2013. december 14., szombat

Bogyka 11. hónap



Adatok: Ha én ezeket tudnám…néha azért mérjük. Már biztosan elhagyta a 11 kilót. 4+os bella pelenka nappalra, éjszakára 4es pampars premium care. Ruhákból 80-86-92…hajrá egységes méretezés ugye:P És vége a talpasnadrág korszaknak;)

Alvás, evés…alias napirendetlenség: Alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt. Többnyire egy alvással nyomja a napot, de nem olyan, mint a tesója volt, ha délelőtt kocsiban van és kicsit kummant, akkor is simán alszik még egyet ebéd után. Időben 1-2,5 óra közötti mennyiséget alszik és nem igazán látok összefüggést az esetleges kummatás létezése és hossza, illetve a normál délutáni alvás időtartama között. Ellenben az éjszakát még mindig nem alussza át stabilan. Alapvetően 7 körül kel reggel, 8ra legkésőbb megreggelizik 200-250 kekszes gyümölcspüré. Aztán vagy megyünk valamerre, vagy nem. Ha igen, akkor van, hogy alszik a kocsiban, de nem mindig. 11- fél12 körülre hazatérünk, mert ilyenkor ebédel. 190-230 főzelék (még nem volt olyan, amit ne evett volna meg, de a darabosakat nem kedveli, darabos kaját akkor szeret, ha maga eheti). Dél és egy óra között valamikor megy aludni, ehhez általában iszik egy tápszert (200ml), szunya, ameddig szeretne. Aztán ébredés után játék, móka, kacagás. Többnyire még a bátya hazaérkezése előtt vacsorázik (de legkésőbb fél5kor azért igyekszem megetetni) 230-270 tejpépet joghurttal dúsítva. Aztán játék 7ig-fél8ig. Fürdetés, már-már kötelezően közösen a pasiknak:) Aztán egy tápszerrel (200ml) kezdődik az altatás. Nem fogja meg a cumit egyedül, ölben eszik (kiságyban fekve nem hajlandó), utána jó esetben böfi és szunya, rosszabban még rázogatni is kell kicsit, hogy elaludjon. (A testvérével eközben az éppen nem altató szülő van, ha csak egyikünk van itthon, akkor Zsebi lelkesen “segít” altatni - nem akar ő rosszat, csak hát beszélgetve altatna, ami azért elég nehéz. Sokáig elvolt az iPaddal egyedül, de mostanában nem szeret úgy lenni a nappaliban, hogy nem látja, hogy mi is ott vagyunk valahol körülötte, persze nem esik kétségbe, csak megkeres. - Na ennyit Zsebiről most itt:P) Hogy meddig alszik az teljesen esetleges, általában pontosan abban a pillanatban ébred meg és kér enni, amikor mi elaludnánk (fél11-éjfél között valahol), eszik egyet (200ml) és alszik tovább. Aztán három magasságában általában megébred, de többnyire némi vízzel le lehet rendezni és innen már béke reggeli…ha éppen nem beteg, és jó a bioritmusa. Mert ha nem, akkor a bakmacska is k. és nem alszik sehol máshol csak és kizárólag közöttünk, szigorúan valamelyik szülőre ráfonódva (amennyire csak a hálózsák engedi).
Jah, amúgy eszik ám mindenfélét már, kukoricapufi mindent visz. De kifli, zsömle is jöhet nagy dóziban (persze sok landol körülötte, de azért a pocakba is kerül). Vizet iszik, csőrős itatóból és cumiból, vagy édesítetlen gyerekteát. De kóstolt már gyümölcslevet, mézes menta teát, meg ki tudja még miket a testvéri szeretet jóvoltából. Csokival is a bátya kínálta meg;)


