2011. április 20., szerda

Védőnő 3.0...meg az általánosságok

Sok újat nem tudok elmesélni a ma reggeli védőnős látogatásról. KáeM ezúttal nem tudodd velem jönni, kedves barátunk Attila szállítmányozott a célhelyre (Itt is nagyon szépen köszönöm neki!), haza felé pedig a komótos, kényelmes sétát választottam (nem volt vészes 35 perc alatt sikerült abszolválni a távot, úgy hogy tényleg nagyon nem siettem, sőt ráérősen kopasztgattam az utamba kerülő orgonabokrokat is;)) 


Na de vissza az elejére. Kicsit előbb érkeztem, de Éva már várt rám, mert az előttem lévő kismama lemondta. Nagyon gyorsan végeztünk a szokásos kört futottuk: vizeletteszt (persze negatív), leletek kiskönyvbe vezetése, vérnyomásmérés, súly feljegyzése (nagyon örült neki, hogy nem ott a mázsálós verziós mérlegen kell szerencsétlenkedni, hanem megmértem magam reggel itthon), szívhang hallgatás, új időpont egyeztetés, majd búcsú. Összesen nem voltam bent 10 percet. Vagyis részemről még mindig nem sok értelmét látom, annál is inkább, mert ezeket akár itt nálunk is meg tudná mind csinálni, arról nem is beszélve, hogy elég gyakran jár a házban - Zaziéknál - de még egyszer nem jutott eszébe, hogy feljöjjön, pedig már az első alkalommal mondtam neki, hogy itthon vagyok (szóval a családlátogatások kihagyására semmiképpen nem jó nálunk, a szokásos indok, miszerint dolgozik a kismama). Sebaj, most megint megbeszéltük, hogy ha legközelebb jön, akkor hozzánk is benéz. 


És akkor az általánosságok, hogy elvileg mit is takar ez az egész védőnői rendszer a kismama szempontjából - a sok-sok felesleges adminisztráción kívül:

A területi védőnő munkája: A családokkal való kapcsolatfelvétel a várandós gondozásba vételével kezdődik. Ez után rendszeresen találkozik a kismama a védőnővel. A találkozások során a védőnő súly, vérnyomás, vizelet és magzati szívhang vizsgálatot végez, tájékozódik a baba fekvéséről, has körfogatot mér, valamint felkészíti a kismamát gyermeke fogadására. Közreműködik a várandós nő egészségi állapotát ellenőrző alapvető vizsgálatok elvégzésében, figyelemmel kíséri a kismama szociális, családi és munkahelyi körülményeit, egészségi és pszichés állapotát, és tájékoztatja az őt megillető jogosultságokról. A védőnő a várandósság 9 hónapja alatt többször is ellátogat a kismama otthonába, és igény szerinti tanácsadással segíti a felkészülésben.

Az újszülöttel való hazatérés után a védőnő 48 órán belül felkeresi a családot, tanácsokkal látja el a szülőket, gondozza a gyermekágyas kismamát, szorgalmazza az anyatejes táplálást, segít annak helyes kivitelezésében és igyekszik mindent megtenni a harmonikus szülő gyerek kapcsolat kialakításáért.

Feladatukhoz tartozik még a gyermekek testi – szellemi fejlődésének nyomon követése, a helyes szokások kialakítása, a szakmai irányelveket követő táplálási tanácsadás, a szakszerű betegápolás, életkorhoz kötött kötelező védőoltások szervezése, a csecsemők és kisgyermekek szűrővizsgálata. Ilyen szűrővizsgálat például a testi fejlettség, súly, hossz, fej körfogat mérése, érzékszervi szűrővizsgálatok, BCG oltás eredményességének ellenőrzése, golyvaszűrés, vérnyomásmérés, és a mozgásszervek vizsgálata (lúdtalp, gerinc elváltozásai).

A gyakorlatban elméletileg a védőnői gondozási terv az alábbiak szerint épül fel:

A várandós gondozási terv, röviden tartalmazza a várandósság idejére vonatkozó orvosi és védőnői gondozás lépéseit. Általában minden kismama az első védőnői találkozás alkalmával megkapja ezt a tájékoztatót.

