2012. március 28., szerda

Belakott Zsebiszoba

Most hogy már több, mint fél éve aktívan használjuk a szobát, úgy gondolom elérkezett az idő, hogy leírjam a tapasztalatokat, na meg megmutassam, hogy mi is lett a végleges (?), vagyis aktuálisan használt verzió. Annál is inkább, mert megdöbbenve tapasztaltam, hogy a születés előtt csak egy panorámakép készült Zsebi beköltözése előtt, de részletes iromány nem (vagy nem találom:P) 

Egy darabka az Expeditből, a nagy szekrény és az olajradiátor...ja és a pelenkázó...vagyis az ajtótól jobbra mínusz kiságy:)
Szóval a szoba paraméterei: 10,5 nm, ezért földhivatali és jog megnevezését tekintve félszoba. Se nem kocka, se nem hosszúkás, viszonylag szerethető forma, bár tervezésileg kicsit gáz, hogy van egy beugró benne, ami alatt/felett nincs semmi, tehát ezzel a lakás leghidegebb szobája, viszont nagyobb, mint a mi hálónk. Nagy ablaka is, meg - milyen meglepő - ajtó is akad rajta. Padlója laminált parketta, ugyanaz, minta hálószobában. A fal eredetileg krémszínű volt, aztán kapta a fehér lemosható festéket apukától és a dekorációt a pingálóktól. Berendezést meg a Babaszafaritól (összeszerelést tőlünk), a többi apróságot pedig az Elefániból, meg innen-onnan (Auchan, Diego…stb.). Szóval indulásra berendeztük…végülis rend volt pár napig, bár a babamérleg a földön kapott helyet. Idővel viszont kezdett visszaköltözni a raktár állapot, főként az egyik szabad sarokba, ahonnan a babakocsi leköltözött a kocsiba. Mikor a kinőtt ruhák egyre nagyobb kupacot alkottak a kanapén, akkor éreztem, hogy húúú itt tenni kell valamit. Mert hogy időközben beszereztünk egy olajradiátort, ami télen a meleget adta - nem vagyunk nagy spílerek a fűtésben, Zsebit is viszonylag hűvösben tartottuk, de azért nem jégveremben. Kellett a plusz rásegítés, hogy az ő szobájában is tartani tudjuk a 18-20 fokot. Aztán beindult a penészedés…na igen a szuperül szigetelt falak és a műanyag ablakok (na meg a csekély fűtés) hátránya, így érkezett egy párátlanító is (ennek a párátlanítás mellett további funkciója az is, hogy a gyerek nagyon jókat tud aludni a monoton búgó hangja mellett).:D Szóval kicsit megint kaotikus lett a szoba, így rendez, rendszerezni kellett.

Az előbbi mínuszos tétel: a kiságy és pelenkázó...még eggyel magasabb szinten;)
Időközben Sógornőmék is berendeztek és belaktak egy babaszobát, így onnan is láthattam tapasztalatot, meríthettem ötletet a tovább fejlesztésre. Egy IKEA Expedit polc személyében merítettem is;) Így az eredeti elrendezést kicsit felborítottuk és praktikussági alapon a magas fiókos szekrény bekerült az ajtó mögé a kanapé mellé. A nagy ruhás szekrény és az ágy közé pedig bekerült az Expedit, rá a mérleg, alulra meg mindenféle apróságok (pelenkázótáska) most, de később a játékokat tároló - jelenleg a nappaliban leledző - kosarak is remekül el tudnak majd bújni a fakkokban. Egyébként a kiságyat mi tunningoltuk kicsit, mert a pelenkázó mellett szerintem mindenképpen szükséges valami polc, amin a popsitörlő, popsikrém és hasonlók vannak, hogy ehhez ne kelljen a fiókot húzgálni (ami pelenkázás közben minden csak nem vicces). Szóval a lényeg, hogy a pelenkázó részre oldalról még felkerült két kicsi polc, amik tényleg remekül funkcionálnak. Ezek mondjuk már a felkészüléskor odakerült, nem későbbi tapasztalat alapján. Tapasztalati rész inkább az átrendezés, az említett polcos elem, a radiátor és páraelszívó (azóta vicces módon egy párásító is…ez meg a megfázásos időszakban kellett, meg most tavasszal a szellőztetés korszakában annyira lezuhan a páratartalom, hogy átestünk a ló másik oldalára…na ja télen nagyon hideg van….stb. tudjátok:P).

A magas fiókos, a kis kanapé és az üresen maradásra képtelen sarok:P
Hogy ne csak a képek, meg a levegőbe beszélés, elárulom azt is, hogy mivel tudjuk megtölteni a sok pakolási lehetőséget, mert tele van ám minden:P A pelenkázónál az alsó fiókban vannak a textil pelusok, a középsőben az éppen aktuálisan használt méretbeli ruhák - kivéve a pár akasztós darabot - a felsőben pedig pelenkából kb. egy csomagnyi, meg a még bontatlan popsitörlők, illetve egy doboz, amiben az apróságok kaptak helyet (lázmérők, körömcsipesz például). A kiságy alsó két fiókjában a sosem használt vastag takarója van, néhány díszpárna és az ágyneműk. A magas fiókos szekrényben a felső fiókban gyógyszerek, bontatlan krémek, orrszívó, ilyesmik. A másodikban a hálózsákjai. A harmadikban az úszós cuccunk. A negyedikben az én síruhám. Az ötödikben pedig egy adag játék. Az expedit fakkjaiban felül egy-két olyan játék, ami később lesz érdekes, még dobozban vannak. Aztán a pelenkázó táska, alul meg, lényegében semmi említésre méltó, bár ez a semmi is remekül kitölti a helyet. A nagy ruhásszekrény a legviccesebb a szobában, mert három aktívan használt polca és egy fiókja van, meg úgy 10 cm akasztós rész, a többi a mondjuk csontváz, de legalább annyira összerendezve, hogy ne boruljon ki:P Itt vannak egyébként a kinőtt saját ruhák bevákumozva, a kinőtt kölcsönruhák - amiket még nem tudtam visszaadni bezsákolva. Iszonyat mennyiségű üres gyerekvállfa, pelenkakuka betét, bontatlan csomag pelenkák, a következő méret ruhái, törölközők. A középső polcos részen próbálok a dekorációt fenntartani, több kevesebb sikerrel ez megy is. A kis fiókokban pedig vannak sapkák, zoknik, cumik (hegyekben játszó és etető verzió is), szoptatási kellékek, szülés után apróságok. Szóval ahogy a képek is beszélnek ilyen most a szobánk, amiben mondjuk annyira nem tartózkodik sokat, hiszen a játék főként a nappaliban zajlik, bár amióta kumászik rendszeresen meglátogatja a saját szobáját is és a miénket is. 
Anyósomnak köszönhetően már a függönyön is van dekoráció, jelenleg a tavasz jegyében:)
Ja a szabad sarok az a valóságban nem létezik, mert mindig van, mint odatenni, hol az éppen használaton kívüli olajradiátort toljuk be oda, hol a szülőkhöz csomagolt szatyrokat, vagy az ajándékba szánt ezt-azt. Sebaj, egyenlőre nem panaszkodik a kis herceg emiatt. 

Zsebi oroszlánságának sok-sok "apró" bizonyítéka a szobájában:)
Hosszú lett, de azért, ha még eszembe jut valami, ki fogom egészíteni...ezt vegyétek fenyegetésnek:P