2011. szeptember 16., péntek

A csillagok véleménye Zsebiről

Avagy horoszkóp, meg névelemzés, meg ki tudja;) Szóval akkor gyorsan szögezzük le, nem vagyok egy spirituális lény...bak vagyok, két lábbal a földön. Nem hiszek a napi horoszkópokban, a sámánokban és hasonlókban. De azért vannak dolgok amikben igen:) Az állatövi jegyek általános jellemzőiben pl. simán, főleg, mert sok horoszkóp esetében több személyes tapasztalattal is rendelkezem. 

Kezdjük akkor talán a szülőkkel. "A bak szülő kellő megfontolás után alapít családot, és szülői feladatát igen komolyan veszi. Felelősen, józan módon és céltudatosan próbálja nevelni gyerekét. Viselkedésével óvatosságra, fegyelemre és szorgalomra ösztönzi csemetéjét; elvárja tőle, hogy betartsa az általa felállított szabályrendszert. Praktikus, rendezett környezetet teremt számára, és otthoni feladatait is kijelöli. Gyakorlatias szemléletét, a feladatokhoz való ambiciózus hozzáállását is igyekszik továbbadni számára. A mulasztásokat igencsak rossz néven veszi; úgy tartja, hogy előbb a kötelesség, azután a játék. Akár kifejezetten tekintélyt parancsoló, szigorú is lehet - ugyanakkor az általa meghatározott keretek nyugalmat és áttekinthető viszonyokat biztosítanak, így gyereke mindig tudhatja, hogy mihez tartsa magát. A Bak-szülöttnek szívügye, hogy utódja "vigye valamire" az életben. Bár érzelmeit többnyire nem túlságosan nyíltan mutatja ki, csendes és kitartó szeretettel képes lelki támaszt nyújtani családtagjainak, nehéz helyzetekben pedig valóságos "kősziklának" bizonyulhat. Szülőként is jól példázza, hogy az előrelátó viselkedés és a kitartás előbb-utóbb meghozza jól megérdemelt gyümölcsét.


Az oroszlán gyermek: "Már korán megmutatja, hogy jócskán szorult belé akarat - szereti, ha az történik, amit ő jónak lát. Ugyanezért viszont "oroszlánként" képes küzdeni, ha akadályokat kell legyőznie. Nehezen viseli el, ha direkt módon korlátozni próbálják; ilyenkor meglehetősen látványos módon juttathatja kifejezésre dühét, és csak lassan csillapodik le. Persze azért belátásra lehet bírni, de ehhez olykor sok türelem szükséges. Energikus alkat, a versenyszellem sem hiányzik belőle. Szívesen mutatja meg, mire képes, és általában nem jön zavarba, ha a társaság középpontjában találja magát. Legtöbbször elbűvölő, szórakoztató stílusban, úgyszólván magától értődően éri el, hogy felfigyeljenek rá. Sokan találják bájos, életteli, vonzó személyiségnek, így nem nehéz rábírnia másokat arra, hogy együttműködjenek vele, illetve hogy számos feladatot helyette végezzenek el. E tulajdonságainak és határozottságának köszönhetően már gyerekként is vezető szerepet vívhat ki társai között; ha csínytevésre kerül sor, nemegyszer ő a főkolompos. Csak hát nehéz haragudni rá... Amikor épp elérte, amit célul tűzött ki, prímán ért ahhoz is, hogy kipihenje fáradalmait - nem "görcsöl", képes lazítani. Élvezi az életet, egyaránt tud örülni a békés semmittevésnek és az aktív kikapcsolódásnak. Szereti mindenből a legjobbat kapni, ugyanakkor nagylelkűen képes megosztani másokkal, ami az övé. A nála gyengébbeket szívesen védelmezi, az azonban felbőszíti és ellenállásra sarkallja, ha megsértik az önérzetét. Harmonikus fejlődéséhez kiemelten fontos, hogy szülei elismerjék eredményeit, hogy otthon támogatást kapjon nagy terveihez - így mindent el is fog követni azért, hogy a családja büszke lehessen rá."


Oroszlán a családban: "Az Oroszlán-gyerek igazán vidám hangulatot tud teremteni családjában, hiszen elbűvölően vonzó és roppant játékos személyiség. De nem sokat habozik, ha akaratát érvényesíteni szeretné, így túl sokat bizonytalankodó szülők mellett hamarosan vezető szerephez juthat, s végül minden úgy történik, ahogyan ő követeli. Túlzott korlátozás, szigorúság esetén pedig fellázad. Ha ennek elejét akarjuk venni, érdemes kölcsönösen betartandó szabályokat kialakítani és azokhoz következetesen ragaszkodni, de bőven hagyjuk számára szabad mozgásteret is. Annál is inkább, mivel esetében nemigen vezet eredményre a szidalmazás, kiváltképp olyankor nem, ha azt más is hallja. A büszke és ambiciózus Oroszlán - még ha aprócska is - nehezen tűri az efféle helyzeteket, és rendületlen konoksággal reagálhat rájuk. Teljesítményének elismerése, a dicséret ellenben igen erősen motiválja. Ha sikerül kiegyensúlyozott kapcsolatot kialakítani vele, roppant segítőkész, nagyvonalú és szórakoztató figura, aki "beragyogja" környezetét. Olyan tetteket igyekszik végrehajtani, amiért mások felnézhetnek rá. Társai között többnyire vezető szerepet vív ki, valóságos "udvartartás" alakulhat ki körülötte. Nem lehet nem észrevenni; felnőttkorában a párkapcsolatok terén is hódító jelenség lehet. Ha megtalálja a "tökéletes" partnert, általában hosszú távon ki is tart mellette. Szülőként tekintélyt parancsoló, de ha gyermekei megadják neki az általa elvárt tiszteletet, maga is gyermekké válva tud hancúrozni közöttük. Arra törekszik, hogy szeretteinek átlag feletti körülményeket biztosítson; a luxusszínvonal sem ejti zavarba. Ezt nem ritkán el is éri - akár magas beosztású vezetőként, akár önálló vállalkozóként, akár sportolóként vagy tanárként, akár más területen tevékenykedik, kiharcolja magának a megbecsülést."