Kimittud: Hát az úgy volt, hogy egyszer csak elindult. Aztán mostanra már tényleg csak akkor vált mászásra, ha nagyon siet, vagy ha mászósat játszanak a tesójával. Ha jól érzi magát sokat játszik egyedül, autókat tologat, gyögyöket vezetget, formabe dobózik. A formabedóbózással cseppet megdöbbentett, mert mikor első alkalommal előadta azt hittem véletlen, de most már rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ha a közelébe kerül a bálna, akkor a narancs xszöget tutira beteszi a helyére tök pontosan. A többivel kicsit jobban megkűzd, de alapvetően azokat is helyre tudja tenni. Szeret legózni a tesójával, nyilván nem olyan ügyes még, de feszt próbálkozik. Nem szeret teljesen egyedül lenni, ha kimegyünk a látóteréből azonnal teker utánunk, ha nem tud követni, égtelen haragra (értd hisztire) gerjed. Szerencsére azért mással is jól elvan többnyire. Segít természetesen: mos, főz, takarít. A porszívó hihetetlenül jó játék, csak orrszívásnál nem szeretjük. Nagyon sokat dumál, ellenben a jelbeszédre egyenlőre semmi hajlandóságot nem mutat. bár legalább most már kezd felfigyelni rá, hogy mutogatok neki. És hát a hónap nagy lépése, a járás maga:) Mert már csak akkor mászik, ha nagyon siet valahová, vagy mászósat játszanak a testvérével, egyebekben két lábon kering a lakásban:D 

Fog: 4…semmi további, legalábbis csak nagyon halványan látom, hogy lenne ott valami. Ellenben harap a meglévőkkel, egyenlőre csak minket, magát nem:P Viszont csikorgatja is, amitől falra mászunk. 


EÜ: Az időjárásból adódóan, lényegében folyamatosan folyik az orra. A popsija is frankón piros…nyilván fogzás, meg eleve baromi érzékeny a bőre, meg hát nem is lehet peluka nélkül nagyon, mert az időjárás ehhez nem járul hozzá. Futottunk egy kört a pullmonológián is. Azóta megint befigyelt egy köhögős-takonykórság, így a babyhalert is beüzemeltük, mert ugyan a klasszikus értelemben nem fullad, de Koós szerint jobb, mint a spiro, mert sokkal kisebb dózissal sokkal gyorsabban lehet célt érni. Nem mondom, hogy mindig élvezi a használatot, de alapvetően elviseli. 


Hordozás/utazás/egyebek: volt első hajvágás, meg első lépések. Mikulás ünnepségből is megvolt az első és a bölcsiben töltött napból is. Voltunk felköszönteni Rózsi mamát. Aztán Regina születésnapját is megünnepeltük. Előbbi utazási szempontból teljesen kellemesre sikerült, odafelé és visszafelé is aludt. Utóbbi esetben odafelé mintegy fél órát, visszafelé meg nem egész egyet…utána meg szórakoztatás ezerrel, hogy ne kattanjon ki teljesen. Állandó programként péntek estenként van kimenője a szülőknek, teljesen jól viseli a bébicsőszt:) 

Hiszticsek:P

Akutális becenevek: Bogyka, Maszat, Törperős, Turbóegér, Hunci, Manocska (by Zsebi), Törpencs, Hiszticsek


Tesók: igazából csak újrafogalmazni tudnám az elmúlt havi mondatokat, mert a helyzet teljesen változatlan. Annyival bővült, hogy ha Bogyka sír, akkor Zsebi most már nem minden esetben azt mondja, hogy apa/anya vidald meg Öcsikét, hanem sokszor csak közli, hogy megyek megvidalom Öcsikét és már robog is hozzá a jellegzetes nincssámmibáj mondattal…tündér ahogy mondja;) 

Jade vs. Bogyka: egyértelműen türelmesebb vele a macska, mint Zsebivel volt. De azért ki tudja kattintani. Legalábbis sikerült begyűjtenie az első pofont a cicától. Megérdemelte, nem voltam elég gyors, Bogyka meg lesből megrántotta a farkát. Nem kapott egyébként nagyot, a meglepetés nagyobb volt, mint a sérülés. De azóta is imád incselkedni a cicával. A jelek szerint egyikük sem haragtartó:D