2009. november 2., hétfő

Olvastam

Nagyjából rögtön azután elolvastam a Kismama magazin könyvét, amikor megvettük. Akkor elmulasztottam véleményt írni róla, hát most pótolom:

Nekem nagyon tetszett. Megfelelő információk, de nem dogmatikusan leírt dolgok, inkább tájékoztat, mint szabályoz és ez tetszett igazán. Persze az olvasás után egy jó időre szekrény mélyére került a könyv, de most ismét elővettük és nézegetjük, csak most már mindig az aktuális hétnél felcsapva:)

Mivel ezt a könyvet jónak találtam, úgy gondoltam, hogy beszerzem a Kismama gondozásában megjelent másik három könyvet is, amik ugyan még nem kimondottan aktuálisak, de ettől még úgy vélem, hogy könyvből sosem lehet elég. Persze továbbra is tartom, hogy nem könyvből nevelünk gyereket, de olvasni nagyon szeretek. Szóval ami megtetszik azt továbbra is megfogom venni. A benne írtakat bizonyára nem fogom szó szerint követni, de azért sok hasznos infót meg lehet így szerezni. Így a kismamás/kisbabás könyvtárunk az alábbi könyvekkel bővült (folytatva a korábbi felsorolást):



5. A Kismama babakonyhája - "Fontos, hogy az étkezés a vidám családi együttlét és az öröm forrása legyen. Jó, ha ezt már újszülött kortól tapasztalhatja a gyermek, hiszen édesanyja táplálja a saját tejével, majd amikor már nagyobb, ő kínálja neki az egészséges, finom ételeket. Később a nagyobbak szívesen részt vesznek az ebédkészítés körüli munkában. Ehhez találunk a könyvben egyszerűen elkészíthető recepteket, melyek felhasználásával nem csak a kicsiknek, hanem az egész család számára ízletes fogásokat tálalhatunk fel." (Martinovichné Debulay Bianca)



6. William Sears/Éjszakai gondoskodás – „A könyvből megtudhatjuk, hogyan alakítható ki a biztonságos együtt alvás, melyek az éjszakai szoptatás előnyei, és az olyan éjszakai problémák megoldására is ötleteket kapunk, mint például: hogyan altassuk el a kisbabát, és mit tegyünk, hogy ne ébredjen fel? Jó megoldás-e, ha hagyjuk sírni? Mit tegyünk a kis totyogóval, ha felébred éjszakánként? Milyen ételeket adjunk a kicsinek, hogy jól aludjon? Mi a szerepe az apai gondoskodásnak éjszaka? Hogyan fektessük le a gyerekeket veszekedés nélkül? Mi a teendő az éjszaka bepisilő kisgyerekkel?”



7. Elizabeth Hormann, Márta Guóth-Gumberger/Szoptatás – „Szoptatás. A legjobb az anya és a gyermek számára. A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja, erősíti az anya és a gyermek bensőséges kapcsolatát: a testi közelség és a meleg biztonságot nyújt a kisbabának. Erre feltétlenül szüksége van a fejlődéshez. Ez a tanácsadó könyv sok javaslatot, gyakorlati tanácsot és hasznos ötletet ad, hogy a szoptatás sikerüljön és örömet szerezzen. A szerzők nemzetközi vizsgával rendelkező, tapasztalt szoptatási tanácsadók, akik együttérző tanácsokkal segítik Önt az első mellre tételtől az elválasztásig. Megtudhatja például, hogyan készülhet fel a szoptatásra; mi a szoptatás jelentősége a kisbaba számára; hogyan segítheti elő a szoptatás jó beindulását; mit tehet azért, hogy a szoptatás élménnyé váljon; mit kell tennie nehézségek esetén; milyen gyakran és milyen hosszú ideig tegye mellre gyermekét.”

A borítók és a fülszövegek innen származnak.

Közben pedig szépen lassan elkezdtem kitöltögetni a korábbi bejegyzésben 3. számon futó Terhesnaplót. Remélem majdan szép emlék lesz a babának visszalapozni benne, hogy hogyan is volt…én mindenesetre most nagyon örülnék, ha anyukámnak (vagy akárkinek a családban) lenne hasonlója korábbról:)