2012. június 13., szerda

Folyadékfogyasztás

Nos a tankönyvi előírások szerint a kicsiknél az alábbi folyadékigénnyel lehet kalkulálni…persze kihangsúlyozva, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek:


0-6 hónap: az anyatejes/tápszeres táplálás megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít
6-12 hónap: 1dl
1 éves: 6 dl
2-3 év: 7dl

Nos Zsebi szinte első pillanattól kapott vizet - már a kórházban is - aztán a pocakfájásra tekintettel ízesítetlen édesköményteát. Tény, hogy nyáron született és tény, hogy az ősz is elég meleg volt. Télen is ívott, bár valamelyest csökkent a folyadék igénye. Az első időszakban, a hozzátáplálás megkezdéséig 1-2 dl folyadék fogyott el naponta. Aztán a hozzátáplálással egyre gyakrabban ürült ki a teás cumi (2,5 dl) a nap végére, illetve még jócskán fogyott víz is. Kínáltam folyamatosan persze. Tavasszal megint ugrásszerűen nőtt az igény, előfordult a két cuminyi tea, plusz még némi víz kombináció is, de azért nem ez lett a mindennapos. 


Ami miatt írok a témáról, az a fent emlegetett egyéni eltérés…mert hogy Zsebi mostanában szerintem simán megiszik 5-7 dl folyadékot is egy nap, főként vizet. Szeret egyedül inni, viszont a cumi/csőrös pohár döntögetésével még akadnak gondjai, ezért nemrégiben kapott egy szívószálas poharat, ezt bármikor el tudja venni és egyedül tud inni belőle, s teszi is ezt elég gyakran. Tény, hogy meleg/fülledt az időjárás, én is gyakran vagyok szomjas. De nagyon örülök, hogy ez a verzió ilyen remekül bevált és nem csak akkor tud inni, ha kínáljuk, hanem akkor is, ha szomjas:)