2015. május 30., szombat

Társasjátékok - Első kör


A karácsonyi időszakban, meg főleg utána felturbóztuk kicsit a társasjátékkészleteket. Lehet, hogy sokan korainak tartják, de találtunk jó párat, amivel már most szívesen és ügyesen játszanak. Sokszor alakul úgy az este programja, hogy Mazsi elalvása után (7-fél8) még bő fél órát társasozunk a nagyokkal a szobájukban, mire Bogyka is elvonul lefeküdni (8 körül). (Zsebinek innen még van 9ig külön ideje ;) )
Szóval, amiket beszereztünk/kaptunk és az eddigi vélemények róluk. (Gondolom mondanom sem kell, hogy a húsvéti nyuszi is pottyantott a készlethez, illetve szereztünk be olyat is, ami még sok év múlva lesz móka, de mivel elég nehéz hozzájutni, hát lecsaptunk rá…bőven elvan a többi félretett átadásra váró játék között:P) Így már bizonyára érthető az első kör kiegészítő cím is:P


Jenga – ebből van színes, meg sima, meg ivós verzió (a képen éppen ezzel megy a játék...poharak nélkül:P) is. Utóbbit nyilván nem úgy használjuk. Ez volt kvázi az első társas játékunk és meglepődve tapasztaltuk, hogy azon kívül, hogy építkeztünk belőle, milyen hamar kötötte le őket az igazi játék, a kihúzogatós-leborulós verzió. Ez az egyik dobogós a mostani társasok közül. 
Nyuszifutam és Ki nevet a végén készségfejlesztő társasjáték - A legkorábbi direkt gyerekes társasjáték. Azt hiszem tavaly hozta a nyuszi Sógornőméktől, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Mindenesetre szívesen veszik elő a fiúk és játszanak vele….sokszor csak kettecskén a nagyok, sokszor valaki egyedül és persze időnként az ősökkel kiegészülve.
ZingoBingo – Klasszikus bingó játék, amivel szívesen játszik mind a két nagyobb fiú. Bogyka is ügyesen megtalálja a helyes képeket, igaz még a tábla teljes betelése előtt megunja a játékot. Legjobban mindenki a játékvezető szerepében szereti tologatni a műanyag tárolót :) A másik dobogós, szinte minden nap előkerül. 

SpeedCups - Már karácsony környékén néztem, aztán végülis később vettem meg. Hát ez is nagy kedvenc lett. Mindenki szívesen pakolgatja a poharakat. Mondjuk ez az a játék, amit nagyon könnyen meg lehet valósítani házilag is ;) De ne értse félre senki, nem bántam meg hogy megvettük. A nagyon szabályosan játszék és ahogy egyre jobban belejönnek, egyre döbbentesebb a tempójuk. Mazsi meg azzal szokott szórakozni, hogy lopkodja a poharakat:P

Ententanz - Sógornőméknél már próbáltuk nyáron. Aztán az év eleji születésnapokra nekünk is szereztek egy példányt. A szabályos vadászat is jó móka, de persze a legkirályabb, hogy ki be lehet kapcsolni a tavat :P Maximum 4 személyes játék...szóval nagyobb családonál valaki így járt.


BalancingChairs - Ez igazából kakukktojás, mert inkább mi szoktunk játszani vele ;) Alapvetően egyszemélyes játékként kell a székeket egymásra tornyozni;)
Malacfutam (Rüsselbande) – Nem tudtam a nevét, amikor KáeM a játékboltban volt, így viszonylag nehéz volt elmagyarázni mire is gondolok. De ekkor született a játékbolti eladóktól hallott, azóta sokat emlegetett örökbecsű: „Én nem ismerem a játékokat, én csak kipakolom őket” – naja az isten is eladónak teremtette:P De a lényeg, hogy meglett a játék és azóta is szorgalmasan játszunk vele. Az egymás hátára ugráló malacok nagy kedvencek, ahogy a pakolgatható pálya is. De azért nem ezt kérik a leggyakrabban. 

Activity My first – egyenlőre nem izgatta fel őket különösebben. A képeken végig mentünk, mindenki szépen felismert mindent, aztán ennyi. Maguktól nem kérik, hogy vegyük le a polcról.
Élvefogd el - Ezt egy ajánlás alapján vettük meg kissé szkeptikusan. Nem kedvenc, de azért játszanak vele. Egyenlőre kevéssé szabályosan, mint inkább arra, hogy melyik állat kihez kerüljön ;)

Csótánycsapra – Ez nehéz döntés volt, mert elég húzós árban van a társas, de megérte. Zsebi pontosan játssza már, Bogyka bezárni szereti a „bobárt”. De alapvetően mindenki – igen Mazsi is - jól elvan vele…sőt még a macska is:P S azt is el kell árulni róla, hogy a harmadik dobogós, nem igen van nap, hogy valaki ne kérné el…hogy csoportos játék lesz belőle – nagyjából szabályosan, vagy csak egyéni csótány-csapdázás az változó. 

Paniclab – Hát ez az eredeti szabályok szerint még nyilván nem játszható velük, de találtunk megfelelő egyszerűsítést, amivel viszont nagy kedvenc és nagy csaták okozója :)

Storycubes – hát ez valami zseniális. Három készletet vettünk meg, 9 kocka…olyan sztorikat nyomnak velük, hogy szakadunk a röhögéstől. Ez mondjuk felnőtt társaságban is szuper klassz játék lehet.;)

Loopin'Louie - Sógornőmék húsvéti nyuszija hozta. Nagyon aktív játék, és nagy kedvenc. Mazsi is szívesen csapokodja ;) - ami mondjuk ebben a játékban annyira nem hátrány. Egyetlen valós hátránya talán, hogy maximum 4 személyes, így időnként valaki kiszorul a játékból :(
Alapvetően ahogy írtam is a dobogóról, a leggyakrabban a zingot és a csótánycsapdát kérik játszani. Meg hát a jenga az megunhatatlan, de az már nagyon régóta van.


Vannak ilyen-olyan készségeket fejlesztő egyszemélyes játékok is (nem mind van a képen). Ezeket is szeretik. Ez a váras-toronyépítőset Mazsi is imádja...nyilván nem szabály szerint :P A Rush-hour (nincs a képen!) a nagy kedvenc ebből a típusból.

Természetesen megvannak a későbbi klasszikusok is, ezekkel mi szoktunk játszani: Activity, Hotel, Élet játéka, Scrabble, vegyes játék csomag, Catan… új beszerzés egy régi klasszikus KáeM emlékeiből: Ki az úr a tengeren.
Update: Német blogon fedeztem fel a Ravensburger 4 Első játékom társasát…sejtettem, hogy tetszeni fog nekik, de bevallom ekkora sikerre nem számítottam :)