2011. augusztus 22., hétfő

A szoptatás

Kiemelt téma, nem árt megörökíteni a tapasztalatokat, mert azért így több mint három hét után már vannak.

Szopira készülve:)
Szóval ez nem annyira egyszerű és csodálatos, mint amilyennek az ember a szoptatást ábrázoló képek alapján elképzeli. Mert igen tud az emberlánya Madonnásan meseszép mosollyal szoptatni, de azért előfordul, hogy közben csillagokat lát és retteg, hogy márpedig most leszakad a mellbimbója....én legalábbis így érzem. (A szomszédasszony úgy fogalmazott, hogy olyan, mintha kést forgatnának a mellében.)

Na de kezdjük az elején, a császár után az őrzőben rögtön megkaptuk Zsebit és rögtön cicire is tettük. Bimbóvédővel, mert hát egyrészt többen ajánlották, másrészt nem éppen hatalmas méretű mellbimbóm miatt praktikusnak is tűnt. Zsebi ügyesen rácuppant és szopizott is. Aztán másnaptól indult az éles üzem. A tejbelövellést segítendő az volt a javaslat, hogy 10-10 percet legyen mind a két cicin. Előtte - utána mérjük, hogy lássuk tud-e mennyiséget szopizni. Tudott, legalábbis előtejből a 10 gramm nem számít annyira rossznak a kórháziak véleménye szerint. Császárosként számítottam rá, hogy tovább tart a tejbelövellés, de a harmadik napra azért sikerült beindulnia, ami - szintén a kórházi vélemény szerint - nem is annyira rossz. Nos innentől már kicsit nehezebb volt a szoptatás, mert Zsebi eleinte nem igazán akart olyan pózban szopizni, amilyenben mi akartuk, csak egy bizonyos tetszett neki, ami tekintettel a "szuper" ágyra, gyakorlatilag azt jelentette, hogy KáeM derékszögben közlekedett minden szopi után, mert ő tudta megfelelően odatartani a gyereket. 


Hogy nőjjön a mennyiség, javasolták a mellszívót, egy röpke pillanatra ki is próbáltuk a vásárolt Aventet, de lényegében körberöhögtek a kórházban, hogy hát ez vicc, nem mellszívó és hozták is rögtön megmutatni, hogy mit is értenek ők mellszívón (Medela Lactina Electric Plus). Nosza ki is próbáltuk és valóban érezhető volt a különbség. Rá is cuppantunk a netre, hogy akkor veszünk egy ilyen profi kis kütyüt mi is....ja kérem, a kis kék doboz ára 220 ezer magyar forint és közölték, hogy ezt nem szokták ám megvenni és csak ezután árulták el az árát. Sebaj lehet bérelni, így a kispapa rögtön el is rongyolt a Minimanoba, hogy béreljen nekünk egyet. (a motor részen kívüli dolgokat higénés okból meg kell venni, ezek kb. 7000 forintba kerültek, a bérlet pedig egy hónapra 9000 a MiniManóban, illetve 5000 a kaució). Azóta ezzel dolgozunk:)

Aztán a kórház után itthon már nyugalmasabb körülmények között ki tudtuk kísérletezni, hogy melyik szoptatási póz a nyerő. Nekünk első időszakban a hónaljtartás jött be a szopipárna segítségével. Azóta már szinte minden verzióban tudunk szopizni (és lényegében bárhol, legalábbis a lakásban, vagy az autóban....a nyilvános helyen szoptatás nem igazán az én világom), bár a kedvenc továbbra is ez maradt. Azért ideokoskodom, hogy milyen verziók vannak....ezek a legelterjedtebbek:


Bölcsőtartás
Bárhol ülhetsz, de fontos, hogy a hátadat és esetleg a lábaidat is támaszd ki. A baba feküdjön az oldalán, feje kerüljön a könyökhajlatodba (hátát az alkaroddal, popsiját pedig a kezeddel kell megtartanod). Fõ szempont a kar megfelelõ alátámasztása, ellenkezõ esetben hamar kényelmetlenné válik a pozíció! 


Fekve:
Hasznos császármetszés után, éjszaka, vagy ha fáradtabb vagy és pihenni szeretnél. Így akár el is szundíthattok szoptatás után vagy közben (különösen éjszaka ajánlott).
Feküdj az oldaladra, tegyél a fejed alá néhány párnát; a babát pedig tedd magad mellé. A pici feje a könyökhajlatodban, szája pedig mellmagasságban legyen.Ügyelni kell arra, hogy a kicsi egész teste felénk forduljon. A hátát összetekert takaróval megtámaszthatod.


Hónaljtartás (tenyérben tartás)
Ez a pozíció azért fontos, mert a mell más tartományait, a külsõ, hónalj felé esõ részeit is ki tudja üríteni a baba . Különösen fontos póz a tejcsatorna elzáródás esetén.
Helyezkedj úgy, hogy a baba feje a tenyeredben, lábai pedig a karod alatt legyenek. A kicsi fejének megemeléséhez használj párnákat, és nagyon ügyelj arra, nehogy nekinyomódjon a lába valaminek a hátad mögött (pl. szék vagy fotel támlája).


Kereszttartás
Ha bal mellünkből szoptatunk, bal kezünkkel fogjuk és a kisbaba szájába igazítjuk a mellbimbót, miközben jobb karunkkal tartjuk a testét, fejecskéje pedig a tenyerünkben nyugszik. Akkor hasznos ez a pozíció, ha az újszülött kis súlyú, nehezen kapja be a mellet, és/vagy az édesanyának nagyobbak a mellei az átlagosnál. Előnyei: a baba jó nagyra tudja nyitni a száját, és levegőt is kap, hiszen a mell nem borul rá az orrára. Segít, ha a babát ebben a pózban még egy jókora párnával is alátámaszthatunk, hogy megfelelő magasságba emeljük.

