2011. május 7., szombat

Szülésfelkészítés szerintem IV. - Újszülött ellátása, gondozása és szoptatás

Ezzel a bejegyzéssel szerettem volna megvárni, míg eljutunk az ezzel kapcsolatos előadásra a klinikára, ez egyenlőre még nem valósulhatott meg. Viszont találtam jónak tűnő leírásokat, cikkeket az ide tartozó témákról. 

Az alábbiakban leírtakat egy régebbi védőnői tájékoztatóból másoltam ide. Voltak részek, amikről első körben úgy gondoltam, hogy szó szerint bemásolom bizonyos újságok adott témára vonatkozó cikkeit, de aztán - mivel ezeknél több helyen finoman szólva is baromságnak éreztem a leírtakat - mégis maradtam ennél a rövidített zanzásított változatnál, ami ugyan még így sem feltétlenül tükrözi a saját véleményemet, eddigi - családban/baráti társaságban megélt - tapasztalataimat, de nevezzük ezt szakirodalomnak, amiből mindenki kimazsolázza a magának tetszőt:P 
Még így is hosszú lesz, de igyekeztem valamennyire legalább hasznosnak összehozni;)


Az újszülött ellátása....ez alatt most konkrétan a szülés után kórházi ellátást értjük, ami - az általános kórházi protokoll szerint - az alábbiakból áll:
1. Apgar érték meghatározása (Az Apgar érték: Születés után 1 perccel és 5 perccel értékelnek öt különböző életfunkciót. Mindegyiket pontozzák: nulla, egy vagy két pont adható a baba állapotától függően. Az összpontszám jól tükrözi az újszülött állapotát, jelzi a beavatkozás szükségességét. S, hogy mit is néznek: Szívritmus: normális érték: 100/perc felett 2 pontot ér, 100/perc alatt 1 pontot kap a baba. 0 pont, ha nincs szívműködés. Légzés: az egészséges újszülött rendszerint rögtön felsír és erőteljesen lélegzik. Ez 2 pont. Ha légzése egyenetlen, 1 pont. Ha nem lélegzik: 0 pont. Izomtónus: Ha jól, aktívan mozgatja a végtagjait - 2 pont. Ha izomtónusa csökkent, nem áll ellen a mozgatásnak - 1 pont. Ha a végtagjai petyhüdten lógnak - 0 pont. Reflexingerlékenység: Az orrnyílásba vezetett puha katéterrel vizsgálják. Ha reflexválasz tüsszentés vagy köhögés - 2 pont. Ha csak fintort észlelünk, 1 pont, és ha ez is hiányzik: 0 pont. Bőr színe: Ha az egész test rózsás - 2 pont. Ha a végtagok kékes színezetűek - 1 pont. Ha testszerte észleljük a kékes vagy sápadt bőrszínt, 0 pont.)
2. Nyák eltávolítása
3. Szem ellátása
4. Köldök ellátása
5. Fürdetés
6. Testméretek vétele
7. Öltöztetés, pelenkázás
8. Névszalag felhelyezése
9. Újszülött bemutatása az anyának
10. Gyomorváladék leszívása
11. Újszülött folyamatos megfigyelése
12. TBC elleni védőoltás ( BCG oltás)

Hozzá kell tenni a fentiekhez, hogy mostanában azért már számtalan kórházban egészen másként alakul a gyakorlat, hiszen eleve jó eséllyel a baba rögtön megszületés után az anyukája mellkasára kerül, így azért kevéssé szükséges a későbbi "bemutatás"...mondjuk nagyon bután is hangzik ez a szó, hogy egy kvázi vadidegen mutatja be a babát az őt kilenc hónapja hordozó nőnek:P Na mindegy, mindenesetre eméletben a fenti a magyarországi szakmai protokoll.


Az újszülött gondozása alatt most értsük az otthoni gondozást. Jó esetben a kórházban mindent megmutatnak (szoptatás, fürdetés, pelenkázás, köldökcsonk speciális ápolása) elmondanak, illetve a védőnő a hazaérkező friss család meglátogatásakor szintén az otthoni gondozást hivatott megkönnyíteni. Na és persze számtalan tanfolyam is áll a szülők rendelkezésére, ahol előzetesen műagyag babákon (un. ambubaba) szakszerű oktatás mellett végig lehet próbálni mindent. Feltételezem ugyanazt mutatják meg, mint az alábbi - angol nyelvű - videókon (Ebben azért vannak vicces részletek, mint pl.: húzzunk kötényt:P, meg egyébként is eltér némileg a magyar szokásoktól, mert itthon nem ragasztjuk le a baba köldökét!!! - de mindezek ellenére úgy gondolom, hogy hasznos lehet megnézni). Na meg ugye a legszerencsésebb esetben volt már lehetősége az ifjú szülőknek a rokonságban/baráti társaságban megtekinteni/kipróbálni, hogy mit is kell tenni egy kisbabával. 



