2012. június 30., szombat

11. hónap


Nagy pancsolás az erkélyen
Adatok: Pontos méreteket majd pótolom, mert ma annyira korán bealudt, hogy esély sem volt méricskélni. 12 kiló környékén mozog a súlya. Nappalra 4es, éjjelre 5ös pelust hord. Ruhákból pár 80as, több 86-os és néhány 92es is. Update: 12,16 kg a súlya,  48 cm a buksi körfogata, 79 cm a magassága. 

Fűben mászni jó móka:)
Alvás, evés…alias napirendetlenség: Saját kárunkon kellett megérteni, hogy a napi egy alvás, az komoly…akkor is, ha ez az egy 15 perc volt mindössze, mert ha alszik még egyet, akkor - többnyire - szinte lehetetlen este rávenni az elalvásra, pedig álmos, de mégsem hajlandó elaludni. Az evése is borult, amit mondjuk betudhatunk az össze-vissza időjárásnak is (a játszótéren/úszáson a többi anyuka is panaszkodott, hogy teljesen felfordult a megszokott kajarend). Nem eszik keveset, sőt több rekordos nap is volt, de másként eszik. Mostanában hajnali tápszer (4:20kor csörög a pocakjában az óra), utána szunya 6:30-7:00 (néha tovább), játék, 9-10 között valamikor 190-250 gyümölcs valamilyen gabonás dologgal kiegészítve (babakeksz, babapiskóta, zabpehely), 11 körülre legkésőbb el szokott álmosodni, itt benyom egy tápszert úgy altatásképpen (235-250) majd szunya….időtartama a 45 perc és a 2,5 óra között valahol (ha itthon vagyunk, akkor azért a kb. két óra meg szokott lenni). Felébredve kicsit játék, aztán ebéd - ha van kedve - főzelék vagy sk, vagy bébiétel (190- 210). Sok-sok játék, 4 körül uzsonna: joghurt, krémtúró, amit éppen találunk. Utána séta - ha éppen nem 40 fok van odakint - játszótér, miegymás, fagyizás. Hazaérve vacsora - ha van kedve - főzelék, mint fentebb. Aztán még kicsi móka-kacagás apával kiegészülve, fél8 körül fürdés, aztán 235 tápszerrel a kezében altatja el magát (néha azért kell segítség, mind az evéshez, mind az elalváshoz:P). Betöltés vagy van, vagy nincs…semmiféle összefüggést nem találtunk a napi étkezés mennyisége és a betöltési igény között, pedig nagyon keressük:) Napközben egyébként rengeteget iszik, normál napokon is, de a hőségben lényegében a liter közelébe emelte a folyadékfogyasztását (nem is volt elég a napi két pelus:P) pedig klímás a lakás. Ja inni vizet, ízesítetlen édesköményteát és néha 100%os gyümölcsleveket szokott, utóbbi nasi inkább, nem a folyadékpótlásra szolgál. Nasi is van sok: eszik a mi kajánkból, kötelezően kéri a tejhabot a capuccinoról, kifli, általam sütött bármi, kukoricapufi, buláta, sajtos tallér, ropi, gyümölcsök, ami éppen akad. Nem válogat, általában mindenevő, de a sütőtök és a hal az nagyon fúj, más kajákkal csak néha áll hadilábon, ezek többszöri próbálkozás után is kiköpés áldozatai lettek. 

Regi keresztelőjén integetek Ica mama öléből, Regivel és Dédivel
Kimittud: Nem ücsörgős baba. Ha olyanja van remekül eljátszik egyedül a játékaival, vagy éppen valami nemjátékkal:) Mászik lényegében fénysebességgel, feláll ahol csak lehet, kapaszkodva lépeget. Mászkál a járássegítővel és képes gyakorlatilag bármiből/bárkiből járássegítőt varázsolni:P Ha meg olyanja van, akkor egyértelművé teszi, hogy igényli a társaságot, a közös játékot, labdázni, hintázni nagyon szeret, bár utóbbi itthon azért nem akkora móka, mint a játszótéren. Szeret a színekkel játszani, egyre ügyesebb a formabedobóval. A finom simogatás még nem erőssége, ellenben nagy erőkkel tépi a hajunkat…úgy tűnik véleménye szerint a puszi része a hajtépés. A puszi maga pedig nyálas, időnként fogakkal is tarkított, de imádni való:) (Nem osztogatja folyamatosan és válogatás nélkül) Ha megfeledkezik magáról egy-egy pillanatra megáll kapaszkodás nélkül, de ez még nem tudatos. Segít mindenben, szívesen végez ilyen-olyan háztartási tevékenységeket. Utánoz, s hangosan kacag, ha mi utánozzuk. Imádja, ha kergethet - avagy mászunk, vagy ha a térdünk éppen már nem bírja szaladunk előtte. Szókincse eddig nem bővült látványosan, a labda szót már idegenek előtt is előadta, majd nézett nagy boci szemekkel, hogy miért is nem kap labdát (kerítettünk egyet). Véltem hallani tőle a hinta szót, s használ néhány jelet is…a tej/szopi jelét konzekvensen az ivásra, a még jelét kicsit elnagyoltan, de azért a szülőszámára felfoghatóan. Mutatta már a fürdeni és a lámpa jelét is. A cica jele helyett nemes egyszerűséggel megkeresi a macskát:P Imád tapsolni, és integetni. 

