2011. augusztus 29., hétfő

1. hónap

Kezdetben gondolkodtam rajta,hogy visszatérek a heti naplóra, amit a kismamaság vége felé alkottam. Aztán rájöttem, hogy egyrészt nincs annyi esemény, vagy ha van is, akkor nincs úgy időm/lelkesedésem megírni (inkább bámulom az alvó fiúnkat;)) De azért nem szeretném, ha fontos események kimaradnának, mert esetleg nem tudok olyan hosszan értekezni róluk, hogy egy teljes postot kitegyenek, így maradt ez a hónapos verzió. (A kategóriákat főként Katity - zárt - blogjából csentem;)) Azon tanakodtam még, hogy mikor tegyem fel a bejegyzést, vasárnap, amikor négy hetes, vagy csütörtökön, amikor egy hónapos....hát a kettő között maradtam:) Később gondolom 31.-e lesz a bejegyzés nap, mert azt hiszem a 6. hét után már nem hetekben számol az ember.


Adatok: A tegnapi fürdés előtti mérésen 4560 gramm volt. Vagyis a legkisebb súlyához képest 1350 grammot hízott. A születési súlyához képest pedig 1010 grammot. Ruhából 56-ost hordunk, bár többet is félre kellett már tenni, mert kicsi volt rá. Pelusból már áttértünk a 2-esre, mert kényelmesebb neki, ha jól láttuk. A védőnő mérése szerint a buksija fél centivel, a hossza 3 centivel lett nagyobb, mint a születésekor volt.

Alvás és napirend: Három hetes koráig volt eszik alszik baba. Azóta azért már nem feltétlenül alszik be szopi után rögtön. Sírás és hiszti kevéssé van, inkább csak csendesen figyelget, nézelődik. A saját szobájában alszik, a saját ágyában. Egyszer próbálkoztunk a mi ágyunkban, de az is csak hangzavar miatt volt és nem is jártunk sikerrel. A napirend alakulgat. Főleg az éhség szerint...erről részletesebben alább:)

A félmosoly, ami már a pocakban is nagyon ment;)
Evés: Vegyestüzelésű*: Cici és kiegészítés (A cumis etetés apáé). Utóbbinál most arra álltunk be, hogy az elöző szopinál lefejt+lecsepegett anyatej, plusz még tápszer...Zsebi még mindig bélpoklos. Nem mérjük pontosan a cicis mennyiséget, de 30-50 gramm között szopizik onnan, ezután még lecsúszik kb. 50 ml anyatej és legalább 100ml tápszer. Tápszerből még mindig Milupa Milumil HA Start Optima. Időbeosztásra 3-4 óránként eszik többnyire:) A szopi mellé adott pótlás miatt persze egy röpke ideig szaranyának éreztem magam, de aztán hamar túltettem magam rajta, mert hát még mindig jobb, mintha éheztetném a gyerekem. Elfogadtam, hogy nekem ennyi anyatejem van (50-70ml/cici/szopi), a gyerekem meg ennek többszörösét kéri (A védőnő körzetében egy hónaposként rekorder lett mennyiség ügyileg:S), nincs mit tenni, mert továbbra is két kapcsolós a gyerek, vagy sír, mert éhes, vagy csendben van, mert tele van. *Copyright by Kriszti

Nem csak nézi őket, de mesél is nekik
"Tankönyvi" fejlettség: Végtagok flexiós tartásban. Erős hangra összerezzen. Hasra fektetve fejét átfordítja. Rövid ideig arcra, élénk színű tárgyra fixál. Emberi hangra figyel. Rövid torokhangokat hallat. Ezen kívül nagy erőkkel kinyomja magát, tartja a fejét és erősen próbálkozik a mászással:P Avagy egy kis erőművész;)

Fog: Még semmi jele:)

: Mindjárt az elején átestünk egy kis szemgyulladáson, a könnycsatorna szűkület okán. Pár napos csepegtetés és masszírozás megoldotta a problémát, reméljük végleg. Ha nem, akkor is van rá megoldás, és nagyon sok babánál előforduló probléma ez. Szinte órára pontosan két hetesen dobta le a köldökcsonkot. Utána még pár napig váladékozott, de semmi komoly. Nem bántuk azért már, főként apuka, mert hogy az ápolás nem éppen könnyű feladatát ő végezte. A védőnő csütörtökön tartotta az egy hónapos státusz felvételt, a gyerekorvos jövő hét elején érkezik. Már a védőnő látogatása előtt észrevettünk néhány foltot a nyelvén. Mindjárt rá is gugliztunk a szájpenészre, majd arra jutottunk a leírás alapján, hogy talán nem az. A védőnő - egy gyors rápillantás után - azt mondta, hogy nem az, csak anyatej maradék. Aztán mivel nem lehetett letörölni, meg több is lett, mégis vettünk szájpenészre való ecsetelőt (Borax glicerines oldat alias Rózsaméz) és elkezdtük kenegetni vele. Szépen múlik, bár sajnos a mellékhatásként leírt hányás is befigyelt:( 

