2011. augusztus 13., szombat

Az első napok itthon

Így több, mint egy héttel a hazaérkezés után, talán már időszerű egy bejegyzés. 

Hazaérkezésünk napja nem telt éppen zökkenőmentesen, pedig azt gondoltam, hogy marhára felkészültek vagyunk. De tekintettel a korábban érkezésre, meg arra, hogy a gyógyszertári dolgokat nem lehet előre megvenni, nem is lehettünk teljesen felkészültek. 

Szóval hazajöttünk, gyorsan kipakoltunk és elrobogtunk a gyógyszertárba, meg némileg kajakészleteket is feltölteni. Mivel a gyógyszertár nem ment olyan gyorsan - közel 45 percet tartott mire összepakoltak nekünk mindent - hát laza szülőkként rögtön túl is estünk az első kocsiban szoptatáson. Ez mondjuk igazából senkit nem viselt meg, mert Zsebit marhára nem érdekelte, hogy hol kap enni, csak kapjon. Na aztán mikor ezek után hazaértünk, azzal indul az igazi és végleges itthoni élet:)

Gondoltam témákra bontom, hogy mit tapasztaltunk eddig:

Napirend
Alakulgat, persze semmi sem szentírás, de ezt nem is várjuk el egy 13 napos babától, na meg magunktól sem:) Alapvetően 3 óránként éhezik meg Zsebi, ehhez igazodik a mi napunk is. Bár már előfordult az is, hogy "átaludta" az éjszakát, avagy egyhuzamban aludt közel hat órát. 

Egy like a szopizásnak:D

Szoptatás/Evészet
Magáról a szoptatásról írok majd külön és részletesen, amikor már komolyabbak a tapasztalatok. Most egyenlőre annyit, hogy Zsebi jól és sokat eszik. Többnyire anyatejet (ciciből, vagy lefejt változatban), de igényel némi tápszert is pluszban. (Ezt természetesen egyeztettük a gyerekorvossal.) Kap még vizet is, ha éppen igényli. Összességében egy átlag evés nem tart tovább 30 percnél, ebből kb. 15-20 perc a cicizés, a többi a cumi. (Medela Calma cumival nyomulunk, amivel legalább annyit kell küzdenie, mint a cicivel - kipróbáltuk;))

Az alvó oroszlán
Alvás
Zsebi szépen és sokat alszik külön szobában, külön ágyban, lényegében minden szoptatás után beájul és egészen addig alszik, míg újra éhes nem lesz. Kicsi nyöszörgéssel indul az ébredés, de nem szoktunk eljutni az üvöltő sírásig. Néha álmában is nyöszörög, de szépen magától visszaalszik. Éjszaka háton alszik, napközben többnyire hason. Változó, hogy mennyire értékeli ezen mozzanatunkat:P

Súlyos kérdés
Zsebinél szerencsére megindult a gyarapodás. 12 napos korára elérte a születési súlyát, sőt picit meg is haladta (3560 gramm). Nálam meg a fogyás:) A kórházban/szülőszobában maradt kapásból 7 kiló a felszedett 12-ből. A többi viszont azóta is szépen megy lefelé, és a pocakom formája szépen alakul, persze ebben nagy segítség a haskötő;) De vicces, hogy amikor nevetek - azon kívül, hogy még időnként fáj a seb - remeg az egész és érezhető, hogy üres:D

Hej de jó fürdeni:)
Fürdetés
Egyenlőre nem a kedvenc elfoglaltsága, de nem is sír közben, sőt a kádhoz járó zuhanyoztató használatát kimondottan élvezi:)

Izgő-mozgó Zsebi
Köldökcsonk
Azt hiszem ez kicsit minden kezdő szülő parája, már csak azért is, mert marhára nem egységes az álláspont, hogy hogyan is kéne ápolni. Mi a fülpálcikás verziót alkalmazzuk és KáeM harci feladata:) Zsebi nem tűri kimondottan jól, de reméljük már csak pár napig lesz rá szükség. 

Jade mérlegel
Jade vs. Zsebi
Minimális a kapcsolat a macska és a baba között. Mikor hazaértünk rögtön bemutattuk őket egymásnak. Jade megszagolta Zsebit és ennyi volt. A szobáját viszont rendületlenül őrzi, amikor csak bent van Gergő baba. Szoptatáskor időnként megszagolja, de nem létesít vele komolyabb kapcsolatot (a mellszívó komolyabb érdeklődésére tart számot:P). Illetve a szobába még mindig szívesen beszökik a cica, s a babakocsiba is bebújna, ha hagynánk, de nem hagyjuk természetesen. 

Kaki-pisi téma
Állítólag friss szülőkkel nem is lehet másról beszélni, mint szoptatásról, meg kakis pelenkákról. Nos ezért nem hagyom ki a témát. Van kakis és pisis pelenka nálunk is. S eddig lényegében mindenkit megszentelt Zsebi, aki a közelében volt tisztába tevéskor....többnyire csak pisivel, de az apukáját és engem tartalmasabb sugárral is meglepett:P (Itt jegyzem meg, hogy apa egyenlőre megúszta a pisit....mondjuk ez csak remek reflexeinek köszönhető:D)

Azt hiszem így hirtelen minden témáról írtam, ami eszembe jutott, persze biztos lesz még más is:D