2011. október 6., csütörtök

2 hónapos oltások

Október 4. napjára volt időpontunk az oltásokra. Mivel fogalmam sem volt, hogy mennyire van messze a doktornő rendelője, jó időben elindultam, így jó korán érkeztem. Sebaj, sétáltunk egy nagyot a környéken (panelregeteg rulez), s még enni is volt idő a macerálás előtt. 


Aztán a rendelési idő előtt egy negyed órával, az időpontunk előtt pedig fél órával bementünk. Csend és hullaszag, csak egy karbantartó emberke lézengett. Kedves volt, segített, hogy hol lesz a rendelés. Azt mondjuk nem mondta, hogy az a váró ahol mi várunk még nem az a váró, ahol lenni kell, de ez is megoldódott még időben. Zsebi nem volt kíméletes, mert már itt elkezdett sírni. Aztán sikerült megnyugtatni mire előkerült a doki néni és az asszisztense. Utóbbi közölte, hogy akkor ruhákat le, mert akkor ő most megméri a kölköt. Pelenkában vártunk rá, hogy visszajöjjön mérni, jó 10 percet...így persze a betakargatás ellenére már azért sírt a gyerek, mert fázott. (Pechemre a pelusban még kaki is volt, így kicsit várnia kell a hölgynek, mire mérlegre tudta tenni). 6,5 kilónak és 60 cm-nek mérte. Itthon még 6,33-nak mértük, a centi stimmelt:) Ezután még meg kellett várnunk, hogy az előttünk lévők végezzenek, de a kis könyvet és a rajta lévő post-itet (ezen voltak a kérdések és a kért receptek) már elvették. Az adott időponthoz képest fél órával később értünk be, itt jött a vizsgálat, ezt végig mosolyogta, kalimpálta a Zsebec. Doki néni mondta is, hogy szerinte pár nap és át fog fordulni. Egyébként elégedett volt a fejlődésével, a vitt leletekkel és egyébként is mindent rendben talált. Aztán jöttek az oltások, kezdtük a szájba adós Rotarix-el, aztán egyik combba a Pentaxim (régi Di-Per-Te kibővített változata) a másikba pedig a Prevenar (Pneumococcus). Mondanom sem kell, hogy a Rotarixet nyelte, mintha valami égi manna lenne, de a szurisaknál úgy üvöltött, mint a sakál. A második szuri után már jöhettünk is ki, a kérdésekre közben kaptam választ, a recepteket pedig már előre felírták.

Kint gyorsan - a többi várakozó babát is felkiabálva - öltöztünk, majd éppen távoztunk volna, amikor is rohan utánunk az asszisztens, hogy a nem kötelező oltás beadásáért bizony 2000 pénzt kell perkálni. Visszamentünk fizetni, majd tényleg elindultunk haza. 

Magyarországon aktuális oltási protokoll
(Az időszaki jelölések nem azt jelentik, hogy akkor mindig meg kell kapnia a gyereknek az oltást)
A kérdések és a rá adott válaszok a következők voltak - csak hogy meg legyen örökítve:
- Elszíneződés a köldökében? - Teljesen normális, hogy jobban pigmentált, örökölhette is akár.
- Remegés? - Ha olyan helyzetben remeg, amikor fázhat, akkor normális. Az ajak remegés egyébként is. Egyéb végtagi remegés nem fázós helyzetben utalhat idegrendszeri problémára. (Ez nem áll fenn, szerencsére:))
- Tápszer visszaköpés normális mértéke? - Itt mondta, hogy amíg gyarapszik addig tulajdonképpen bármennyi normális. S hát ő is elmondta amit alapból tudtunk is, hogy minden baba "refluxos", vagyis kezdetben még nem zár tökéletesen a gyomruk.

Másnap is még természetesen megfigyelés volt, hogy nem-e lázasodik be, de nem volt semmi ilyesmi. Kicsit talán többet aludt a szokásosnál, de mivel nincs konkrét napirend ezt is elég nehéz behatárolni. Legkorábban a 3. hónap betöltése és, legalább 4 héttel a mostani oltások után találkozunk.