2014. szeptember 24., szerda

Logopédia Zsebi

Gondolom nem újdonság, hogy prevenció-pártiak vagyunk, avagy ne akkor kelljen tekerni, amikor már nagy a baj, hanem próbáljuk megelőzni. Nem aggódtunk komolyan Zsebi beszédfejlődésén, mert nem nagyon volt min, időben kezdett beszélni, szépen halad és elég tisztán is dumál…néha túl tisztán:P

Ellenben még a Gekkoból ismertük Évit, és nem lehetett kihagyni, hogy ő végülis logopédus, felhívtam, hogy tudna-e beszélgetni kicsit Zsebivel, és ezzel megnézni, hogy van-e valami extra tennivaló a beszédével kapcsolatosan. Nagyon aranyos volt, találtunk is megfelelő időpontot és helyszínt. 

Mazsi is velünk tartott, így robogtunk el Gödre. Zsebi azonnal feloldódott, bár állítása szerint nem emlékezett Évire, de nagyon hamar megtalálták a közös hangot. A vizsgálat maga nyilván egy játékos móka, ami arra megy ki, hogy minél többet beszéltesse a gyereket, hangsúlyozottan a tipikus hibákat kiszűrendő. 



Zsebi játszott, beszélt…nem szívesen rajzolt (itthon sem szeret, igazán nem érdekli). Évi jegyzetelt, majd a végén átbeszéltük. Minden hiba életkori, semmi extra gond nincs vele. A finommotorika fejlesztésével (ha rajzolni nincs kedve, akkor fűzzön gyöngyöt, válogasson babot-lencsét…stb.) segíthető a beszéd fejlődése is. Illetve nyilván beszéljünk előtte és vele szépen és helyesen. Nem látott problémát igazán, abban maradtunk, hogy egy év múlva találkozunk, akkor már Bogykát is meghallgatja. 

Utána még Zsebi jót játszott, mi meg átbeszéltük az elmúlt 3 év történéseit. Aztán elbúcsúztunk…vagyis Zsebi nem, így visszaszaladt még puszit adni Évinek :) 

Nem fizettünk semmit, mert a régi ismeretségre tekintettel vállalt csak el minket Évi, különben nem vállal magánban pácienseket, mert - mint mondta - bőven sok a melója. De aki a környéken ilyen irányú vizsgálatot, fejlesztést keresgél, annak jó szívvel tudja ajánlani az Első Lépéseket. (Vicces, hogy mindenhol beléjük akadunk….mondtam is neki, hogy voltunk már a picivel és megyünk nemsokára a két naggyal is)