2011. november 18., péntek

Kínálgatunk-kóstolgatunk

A védőnővel egyeztetve - és a gyermekorvosi véleményre nem adva - saját véleményünkre és döntésünkre hagyatkozva kóstolgatunk. Immár harmadik hete. Mert látjuk Zsebgyereken, hogy mást is enne a tápszeren kívül. Bevallom kicsit meglepett, hogy ehhez is van "törvényi" háttér, pedig a dietetikusomtól kaptam. Nem törvény, csak ajánlás, de azért remekül szórakoztam rajta, hogy is próbáljuk beskatulyázni a gyerekeket. (Egészséges csecsemőhöz: Szakmai protokoll - 1-3 éves kisgyermekhez: Szakmai irányelv)   Erősen gondolkodtam, hogy felkerüljön-e egy hozzátáplálási táblázat, de elvetettem az ötletel, ahány újság/gyerekorvos/védőnő/szülő/baba annyi féle verzió van. 


Általában 4-6 hónaposan ajánlott megkezdeni a hozzátáplálást. Hogy a kizárólag anyatejes, vagy a csak tápszeres babát kezdjük-e előbb hozzátáplálni az megint elég egyedi, mert ki így, ki úgy. Mi egyértelműen azt láttuk Gergőn, hogy egyrészt unja a tápszert, másrészt kinézi a kaját a szánkból, így hát nyilván minél előbb kezdjük a hozzátáplálást, legalábbis annak az elejét, mert hogy ezt erősen fokozatosan történik. 

Mi is az almalével kezdtünk, mint kis hazánkban nagyjából mindenki, aztán jött a körtelé, majd ezek pépes változata. Hangsúlyozom, kóstolgatunk, mert azért ez még nem jelent komoly mennyiségeket, nem megy még olyan professzionálisan a kanálból evés ugyanis, mert az ízek azok jöhetnek töménytelen mennyiségben. Harmadiknak banánt kapott, nem azért, mert ezt bárhol így ajánlják, hanem azért, mert találtam egy banános-rizses-tejpépet, amit meg akartam kóstoltatni vele, mert gondoltam lelkesebben eszi majd, mint a tápszert. Bejött a banán is, és a banános-rizses-tejpép az isten:) Simán betolja a 250et belőle. A tápszert viszont egyre kevésbé hajlandó fogyasztani, ezért hát vettünk több márkát (majd készül vélemény róluk). Ez sem lett nyerő. Egyeztetve a gyártókkal azért találtunk erre megoldást, de erről majd a tápszeres bejegyzésben. 

Egészen biztosan nem fogunk eljutni egy hónap alatt odáig, hogy egy teljes étkezést kiváltsunk, de azt hiszem - tekintettel arra is, hogy milyen korán kezdtük a dolgot - ez nem gond. Mindenesetre most láttuk első ízben hasznosságát a pihenőszéknek, mert abban legalább kicsit könnyebb volt etetni, mint az ölünkben. Hosszú távon azért az etetőszék lesz a tuti;) (Persze, hogy IKEA:D)