2013. november 24., vasárnap

Elsők napja

Bogyka ma duplázott. Első körben bemutatta, hogy már képes pár kapaszkodás nélküli lépés megtéltelére :) (Nem még nem jár egyedül, nem fut és szalad, de azért mégis csak elindult;))


Aztán délután pedig átesett élete első hajvágásán is :) Felkészültebbek voltunk, mint Zsebinél, mert volt igazi hajvágó lepel (nem tudom mi a hivatalos neve), meg pamacs is a lehulló haj eltávolítására. Nagyon jól tűrte, ügyes volt :D

Ezúttal a félretett tincs is géppel került le a fejecskéről, az “egységes” méret pedig 0,9 cm lett :D

2013. november 20., szerda

Adventi naptár 2013

Bevallom ilyen szempontból alig vártam, hogy olyan korú legyen a gyerekem, hogy már élvezze. Magunknak is szoktam készíteni felnőtt verzióban, bár idén ez elmaradt. Most Zsebinek készült. Sokat agyaltam rajta, hogy milyen legyen, többször majdnem elcsábultam a kész verzióra (már töltetlen kész verzióra), de aztán rájöttem, hogy tavaly már elkezdtem ehhez az anyagbeszerzést a karácsony utáni akcióban vételeztem egy mini muffinformát (mert valahol a neten belefutottam egy ilyen ötletbe korábban:P).


Adventi naptár - Mini muffin formában 
Hozzávalók: 
24 db-os mini muffin tepsi 
24 db apró ajándék/csoki 
24 db matrica (lehetőleg az ünnepkörhöz kapcsolodó) 
24 db borító kártya 
hűtőmágnes a kártyákhoz 
ragasztó, olló 
Nos a tepsit a tavalyi leárazásban vettem ugye. Nem túl nagyok a férőhelyei, így hát eleve olyanban gondolkodtam, hogy mondjuk matrica és csoki, úgy. hogy előbbihez tartozik mondjuk egy mesekönyv, ahová be lehet ragasztani és olvasni neki valami történetet adott napra. Mivel ilyen könyvet nagy sokáig nem találtam elkezdtem apró ajándékokat gyűjteni (kindertojásból/vagy ennek tematikus klónjaiból - amit nem ő bontott fel, ilyen-olyan chipszes zacskókból…meg ahol találtam). Aztán véletlenül ráakadtam két tematikus matricás színezőre, így azokat megvettem…a kettőben összesen 20 kép+matrica található, így kiegészítettem 4 állatossal még a készletet. A borítóhoz nem magam kreatívkodtam, egyszerűen rákutattam a neten. Találtam is több helyen ingyenes verziót (nálam ez lett a befutó, némi számozással kiegészítve), még többnél fizetőset:P Nyomtatás után régi hűtőmágneseket daraboltam fel és ragasztottam rá a hátuljára pici csíkban. Persze profibb megoldás lett volna, ha mindjárt hűtőmégnesnek nyomtatom ki, de ehhez itthon nem áll rendelkezésre tintasugaras nyomtató (és a beszerezhető nyomtatható mágnesek mind ehhez valók), a Fotomarket verzióját meg egy cseppet drágának éreztem.Így mondjuk nem lett tökéletes, mert nem mindenhol sikerült kellően passzentosan ragasztani a mágnest, meg lehettek volna nagyobbak is a csíkok, de szerintem kitart ameddig kell. A töltet így végül a matricákból és az összevadászott apróbb játékokból áll, bár volt pillanat, amikor hajlottam rá, hogy mégis a matrica+csoki kombináció legyen a nyerő….hátha az jobban belefér az apró lyukakba:P A két színezős matricázós könyvet persze külön kapja meg az első napon :) 