Ajánlott vizsgálatok a várandósság ideje alatt:
· Terhesség megállapítása nőgyógyászati vizsgálattal, kenet vétel, úgynevezett cytológiai vizsgálat.
· 12. héten ultrahang vizsgálat (nyakredő mérése) és genetikai vérvétel.
· 16. héten vérvétel – AFP (gerinc és koponya fejlődési rendellenesség szűrésére), vércsoport meghatározás, ellenanyag vizsgálat, Wassermann (vérbaj) és a fertőző májgyulladás szűrése, általános vérkép és vizeletvizsgálat. A laborbeutalókat minden esetben az orvosod adja.
· 18. héten genetikai ultrahang vizsgálat.
· A belgyógyászati és fogászati vizsgálatot a 20 hétig célszerű lebonyolítani (de lehet előbb is!).
· 24 - 27. hét között újra labor vizsgálat következik, ami vérkép, ellenanyag, terheléses vércukor és vizeletvizsgálatból áll. (Terheléskor éhgyomorra, majd 2 óra múlva a terhelésre vizsgálják a vért).
· 31. héten újabb ultrahang vizsgálat.
· 36. héten ultrahang, és laborvizsgálat (vérkép, ellenanyag, süllyedés, vizelet).
· 37. héttől NST (magzati szívhang vizsgálat a magzatmozgás függvényében) és ultrahang vizsgálat, hetente illetve szükség szerint.
· A 38 - 40. héttől hetente POSE (magzati szívhang vizsgálat Oxytocinnal keltett fájások hatására).
· A szülés várható időpontja után egy héttel általában kórházi felvétel történik.
· Nőgyógyászati belső vizsgálat a gondozó orvossal egyeztetett időpontokban (4-5 hetente).

Védőnői tanácsadások rendje
1. találkozás (gondozásba vétel) a várandósság 12. hetéig.
Ekkor történik (orvosi igazolás alapján) a Várandós gondozási kiskönyv kiállítása. Felvesszük az anamnézist, ami körülbelül fél órát, de gyakran több időt is igénybe vesz. A személyi adatok és az előzmények felvétele után megbeszéljük a gondozás menetét, majd elvégezzük a kötelező rutin vizsgálatokat (testtömeg-, testmagasság-, vérnyomásmérés, pulzusszámolás, emlők szemre vételezése, vizelet - fehérje, genny, cukor- vizsgálata). Megbeszéljük az esetlegesen fennálló panaszokat, a szedett, vagy orvos által javasolt gyógyszereket, vitaminokat, valamint az aktuális vizsgálatokat, valamint azt is, hogy mi a védőnő szerepe az életedben, és a családod életében ezen túl. Szükség szerint elidőzünk az áldott állapot alatti anatómiai, élettani, és pszichés változásokon, a baba szükségletein, a káros hatások magzati ártalmain (szenvedélyek, táplálkozás, külső tényezők, és egyebek)
Kötelezően tájékoztatunk a nitrátos víz fogyasztásának veszélyeiről, a téged megillető jogosultságokról, az anyagi juttatások köréről, azok feltételeiről, a munkavállalással és munkavégzéssel kapcsolatos jogszabályokról. A tanácsadáson való részvétel legalább havi egy alkalommal, illetve szükség szerint történik.

2. találkozás a 13 - 16 héten esedékes. Megbeszéljük mi történt az elmúlt időszakban veled, milyen vizsgálatokat végeztek, azoknak mi lett az eredménye. Kitérünk arra, hogyan érzed magad, milyen változásokat hozott a magad és párod, illetve családod számára a várandóság. Tudsz-e dolgozni, és mikortól adsz „pihenőt” magatoknak. Kommunikáltok-e a babáddal? Olvastál-e a várandóságról szóló könyvet? Sorolhatnám, hiszen számos kérdés, megbeszélni való adódik ezen alkalommal is. Természetesen kitérünk a téged foglalkoztató dolgokra, az esetleges aggodalmaidra, panaszaidra is. Elvégezzük a kötelező rutinvizsgálatokat (lásd előbb) és rögzítjük az esetleges korábbi vizsgálatok eredményeit is. Megbeszéljük a következő találkozásig esedékes vizsgálatokat, teendőket, valamint azt is, hogy mi az a magzatmozgás, amit hamarosan érezni fogsz.