Mit játszik az oroszlán: "Aktív, dinamikus személyiségű gyerek, aki ugyanakkor prímán ért ahhoz is, hogyan kell pihenni. Napirendje, játékstílusa ennek megfelelően alakulhat: vagy teljes erőből küzd, és semmi fáradságot nem sajnál aktuális célja eléréséhez, vagy kényelmesen heverészik, és ilyenkor igen rossz néven veszi, ha megzavarják a nyugalmát. Szereti próbára tenni erejét, képességeit, fontos számára a győzelem, az elismerés, ezért szívesen vesz részt vetélkedőkön, csapatversenyekben, sporteseményeken. Magas energiaszintjéből adódóan örömét leli a birkózásban, hancúrozásban, fára mászásban, az erőt és ügyességet kívánó csínyekben is - akár fiú, akár lány. Valódi vezéregyéniségként tekintélyt vív ki társai között, indítványait, ötleteit többnyire elfogadják. Ezért is szeret jobban csoportban játszani, mint egyedül. A nála gyengébbeket nagyvonalúan támogatja, azt viszont nehezen tűri, ha valaki őt akarja pártfogásába venni, befolyásolni, netán irányítani. Kényes arra, hogy lehetőség szerint olyan játékai legyenek, amelyeknek birtoklására büszke lehet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak a legdrágább holmikkal éri be. Egy plüssoroszlán, jó minőségű sporteszköz, akciódús rajzfilm, régóta vágyott játékautó vagy mondjuk egy indiánfelszerelés teljes mértékben elégedetté teheti."

Nos azt nyugodtan beláthatjuk, hogy triónk nem egyszerű, de finomít rajta, hogy anyuka aszcendense oroszlán (némely számláló szerint szűz), a kölöké pedig - kevéssé meglepő módon - bak:P /Fentiek a babaszobáról kerülhettek ide/


Anyósom még az NLC-n talált egy leírást a 2011-ben születő oroszlánokról:
"Szép külső és erős egyéniség jellemzi majd a 2011-ben születő Oroszlánokat. S bármennyire is szeretnek majd szerepelni, Oroszlánhoz képest szokatlanul visszahúzódóak és szerények lesznek. Óvodásként főleg eredeti elképzeléseikkel és különlegesen erős kíváncsiságukkal szórakoztatják majd szüleiket, akiknek egy kifejezetten hosszú „miért?”-korszakra kell majd felkészülniük. Mire viszi felnőttként? Sokféle pályát kipróbálnak és sokféle szakmában érezhetik jól magukat. Talán egy kicsit túl sok dologba is belekapnak majd, ezért nem lesz meglepő, ha több, egymással ellentétes foglalkozást választanak."

Névelemzés- több helyről, konkrét forrás nélkül:


Naptárban jelölt névnapja: November 17. 
Naptárban nem szereplõ névnapok: Január 2., Február 13., Március 9., Május 9., Szeptember 3.
A név jelentése: Éberen õrködõ
Eredete: A görög eredetû Gergely becézett alakjának önállósulása
Elemzése: A Gergõ név idealista, érzékeny, a kultúra iránt fogékony személyiség kialakulását támogatja. Nyugodt körülmények között tud a legjobban dolgozni; jó, ha olyan tevékenységgel foglalkozik, melyben eszközként az írást vagy a matematikát használhatja, de legalábbis kihasználhatja kimagasló összpontosító készségét. Mások nem veszik észre rajta, de olykor nagyon feszült és türelmetlen. Nehezen beszél érzéseirõl vagy mélyebb gondolatairól, szívesebben írja le azokat. A pozitív hozzáállás és a magabiztosság hiánya az oka, hogy nagyon nehezen hoz üzleti döntéseket.

Nem mondom, hogy mindennel egyetértek, mert hogy a Keresztapuka, akiről a nevét is kapta, nem éppen olyan, mint a fentiekben írva vagyon. Na de ez is olyan mint a horoszkóp, kire jobban, kire kevésbé. :)

Ami még érdekes más nyelvű megfelelői (konkrétan a Gergely névnek!):
angol: Greg(ory), belarusz: Rihor (Рыгор), bolgár: Grigor (Григор), finn: Reijo, francia: Grégory vagy Grégoire, görög: Grigoriosz (Γρηγόριος), grúz: Grigol (გრიგოლ), horvát: Grgur, ír: Gréagóir, latin: Gregorius, lengyel: Grzegorz, litvánul: Gregoras vagy Gregorijus, német: Gregor, olasz: Gregorio, orosz: Grigorij (Григорий), portugál: Gregorio, román: Grigore vagy Gligor, spanyol: Gregorio, svédül: Greger, szlovénül: Grega vagy Gregor, ukrán: Hrihorij (Григорій)