2011. október 3., hétfő

A nagy cumi teszt

Kezdődött azzal, hogy Zsebi már nem cicizett, s így úgy láttuk, hogy az imádott Medela Calma cuminak már kevéssé van értelme, s hát lássuk be kezdett is kicsi lenni a 150 ml-es üveg. Mivel a meglévő cumit nem éreztük tökéletesnek, így úgy éreztük eljött az ideje a nagy cumi tesztnek. Független, senki (úgy értem semelyik gyártó) nem támogatta, és természetesen erősen szubjektív a mi véleményünk és a Zsebivel kapcsolatos tapasztalatok, meglehet, hogy más babával teljesen mások lennének a kísérleti eredmények:P Mindegyik cumival többször próbálkoztunk. Nem terjed ki a piacon lévő összes cumira, csak olyanokat próbáltunk, amik valamiért többet tudnak, legalábbis ezt állítják magukról, főleg a levegőnyelés és ezzel a hasfájás minimalizálása volt a célérték.

Szóval a paraméterek:
A tesztelés időtartama: 3 hét
A teszt alanya: egy jócskán 5 kiló feletti nagy étvágyú fiú gyermek, életének erősen az elején (6-10. hét)


Medela Calma - amíg cicizett is, tökéletesnek bizonyult. Nagyon szerette és így a mérete is tökéletes volt. Most, hogy már nem cicizik még éppen nem kicsi, de hamarosan az lenne (bár állítólag nincs nagyobb üveg hozzá, azóta találtunk). Ahogy fentebb is írtam, nem láttam már értelmét. S későbbiekben a méretén kívül mindenképpen hátránya lett volna a nem túl széles szája.


Tölcsérfunkcióba is "kapcsolható"
MAM - nos itt valamiféle marketing áldozat lettem. Nem tudom, hogy szóba jött volna-e, mint etető cumi, ha nem ajánlgatják az Elefániban Sógornőmnek és akkor nem veszünk egyet mi is teásnak. Teásnak nem volt rossz, legalábbis nem ömlött szét a tartalma a táskámban (mint ahogy azt tette az Avent). S az nagyon megtetszett benne, hogy önsterilizáló, tehát elég neki a mikró, nem kell elöl tartani a sterilizáló gépet. Kipróbáltuk a teásat etetésre, szépen evett belőle Zsebi nem látszott semmi gond, ezért vettünk nagyobbat kifejezetten etető cuminak. Na itt jöttek a gondok, pl. hogy forró folyadékot vagy hideget közvetlenül sterilizálás után nem lehet beletölteni, mert kifolyik (már a teásnál volt egy ilyen affér, de akkor azt hittem rosszul csavaroztam össze). Aztán amikor rázogatjuk össze a kaját akkor előfordul, hogy csöpög itt-ott. Ha pedig Zsebi nem elég ügyes/türelmes, akkor nem csekély levegőt nyel evés közben (ami azért egy speciálisan hasfájás elleni cuminál nem annyira vicces), mert hát ahhoz, hogy tényleg alulról szívódjon be a levegő bitang erővel kell ám szívni (kipróbáltuk) és hát nem bolond a baba, inkább enged a szájánál levegőt, csak hát így ő is nyel. Szóval összefoglalóan a szülőknél nem nyert. 
Előnye: a széles száj, az önsterilizálás. 
Hátránya: a fent leírtak, illetve az hogy csak 60ml-től látszik a tartalom (a kupak mér 50 ml-ig, de ez a maradéknál nem igazán segítség)


Dr. Brown's - ez is hasfájás elleni cumi, speciális kidolgozással. Azért Zsebi gyerek ennél is tud levegőt nyelni, ezt is próbáltuk 1-es és 2-es cumifejjel (meg egy röpke pillanatra 4-essel is:P). A 2-es nálunk már simán jó, bár csak három hónapos kortól javasolják. Ennél is problémát okozott a forró víz, illetve a rázásnál ez is csöpögött itt-ott.
Előnye: a széles száj, megfelelő méret, kevesebb levegő nyelés
Hátránya: a nehezebb tisztítás (sok apró lyuk) - bár adnak hozzá külön kis kefét, a jelölés 40 ml-nél kezdődik (pedig ezen simán elfért volna a többi is)


