2014. január 14., kedd

Bogyka egy éve már






Elrohant ez az év is. S bizonyára ezt teszik majd a következők is. Döbbenetesen más, mint Zsebi és döbbenetesen ugyanolyan. Érdekes kis személyiség, akit mindig szeretünk, néha kiemelten imádunk és néha nagyon gyűlölünk, mert komolyan az az érzésünk vele kapcsolatosan, hogy arra tette fel az életét, hogy a miénket tönkre tegye…sokszor - érzésem szerint túl sokszor - jut eszünkbe róla a Pelenkás bajkeverő című film. Bevallom, nem emlékszem rá, hogy Zsebivel kapcsolatosan valaha is felrémlett volna a film (pirul) - mert arra persze emlékszem, hogy ő is ki tudott kattintani nagyon (és persze tud a mai napig, meg fog életem végéig). Nála is ez lesz az utolsó klasszik hófordulós, innen már csak szösszenetek…elvégre várhatóan nem annyira sokára lesz ismét egy kisebb, akiről megint készülhetnek a havi fordulatos bejegyzések:D


Adatok: 11,4 kg, 79 cm és 48,5 cm a buksija körfogata. Nyurgábbnak tűnik, mint Zsebi ennyi idősen, pedig magasságra teljesen egyformák, csak hát Zseb husibb volt:P Ruhákból 92-es bodyk és 86os nadrágok futnak (némelyiknek persze fel kell hajtani kicsit a szárát). Pelukából iccakára 4es Premium Care, nappalra 4+ Háppy Bella. 

Alvás, evés…alias napirendetlenség: úgy tűnik kialakult napirendünk van már vele is. Nem svájci óra, de azért működik. 
6-7 körül ébredés kis tekerés a tesóval
7-8 között reggeli 200-250 gramm kekszes gyümölcsös pép
Innen móka, kacagás és játék, ha jó kedve van. Üvöltő hiszti és szülői gatya-rángatás, ha rossz:S 
11-12 Ebéd 200-300 gramm főzelék
12-13 Délutáni szunya start…200 ml tápszerrel, az időtartama mondjuk nagyon változatos a 30 perc és 2,5 óra között minden lehetséges. 
Ébredés után a program a délelőttire hajaz: Innen móka, kacagás és játék, ha jó kedve van. Üvöltő hiszti és szülői gatya-rángatás, ha rossz:S 
16-17 vacsora 200-250 tejpép némi joghurttal kiegészítve
Fürdésig játék, nyilván már a tesóval közösen:)
19 körül pancsi, együtt a két legény
19:30-20:00 között valahol egyszer csak elalszik egy 200as tápszerrel és némi lullaby dúdolással;)
Aztán nem, kicsit sem alussza át az éjszakát, újabban még mutatóban sem. S többnyire az evést is komolyan gondolja, pedig próbáljuk elbolondítani, de úgy vagyunk vele, hogy inkább megetetjük és 10 perc ébrenléttel megússzuk, mint 3 órát sakálozzon:S Hogy éjjel hányszor és milyen ütemezés szerint ébred/eszik, azt szerintem a macska fülén lévő bojt mérete, az aktuális csillagállás, az árfolyamok vagy valami hasonló határozza meg. :P
Kanállal pépeset szeret enni ő is, bár nem annyira öklendezős, mint Zsebi. Saját kis kezével bármit (tényleg!!!) bepakol a szájába, próbálkozik egyedül a kanállal, villával…amivel hagyjuk. Olyan dolgokat felcsippent, hogy le vagyok nyűgözve…mondjuk ő nincs, amikor kapirgálom ki a szájából a hagymahéjat pl. :P Vizet iszik cumiból a cumis étkezések után. Egyébként szívószálas itatóval nyomul. Főként vizet, de amit éppen elér, azt megkóstolja. Tud persze pohárból is segítséggel, meg üvegből, meg amiből éppen kell. (A fürdővizet pl. a kis vödörből nagyon pontosan tudja a szájába adagolni egyedül is:P)

