (újabban a kicsit később esedékes szülői vacsorából is csipeget még ezt-azt). 20-20:30 fürdetés. 21 körülre alszik el egy 200-as tápszerrel. Aztán éjszaka-hajnalban vagy kér egyszer (ritkábban kétszer) enni vagy nem, ha kér, akkor 135öt szokott kapni. Iszik is folyamatosan…mindenből, mármint pohár, itatók, üveg, kancsó…amiből csak itatjuk és mindenből, mármint mindenből, amit mi is iszunk…nem annyira hátrány ebből a szempontból, hogy nem iszunk alkoholt:P
  • Nagy fiú már egyébként, jön-megy intézkedik, eléri amit akar, de remekül eljátszik egyedül is. Segít, amiben csak tud:) Akaratos és hisztis, ha éppen olyan kedve van.
  • Nyitott még mindig a világra, szívesen barátkozik, jól elvan idegenekkel is. (Minioviban a második alkalommal egyedül maradt a gondozólányokkal)
  • Jelel (nagyjából 50 jelet használ, persze nem tökéletes precizitással, sokszor kell a "szövegkörnyezetre" hagyatkoznunk a megértéshez), szókezdeményeket használ a gond csak az, hogy nem feltétlenül magyarul:S Ért magyarul és angolul is remekül. 
  • iPad használó lett…napi szinten kiköveteli a játékot a technikával. Remek játékok vannak, amik tényleg fejlesztőek. Döbbenetes milyen laza könnyedséggel kezeli a technikát…azt a technikát, amiről én még kamaszkorom végén sem igen tudtam, hogy létezik (részben persze tényleg nem is létezett)….nos igen, ő már tényleg a 21. század gyermeke.