És akkor kicsit részletesebben az általános gondozásról, ezeket a pontokat tárgyalják általában a szülésfelkészítő tanfolyamokon. Illetve elvileg ezeket kellene a védőnőnek már előzetesen elmesélnie a szülőknek. 
Szoptatás
Legfontosabb tudnivalók:
- a tejtermelődés a szülés után kb.1-3 nap alatt indul be, császármetszés esetén 4-5 napig is eltarthat, amíg megindul az anyuka teje
- ha melle kezd csomósodni, zuhanyozza le melegvízzel, hogy a tejcsatornák kitáguljanak
- már az első napokban érdemes elkezdeni védőkenőccsel kenni a mellbimbót, a kisebesedés megelőzése érdekében
- szoptatás előtt tisztítsa meg mellét nedves törlőkendővel
- az újszülöttet nem javasolt 20 percnél tovább a mellen tartani, mert kisebesedhet a mellbimbó
- kb. 40-60 ml tejet eszik meg egy szoptatás alatt az újszülött 
- egy-két hónapos kora körül kb. 100-150 ml tejet szopizik ki (természetesen mindez függ a tejtermelődéstől és a baba étvágyától)
- az újszülött 2-3 óránként eszik
- minél töbször szoptat, annál több tej termelődik
- üvegből való etetésnél és fejésnél ügyeljen a sterilizálásra
- ha mellét feszíti a tej, és a baba már nem éhes, fejje le, nehogy begyulladjon a melle
- szoptatás után mindig büfiztessük meg a babát, mert nyomhatja a levegő, amitől szintén nyűgösködhet
- természetes dolog, ha a baba tejet bukizik ki, gyakori a csuklás is
- ha a buki sugárban jön ki nagyobb mennyiségben naponta többször (vagyis hány) forduljunk orvoshoz


Súlygyarapodás
A csecsemő súlygyarapodása az első 3 hónapban a leggyorsabb. Ez alatt az idő alatt minimum 0,5 kg-ot kell híznia havonta. Születés után a babák veszítenek súlyukból, ezért kezdősúlyként ne a születési súlyát vegye figyelembe, hanem a kórházból való elbocsátáskor megállapított súlyt. A 3-4. hónap környékén a súlygyarapodás lelassul. Az egészséges újszülött fél éves korra meg kétszerezi,1 éves korra meg háromszorozza a születési súlyát.


Alvás
Egy újszülött átlagosan napi 16 órát alszik. Az újszülöttek 2-3 óránként esznek, éjszaka is. Később az esti órákban egyre tovább alszanak. 3-6 hónapos korban már - általában - átalusszák az éjszakát. Ajánlott altatási praktikák: Sok újszülött a szoptatás alatt bealszik a mellen, miután már eleget evett, avagy lehet próbálkozni cicire tevéses elaltatással. Segíti az elalvást, ha testét nem túl szorosan bebugyoláljuk egy pokrócba (mintha még a pocakban lenne), vagy járkálunk vele, esetleg szoptatós pózban lágyan ringatjuk, beszélünk hozzá vagy dúdolgatunk. Az újszülöttet kb. két hétig nem javasolt hason altatni a bölcsőhalál elkerülése végett.
Biztonságos az alvás, ha az újszülöttet a hátára fektetjük. Ha mégis hason altatjuk, ne rakjunk pelenkát a feje alá, mert a szájába tömheti. Csak pamut lepedőt vagy takarót használjunk, ne hagyjunk semmit a kiságyban, szoba hőmérséklete kb. 21 fok legyen, gondoskodjunk róla, hogy a szoba páratartalma ne legyen túl magas.
Ha úgy döntünk, hogy magunk mellé vesszük az újszülöttet éjszakára tartsuk szemelőt a következőket: legyen elég széles az ágy kettőjük számára, a baba felőli oldal ne legyen közel, pl. külső, hideg falhoz, legyen külön takarója a babának, vigyázzunk, hogy a baba feje ne kerülhessen a párnánk vagy pokrócunk alá.


Fürdetés
Biztonságos fürdetés az újszülötteknél:
- mindent készítsünk a kezünk ügyébe
- először a hidegvizet engedjük a babakádba (leforrázás elkerülése végett)
- a víz ne legyen 10 cm-nél magasabb
- víz hőmérséklete ne legyen több 36-37 foknál 
- gyors ellenőrzés: ha könyökünknek kellemes meleg a víz, akkor a víz hőmérséklete megfelelő.
- a fürdőszoba (szoba) hőmérséklete kb. 23 fok legyen
- ha a köldökcsonk még nem esett le, kerüljük a vízzel való érintkezését
- fürdetéshez használjon fürdőkrémet (védi és ápolja a baba érzékeny bőrét)
- fürdetés után törölje szárazra, különös tekintettel a hajlatokra, ha kell, használjon hintőport
Nem szükséges minden nap fürdetni az újszülöttet, de a napirend kialakításában fontos szerepe lehet a fürdetésnek.


