2011. május 25., szerda

A második trimeszter - általánosságok

Találtam egy-egy viszonylag jól összeszedett cikket, a három trimeszterről. Gondoltam bemásolgatom őket a saját tapasztalatok elé:) A cikk az Anyák Lapjában jelent meg, szó szerint az alábbiként....nem feltétlenül tükrözi az én véleményemet és tapasztalatomat (annál is inkább, mert sok helyen azonos témák kerülnek elő a különböző trimesztereknél), de érdekesnek találtam annyira, hogy úgy gondoljam itt a helye.


A kismama teste
Felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, ennek következtében megemelkedik a testhőmérsékleted és hamarabb megizzadsz. Hordj pamut fehérneműt és természetes alapanyagú ruhákat. A mellbimbód egyre érzékenyebb, lehet, hogy egy sötét vonal jelenik meg rajtad, amely a köldöködtől a szeméremcsontodig húzódik. A derekad lassan eltűnik, majdnem mindig éhes vagy, időnként bolondulásig kívánsz valamit, savanyút vagy édeset, oly mindegy, és a mérleg többet mutat. A vénás keringés pangása miatt előfordulhat, hogy a bokád megduzzad, fáj a lábad. Észreveszed az első striákat, a terhességi csíkokat, amelyek először rózsaszínesek, majd kifehérednek, és ennek egyáltalán nem örülsz, bár tudod, ez együtt jár a szövetek megnyúlásával. Meglepődsz, hogy a mellbimbódon sárgás folyadék mutatkozik, ez az úgynevezett kolosztrum, a baba első, nagyon értékes tápláléka. A 20. hét táján enyhe bugyborékoláshoz, szárnysuhogáshoz hasonló mozgásfélét érzel a pocakod alján, légy boldog, a kisbabád mocorog odabenn. Lassan venned kell egy-két új ruhát, már minden darabod kényelmetlen. Ha ügyesen vásárolsz, ezek a holmik a kilencedik hónapig is kitarthatnak, és még a várandósság vége felé is csinos kismama leszel.

A kismama lelke
A napjaidat eddig megnehezítő fáradtság, émelygés, hányás megszűnik, vagy alábbhagy, most igazán átadhatod magad a babavárás örömének. Hirtelen tele leszel energiával, majd szétvet az erő, a tettrekészség. Úgy érzed, képes vagy fenekestül felforgatni a világot, nincs lehetetlen feladat. Ebben a három hónapban ragyogsz a boldogságtól, élvezed ezt a csodaállapotot, amelyet egyre ritkábban zavarnak meg a hangulathullámzások. Kapcsolatod a pároddal sokkal harmonikusabb, mint valaha, és a saját bőrödön érzed,hogy egyre "kívánósabb" vagy. Most beszélgessetek, tervezgessetek, mondd el őszintén az esetleges félelmeidet, vágyaidat - meghallgatásra találsz. Mindketten érzitek, belevágtatok valami visszafordíthatatlanba, talán el is bizonytalanodsz. Ez a reakció teljesen normális: bár akartátok a kisbabát, mégis megrettentek a jövőtől, és tartotok attól, hogy az életetek teljesen felfordul. Majdnem így van, de mindenképpen óriási változás elé néztek. Ám amikor kisbabád a karodban pihen, a párod rád és rátok néz, ezek a gondolatok egy pillanat alatt elszállnak. És hidd el, minden más megoldódik, megoldjátok.

A baba teste
Ebben az időszakban a pici embrióból magzat lesz, aki egyre jobban hasonlít az újszülöttre. Végtagjai nyúlnak fejlődnek, ő pedig megpróbál ismerkedni velük. Ebben a harmadban alakul ki a fogó- és szopóreflexe. Mozgása már tudatos: nemcsak összerezzen, hanem irányítja testét, és interaktív játékokra is képes veled, a külvilággal vagy ha van, az ikertestvérével. Bár a babád már körülbelül a nyolcadik héttől mozog, te ezt feltehetően csak a 14. héttől, sőt, ha az első babádat várod, akkor később, inkább a 18-20. héttől érzékeled. A nemi szervek egyre felismerhetőbbek, a 18-20. héten - bár nem tökéletes biztonsággal, de - megtudhatod, hogy fiad vagy lányod lesz. A magzatod bőre alatt zsírszövetréteg alakul ki, miközben bőrét lassan beborítja a magzatmáz, amely védi őt (a magzatvíztől is). Az ízlelése már nagyon jól működik, a magzatvízen keresztül kóstolgatja azokat az ételeket, amelyeket eszel. Van, ami ízlik neki, van, ami nem - ezt jelzi is, képes fintorogni. Ezt vizsgálatok bizonyítják, akárcsak azt, hogy a magzatvíz és az anyamell illata hasonló, ezért a magzat születéskor már ismeri édesanyja illatát. A magzatod váltogatja az éber és mélyalvási periódusokat, bőre még enyhén áttetsző, és a második trimeszter végére körülbelül húsz centi.

A baba lelke
Babád a 15. héttől érzékeli az ízeket, a 16. héttől látása már annyira fejlett, hogy reagál a kívülről jövő erős fényre. Körülbelül húszhetes korától hall, és bár a külvilágból érkező zajok a magzatvíznek és a méhizomzatának tulajdoníthatóan szűrtebbek, mégis összerezzen az erősebb hangoktól. Érdekesség, hogy a test állandó zajai körülbelül 75 decibel erősségűek, vagyis a pocakodban olyan a kicsidnek, mintha egy autóban utazna. Ezek az érzékszervi fejlettségek egyre alkalmasabbá teszik a magzatodat a közös, interaktív játékra: megtaníthatod őt az ízek, hangok, érintések sokféleségére, és lassan bevezetheted abba a világba, ahová érkezni fog.

Egyes elméletek szerint már a magzati korban is érhetik a kicsit olyan hatások, amelyek az egész életét befolyásolhatják. Ha vigyázol magadra és kisbabádra, ha egészségesen élsz és táplálkozol, ha kerülöd a stresszt, és szeretettel fordulsz a babádhoz, örömmel várod az érkezését, biztosan jót teszel.