2011. május 15., vasárnap

Mennyit hízhat(na) a kismama...



...mondjuk tankönyv/előírás szerint. Több forrásból kerítettem erre az egyébként sok kismamát foglalkoztató kérdésre válaszokat. A magam részéről az inzulinrezisztencia miatti diétát továbbra is tartom...legalábbis nagyjából, mert azt bevallom, hogy ha nagyon megkívánok valamit, akkor attól nem tiltom el magam;) (Avagy ami jó a mamának, az jó a babának is elv mértékletes követésére törekszem...mondtam már, hogy nem vagyok egy ősanya típus?:P)


Szóval hízás:



Aztán miből is áll ez össze - átlagos adatok (a legnagyobb különbség a szövetek közti folyadék (vagyis víz) és a zsír mennyiségében szokott lenni:

Magzat: 3,5-4 kiló
Mell: 0,5-1,5 kiló plusz
Méh: 1 kiló plusz
Magzatvíz: 1 kiló
Vér: 1,5 liter-2 liter plusz
Szövetek közti folyadék: 1-1,5 liter plusz
Zsírszövet: 3-4 kiló plusz

Az adatok a Kismama magazin 2011. évi Kilenc hónap külön számából származnak.

A iPhone kismama alkalmazásban egyik napi tipp, arról szólt, hogy keressünk rá a "pregnancy weight gain calculator" kifejezésre. Ez aranyos, mondjuk, ha valaki nem beszél angolul, akkor teljesen felesleges beírni a keresőbe...lám ma már milyen természetes, hogy mindenki beszél angolul. Ha beszél, akkor sem elég ezt megadni, mert ugyan a találatok többsége elvileg számol kilóval és méterrel is, de gyakorlatilag nem egyszerű erre rávenni, ha nem egyenesen lehetetlen. Sebaj konvertálóval ezt is meg lehet oldani, bár nyilván azok a számok már messze nem lesznek olyan pontosak. Én az alábbi kalkulátorral számolgattam, amit végülis sikerült kilogramm és méter adat felhasználására rávenni....de figyelem a tizedes jegyet nem vesszővel, hanem ponttal elválasztva kell beírni! 

És akkor az őszinteség és az igazság pillanata:


Eddig teljesen jól beleférek a fenti táblázat aktuális soraiba...bár ütemezésben nem egészen így alakultunk:) Meglátjuk mi lesz a végére.