2011. május 22., vasárnap

Kalas Györgyi: Anyakönyv - Terhesség. Szülés. Abigél

E-mailben kaptam a tippet, hogy érdemes elolvasni ezt a könyvet is. E-book formátumban nem találtam, így hát megvettem papírosban. Aranyoska, valójában egy magyar anyuka Porontyon megjelent blogbejegyzéseit gyűjti össze, kiegészítve néhány témával kapcsolatosan az általános okosságokkal, későbbi tapasztalatokkal, vagy éppen más könyvekben található hasznosságokkal. 


"Az anyáknak, a leendő anyáknak, a rettegő csajoknak és az ijedt pasiknak az Anyakönyvre van szükségük. Egy csaj elmeséli a többi csajnak, hogyan püffednek majd fel a terhesség alatt, hogyan indul a szülés - "a nap fénypontjaként délután végigcsúszott a combomon a nyákdugó, mint valami gusztustalan meztelen csiga" -, hogyan folytatódik - "mintha minden összehúzódásnál egy asztalt akarnának átpréselni a fenekemen" -, és hogyan ér véget, aztán a rákövetkező hónapokban hogyan omlik össze kap értelmet az életünk a gyerekkel.Az Anyakönyvben az a legjobb, hogy a szerző, Kalas Györgyi se nem guru, se nem szektás megmondóasszony, hanem érdeklődő, a gyereke minden rezdülésére érzékeny újságíró-blogger. Így ráadásul egy jó tollú anya első kézből származó élményei mellé megkapjuk egy kismamaközösség leszűrt tapasztalatait is. Az Anyakönyvből szerencsére nem az orrszívás technikáját lehet eltanulni, hanem a gyerekre való odafigyelést. Meg hogy mennyire büdös az orrszarvú. Olvasni jobb, mint szülni – kezdje inkább az előbbivel! (Szily László)"

A könyvben vannak nagyon aranyos mondatok...néhányat beidéztem lentebb. A blogbejegyzések alapvetően azért messze nem olyan viccesek, mint mondjuk Lustaanyunál (bár más témát is dolgoz fel), s a hasznosságokat sem sikerült azzal a humorral átadni, mint a Vicky Iovine könyvben, de az jó, hogy tényleg nem próbál meggyőzni, kijelenteni, hogy csak úgy a jó, ahogy ő csinálta/csinálja. S az is jó, hogy lényegében az összes híres/hírhedt gyerekkönyv (Suttogó /ezt mi is olvassuk éppen, ha végzek vele, írok róla én is/,Spock, Kismama féle könyvek/ okosságai benne vannak zanzásítva, itt-ott kiegészítve a szerző saját kommentjével, véleményével. Na és persze a könyv a macska téma miatt különösen közel állt a szívemhez, annál is inkább mert a hozzáállás erősen hasonlatos a miénkhez /A macskának mennie kell?/. 

"A Suttogót én nem tartom annyira radikálisnak és elfogadhatatlannak, mint sokat, egyszerűen csak röhögnöm kell a legtöbb dolgon."

"Ahogy tud, elslisszol, én meg utána, négykézláb leszedem róla valahogy a pelenkát, közben repül a szar mindenfelé, megtörlöm a fenekét, majd lerogyok egy sarokba pihenni, közben ő köröz a lakásban, a biztonság kedvéért valahova odapisil, majd kezdődik a második kör, a pelenka feladása." (Abigél lefáraszt)

"Abigél mind a 60 popsitörlő kendőt kihúzkodta a dobozból, és mivel kihúzkodta, újabb szórakozás gyanánt azt próbálgatta éppen, hogy a hatvanból vajon mennyi fér be a szájába, desszertként pedig javában kóstolgatta hozzá a popsikrémet." (Abigél hurrikánként rombol)

"Ezután a konyhába iramodott, és a nála jóval nagyobb, pedálos fémszemetesbőúl kilógó zacskó segítségével próbált felállni, aminek következtében fél pillanat múlva ott kapálózott hanyatt dőlve a konyhakövön, hasán egy óriási szemeteskukával, és némi szeméttel." (Abigél hurrikánként rombol)

A megjelent bejegyzések jelenleg is megtalálhatóak a neten...bár nem egy komplett egzakt blogban, hanem kicsit vadászni kell rájuk, néhányat linkeltem fentebb.