2011. augusztus 6., szombat

A harmadik trimeszter - általánosságok

Találtam egy-egy viszonylag jól összeszedett cikket, a három trimeszterről. Gondoltam bemásolgatom őket a saját tapasztalatok elé:) A cikk az Anyák Lapjában jelent meg, szó szerint az alábbiként....nem feltétlenül tükrözi az én véleményemet és tapasztalatomat (annál is inkább, mert sok helyen azonos témák kerülnek elő a különböző trimesztereknél), de érdekesnek találtam annyira, hogy úgy gondoljam itt a helye.

A kismama teste
Ebben az időszakban kezdődik meg a prolaktinelválasztás, ennek következménye a kolosztrum és a relaxin horom termelődésének megindulása. Utóbbi a medence elernyesztéséért felelős, és a szülés idején lesz fontos szerepe, és ez okozza a kismamák sajátos kacsázó járását. Az egyre növekvő pocaklakó egyre jobban kitölti a pocakot. Kevesebb ficánkolást érzel odabentről, viszont annál erőteljesebb rúgkapálásokat, bokszolásokat. Ez elsősorban abból ered, hogy a kicsinek egyre kevesebb helye van, de olykor az is lehet, hogy olyan mozdulatot tettél, például lehajoltál, ami nem esett jól a babának. Ilyenkor érdemes alaposan kinyújtóztatni, és megsimogatni, megnyugtatni a babát. A már nagyobb baba jobban nyomja a húgyhólyagot, ezért a gyakori vizelési inger. A napokat megnehezíti a hát- és derékfájás, nyomás a méhszáj tájékán, éles nyilallás a gerincoszlopban. Ezek természetes jelenségek, végülis cipeled a "terhedet". A kismamák többsége télen enyhe, nyáron erőteljesebb vizesedést is tapasztal. Ez a toxémia jele is lehet, ha különösen kellemetlenek a tünetek, akkor irány a nőgyógyász. A vádligörcsök leginkább az éjszakákat zavarják meg, a nyújtózkodás kerülendő. A visszafeszített lábfej oldja a görcsöt, és bizonyos ásványi anyagok szedése is ajánlott. A 36. héthez közeledve jósló fájások emlékeztetnek, hogy a szülés már nincs messze. Ezek a rövid ideig tartó, nem rendszeres méhösszehúzódások lassan a méhszájat is tágítják, előkészítik a könnyebb szülést.

A kismama lelke
Ismét fáradtságról és álmatagságról számolnak be a kismamák, és egyre nehezebb kényelmes testhelyzetet vagy alvópozíciót találni. Egyre gyakrabban járnak a gondolataid a szülés és a születendő baba körül, Sokszor rémisztőnek tűnnek az előtted álló feladatok, sokan tartanak, félnek a szülési fájdalmaktól, és bizonytalanok abban, hogyan fognak anyaként helytállni. Most nagy szükségük van a társukra, a kételyek néha egy öleléssel is eloszlathatók. Sokat segítenek a szülésfelkészítő tanfolyamok, ahol megtanulható a helyes légzéstechnika, a fajdalomenyhítő masszírozás, és babaápolási ismeretekre is szert lehet tenni. A legfontosabb: oldódik a feszültség, a szorongás. Érdemes a szülésre külsőleg is felkészülni: még el lehet menni fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz, erre ugyanis jó darabig nem lesz idő, és különben is, az ápoltság javítja a közérzetet. Jót tesznek a pihentető, nagy alvások - ha még van olyan pozitúra, amelyben ez megvalósítható. Amíg nem tűnik kivitelezhetetlen programnak, addig nem kell lemondani a szórakozásról. De babakelengye és a saját holmik összecsomagolása se maradjon az utolsó pillanatra, az iratok is legyenek kéznél.

A baba teste
A baba folyamatosan nel a magzatvízből, ezért több a vizelete, és gyakran csuklik. Testhőmérsékletét már jól szabályozza, van haja, az érzékszervei egyre fejlettebbek. Ebben az időszakban az agya és a tüdeje és ezzel együtt a légzéstechnikája fejlődik leginkább. Lassan eltűnik a lanugo, a magzati pihe, és testét vastag magzatmáz borítja be. A baba folyamatosan hízik, fél kilót is hetente, hiszen 1,2 kg körül van a harmadik trimeszter elején, és három - három és fél kilósan jön a világra. Ehhez pedig a bőr alatti zsírrétegét kell növesztenie. Méretei miatt egyre kevesebbet mozog, bár még gyakran helyet változtathat. A trimeszter végéhez közeledve a kisbabák többsége befordul a szülőcsatornába, és fejjel lefelé, lábát maga alá húzva helyezkedik el az anyaméhben. Ha a 34. hét után jön világra, már biztosan életképes és egészséges, de a babák többsége a 38-42. hét között születik meg.

A baba lelke
A kisbaba a pocakban lát, hall és érez. Fényeket és foltokat lát, hallja édesanyja szívverését, hangokat a külvilágból, van kedvenc dala, zenéje. Érzi a nyugodtságot vagy az idegeséget, mivel az anyagi hormonokból ő is kap. A hatodik hónap után már a fájdalmat is érzi. Ha a mam ideges, vagy megüti magát, esetleg balesetet szenved, a magzat mindezt érzékeli: a stresszhormont, a felgyorsult szívverést, az anyai fájdalmat. És természetesen ennek a fordítottja is igaz: ha nyugodt a terhesség, a baba is nyugodt.

Ajánlatos minden zavaró tényezőt kizárni az életedből, és törekedni a belső békére, hogy emlékezetes szülésed éa nyugodt kisbabád lehessen.