Valójában 4 foggal harapta meg magát a hatból, de nem sikerült tökéletesen a megörökítés:P
Fog: Hat:) S továbbiak növőben…felül négy van neki, alul kettő, s várható további kettő. Rág és harap…néha magát is:P


EÜ: időnként előfordul, hogy kipattog a popsija…fogzási tünetként, a váltott popsikrém elég jól kordában tartja. S a melegben bepöttyösödik a nyaka, combja…meg ahol beizzad…ezen a hintőpor segít:) Magára rántotta a párátlanítót, amitől kicsit felrepedt a szája…nagyon sírt, eléggé vérzett, majd persze megvigasztalódott és pár nap alatt be is gyógyult (félelmemmel ellentétben nem okozott étkezési nehézséget a megdagadt sebes felső ajkacska:P).

Rózsi mamával keringőzöm, meg a zenei tudásomat tesztelem;)
Hordozás/utazás/egyebek: unokatestvér-találkozóval kezdtük a hónapot…az én unokatestvéreimmel találkoztunk, 95 fős családi banzáj, ahol Zsebi volt a legfiatalabb és ezzel a legnagyobb sztár is:) Aztán jött Rózsi mama egy rövid látogatásra, meg Ica mama egy kicsit hosszabbra. Regina keresztelőjét is megjártunk, kicsit nagyobb nyűgösséggel és kevesebb alvással, mint a másik bulit, viszont nagyon jót játszott az étterem kertjében:) Továbbra is járunk úszni, s még volt a hónapban pár babajelbeszédes foglalkozás is…a végén erőst nagy búcsúzkodások mentek Borókával, mintha tudták volna, hogy itt a vége. Járunk vele éttermezni, vendégségbe, többnyire nagyon rendesen viselkedik. Wang mesterhez lényegében már haza jár:)

Uszodában az egész család:)
Aktuális becenevek: Zsebi, Zsebec, Zsebóc, Mérgesmacska, Kincsem, Kicsikém, Gizmó, Maszat, Mazsola, Pocok - Ica Mamának: Tücsök, Prücsök, Mamababája

Cicaaaaa én is bebújok hozzád;)
Jade vs. Zsebi: előbbi mostanában kicsit rosszabbul tűri a terrort, ami abból áll, hogy a gyerek lényegében mindenhová követi. Utóbbi mozdulatai talán egy lehelettel finomodtak, de még kicsit sem nevezhető simogatásnak, amit művel. Néha - hangsúlyozom néha - már eljátszanak egymással, de látszik, hogy még nem hangolódtak rá teljesen egymás rezdüléseire. 


Baby connect statisztika:  388,5 órát töltött alvással a hónapban, 73 darabban. 85 pelusból 62 volt kakis. Eddig 42273 ml kajával számoltunk 213 étkezéssel, persze nem számolunk a nasikkal:) És nagyon viccesen nálam más adatok látszanak, mint KáeMnél:P Szóval mondjuk, kb...majd egyszer ha eszembe jut ránézek újra, aztán hátha sikerül ugyanazt összehozni. 

Aktuális idézet:
"Amikor még nem voltak gyermekeim, nem ismertem az idő igazi értékét. 2 perc egy síró babával a kezedben, 4 óra nyugodt alvás éjszaka, az első alkalom, amikor 1 órát más vigyáz rá... és máris megtanulod az idő igazi értékét."