3. találkozás a 17-20. héten történik. Immár félidős lettél, és jól ismered a védőnődet is. Remélhetőleg bizalommal fordulsz felé minden felmerülő kérdéseddel. A babád már mozog, tehát rögzítjük a mozdulás időpontját is. Tájékoztatást kapsz a várandósság alatti testi, lelki, szellemi változásokról, a baba fejlődéséről, igényeiről és a további eseményekről (vizsgálat, ultrahang, labor). Igény szerint megbeszéljük a kismama tornán, vagy szülésfelkészítő tanfolyamon való részvételedet.
Elvégezzük a kötelező rutinvizsgálatokat, ami immár kiegészül magzati szívhanghallgatással, a 20. héttől pedig a symphysis-fundus távolság mérésével, esetleg haskörfogat mérésével. Természetesen a vizsgálati eredményeket rögzítjük is.

4. találkozás a 21-24. héten esedékes. Az egyre növekvő pocakkal számos kérdés, probléma merülhet fel benned, amit jó, ha szakemberrel beszélsz meg. A védőnői kötelező vizsgálatok (lásd feljebb) mellett mindenképpen kitérünk a téged foglalkoztató dolgokra, az aktuális panaszaidra, problémáidra, és a benned zajló mindenféle (testi, lelki, szellemi) változásokra. Ekkor is rögzítjük jelenlegi (és az esetleg eddig be nem írt) vizsgálati eredményeidet.

5. találkozás a 25-28. héten történik. Most már tudod, mire számíthatsz, ha ellátogatsz a védőnődhöz. Ismered a vizsgálatokat, és bátran beszélsz meg vele akár intim dolgokat is.

6. találkozás a 29 – 31. héten esedékes. Szintén tájékoztatást kapsz az ezen időszak alatti, és a következő egy hónap alatti változásokról, és megbeszéljük az esetleges kérdéseidet, problémáidat. A védőnői vizsgálatok (lásd fenn) eredményét rögzítjük. Ekkor már a baba érkezésére, fogadására is kitérünk. Beszélünk /természetesen az igényeid szerint/ a kelengyéről, a szülésről, a gyermekágyas időszakról, az anyatejes táplálásról és a szoptatásról is.

7. találkozás a 32-36. héten. Az eddigiek fényében történik a találkozás (vizsgálatok, adminisztráció, tanácsadás a felmerülő kérdésekre, problémákra). Ekkor már részletesen megbeszéljük a szülést, az arra való felkészülést (milyen a kórház, mit vigyél az intézetbe, szülés megindulásának jelei, fájdalomcsillapítás, légzéstechnika, NST vizsgálatok, rooming-in ellátás, szociális juttatások, gyermekorvos választás, stb.)

8. találkozás a 37. héten. Vélhetően az utolsó találkozás várandósan a tanácsadóban. Megnézzük, mint eddig a vizeletet, vérnyomást, a súlyodat, pulzusod, a baba szívhangjait, haskörfogatot, symphysis – fundus távolságot, lejegyezzük az eredményeket, és megbeszéljük a felmerülő kérdéseidet, problémáidat.

A védőnői látogatások rendje
A látogatások rendje szerint legalább 5 alkalommal találkozik a védőnő és a várandós a kismama otthonában is. Ettől egyénileg el lehet térni, de azt a védőnőnek minden esetben kötelezően rögzíteni kell. Az első látogatás az első találkozás után két héten belül esedékes, majd a 36. hétig három alkalommal, a 36-40 hét között pedig 1-2 alkalommal esedékes.

1. látogatás a jelentkezés után 1-2 héttel. Megbeszéljük a védőnői gondozási tervet, a felmerült aggodalmaidat, problémáidat, panaszaidat, ha vannak. Tájékoztatást kapsz az aktuális vizsgálatokról, szakirodalomról, a szülői szerepre felkészítő tanfolyamokról, kismama tornáról és az egyéb mozgás lehetőségekről, a különféle programok elérhetőségéről. Természetesen támogatást kapsz várandóságod aktuális szakaszát illetően, és legtöbbünktől különféle ismereteket hallhatsz az élettani változásokról, a helyes életvitelről - táplálkozásról, a személyi higiénéről, a harmonikus párkapcsolatról, a magzat fejlődéséről, szükségleteiről, és igény szerint rengeteg más dologról is. Ha szükséges módisítjuk a gondozási tervet.