Kimittud: jár, mit jár kacagva szalad a testvére után. A karácsonyra kapott bébitaxit mondjuk nem hajtja, fel tud rá ülni, nagyjából le is ér a lába, de a tologatást nagyobb mókának tartja. Ezerrel utánozza a testvérét, ami a döbbenet, hogy a legtöbb dologban teljes sikerrel. Klasszisokkal pontosabb a finom mozgása, s a felfogó képessége, mint a bátyának volt ennyi idősen. Látványosan okos…néha kissé ijesztően az. Feláll egyedül természetesen, többnyire sikerrel hárítja az eséseket. (Ha nem, akkor világraszóló hisztit tud csapni). Jah igen, hisztizik, olyan klasszikus toporzékolósan, mint a rémes kétéves. Szeret ki-be pakolni, a porszívó nála is verhetetlen sztár (nyilván nem véletlenül lett ez a születésnapi ajándék….dehogy akarom én elvenni az igazit tőle, csak hát jó lenne, ha legalább naponta 15-20 percet pihenhetne szegény gép:P) Imád labdázni, dobálja magának a labdát és megy utána. Szeret velünk játszani, de jó napjain ügyesen el van egyedül is. A tesóval közös mókák mindent visznek természetesen (a fürdés előtti meztelen rally pl.). Meg van az első értelmes és pontosan használt szava is: Ott….és - többnyire pontosan - mutat arra, akit éppen kérdezünk. Nem annyira profi a kanapéra/ágyra fel - és lemászásban, mint a testvére volt ennyi idősen. Ha nagyon akar fel tud menni, ha jó kedve van le is tolatva jön…de kevés dolog van olyan magasságban, amiért érdemesnek érzi a felmászást, lejönni meg orral előre sokkal viccesebb, elvégre a tesó is úgy közlekedik többnyire.

Fog: 2/2….de látszik fent a másik kettő is, remélem már csak napok kérdése, mert a piros popsi baromira unalmas. 


EÜ: az orra folyik, egyebet nem talált a doki néni. Nem tudom, hogy az egy év alatt volt-e valaha tökéletesen egészséges (a születése utáni pár napot leszámítva). :S Szülinapra kapott oltást ő is (azért csak egyet, mert a másik hiánycikk és várni kell rá) - ez úgy látszik valami családi hagyomány:P A státuszt gyorsan lezavartuk, elégedett volt a doki néni. 


Hordozás/utazás/egyebek: Anyuka pocakja okán főként már csak kis távolságokban mocorgunk. De a hónapban nyilván sokan jártak nálunk az ünnepek okán. S a születésnapi hacacáré is több naposra alakult:)

Aktuális becenevek: Bogyka, Bogyesz, Depike, Hisztike, Szöszke, Öcsike, Fötörpe, Toporgó 

Tesók: Van ütés-váltás, Zsebi szándékosan paterolja félre néha nem kellően finoman, Bogyka meg néha masszívan megpüföli (megharapja) a testvérét (vagy akár minket) pusztán szeretetből, mert azért a simogató mozdulatokat még gyakorolni kell. De azért többnyire még mindig látványosan imádják egymást :) Néha - persze még nagyon néha - nem csak egymás mellett játszanak, hanem tényleg együtt. Adogatják egymásnak a legót (ezzel is valami döbbenetes a kisebb is), autópályásat játszanak felvátlva gurítva le az autókat vagy kergetőznek nagyokat. 

Jade vs. Bogyka: lásd fentebb a simogató mozdulatos rész…amúgy imádja, bújik hozzá. A makka meg meglepően jól tűri az inzultálást:P 


Nincs pontos statisztikám, mert lusta vagyok számolni (Zsebinél ugye a hóforduló egybeesett a valós hófordulással:P), de csak érdekességként december hónapban 397 órát töltött alvással 73 darabban (2 órával és 8 darabbal több, mint Zsebi 12. hónapos korában) 115 pelukát fogyasztott 75-ben volt pisinél komolyabb termék (94/45-el ebben merőben eltérő volt a bátyja annak idején), s 40125 ml (209 étkezéssel) mérhető tápanyagot vitt be (nála is csalás, mert a dekát simán ml-re váltom, pont nem érdekel továbbra sem, hogy ez így pontatlan:P), amivel kicsit megelőzi a testvérét (39970 ml - 200 étkezés).