2012. június 4., hétfő

Robokutty

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban, amikor még csak halvány terv volt a baba, egy akkori babás blogban - ami azóta sajnos megszűnt - olvastam egy nagyon édes és találó bejegyzést egy szintén akkortájt megjelent cikkhez, ami egy "normális" baba napjáról szólt. Ma Sógornőm lepett meg az alábbival….



Ajánlott napirend
1. hónap:

6.00 óra: tisztába tevés, szoptatás (vagy első cumisüveg); büfögtetés, a kiságy elrendezése, új pelenka a fej alá, ezután a baba alszik tovább.6.45 óra: a család reggelijét előkészíteni, ha az idő engedi, a reggeli előtt vagy után az anya is szundíthat még egyet.
8.00 óra: a reggeli után a lakás rendbe rakása (beágyazás, fürdőszoba és konyha).
9.20 óra: a baba fürdőjének előkészítése; fürdőlepedő, ápolószerek, pelenkák kikészítése közvetlenül használható állapotban, ingecske, rékli, rugdalódzó. Vizet a kádba engedni, hőmérsékletét ellenőrizni.
9.40 óra: fürösztés, a lehető legrövidebb idő alatt, a baba megtörlése, felöltöztetése; ha a köldök még nem gyógyult be, erre külön kell ügyelni.
10.00 óra: második etetés, büfögtetés, tisztába tevés.
10.30 óra: a fürdő és a szopás elbágyasztja a babát. Jó időben nyitott ablak mellett alszik. Most lehet takarítani és az ebédet elkészíteni.
14.00 óra: harmadik etetés, tisztázás, büfögtetés; utána ismét alszik a baba.
14.30 óra: az édesanya déli pihenője.
15.00 óra: szép időben a 4. héttől kezdve ki lehet tenni a csecsemőt, de közvetlen napsütés ne érje. Sétálni is lehet menni, az évszaknak megfelelő öltözékben; ha a külső hőmérséklet nem alacsonyabb a szobáénál, nem kell még külön felöltöztetni a babát!
17.00 óra: a kisbaba addigra kialussza magát, tisztába tevés, utána a szülők kicsit játszanak a csecsemővel.
18.00 óra: negyedik etetés, büfögtetés, tisztázás, a baba tovább alszik.
19.00 óra: a család megvacsorázik.
22.00 óra: ötödik etetés, büfögtetés, tisztázás. Az etetés alatt a gyerekszobát jól ki kell szellőztetni, ezután hőmérséklete 16-19 C-os legyen.
Megjegyzés: sok csecsemőt ebben a korban még 3 óránként kell táplálni, esetleg még éjjel is szopik.



Emellett nem mehettem el szó nélkül….hogy finom legyek, a cikk írójának nem hogy gyereke nem volt, de szerintem nem is ember:P Milyen kis engedékeny, hogy itt-ott anyukának is enged pihenőt, na meg jóváhagyja, hogy esetlegesen 3 óránként egyen a csemete. Szóval azért lássuk be a gyerekek (egyáltalán az emberek) nem robotok, nem lehet így beprogramozni őket. Zsebinek már egész jól kialakult napirendje van, de nincs két egyforma nap, mindig van valami más, valami új és így volt ez az első hónapban is. Akinek sikerül meggyőzni kicsinyét, hogy eszerint éljenek, az dobjon már egy e-mailt, mert azért érdekelne a hogyan:P


Amúgy meg volt anno tamagochim - amikor ez divat volt - hát még az sem volt ilyen pontos:DDDD Szóval még a robotok sem ilyenek:P Mert egyrészt sosem azonos időben jött rá az azonos kívánság, másrészt meg tuti, hogy a legváratlanabb pillanatokban volt valami közlendője, mondjuk a fizika doga közepén....nehéz volt utána visszaszerezni a tanbácsitól, mert eléggé rákattant:) (Annyira mondjuk nem bántuk, egész jó jegyek születtek annál a dogánál;))

Persze amikor túltettem magam rajta, hogy valaki a fentit komolyan gondolta, remekül szórakoztam, időnként még nyerítettem is a röhögéstől:DDDD Egyébként a további hónapokra is adnak a fenti oldalon napirendtervezetet, amelyiket elolvastam hasonlóan viccesnek találtam, persze azután, hogy kidühöngtem magam a baromságokon (pazarláson....ennyi pelenkacsere:S).

Na de, hogy ne csak a levegőbe beszéljek...Zsebike életkorának megfelelő ajánlott napirend... általam kommentálva:

9-12. hónap:
7.00 óra: első etetés (tejétel), tisztába tevés.
(Ha ébren van és ha elfogadja, mert ugye Zsebi korábban kér cumit, alias tejételt és vissza is alszik még utána)
8.30 óra: tisztába tevés, járóka. (Másfél óra után mire számítunk a pelenkában??? Hová pazarolunk ennyire, mikor egy jó minőségű pelenka 12 órát kibír)
11.00 óra: fürösztés. (Délelőtt??? Egyrészt a későbbi kajálásoktól ragacsosan fektessük le este, másrészt apuka szegény ebből is maradjon ki????)
11.30 óra: második etetés (ebéd), tisztába tevés, utána alvás a szabad levegőn. (Szakadó esőben pl, szuper lehet kint aludni:P De ez persze csak kötekedés, de ha Zsebi ekkor kapna másodszor enni, már szerintem nekiállna megenni a macskát/bútorokat/engem:D A pelenkát ne is ragozzuk tovább.)
14.00 óra: játék a járókában vagy az ágyban. (Már bocsánat, de az ágy az alvásra való, és mikor játszik a szülő a gyerekkel...mert ezt a mozzanatot nem találtam a listában. Tudom, hogy van más meló is, mert nekem is van, de azért nem szeretném szemelöl téveszteni a jobb oldali kis okosságot. Egyébként néha reggel ébredés után Zsebi szokott játszani az ágyában, de általában ez nem igen elégíti ki, ahogy gondolom másik 10 hónapost sem.)
15.00 óra: séta. (Egy durvább nyári napon háromkor sétálni indulni a tuti leégés/napszúrás. Amúgy meg a gyerek az éhségtől - ha követjük a fenti napirendet - úgy is azzal van elfoglalva, hogy felfalja ami a keze ügybe akad:P)
16.30 óra: harmadik etetés. (No comment...eddigre úgyis felzabált a gyerekem:P)
19.00-19.30 óra: negyedik etetés, tisztába tevés, lefekvés. (Szóljunk a gyereknek is, mert hiába fektetjük le, ha ő üvölt az ágyában, mert inkább még játszana, vagy adott esetben már réges-régen aludna:P)