Alapvetően nem lett rossz, de meglehetősen korlátozott a megtölthetőség, kapásból az apró ajándék, matrica, plusz a csoki ugye nem fért bele, így csokiellenes ősanyának is tűnhetnék - ha nem lenne a hozzávalók listájában - de nem vagyok az. Az apró ajándékok is korlátozottak, főleg fiúnál (lánynál azt kis hajcsat, meg hajgumi, meg ilyen-olyan szépítkezési móka már játszat ennyi idősen szerintem). Jövőre azért ennél komolyabb tölthetőségű piros zsákocskákat gondoltam ki…elvégre akkor már kettőnek lesz benne ajándék (Mazsi szerintem még ugyanúgy pici lesz hozzá, mint most Bogyka), mert nem tervezek külön csinálni…ahhoz eleve nagyobb lakás kellene, hogy mutatósan el is férjen. Na mindegy is, majd erről jövőre, most marad ez, még az ismert hibák ellenére is. Remélem azért Zsebi értékelni fogja az igyekezetet:D

2013. november 14., csütörtök

Mazsi - Elmaradások

Nos akkor ott maradt abba a történet, hogy Istenhegyin megnézi az új eljárással el, de ez nem lett sikeres, így onnan maradt a fish-bl nyert negatív lelet. Aztán pár nappal később Bátorfy doktor hívott, hogy megvan a teljeskörű eredmény a MÁV-ban, így hát akkor negatív minden és egészséges kisfiú. (Persze DOWN-szempontból)

Aztán befutott az MRI-nek a lelete is, amiben mondjuk nem volt újdonság, mert ezt KáeM is látta, de leírva is megkaptuk, hogy szerintük mi a szitu.


Volt pár kör vérvételem, első körben egy terheléses cukor, ezt Bálint Analitikán csináltattam. 2dl tej egy zsömle verzióban…mert ilyen még nem volt:P Nem tökéletes, de jó eredménnyel zártuk a 2 órás 3 böködéses szeánszot.

Aztán általános vérkép itt helyben. Nagyon béna laborossal…vagy még ennyire érzékeny volt a múltkori miatt, de rohadtul fájt, meg alig akart lecsörgedezni a szükséges adag. Azért meglett, meg az eredmény is másnapra.

Kedden Bánhidy 26. hetes találkozó. Ő a turkálós verziós orvos, avagy nem volt uh, ellenben kézzel azért megvizsgált, hogy akkor szépen zárt a méhszáj, meg kellően hosszú is. Elégedett volt a leletekkel, bár közölte, hogy ilyen alacson kálium szintet még nem látott, de nem mondott rá semmi teendőt. Beszéltünk megint a császárról, meg szobáról, meg szolgáltatási díjakról, meg egyáltalán. Okosabbak lettünk:P (Neki meg volt alkalma megismerdekni a középső csemetével) Most nincs házi feladat, csak randi 4 hét múlva. Persze csörögjek, ha bármi van.

Szerdán KáeM ment Verebélyi professzorhoz a leletekkel. Ő továbbra is bizakodó és kedves volt. Én a Hajdú Júlia féle kontrollra mentem a középsővel, mivel nem voltunk benne biztosak, hogy a két időpont között átérünk-e aból bbe. Végülis KáeM pont 2 perccel azelőtt érkezett meg, hogy szólítottak volna. A doktornő hogy úgy mondjam nem volt kedves, már első pillanatban sem, mert elég kelletlenül (már-már bunkón) kérdezte meg, hogy mit keresünk ott, de aztán mikor megnézte az mri leletet, onnan kifejezetten flegmára váltott (nyílván nem tetszett neki, hogy mást láttak, jobban láttak, mint ő). Végülis 10 perc alatt megnézte Mazsi szivét, meg picit a többi belső szervét is, aztán elbocsátott, hogy ő nem kíván tovább kontrollálni, amennyiben a kezelőorvosok ezt külön nem kérik. (Megfelelőnek minősítette Bánhidyt, mint nőgyógyászt és Bátorfyt mint UH-diagnosztikust a gondozásomra.) Ezúttal nem kellett fizetni semmit.


Türelem és kivárás a továbbiak. Nyilván amennyire lehet kímélem magam. Meg intézem a szükséges pecséteket (háziorvos, fogorvos) a kiskönyvbe, mert azzal kicsit elmaradtam. Egyébként meg teljesen jól vagyok, ha nem tudnám, hogy van valami, kicsit sem érezném másnak vagy nehezebbnek ezt a várandósságot, mint az első kettőt.