Az utazó nagykövet;)
Hordozás/utazás: Nem kispályás utazás témában, bár nem visszük nagy távolságokra, de a nagy falut már kersztbe-kasul bejárta. Mindenesetre remekül elvan a hordozóban, a kocsiban többnyire alszik, vagy esetleg nézelődik. A travel system isteni találmány, sokszor használjuk. A mózeskosár is kényelmes, bár a nagy meleg miatt nem nagyon megyünk sétálni. A magamra kötözés és társai egyenlőre nem játszanak.

Aktuális becenevek: Mert hogy mi, mint névadó szülei a legritkább esetben szólítjuk Gergőnek...lényegében csak akkor, ha valaki megkérdezi mi a neve. Általánosságban a Zsebi tartja magát masszívan. De időnként befigyel a Zsebec, Zsebecs, Zsebibaba, Csücsöri. A kórházban egyébként Minimanonak becézték...pedig ők nem is tudhatták, hogy nálunk ez tényleg mennyire találó;)

Éjszakai babysittelés Jade módra
Jade vs. Zsebi: Nem sok a kapcsolat. Néha megszagolja, főként ha odadugjuk a nózijához. Ilyenkor látszik Jade arcán, hogy mit gondol: "Oké, megértettem, hogy ő is a család része, de mit kezdjek vele addig, amíg képtelen kinyitni az alutasakost????" Sokszor ül a babaszoba előtt kvázi babysitterként felügyelve. Ha beszökik a babaszobába, akkor vagy az ablakból figyeli kicsiny barátját, vagy megpróbálja kisajátítani a mózeskosarat. Ez utóbbit nem szoktuk hagyni neki.

Apa karján repülni jóóóóó
Apa alias KáeM: Nos császárosként nem tudom mi lett volna velem a kórházban, ha egyedül vagyok Zsebivel. Mindenesetre akkor is, azóta is nagyon nagy segítség nekem. Mert ugyan a várandósság alatt többször kérdezgette hogy haragudni fogok-e ha nem pelenkáz, a kórházban mégis ő volt az első aki tisztába tette Zsebit, s azóta is gyakran átvállalja ezt a feladatot is (s hihetetlen reflexekkel elérte eddig, hogy nem kapott szentelt vizet;)....mondjuk minden mást igen:P). Elkényeztetett gyermekágyas időszakunk van ez nem is vitás. Még egy hetet van itthon szabadságon (ennek örömére azért volt bent az irodában, meg vidékre is kellett mennie, de tényleg az elmúlt egy hónap nagy részét itthon, velünk töltötte), és már most tudom, hogy nagyon furcsa lesz nélküle. Persze tudom, hogy ezután is, amennyi időt csak lehet itthon fog tölteni, de azért furcsa lesz, hogy több etetésnél is kettesben leszünk:) Na de a fürdetés és az éjszakák továbbra is maradnak hármasban.

Az első séta...ha jól emlékszem még nem volt egy hetes akkor:)
Anya...alias én: várandósnak sem voltam tipikus, gyermekágyasnak sem vagyok. Elmaradt pl. a babyblues, vagy legalábbis nagyon kevéssé jelentkezett, nem vagyok meghatódósabb, mint eddig voltam, talán kicsit más dolgok hatnak meg. A gyermekágyi folyás - baromi ronda elnevezés szerintem - úgy a harmadik hétig játszott, de nem volt eszeveszett mennyiség egyáltalán. Fogyásban is a szerencsésebbek közé tartozom (igen, lehet utálni, mert a harmadik héten már simán rám jöttek a terhesség előtti ruháim), mert a negyedik hét elejére elértem a szülés előtti súlyomat, s azóta sem állt meg a csökkenés;):D Van még némi lebernyeg a hasamon, de azért a haskötő segítéségével szépen fogy. Remélem idővel az utolsó pár napban begyűjtött csíkok is elhalványodnak majd. A császáros sebem szépen gyógyul (Contractubex forever;)), itt-ott már nem is látszik, persze ez köszönhető annak, hogy Herczegh doki plasztikai öltésekkel stoppolt.