2015. április 13., hétfő

Éppen elég jó anya

Régebbi cikk a babateraszról (csak valahogy elpihent a piszkozatok között), de annyira jól sikerült, hogy mégis, szó szerint bemásoltam ide is, mert néha kell egy kis megerősítés a netről is, a sok kibeszélés/leszólás/baxogatás mellett :P


"Ahogy az évek telnek-múlnak, az emberek egyre több elvárást támasztanak mindenki felé, mindenki legyen tökéletes, okos, ügyes, csinos, jó szakember, odaadó szülő, és még sorolhatnánk. Ugyanez igaz a nőkre is, annyival megspékelve, hogy a nők még magukkal szemben is extrém mennyiségű elvárást képesek támasztani. És akkor még nem beszéltünk az anyaságról…

A jó anya fogalma manapság sajnos kezdi kimeríteni a Superman női változatának szerepkörét. Vannak olyan ősanyák, szuperanyák és “azistenisanyánakteremtetteőket”- típusú nőnemű lények, akik szuperlatívuszokban beszélnek az anyaságról, a babázásról, minden csupa móka és kacagás, nekik semmi segítségük, mégis minden egyes pillanatát élvezik, erre születtek, és persze többé semmi más nem is érdekli őket. Nekik aztán eszük ágában sincs elmenni moziba, soha nem vágynak el a gyerek mellől, és persze mélységesen elítélik azt, aki viszont néha kitekintene a pelenkakupac és a legóépítmények mögül. Hogy a férjünkkel is jó lenne néha elmenni kikapcsolódni, randizni, csak úgy kettesben? Dehogy, hát nem azért szültek ők gyereket, hogy más nevelje fel, isten ments.

Ezek azok az anyatípusok, akik a játszótéren porig alázzák a szerencsétlen elsőbabás anyukákat, akik már 5 és fél hónaposan adtak őszibarackot a gyereknek. Miiii? Nem várták meg a 6 hónapot, holott a WHO kifejezetten ajánlja? És hogy tápszeres a gyerek? Tejóisten, hát mi lesz belőle, meg fog hízni, meg aztán ki tudja milyen betegségeket szed majd össze, hiszen nem kapja meg az anyatejben lévő immunglobulinokat sem. Ja és még nem jár a gyerek? Pedig már 1 éves is elmúlt, lehet, hogy ez is a tápszer miatt van; ahogy hízik, biztos lustul. De egy ortopédiai kivizsgálás sem ártana…

De nem csak ebben merül ki a téma. Ott vannak például a külsőségek. Aki szülés után szépen leadja a pluszkilókat (neadjisten fel sem szedte őket) – na az aztán majd kapja a rosszalló megjegyzéseket. Hogy neki fontosabb az alakja, mint a babája. És biztos a szoptatást is direkt hagyta abba, mert féltette a mellei alakját. Sportolni??? Az meg mi?

Az olyan luxus szintű dolgokról, mint ápolt haj, ápolt körmök, smink – na ilyenekről már inkább ne is beszéljünk. Mert milyen anya az, aki magával foglalkozik? Aki beáll reggel a tükör elé, és 10 percben gyorsan összekapja magát, hogy még a legdurvább fogzós éjszakázás után is, a leglelakottabb formájában is tetsszen a férjének? Hogy ha lemegy az utcára a gyerekkel, ne a szomszédok sajnálkozó pillantásait gyűjtse be? És úgy általánosságban, hogy embernek, nőnek érezze magát?
És milyen anya az, aki nem olvassa ki az összes létező babaápolási szakkönyvet? Aki nem a hozzátáplálási táblázatok szigorú rendje szerint eteti a gyerekét, mert néha lop egy kis falatot a saját pörköltjéből is a kis 9 hónapos babájának? Aki esetleg úgy érzi, hogy a babával való együttalvást nem neki találták ki, mert egész egyszerűen nem érzi pihentetőnek, ha minden szuszogásra felébred? Aki néhanapján összecsődíti a barátnőit, és elhúz egy csajos buliba, sőt – most nagyon durva leszek – MÉG JÓL IS ÉRZI MAGÁT?!

A válasz egyszerű: éppen eléggé jó anya. Mert a jó anya az, aki amellett, hogy mindennél és mindenkinél jobban szereti a gyerekét, még ember és nő is tud maradni, aki néha boldog, néha szomorú, néha ideges és az asztalra csap, néha már semmi kedve nincs az egészhez, mert belefárad…aztán megrázza magát és mosolyogva, teli szeretettel tér vissza, hogy a gyermeke igényeit testi, szellemi és érzelmi szinten is ki tudja elégíteni. Mert az éppen elég jó anya nem tökéletes, de nem is kell annak lennie. A gyerekeket nem vonzza a tökéletesség, ők csak egy anyát akarnak, akiben megbízhatnak, aki békében van magával és az életével, és akihez jó odabújni."