2013. március 1., péntek

Szoptatás - Bogyó

Nézzük mire jutottunk a tanácsadás után. Kezdetnek a javaslatokkal: 

Komoly segéd a fejésben:)
Javaslatok: 

1. Igény szerinti, de min. 8-10 alkalommal szoptatás. - Hát Bogyónak erre jelentősen kevesebb igénye van, és sok mindent lehet vele, de megtömni azt tuti nem. Próbáltuk cicivel, cumival, de nem jártunk sikerrel. Maradt tehát az igény szerinti szopi, amin általában 6-7 alkalmat jelentett egy nap. 

2. Pótlás egy alkalommal maximum 30 ml. Inkább több kicsi! - Hát a többször kevés kajával a fenti probléma volt az egyik, hogy nem lehet akkor etetni, amikor ő éppen nem akar enni. Szóval vagy jóllakott, vagy nem, két kapcsolós ő is. A másik meg, hogy már a tanácsadás napján két gyerekorvos is leszólta az óránkénti etetés dolgot, s a magunk érzése is jócskán ellene szólt, így nem is nagyon alkalmaztuk. (Amúgy meg ebben hol az igényszerint dolog????) 

3. Helyes mellre tevés! - Na a tancsáadásból ez volt a legtutibb dolog. Ezt minden kórházban meg kellene tanítani a kismamáknak. Sokkal kevesebb gondjuk lenne az egész szoptatás témával. A zsömletechnika szuper és így tényleg nem fáj a szopi. (Avagy úgy adjuk a cicit a gyerek szájába, mint egy nagy zsömlét tolnánk bele…csak hogy itt álljon, hátha másnak még hasznos lehet:) 

4. Napi súlymérés etetéstől min. 1 óra távolságban. Cél: napi 2-3 dkg hízás. Ha ez megvan csökkenthető a pótlás max. napi 50 grammal. - Amúgy is mértük/mérjük minden nap és szépen beindult a hízása. 

5. Fejés naponta 6x30 perc (7-7,5-5,3-3 mellenként), felváltva a mindkét mellet minden alkalommal. - Na hát ezt csinálja akinek két anyukája van. Mert a. idő nincs rá (egy gyerekkel sem nagyon, nemhogy kettővel) b. a mellszívónál k.-ra nem működik a zsömletechnika, ergo egy 30 perces mellszívás után is csillagokat láttam, nemhogy napi hat után láttam volna. Szóval csak akkor fejtem, amikor jónak láttam. Enélkül is szépen felfutott a tejtermelés. 

6. Éjszakai szoptatás fontos! Célszerű a baba testközelsége max. 4 óra alvás egyhuzamban, amíg a súlyfejlődés meg nem indul. - Alvó gyereket nem ébresztünk és ehhez azért többnyire tartjuk is magunkat. De a sárgaság lefutása után magátül is ébredt/ébred kb. ennyi időnként. 


Jóllakott mosoly:)
A végső konkluzió meg: Hogy végülis ezt is sikerült elbaxni…ha úgy tetszik szó szerint. Úgy látszik van összefüggés a lepedőakrobatika meg a szoptatás (vagyis inkább a gyerek szopási hajlandósága) között - nálunk legalábbis. Bogyó mondjuk nem köpte ki akkor lendülettel, mint Zsebi, de folyamatosan nyünyörgött (később üvöltött) rajta, nem akarta érdemben bekapni, rászívni, s pont leszarja, hogy a benne lévő mennyiség mostanra annyira felduzzadt, hogy simán fedezné az igényeit. (Szar érzés ám nagyon, hogy ömlik a tej a ciciből, a gyerek meg sakálban nyomja ahelyett, hogy szívná, ahogy tette azt mondjuk még pár órával korábban:S) Dehát ez van, a fent említett látvány megviselt lelkileg, az hogy letette a cicit, már koránt sem annyira, mint Zsebinél. (Mondjuk Zsebinél az volt a kedvenc dícsérő mondatom, amikor közölték, hogy látszik, hogy anyatejes, mert annyira szép…ekkor már hozzávetőleges két hónapra anyatej közelébe sem jutott). Amúgy az általános tapasztalat végülis az lett, hogy amelyik gyerek cicizni akar, az cicizik, mindegy, hogy milyen cumival próbáljuk megzavarni, mindegy, hogy elég-e a tej, hogy milyen minőségű (van különbség…tapasztalat), ellenben vannak körülmények, akikkel nem lehet mit kezdeni, el kell fogadni…és remek kutatási anyagot lehet szolgáltatni a nőgyógyásznak, no meg a szoptatási tanácsadónak. (Ha valaki tud másnál is ilyen vagy hasonló esetről/összefüggésről, az legyen olyan kedves és írjon már nekem, mert tényleg ráálltunk a téma kutatására!) 


Bogyó cicizősnek tűnt, nem igen csípte a cumit, persze nyilván ha csak azt kapott volna az életösztön erősebb lett volna, de így eleinte nagyon fúj volt a tápszer a cumiból (pedig hamar megkíméltük a calma nehézségeitől), sőt az anyatej is bénázás tárgyát képezte, ha cuimból kapta - fájdalom, de a lecsöpögött/lefejt tejet már nem tudtam visszatenni a cicibe, hogy onnan szívhassa ki:P (Bár a Vejedre ütökből megfontoladnó a tatacici:P) - persze a cicikiköpéssel egyenes arányban nőtt a cumi iránti lelkesedése is. Nem lett olyan gyors evő, mint Zsebi volt (mondjuk nem is bukik annyit), sokkal kényelmesebben-komotósabban nyomja, nem megtömhető semmiképpen, ellenben sokkal többször kér enni. Jelen állapot szerint Beba HA Sensitive tápszert kap a Dr.Brown's cumiból (ja, azzal, hogy adott cumi nem tetszik neki, még nem fog ki rajtunk, elvégre a teljes antikólikus cumi kínálatból van itthon:P). Egyenlőre kűzdünk a hasfájással, döbbentesen furcsa Zsebi után, akinek nem igen akadt ilyen gondja, s ami volt azt is megoldotta az édeskömény tea. BioGaia, Infacol és Colief játékban. A szélcső napi többszöri használatban. S persze a Sensitive tápszer is ennek okán került a képbe, nem úri jókedvünkből.