2011. június 22., szerda

Terhességi toxémia

Ugyan nálam szerencsére nem áll fenn a terhességi toxémia, "csak" a terhességi magas vérnyomás, de azért - ha már ma reggel átestem az ezzel kapcsolatos vérvételen - úgy gondoltam nem hátrány, ha leírom, hogy mit is takar ez a megnevezés.

A terhességi toxémia – más néven preeclampsia – lényege a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás, amelyhez testszerte kialakuló vizenyő, valamint fehérjevizelés társulhat. Egyeseknél a magas vérnyomás már a terhesség előtt is fennállt, másoknál kizárólag a terhesség alatt jelenik meg. A betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Súlyos esetben a preeclampsiából eclampsia lesz, azaz a fenti tüneteken kívül megjelenik egy súlyos görcsroham. A görcsroham mind az anya, mind a magzat életet veszélyeztetheti. A görcsroham megelőzése miatt fontos a terhességi toxémia folyamatos kezelése.
A szövődménymentes terhesség során a várandósság elején átmeneti vérnyomás-emelkedés tapasztalható, amely aztán normalizálódik. 140/90 Hgmm feletti érték esetén van szó terhességi magas vérnyomásról (gesztációs hipertónia), amely a szülés után rendeződik. Ha vizenyő és fehérjevizelés is társul, preeclampsiáról beszélhetünk. Krónikus terhességi magas vérnyomást jelent, ha a magas vérnyomás betegség a terhesség előtt is fennállt, vagy a terhesség elején alakult ki. Az ehhez társuló fehérjevizelést és vizenyő megjelenését rárakódásos preeclampsiának nevezzük.

A BETEGSÉG TÜNETEI: A terhességi toxémia fő tünetei a magas vérnyomás, fehérjevizelés, valamint a vizenyő (lábdagadás).


KEZELÉS, TERÁPIA: Az egyszerű magas vérnyomást gyógyszerekkel lehet csökkenteni. A terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás általában szülést követően tíz nappal normalizálódik. Preeclampsia esetén azonban indokolt a kórházi felvétel és az ágynyugalom, illetve az anya és a magzat állapotának folyamatos nyomon követésére van szükség. Ha kialakul a görcsroham, azonnali császármetszésre van szükség, ami csaknem minden esetben megoldást jelent, és legkésőbb a szülés után hat héttel a magas vérnyomás is rendeződik.

Én sem magamtól vagyok ilyen okos, bár nagy általánosságban már tisztában voltam a dolog jelentésével, de ilyen pontosan nem tudtam volna megfogalmazni ezen oldal nélkül.