10. hónap - Bogyka



Rohan az idő, meg egyéb közhelyek, de tényleg (vicces, hogy Zsebibél is így kezdtem a 10. hónapos beszámolót:P). Ha lehetséges ő még gyorsabban lett kispasi, mert valahogy már nem baba, nem úgy baba, persze még nem olyan önálló, mint a bátyókája, de azért a járással próbálkozó gyerekember, már nem igazán baba:P Amúgy meg tiszta apja…persze még mindig hasonlít egymásra a két testvér, csak Bogyka nem lett olyan kis pufók, mint Zsebi volt ennyi idősen, így sokkal jobban hasonlít az apukájára….a fotók tanulsága szerint;)

Adatok: 10,72 kg és 75,5 cm magas…már persze amennyire hagyja magát mérni. Ruhák esetében 86-os bodyk, 74/80as nadrágok (kezdenek befigyelni a nem talpas gatyók is;)). Pelenkából nappalra 4+-os Háppy Bella, éjszakára 4es Pampers Premium Care. Tápszerből 3-as milumil, milupa…mikor éppen melyik akad a kezembe. 

Alvás, evés….alias napirendetlenség: mondjuk eszik, és nem annyira alszik. Napközben szinte teljesen átállt az egy alvásra, egy 11-12 körültől fél-2,5 óra időtartamban valósul meg. Este fél8 körül alszik el és innen kel fel enni 2-3 óránként…nappal inkább 4 óránként eszik, persze nappal kanalazósat, éjjel meg tápszert. Érdekes no. Persze nem ébred fel általában komolyan, csak nyöszörög a kajáért, aztán már alszik is ismét. Kivéve ha nem, mert van, hogy addig nyüsszög a kaja után, míg eléri, hogy közöttünk aludhasson (merőben furcsa ez, tekintettel, hogy Zsebi még mindig nem nagyon aludt velünk, nem is igen akar). Próbálkoztunk a vizzel/ízesítetlen teával…ideig-óráig működtek, de csak az lett a vége, hogy kapott enni, mert akkor legalább egy kicsit hagy aludni:P Persze a nagy fognövesztésben pl. megcsillogtatta, hogy át tudja ő aludni az éjszakát és három egymást követő iccakát is alvással töltött. Napközben egyébként kanalazásban nyomul, az alváshoz azért kap cumit. Eszik kézzel is lelkesen, pufit két pofára pl. De bármit szívesen megkóstol és - ahogy már említettem kicsit sem öklendezős típus. Inni vizet, ízesítetlen gyerekteát szokott leggyakrabban, amiből éppen sikerül, van cumi, csőrös itató, szívószálas verzió, pohár….de mondjuk a legkedvesebb a bátya által is preferált nyuszis cucc (biztos tudjátok ilyen nyuszi formájú műanyag, amiben gyárilag multivitaminnak csúfolt lónyálat árulnak). Amúgy azért alakul vele is a tervezhető napirend. 

Kimittud: mászik, ha siet. Ha nem annyira, akkor a gatyámba kapaszkodva söpör mögöttem. Vagy a falak, bútorok mentén kapaszkodva járkál. Megáll egyedül hosszan és közben játszik is. Erősen koncetrálva meggondolja, hogy elinduljon-e, aztán inkább mászásban közelíti meg a célpontot, ha nem talál kapaszkodót. Szeret hintázni. Nagyfiúsan tologatja az autókat. Kergeti a labdákat. Megjárta a homokozót is, elvolt, bár inkább rágcsálta a játékokat, mint érdemi tevékenységet adjon elő. Dumál…ha akarom értelmes szavakat is tudok hallani benne:P 

Fog: három és egy bazi nagy dagadás. Nem viselte meg a harmadik kinövesztése, az előtte lévő három éjszakát átaludta…azóta nem csillogtatja eme tudását.

