2013. január 25., péntek

Szoptatás a tanácsadó szemével

Vagy a tanácsadó a miénkkel? Szóval hát mégis kipróbáltuk ezt is, mert a homeopátiában sem hiszek és mégis működik, hátha ez is ilyen. KáeM két észrevételt is tett előzetesen az egyik az volt, hogy ha minimális előrelépést tudunk tenni szoptatás ügyben (fájdalommentesség, vagy hatékonyabb szopizás), akkor már megéri. A másik meg az volt, hogy megélhetési bloggerek vagyunk: fizetünk a témáért:P Egyébként azért döntöttünk a tesztelés mellett, mert Bogyóka egyenlőre nem állt neki markánsan hízni, holott cicizik (van tej is elég szép mennyiségben) és kap kiegészítést is.


Kértem ajánlást Tünditől, de akiket ő ajánlott, nem vállalták, hogy házhoz jönnek, mondván kvázi körzetesen dolgoznak. De mindegyik ajánlotta a honlapot, hogy ott találok olyat, aki nálunk tevékenykedik. Találtam is, de aztán felmerült, hogy Bogyó leendő keresztszüleinél is járt ilyen tanácsadó, hát nosza felhívtam CS.-t, hogy ki is volt az. Így jutottam el kis hazánk szoptatási gurujához: W. Ungváry Renátához. (Azért nevezem gurunak, mert hát a legtöbb esetben, ha valahol szoptatásról lehet olvasni, ott biztosan felmerül az ő neve is, persze nyilván adódik ez abból is, hogy újságíróként is tevékenykedik).

Szóval felhívtam, nagyon kedves volt a telefonban, nagyon rugalmas, így abban maradtunk, hogy varratszedés után találkozunk a klinikánál, velünk haza jön, aztán ha végeztünk, akkor valami tömegközlekedési pontra szállítjuk. 2-2,5 órát mondott, hogy számoljunk a tanácsadásra, illetve 10.000 pénzt. 


Pontos volt, sőt előbb érkezett, s csörgött is, hogy már ott van, ha esetleg előbb végeznénk. (Herczegh doktorral beszélgettünk mikor hívott, a varratoktól már régen megvoltam szabadítva.) Így végülis kicsit előbb indultunk haza felé.

Még nem volt fél tíz mikor elkezdtük felvenni az anamnézist, aztán Bogyóka háromnegyed 10 magasságában jelezte, hogy bizony itten szopi lesz, akkor felfüggesztettük a papírmunkát és nekiálltunk az érdemi résznek. Renáta első körben megnézte hogyan szopizunk, aztán segített javítani a technikán. Három pózt próbáltunk ki…vagyis próbáltunk volna, ha a csemete együttműködik, de azért a lényeget mindegyiknél meg tudta mutatni. Aztán átbeszéltük, hogy mit tehetünk tejszaporítás ügyben, hogyan menjen a kiegészítő táplálás. Írt nekem papírost (alább begépeltem, hátha másnak is tartalmaz okosságot - magának egyébként egy más szempontból részletesebb papírost töltött ki), aztán még beszélgettünk, fejtünk, ilyesmik. 

A szoptatási tanácsadó javaslatai: 2013.01.25 (dátum)
A páciens neve, adatai: D-N Vica
A csecsemő neve, súlya, súlyfejlődése, általános állapota: D-N Attila 2013.01.14.
A probléma, ami miatt a páciens konzultációt kért: 10 naposan még születési súlya alatt van 20 dkg-mal. Nem szopik hatékonyan, az utóbbi két napban 400 ml pótlást kapott már. Az első gyermek most másfél éves Gergő 6 hétig szopott.
A szoptatás megfigyelése, anya állapota: Attila nem szopik még elég hatékonyan, nem folyamatos a szívás-nyelés. A bimbóvédő nem szükséges, anélkül is jól be tudja kapni a bimbót. 
Jelenlegi állapot/diagnózis/helyzetkép: Anyai inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alul működés, amelyre hormonpótlást kap jelenleg is, nagyjából betartott 160 grammos diéta ->emellett normális lefolyású, szövődménymentes terhesség. Attila álmoskás, nem túl aktív, kicsit még sárga, de bilirubin határértéken belül.
Javaslatok:
1. Igény szerinti, de min. 8-10 alkalommal szoptatás.
2. Pótlás egy alkalommal maximum 30 ml. Inkább több kicsi!
3. Helyes mellre tevés!
4. Napi súlymérés etetéstől min. 1 óra távolságban. Cél: napi 2-3 dkg hízás. Ha ez megvan csökkenthető a pótlás max. napi 50 grammal.
5. Fejés naponta 6x30 perc (7-7,5-5,3-3 mellenként), felváltva a mindkét mellet minden alkalommal.
6. Éjszakai szoptatás fontos! Célszerű a baba testközelsége max. 4 óra alvás egyhuzamban, amíg a súlyfejlődés meg nem indul.
Kontroll: Igény szerint!

Összességében volt haszna a találkozónak, mert tényleg sokkal kevésbé fáj a szoptatás bimbóvédő nélkül, s reméljük a helyes mellre tételbe is hamar belejövünk. De azért voltak ellentmondások a tanácsokban szép számmal. Ha összeszámoljuk pl. a fentiekre szükséges minimális időt, akkor 16 óra úgy elrohant a 24ből, hogy anyuka semmi mást nem csinált, csak a szoptatással foglalkozott (no evés, ivás, pisi, háztartás, hovatovább másik gyerek, netán alvás). De a csemetének sem jutott sokkal több az alvásból. Persze értem én, hogy ez nem megy a végtelenségig, de azért két hét is bőven elég alvás nélkül:P Aztán nem tetszett, hogy egyáltalán nem foglalkoztunk vele, hogy az a tej, amit megetetnénk a gyerekkel és aminek a termelődését veszettül serkenteni szeretnénk az mégis miből lesz…mert lehet cicin a gyerek egész nap, meg cuppoghat a mellszívó (, ha anyuka nem eszik és főleg nem iszik eleget, akkor az életben nem lesz elég a tej. És akkor már ilyen úri huncutságokat, mint homeopátiás támogatás meg sem említek. Érdekes volt a kiegészítés adása dolog, mert hogy a cumit nagyon ki akarjuk iktatni (nem mi, mert én nem tartom ekkora tragédiának továbbra sem), így hát szóba került ilyen is, mint mellen pótlás, amikor is fecskendő, meg szonda segítségével szopizás közben nyomatjuk a gyerekbe a pótlást…a gond csak az vele, hogy nem vagyok Shiva, tehát nem igen akad 4 kezem. 

Renáta egyébként nagyon kedves, barátságos és segítőkész volt. Meglátjuk, hogy a fenti tanácsokból mit tudunk betartani és mire jutunk a jelenállapotból. Mindenesetre kérte, hogy folyamatosan tájékoztassuk, s ha kérdés van ne habozzuk keresni telefonon, e-mailben. Hát most várakozó álláspont….aztán majd beszámolok. :)


/Azért felmerült bennünk, hogy a szoptatási tanácsadók valamiféle jutalékos rendszerben vannak a plasztikai sebészekkel, mert ha az ember tényleg mindent úgy és olyan időintervallumban csinál ahogy javasolják, akkor az a szoptatási időszak végére garantált beutalót jelent a plasztikára, amennyiben az emberlánya nem kívánja a cicijeit a melltartója helyett a cipőjében hordani:P/