2009. december 3., csütörtök

H1N1 védőoltás

Nagyon sokat gondolkodtunk, tanakodtunk, hogy mi legyen ezzel a dologgal. Még soha nem kértünk normál influenza elleni védőoltást és még soha nem is kaptuk el (Lekopogva: balkéz középső ujj fán, alulról háromszor). De most teljes volt az elbizonytalanodás. Mert ez a neve ellenére nem annyira influenza, legalábbis sokkal súlyosabb következményekkel jár.




A háziorvosunk oltás ellenes. A nőgyógyász azt mondta, hogy a 12. hét után mindenképpen adassam be, aztán mikor kiderült, hogy elhalt a baba, akkor azt mondta, hogy amint a műtét után elég jól érzem magam adassam be. Nem rohantunk beoltatni magunkat, még mindig gondolkodtunk. Érvek és ellenérvek sorakoztak. Aztán láttuk, hogy egyre több kismama betegszik meg, s végül meghallottuk, hogy az egyik meg is halt. Mi pedig amint lehet ismét szeretnénk nekiugrani a baba témának, tehát én ismét kismama leszek.


Ennek ellenére ezután is még tanakodtunk kicsit, de végülis kedden este az egyik oltópontban beoltattuk magunkat, mind a ketten. 6000 forintunkba került, de kaptunk egészségpénztári számlát róla. (Az oltópontok listája itt megtalálható.)




Maga az oltás nem volt nagy cucc, KáeM meg sem érezte, nekem azért csípett valamennyire. Ahogy az aláíratott tájékoztató lapon is rajta volt zsibbadás, izomfájdalom még jelentkezett, sőt igazából elég lassan akar elmúlni. Kaptunk kis kártyát is, hogy mi bizony be vagyunk oltva. S felajánlották, hogy ha már ott járunk, akkor rögtön beadják nekünk a rendes influenza elleni védőoltást is nagyon szívesen…ezt nem kértük.


Az oltópontban lévő tömény fertőtlenítőszagtól kavargó gyomorral gyorsan kimenekültünk. 10 nap alatt alakul ki a védettség. Reméljük jó döntés volt.