EÜ: talán - koppkoppkopp - van valami hatása az új vitaminoknak és kikecmergünk végre a köhögős-takonykórságból. Persze a hidegre való tekintettel (nem, nem éneklem el a micimackót, vagy mikikakkót, ahogy Zsebi nyomja) azért időnként még van mit letörölni róla.

Hordozás/utazás/egyebek: Nem is tudom merre jártunk. Talán nem volt semmi komolyabb. Változás az állandó babysitteres este (erről majd később részletesen). Illetve meg kell említenem, hogy Zsebinél fogalmam sem lehetett igazából, hogy mi is az a szeperációs szorongás….mert ő ilyeneket, mint Bogyka sosem csinált. Ha kikerülök a képből, értsd azonos helyiségben olyan részre lépek, amit éppen nem lát, már görbül le a szája és nyomja az orbitális üvöltést. Mosdólátogatásnál - annak ellenére, hogy a rácson keresztül tökéletesen rám lát - egy merő üvöltéssel rázza a rácsot. :S Hát ezt is meg kell érni…de hát Gál doktornő bölcs mondása vala: ha egyformák lennének nem csinálna az ember több gyereket:P

Aktuális becenevek: Bogyka, Bogyesz, Picuri (Zsebi találta ki neki), Törperős, 


Tesók: maradt alapállásban a szeretés. De azért rá kell szólni többször Zsebire, hogy finomabban bánjon a kicsivel, vagy lelkesebben osztozkodjon, hovátovább ne kapkodja ki a játékot a kezéből, amivel ő előtte kicsit sem akart játszani. Még mindig sokat játszanak együtt, nem csak egymás mellett, hanem egymásnak gurítják az autót, vagy a labdát. Zsebi imád segíteni az etetésben, akár szórakoztatással, akár ténylegesen a szájba adagolással (mindennel, de tényleg mindennel megkínálja….volt csokis keksz, kakaó, tej, csoki…stb.)

Jade vs. Bogyka: a makkaszerű türelmesebb vele, mint Zsebivel volt ennyi idősen. Gondolom azért, mert már tudja, hogy mi jön ezután (tényleges szeretet, plusz nasi, ügyes simik). A szőr szeretne a gyerekszobában aludni….egyenlőre Zsebi ágya alatt, bár gondolom, ha bent hagynánk ez az éjszaka folyamán többször változna;) Nem hagyjuk.

2013. november 9., szombat

Felmondok…

…avagy a tegnap estétől mostanáig az életünk…pontokban:P

- Dobtam egy hasast a Pólus kellős közepén. Szerencsére úgy tűnik, csak a könyökömet és a térdemet sikerült megütni, mást nem. 

- A kölkök elég nehezen aludtak el.

- Hajnali fél3kor Zsebike felébredt, hogy pisilnikakilnikell - és tényleg, így a hasmenős kórságban szenvedő gyermek éjszakájából bő fél óra ébren telt. 

- Mire mi is visszaaludtunk volna csengett a kisebbik pocakja. Gyors etetés, majd vissza a kiságyba.

- Fél7kor aztán mindenki ébredt…s úgy tűnt vidáman indul a nap.

- 8ra már mindenki nyűgős…nekiálltunk készülődni, hogy elmegyünk vásárolni, gondolván az mindenkit kibillent a kettősfront-hatásból.

- Tévedtünk…apa 20 percet kűzdött Zsebivel a lakásban, majd feszítővassal és kemény izommunkával sikerült kettőnknek beleszorítani az ülésbe, végül a második kanyarban visszafordultunk, mert eddigra már totál felhergelte magát, az öccsét (nyilván minket is) és az ülést is lényegében szétfeszegette (pedig nem gagyi típus).
 
- A lakásba visszatérve kb. fél óra alatt le is higgadt, ekkor anyuka elindult vásárolni, immár egyedül. (Nyilván hiszti, hogy akkor ő is mégis jönne).

