2013. július 31., szerda

2 éves Zsebi

Legyen évfordulós post, mert miért ne;)


Adatok: 14 - 14,5 kg körül mozog a súlya. A magasságáról fogalmam sincs, majd később lesz két éves státusz. 4/5-ös pelenkát hord, attól függ milyen márka éppen. Próbálkozik a szobatisztasággal, azért még messze járunk a teljes peluka-mentességtől, de haladunk…valahová:P A wc-t, vagy a természet lágy ölét (aka fű) preferálja, a bili nem nyerő, pedig az elvekkel ellentétben kapott egy Villám McQuinn-es példányt.

Alvás, evés…alias napirendetlenség: Korán kel 6-6:30 körül legkésőbb már ébren van. Délelőtt móka kacagás, reggelitízóraiebéd…így egyben, mert lényegében ébredéstől folyamatosan eszik. Inni tejet szeret leginkább (vizezve kapja, mert simán meginna belőle napi 1-1,5 litert…sokáig meg is itta, csak egy betegség kapcsán merült fel, hogy nem kéne, mert hátha az okozza). Mindent eszik, amihez kedve van, a hús ritkábban csúszik, de azért vannak kívételek, a rántott csirkemell pl. jó móka:) Délben legkésőbb már alszik (ma persze pont kivétel volt, de hát ilyen az élet, ma kezdett el félni, de úgy istenigazából, nem akart egyedül maradni a szobában, annak ellenére sem, hogy az Öccse ott szuszogott mellette). Többnyire két óra a szieszta, persze van hosszabb és rövidebb verzió is. Ébredés után megint móka-kacagás, eszegetés, délután azért nem annyira folyamatosan. A vacsora fontos étkezés, azt mindig együtt eszi a család, ritkán is fordul elő, hogy semmit nem eszik. De mindenképpen odaül akkor is:) 7 körül fürdés - újabban ő kezd - aztán egy 200-as tápszerrel fekszik le, megissza, általában egy kis időre még elkéri utána az iPadot (mesét néz, vagy játszik, tök egyedül kezeli, ritkán kér segítséget bármihez is a technikával kapcsolatosan), aztán 8 körül azt becseréli némi tejecskére és szunya reggelig. (Persze néha a csere nem teljesen önkéntes, de többnyire azért az.) Nem szokott megébredni rá, hogy a tesóját kihozzuk/visszavisszük az éjszakai etetések kapcsán. 


Kimittud: Húúú….megnéztem gyorsan a kiskönyvet. Összerendezett mozgással jár - stimmel, már régóta. Suttogó hangra is figyel - megvan. Napirendje kialakult. - Tökéletesen. Rajzolásnál a papírtól normális távolságot tart (>10 cm) - igen. Összerakós játékot összeilleszt, kockából épít. - Hát ezt sem mostanában kezdte. Rövid mondatokat alkot. - Meg néha hosszabbakat is, megérteti magát, szépen beszél, naponta bővül a szókincse. Szemmozgások párhuzamosak. - Természetesen. Önállóan eszik - Ha olyan kedve van, tökéletesen és megdöbbentően tisztán. Ha meg nincs, akkor kéri, hogy etessem. Ezek mellett páros lábbal ugrál. Futóbicajjal robog, próbálkozik a rendes bicajjal is - egyenlőre kisebb sikerrel, lábbalhajtós kisautóját hajtja, irányítja. Alakulgat a szobatisztasága, gyakran kéretőzik ki wc-re, többnyire valós indokkal (értsd tényleg pisil/kakil), néha kamukázik. A bili nem vált be, nem érdekli használati szempontból, csak játszik vele. Eljátszik egyedül. Segít az öccse körüli teendőkben, meg úgy általában mindenben (tényleg segítség többnyire;)). Dacol, mert persze "rémes kétéves":P Kapaszkodva lépcsőzik egyedül, többnyire inkább felnőtt stílusban váltott lábbal, de néha azért nyomatja a "pároslábas" technikát is. Szinte mindent megért angolul is, pár szót beszél is (vannak, amik konzekvensen megmaradtak angolnak, nem használja a magyar megfelelőt, hiába tudja). MIAZ korszakban nyomjuk....és ez még csak az első gyerek, első kérdezős korszaka....mire a végére érünk lehet, hogy okos leszek én is:P Csomó mindent tud még…nem tudom mit kéne kiemelni, majd ha eszembe jut kiegészítem:D De nekünk mindenképpen tökéletes és a legszeretnivalóbb kis oroszlán a világon:D