Mennyiségre ciciből annyit tudnék adni Zsebinek, amennyit éppen aktuális méretéhez képest ennie kellene. Legalábbis tankönyvileg. Zsebi ezen mennyiségnek többnyire a kétszeresét képes elpusztítani, vagy még többet. A gyereknek igazából két állása van, vagy üres, vagy tele van, köztes állapot nincs. Ha üres, akkor sír, ha tele van, akkor ájultan alszik többnyire, vagy békésen nézelődik. Az üres jelzés után nagyjából 10 percünk van, hogy cicihez/cumihoz jusson, más különben megmutatja, hogy mekkora hangja is van valójában. Mivel esélyem sincs ezt a mennyiséget ilyen rövid idő alatt ciciből produkálni, hát kap pótlást, lefejt anyatej (felfogott csepegő, vagy lusti Zsebi által benthagyott és anya által kifejt) vagy tápszer formájában.


Tápszerből a Milupa Milumil HA Start Optima-t ajánlottak a gyógyszertárban, amikor a kórházból hazafelé jövet bementünk (Később leesett, hogy a Szomszédasszony is ezt ajánlotta, mint nekik beváltat). Bevált nálunk is, bár amilyen étvágya Zsebinek van, szerintem a pépesített vasszöget is simán tolná, ha a megfelelő cumiba van töltve...mert a Medela Calma mindent visz, a vízcuminak használt Aventet annyira nem kedveljük ám. Játszócuminak a MAM nyert, de ez sem kell neki állandóan. Szóval, mikor láttuk, hogy kevés lesz a cici, rögtön eltepertünk és beszereztük a már kinézett Medela Calmát és tényleg nagyon jó, nincs cicisztrájk, bár kétségtelen, hogy legalább annyira küzdelmes kiszívni belőle bármit, mint a ciciből...igen kipróbáltuk;):P 


Hízásban a doktornő azt mondta, hogy heti 150 grammot kellene hozni kb., felső határ nincs. Egyenlőre ebben nyilván jók vagyunk (Többször is volt már napi 100 gramm), de hogy is ne lennénk ennyi elfogyasztott kaja mellett:P 

Mérés: nos ugye megvettük a mérleget, mert két gyerekorvos is javasolta. Háááát érdekes eszköz ez a babamérleg, mert pontosan nyilván akkor mérne, ha teljesen mozdulatlan lenne rajta a baba (vagy még akkor sem). Nekünk mindenesetre gyors egymásutánban mérve sem nagyon sikerült két azonos mérést megejteni (sem a kórházin (Tefál), sem az itthonin (Momert)), többnyire 10-20 gramm eltérések vannak, ami azért lássuk be szopizási mennyiséget tekintve elég nagy különbség. Szóval már egy ideje nem mérjük szopi előtt és után, csak érzésre megyünk (igazából a kórház után, csak pár napig mértük). Mérjük viszont minden este fürdetés után, hogy a hízást azért lássuk. (Bár a Doktornő szerint elég hetente egyszer mérni, de ez már annyira része lett a fürdés előtti rutinnak, hogy nem maradt el egyenlőre)


És akkor még egy kis ajánlás, avagy mi az ami nagyon bevált nálunk: a már emlegetett Medela Calma cumin kívül. Az anyatejgyűjtő kagylók (meglepően sok csepeg ki az éppen pihenő ciciből szoptatás alatt). Aztán a szoptatós melltartó, a melltartó betét. Utóbbiból itthon a moshatót használom többnyire, kimenősnek pedig - a Szomszédasszony tapasztalata alapján (és kedves adományának köszönhetően egyenlőre készletileg is) - a Libero testszínű eldobható verziója. Aztán persze nagy segítség a szintén Medela Purelan krém, de ezt már emlegettem. Eddigi tapasztalatok alapján azt kell hogy mondjam, hogy a Medela ért a szoptatáshoz...egyetlen apróságot kivéve: nem gondolnak a nagyobb mellű szoptatós anyukákra a szoptatós top gyártásnál:( Ja és még egy fontos, de tényleg hasznos apróság, a szopizós iPhone alkalmazás:) Nekem tényleg bevált és hasznos, bár most kerestünk másfajtát is, ami konkrétabb bébinapló, ez még tesztelés alatt, ha beválik írok majd róla külön. Szoptatás témában mindenesetre eddig ez a tapasztalat, meglátjuk mi változik;) És ami máris eszembe jutott...az idő faktor, Zsebinél egy szopizás (cici+cumi együttesen) maximum harminc perc, a végére többnyire ájultan alszik. S hát általánosságban három óránként kér enni, bár előfordult már, hogy átaludta az éjszakát (hat óra egyhuzamban), s nappal is volt már példa a 4 órára, de a kettőre is.

Update1: Bimbóvédő...ebből van Avent és Medela is. Tulajdonképpen mind a kettő jó, számomra egy kicsivel az Avent nyert, mert azt könnyebb a helyén tartani szopizás közben. Szoptatós tea: próbáltam a Naturlandosat és a DM Baby Love verzióját. Utóbbi ízre finomabb. Viszont mikor pár napig nem ittam, akkor Zsebinél megszűnt a kakierőlködés, legalábbis messze nem erőlködött úgy, mint a teás időszakban. Tejszaporításra még szedem a Mother Love More Milk kapszuláját...nehéz megmondani, hogy hat-e, mert ugye ezt csak akkor tudnánk, ha ismerném a nem szedés esetén létrejövő állapotot:P