Köldökcsonk
A köldökzsinórt a születést követően leszorítják és elvágják. Az ott maradt csonk általában 14 nap alatt elszárad és leesik. Vannak csecsemők, akiknél a köldökcsonk pár nap alatt leesik, de előfordulhat, hogy két hét alatt sem esik le. Az ilyen köldökcsonk fokozott figyelmet igényel. Ha a köldökcsonk bűzös vagy gennyesedik, forduljon orvoshoz! Minden nap legalább egyszer töröljük körül alkoholos vattával a köldökcsonkot, és szórjunk rá fertőtlenítő hintőport. A hintőport minden pelenkázás után használjuk. (igen eltérőek a vélemények a védőnők között a fültisztító pálcikával való köldökcsonk ápolás témakörében...én most speciel ilyen fotókat találtam, s tudom, hogy a saját körzeti védőnőnk is ezt a módszert favorizálja/tanítja)

Kutacs
A csecsemő fején található lágy rész a kutacs. A hátsó kutacs 6-8 hét alatt záródik össze, az elülső, fejtetőn lévő, 12-18 hónap alatt. A lágy részen a koponyacsontok még nem nőttek össze, de erős védőréteg fedi, ezért nyugodtan meg lehet érinteni. A kutacs pulzálása természetes. Ha a kutacs kicsit besüpped az a csecsemő folyadékhiányát jelzi. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a kutacs túlságosan kiemelkedik!

Bőrproblémák
Hámlás: az újszülött bőre kicsit hámlik, néhány nap alatt elmúlik.
Tejkiütés: piros kiütés jelentkezhet az arcon az anyatejjel táplált babákon. Általában az első három hónapban jelentkezik, pár hét alatt elmúlik. Célszerű a tejtermékek fogyasztását csökkenteni.
Piros foltok: ez az újszülött babáknál jelentkezik az első pár napon. Kicsi, korong formájú, nem kidudorodó foltok, néhány percre feltűnnek, majd elmúlnak.
Miliaria: pár darab, apró, fehér pöttyök, a csecsemő arcán, egy idő után eltűnnek.
Csalánkiütés: a csecsemő egész testén jelentkezhető apró, piros kidudorodó pöttyök, melyek közepe fehér vagy hólyagszerű. Pár óra alatt elmúlik. Ha a kiütés nem gyógyul azonnal forduljunk orvoshoz, mert a csalánkiütés könnyen összetéveszthető komolyabb bőrproblémákkal!
Száraz bőr: csecsemők bőre könnyen kiszárad. Gyógyszertári vagy orvos által felírt speciális hidratálókrémmel könnyen kezelhető.
Melegkiütés: pici piros kiütések, hólyagokkal az arcon és a felsőtesten, melyek akkor keletkeznek, ha a csecsemő bőre túlmelegszik. A gyógyulást elősegítheti, ha a baba bőrét langyos vízzel lemossa, és utána jól megszárítja. Gondoskodjon megfelelő hőmérsékletről.
Koszmó: fehér vagy sárgás pikkelyes foltok a fejbőrön. Általában 1 éves korra megszűnik, de érdemes kezelni, hogy ne súlyosbodjon. Kenje át babaolajjal a problémás területet, hogy felpuhítsa a lerakódást, hagyja rajta pár percig, majd mossa le babasamponnal vagy koszmóellenes samponnal és fésülje ki. A kezelés többszöri ismétlést igényel.
Pelenkakiütés: a csecsemő popsiján megjelenő pirosodás. Minden pelenkázás előtt törölje át langyos vízzel vagy popsitörlővel a területet, és kenje be védőkrémmel.
Ekcéma: a gyermekkori ekcéma tünetei a száraz, repedezett, piros, gyulladt, viszkető bőrfelület, mely olykor váladékozhat is. Általában a hajlatokban jelenik meg. Mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon a baba.


Sírás
Újszülötteknél nem ritka a napi 4-5 ór
ás sírás, de minden gyereknél változó. A mintagyerekekkel a legkönnyebb. 20 perc etetés, 1-2 óra alvás, kis sírás aztán kezdődhet elölről az egész. Az ilyen gyerek ritka. Vannak babák, akik szinte végig sírják az egész napot, és alig alszanak.
Miért sír a baba?
- fáj valamilye (hasa, szelek nyomják - köménymagos babatea javasolt)
- ölelésre vágyik
- éhes, szomjas
- melege van vagy fázik
- pisi vagy kaki van a pelusban
- csendet akar, de az is lehet hogy túl ingerszegény a környezet
"Átpelenkáztam, megetettem, biztosítottam számára a megfelelő hőmérsékletet, ringatom, babusgatom...... és még mindig sír! Mit tegyek?"
1. Nézze meg, hogy nincs-e láza. Mindenképpen használjon lázmérőt, mert a kézzel való rátéttel, egy síró csecsemőnek, magasnak tűnhet a hőmérséklete. Láz esetén hívjon orvost!
2. Fektesse egyik karjára a babát hassal lefelé, a másikkal tartsa a popsiánál majd lágyan kezdje le ringatni. Hasfájós babáknál gyakran beválik.


