2011. május 30., hétfő

28. hetes kontroll - Dr. Herczeg Szabolcs

Ismét az első időpont volt a miénk, nem is késtünk (negyed órával korábban ott voltunk), de ennek ellenére megelőztek...mint később kiderült egy riadt kismama, akinek problémája akadt a hétvégén, de szerencsére nem volt komoly gond:)


Doktor úr nagyon kedvesen fogadott, dicsérte, hogy milyen jó színem van és mennyire látszik, hogy még mindig jól érzem magam...avagy majd kicsattanok. 

A kérdésekkel kezdtük:
- A napozásról...amit kifejezetten ajánlott a baba miatt is (D vitamin), de a PCOS-re is jótékony hatása van.
- A pocak keményedésről: elmondta, hogy amíg nem szabályosan ciklikus, addig teljesen normális és egyre gyakoribb lesz most már (akár több órát is fájhat egyfolytában, ha utána megszűnik). Ez tulajdonképpen a Braxton-Hicks kontrakciók, avagy a jóslófájások. Ha 5-10 perces ciklusokban jelentkeznek, akkor van gond...mert az koraszülést jelent. 
- Beszéltük, hogy aktuális egy újabb vérvétel és a harmadik toxoplasma szűrés is.
- S ismét előkerültek a szüléssel kapcsolatos piszkos anyagiak, mert hát olvastam egy véleményt Róbert Klinikás szülésről, ahol a kommenteknél többen is jelezték, hogy vannak olyan orvosok akik a fix ár ellenére még kérnek borítékot is....nos ő nem kér, kifejezetten kérte, hogy senkinek ne is adjuk. Neki fizetünk a terhesgondozásért minden alkalommal, a kórházban pedig majd az távozáskor a már többször átbeszélt és honlapon is megtalálható összeget.
- Írattam gyógyszert, helyes kis igazolást a házi orvosnak.
- A strandolásról/úszásról pedig már korábban kérdeztem telefonon, egy nagyon meleg napon, amikor szívem szerint elmentem volna úszni egyet....kifejezetten nem ajánlotta, a fokozott fertőzés veszély miatt, ami sajnos koraszüléshez vezethet. /Bevallom ez vízes dologgal való teljes ellenérzés kicsit meglepett, hiszen van, ahol kifejezetten az enyhe vízi sportokat ajánlják a várandósoknak, de természetesen megértem...úsztam versenyszerűen, nem kell bemutatni, hogy milyen fincsiségeket is lehet összeszedni még egy jól tisztán tartott uszodában is/


Ezután kukkoltunk...vagyis inkább mértünk, mert Zsebi szokásosan a kukacát és a hátát mutogatta egyebet nem igazán:) Ahogy a fenti képen is látható, immár 1400 gramm körül van a súlya, s a jelek szerint nagyon jól érzi magát. Medence végü fekvésben van, amit a Doktor úr kifejezetten előnyösnek tartott, mert hogy így nem gyakorol igazán nyomást a méhszájra, vagyis az nem kezd el kitágulni. A méretét is méltatta, s kiemelte, hogy ugyan nincs semmilyen indikációs tényező a koraszülésre, de ha esetleg megtörténne, akkor sem kell izgulni, mert Magyarországon a viszonylag magas arányú koraszülések miatt, kiemelkedően jó a koraszülött ellátás és egy kilós babákat már nem veszítenek el. De a végén még egyszer megerősítette, hogy nem kell koraszüléstől tartani:) Az is jól látható volt, hogy a méh növekedésével feljebb csúszott annyira a placenta, hogy nem kell a császárnál belevágni:D Egy hónap múlva találkozunk, mondta, hogy reméli, hogy akkor is ilyen vidám és mosolygós leszek és továbbra sem érzek semmi kellemetlenséget:)

Az asszisztens hölgy mért vérnyomást, írt számlát, elvette a pénzt, s adott új időpontot, mi pedig 8.20ra már a kocsiban ültünk és tekertünk hazafelé.