- Mire visszaértem béke és nyugalom honolt. Viszonylag jó hangulatú ebéd, utána kicsi játék, majd tejecskét elkérve egyedül elvonult aludni…mivel ezt gyakran előadja nem volt gyanús. 

- Éppen elaltattam az öccsét, amikor kijött, hogy pisilnikellkakilni kell….20 perc wc, nulla eredmény. Vissza az ágyba.



- Szülők is leteszik magukat, hátha jut egy kis pihi…mire betakarózunk Zsebike kijön a szobából, rácsukja az ajtót az öccsére. Majd elkezdi hordani a mesekönyveket és nekünk mesélni, hol mellettünk ülve a szőnyegen, hol a lábunkon. 

- 50 perccel Öcsike elalvása után már úgy érzi, hogy elég volt a csendből, így tesz róla, hogy felébredjen a kisebbik. Ő elég jól viselte a megszakított szunyáját. (Amióta egyszer alszik nem ritkák a 2,5 órás verziók sem)

- Fél4re totálisan kikattant és a rémes kétéves teljes tárházát bemutatta…legalábbis akkor azt hittem, hogy már nem tud újat mutatni.


- Gondoltuk pihenésképpen - mert aludni már nem akartuk hagyni, meg annyira nem is akart menni - iPadozzunk kicsit, Éljen a youtube (azzal a kikötéssel, hogy a jó édes anyukáját annak, aki ilyen-olyan meglepetés bontogatós videókkal nyomta tele:S). Fél5 volt, amikor pár pillanatra egyedül maradt a technikával, bealudt…ébresztettük, nem hagytuk annyiban a dolgot. Apuka ugrált, mókázott neki.

- Vacsora viszonylagos nyugalomban, lelkesen. Itt már csak azért fohászkodtunk, hogy 6ig legalább bírja ki mind a kettő.

- Valamivel 6 után készült el a fürdővíz. Ekkor kezdte el magyarázni - immár ismét artukuláltlan üvöltéssel hisztizve - hogy aludni menni kell. Apuka elindult vele pancsolni, míg én a kicsit vetkőztettem.



- A videó csak pár pillanat ízelítő…látványra nekem sem jutott belőle több, mert ezt a kűzdelmet is apa csinálta végig. 

- Nyilván a kicsi nem aludt el, ahogy máskor szokott mire végez a bátya a fürdéssel.

- Hisztis öltözés után, puszi-osztás, tejecske, lefekvés. Én továbbra is próbálom altatni a kicsit.

- 3 perc után jön ki, hogy pisilnikakilnikell…apa elvonul a kicsivel a szobájukba, én a naggyal a legkisebb helyiségbe.

- Eredménytelen pár perc után leszáll, visszakapja a pelenkát, majd megyünk az ágyba….tejet nem kér, ellenben autókat igen. Itt én megkaptam az immár félálomban lévő kicsit, hogy megetessem, apa maradt a naggyal. 

- Mire a kicsi megkajált, a nagy ismét a wc-n trónolt, ezúttal eredményesen. Utána el sem indult a szobájukba, hanem nekiállt játszani. 

- Apa lefürdött, majd én is…fogmosáshoz már csatlakozott Zsebi is. Utána sem irányozta elő az ágyat, hanem elkobozta a telefonomat és még játszott rajta egy adagot.

- 8kor indultak végülis az ágyba (ahogy egyébként minden más napon is) és így mindössze negyed órával aludt el korábban mint szokott, csak a máskor szokásos műsor elmaradt…vagy inkább korábban volt meg, s hát esti mesét sem igényelt. (Ekkor meg a kicsi ébredt fel, hogy akkor ő mégis éhes….most mindenki ágyban. Nyugodalmas jó éjszakát nekik és nekünk ;))

Azt még hozzá kell tennem, hogy Bogykának egyébként a várthoz képest nem volt annyira rossz napja (amúgy is matrica-üzemmódban nypmja), többször is volt 10 perc, amikor egészen jól elvolt egyedül sírás nélkül:P S egyébként éppen nagyon rajta van, hogy kipróbálja milyen érzés is kapaszkodás nélkül járni :D