Fog: 16:) 

EÜ: Volt beteg nem egyszer, többnyire jól viseli, nem is nagyon vesz tudomást róla. Orrát - ha szükséges - magának kiszívja, de már ügyesen használja a zsebkendőt (orrfújáskor) is. Köhögéskor a kéz a száj elé dolgot még nem egészen érti, sokszor az én számat fogja be ilyenkor:P A reggeli vitaminokat ügyesen és lelkesen beveszi. KáeM Bogyó és Babócás orvosos magyarázata óta simán elvan a doktor nénivel és a vizsgálatokkal is. (Mikor én magyaráztam neki ezt, akkor még nem értette meg, mert egyszer már én is bepróbálkoztam vele)

Hordozás/utazás/egyebek: Immár járt külföldön is (mókust etetett Bécsben), meg persze itthon sok helyen:) 


Aktuális becenevek: Zsebi, Zseb, Kismacska, Babám, Hebike (mert ő így hívja magát…persze, ha éppen olyan kedve van, akkor elmondja a teljes nevét is)


Tesók: Igazi gondoskodó nagy testvér. Nagyon szereti az öccsét, játszik vele, eteti, itatja (nyilván néha nem egészen helyénvaló dolgokkal). Hordja neki a játékot. Vannak kényes témák, olyan játékok, amik mindenkivel kapcsolatosan kényesek (A piros kisautója - 1 éves szülinapi ajándék, meg a Kék motor - amit magának választott anno), de azért rá lehet beszélni, hogy a tesóval osztozzon ezeken is. 

Jade vs. Zsebi: Imádja a macskát, reggel szigorúan meg kell keresni, este el kell köszönni tőle. S napközben is rendszeresen porondon van a szőrtesó. Jade egyébként szobrot érdemel, hogy ezt a kiemelt figyelmet ilyen jól tűri, mert persze a figyelem többnyire tényleg szeretgetés, simogatás, odabújás, de van amikor durvák ezek a mozdulatok, vagy éppen ő már unja a szeretet kitörést és menne, de a gyerek csak kergeti (persze igyekszünk rászólni, de nem mindig sikerül azonnal), ennek ellenére nagyon ritkán emel mancsot a kiskorúra, akkor is igyekszik a karmait távol tartani. De cuki, ahogy Zsebi jön és közli, hogy kaptam egy pofon a cicától, mert bántottam….legalább érti a csíziót:P Mondjuk igyekszünk ezeket a helyzeteket elkerülni és a szeretgetésnél figyelni, hogy az mindenkinek jó legyen, ha cic megunta, akkor mehet a fürdőbe pihenni;) (Néha mondjuk ott sincs nyugta, mert utána robog az imádó és pusztán szeretetből - meg némi huncutságból - jól rányitja a zuhanyt:P)

És akkor ömlengés, mert a szülinapon ez jár;) Bár bevallom a második születésnap nem volt annyira könnyfakasztó, mint az első (persze volt torta, buli - már-már tematikusan Verdák:P - lufik, minden), az valahogy nagyobb mérföldkőnek tűnt. De persze azóta is imádjuk, minden nap - még a nehezebbeken is, amikor a nap végén, fektetés után csak úgy lerogyunk a kanapéra és nézünk ki a fejünkből, mert van hogy már alig várjuk, hogy ágyban legyenek és csend legyen:P - hálát adunk érte, hogy Ő van nekünk, hogy ilyen csodapofa, huncut kis zsivány:D 


Nagyon boldog második születésnapot Zsebikénk:D