2. látogatás a várandóságod 21-30. hete között. A gondozási tervet újra felülvizsgáljuk, szükség esetén módosítjuk. Az aktuális vizsgálatokat és a felmerülő problémákat, panaszokat megbeszéljük. További ismereteket kaphatsz a várandóság alatti anatómiai, élettani, pszichés és lelki változásokról, a bőröd ápolásáról, a baba igényeiről, a családi élet változásáról, a szülői szerepekről, és az esetleges koraszülés veszélyeiről, és még sok másról is az igényeid szerint. Ekkor már szóba kerül az újszülött környezetének kialakítása, a babakelengye összeállítása, valamint az újszülött ellátása is.

3. találkozás a 31-38. hét között. Rengeteg megbeszélni valónk van, hiszen a babád hamarosan megérkezik. Az előző alkalmakkor említetteken túl újabb ismereteket kaphatsz például a következőkről: a benned zajló változásokról, a szülővé válásról, a szülőszobai látogatás lehetőségéről. Beszélünk a szülés szakaszairól, a helyes légzéstechnikáról, a szülés alatti fájdalomcsillapítás lehetőségeiről, alternatív szülési módokról, együttszülésről. Szóba kerülnek a szülés megindulásának jelei, a jósló fájdalmak, az úgynevezett utipakk, a kelengye, az újszülött ellátása, az anyatejes táplálás, szoptatási pozíciók, de akár a magzatmozgás jellegének megváltozása is. Beszélünk az esetleges túlhordásról, a gyermekágyas időszakról, az anyakönyvezési eljárásról, szociális juttatásokról, gyermekorvos választásról és még sok más téged érintő, érdeklő dologról. Mindenképpen szót ejtünk a hazaadás utáni első látogatás menetéről is.

Gyermekágyas gondozási terv
A védőnői gondozásunk célja a gyermekágyas időszakban segítségnyújtás és tanácsadás az egészségi állapottal, az életmóddal, szoptatással, valamint a családtervezéssel kapcsolatban. A gondozás formája a családlátogatás, ami az intézetből való hazajövetel után – munkaszüneti nap kivételével – 48 órán belül, majd az első 6 hétben hetente ill. szükség szerint történik.



Csecsemő gondozási terv
A csecsemők gondozása komplex tevékenység, mely a gyermekgyógyász szakorvos, a háziorvos, a védőnő és a gyermeket gondozó család együttműködésén alapul.
A védőnői gondozás célja:
· 0-1 éves korú gyermekek gondozása
· anyatejes táplálás előnyeinek megismertetése, fokozott figyelemmel kísérése
· szoptatás támogatása, szorgalmazása különösen az első 6 hónapban, az ehhez szükséges segítség nyújtása
· hozzátáplálással kapcsolatos tanácsok adása
· a kötelező védőoltások fontosságáról való tájékoztatás, azok megtörténtének ellenőrzése, dokumentálása
· az újszülöttek, a koraszülöttek, a kis súllyal születettek, a veszélyeztetett csecsemők pszichoszomatikus fejlődésének fokozott figyelemmel kísérése és segítése
· a család felkészítése a beteg csecsemő otthoni ápolására
· a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat kialakulásának elősegítése
· a gyermek nevelésének és a szocializációjának segítése
· a gyermek fejlődéséhez igazodóan az egészséges életmódhoz szükséges ismeretek átadása
· a veszélyeztetettség és a különböző szövődmények megelőzése, korai felismerése és szükség esetén a megfelelő szakemberhez való irányítás

A fentieket több védőnői oldalról gyűjtöttem ide. Sajnálatos - szerintem legalábbis nagyon - hogy nincs a kismamák számára hasznos védőnői gyűjtő oldal, ahol meg lehetne találni az összes védőnőt, elérhetőségét miegymást, meg mellette a hasznos információkat is. Mert lássuk be a 30. hét környékén kelengyéről beszélgetni általában már erősen felesleges (még babonás kismamák is eljutnak ekkora már oda, hogy tudják mit szeretnének megvenni és hol, ha megérkezett a pici), meg amúgy is jobb ezt összefoglalva írásban látni, ahogy az ilyen-olyan állami/jogi tudnivalókat is.