Chicco - elvileg ez is hasfájás elleni, a konstrukció kicsit hasonlít a MAM-ra. A formája viszont első pillantásra zseniális, hiszen a babák nem ülve szopiznak, hanem fekve:) A cumifej fogása nem éppen kellemes - vagyis messze nem annyira, mint a fentieké. Igazából arra jutottunk, hogy a formai ötleten kívül nem hoz újat és nem is jelent kifejezetten csodát. S a forma miatt a betöltés kicsit nehézkesebb, mint egy átlagos cuminál. Amennyire meg tudtuk ítélni Zsebike kifejezetten nem szerette. Itt sincs meg a 10-20 ml:(

A tesztgyőztes nálunk egyértelműen a Dr. Brown's lett. Etető cuminak két nagyot használunk, teásnak egy kicsit. Előbbieket 2-es, míg utóbbit 1-es fejjel. Így elől maradt a sterilizáló, mert ez ugye nem mikrós változat.
Játszócumik 
Legelvetemültebb álmaimban nem gondoltam, hogy ilyennel fogok szórakozni, gondoltam, amelyiket a szájába adom az lesz pont jó. Hát a MAM került elsőre a szájába és tényleg szerette, már amennyire a cumizást egyáltalán (nem nagyon). Aztán bepróbálkoztunk egy NUK-kal...akkor láttam, hogy milyen szép ívesen tud köpni a gyerek:P A képen látható, hogy jelenleg elég viccesen néz ki a kiságyunk:) Amúgy valahol olvastam egy blogon, hogy a védőnő azt tanácsolta az anyukának, hogy rakja tele cumikkal a gyerek ágyát, mert akkor biztos megtalál egyet éjszaka és nem kell a szülőknek felkelni és visszaadni neki.:P Hát nálunk ezzel azt hiszem most nem lenne gond, de Zsebi nem cumifetisiszta.


MAM 0-2 - Kezdőcuminak olyan szempontból mindenképpen tökéletes, hogy a műanyag része nem teríti be az újszülött egész arcát. Állkapocshoz igazodó, szimmetrikus cumi. Fogásra nem annyira kellemes a szilkon tapintása, mint másikaké. Gondolom mondanom sem kell, hogy Zsebinél továbbra is ez a kedvenc, már amennyire, néha percekig is hajlandó cummogni rajta.

Tommee tippee 0-3 ortodonikus cumi, fogásra kellemes, kinézetre ez tetszik a legjobban, legalábbis nekem. A gyereknek pont nem. A NUK kezdeti sorsára jutott, szép nagy ívben:)

Chicco 0-4 ortodonikus cumi, ennek sem kellemes a fogása számomra, a kölök időnként el-el cummogott rajta néhány pillanatot. Hosszasabban csak akkor, ha erőszakkal bent tartottam a szájában:P

Dr. Brown's 0-6 ortodonikus cumi, fogásra ez a legkellemesebb. A műanyag része nem kicsi, elég jól kitakarja a baba arcát. Zsebinek még ez jön be leginkább, de továbbra sem cumirajongó, vagy ha igen, akkor az az etetőcumi legyen;) 

NUK 0-6 ortodonikus cumi. A nagy tesztelés örömére ismét próbálkoztam vele, ennek is finom a fogása, most nem köpte ki akkora ívben, mint első alkalommal, de most sem lett kedvenc.

Összességében minden jel szerint Dr. Brown's rajongók lettünk. Amúgy pedig az etetőcumiknál arra jutottunk KáeMmel, hogy mindegyikből tudnánk ötletet hasznosítani és ezzel talán meg lehetne alkotni a számunkra tökéletes cumit. A játszócuminál pedig nem nagyon kell aggódnom, eddig ugyanis nem éppen rajongó a kölök. Simán el tudunk menni hosszabb útra is cumi nélkül.

UPDATE: Fél év tapasztalatával arra jutottunk, hogy minden etetőcuminak megvan a maga időszaka, vagy minden időszaknak a maga cumija;) Végülis most már hosszasabb ideje Tommee Tippee cumikat használunk, amik minden fent kért kritériumnak megfelelnek, ráadásul a kölök is szereti:)