Széklet
Színe: Az első pár napban szurokmázat ürít a baba, melynek színe feketés. Az anyatejjel táplált csecsemők széklete sárgás barna, állaga folyékony. Ha a széklet véres azonnal forduljon orvoshoz!
A csecsemők nagy részének 2-3 hónapos kora között megváltozik a széklet színe, és állaga. Kicsit sötétebbé és sűrűbbé, esetleg csomóssá válhat.
Az újszülötteknél akár minden etetést követően lehet székletre számítani. Későbbiekben a széklet gyakorisága megritkulhat. Előfordulhat, hogy a csecsemő csak 3 naponta kakil. Egyen az anyuka több gyümölcsöt (szilvát, barackot) és/vagy itasson a csecsemővel kamillateát. Ha a baba 5 nap után sem kakil, nagyon erőlködik, látszik rajta, hogy csikaródik a hasa, és a székletkönnyítő teák sem használnak, forduljon orvoshoz!



Nemiszervek
Fiúknál: A fiúknál még a születés előtt leszállnak a herék. Ha nem, 2 éves kor után operációra lehet szükség. A fitymát 2-3 hónapos kortól kezdve minden fürdetésnél próbálja meg visszahúzni, de semmiképpen se eröltesse! Ha a fitymaszűkület akadályozza a vizeletürítést, azonnal forduljon orvoshoz!
Lányoknál: A lány újszülötteknél gyakori a véres folyás az első napokban. A popsikrém használatakor ügyeljünk, hogy a hüvely nyílásába ne kerüljön krém.
Fiúknál/Lányoknál: Akár fiú, akár lány, előfordulhat, hogy duzzadt lesz a kicsi melle, bepirosodik, és még pár csepp tej is jöhet belőle.


Lázcsillapítás
Lázmérés: Digitális hőmérőből két félét vehetünk: végbélen keresztül és fülön keresztül mérőt.
Végbélen keresztül 2 éves kor alatt javasolt mérőmódszer. A lázmérő végét és a végbélnyílást kenjük be egy kis vazelinnel vagy popsikrémmel. Tereljük el a baba figyelmét és óvatosan, kb. 1cm-re, toljuk a végbélnyílásba a hőmérőt. A digitális hőmérő jelezi a hőmérés végét, a hagyományos hőmérőt kb. 1 percig tartsuk bent. A végbélen keresztül mért hőmérsékletből fél fokot mindig vonjunk le, hogy megkapjuk a valós értéket!
Lázcsillapítás: Újszülötteknél lázcsillapító kúp alkalmazható. 3 hónapos kortól lehetőség van egyéb szájon át adható lázcsillapítók használatára is. Az orvos az első látogatás alkalmával felírja az újszülöttnek a lázcsillapító kúpot (Germicid - C). Láz esetén az újszülöttnek fél kúp hadható. 
Ha a csecsemő láza eléri a 38 fokot, hívjon orvost, de amíg az orvos kiér addig is folyamatos lázcsillapítás szükséges! 1. Engedjen fürdővizet, tegye a kiskádba a babát, majd a vizet fokozatosan hűtse. Nem szabad hideg vizet használni, mert a hirtelen hideg összehúzhatja az ereket. 2. Langyos vízzel átitatott lepedőt tekerjen a baba köré (ne túl szorosan). Bármelyik módszert választja, ügyeljen a fokozatos hűtésre!


Fogak
Az első fogak a csecsemő kb. 6-9 hónapos kora között bukkannak ki. Általában az alsó metszőfogak jönnek ki először, és két éves korra kibújik az összes fogacska. A tejfogak helyét 5-6 éves korban elkezdik átvenni a csontfogak. A fogzás alatt a csecsemő nyűgösebb, jobban nyáladzik. Hűsítő rágókával vagy az íny dörzsölésével segíthetünk a babának. Ha az íny piros és kissé duzzadt, kérjen rá kenőcsöt a gyógyszertárban. Az első tejfog megjelenését követően folyamatosan ápolni kell a gyermek fogait. Eleinte használjon puha törlőkendőt vagy gézt a fogak tisztítására, majd a későbbiekben áttérhet a puha sörtéjű gyermekfogkefékre! 1-2 éves kortól ajánlott alacsony fluorid tartalmú fogkrémek használata.