2011. július 12., kedd

Az újszülött jellemzői és fejlődése

A tanfolyami jegyzet első témája, ezután következik a légzésfigyelős rész, amit már korábban leírtam. Azután már ígérem sorrendben megyek végig a témákon, ahogy időm és lelkesedésem (na meg Zsebi) lehetővé teszik a gépelést;) A szövegen semmit nem alakítok át, az esetleges helyesírási hibákat - amiket észreveszek - javítom, de a stilisztikai, mondatszerkezeti dolgokat nem.

"A gyermek fejlődését a veleszületett képességek, valamint a környezet együttes hatása alakítja. Az élet folyamán dinamikus együtt hatás érvényesül a gének és a környezet között. Megfelelő körülmények között a gyermekek a rájuk jellemző egyéni ütemben fejlődnek, egyesek a szokásosnál lassabban, mások az átlagosnál gyorsabban. Kis százalékuknál a fejlődés üteme eltér az átlagostól, ezért fontos, hogy a szülők ismerjék a csecsemők átlagos fejlődési ütemét, figyelemmel kísérjék a védőnő és a gyermekorvos segítéségével a gyermekük testi, mozgás, értelmi, érzelmi és szociális fejlődését. Eltérés esetén a kezelés annál sikeresebb lesz minél hamarabb kezdjük meg.

Az egészséges csecsemő jellemzői:

- Bőre halványrózsaszínű, de már korán szembetűnnek a genetikai adottságok pl. fehér vagy kreol bőr. Turgora jó. Turgoron a bőr ráncolhatóságát értjük, ami a bőr alatti kötőszövet zsír és folyadéktartalmától függ. A jó turgorú csecsemő bőre kissé ráncolható és alapjáról kissé elemelhető, elengedve a ráncok visszasimulnak. A bőrszín változásai betegségek tünetei is lehetnek (pl.: túlzott sápadtság, sárgás, kékes elszíneződések, foltok kiütések).
- Izomtónusa jó, ami azt jelenti, hogy izmai nincsenek megfeszítve, de nem is petyhüdtek. Az újszülött izomtónusa fokozott tónusú, mely élettani, ezért öltöztetésnél, gondozási tevékenységnél nagyobb ellenállást fejtenek ki, mint a későbbi csecsemőkorban. Nyugatás hatására izmait ellazítja.
- Az egészséges csecsemőnek nyugalomban jellegzetes testtartása van: lábát térdben kissé felhúzza, karját könyökben felhajlítja és kezét arcához, vagy arca elé helyei.
- A csecsemő arckifejezése tükrözi egészségi és kedélyállapotát. A nyugodt, mosolygós arc, érdeklődő tekintet a jó testi állapot és kedvező értelmi és érzelmi fejlődés jele. Fájdalom vagy kellemetlen érzés esetén tekintete bágyadt, közömbös vagy fájdalmas, tekintete aggódó lesz. Ha nem foglalkozunk vele eleget arckifejezése szomorú, tekintete közömbössé válik.
- A csecsemő légzése egyenletes, légzésszáma korának megfelelően változik. Újszülöttkorban percenkénti légzésszáma 35-50, majd az első év végre 25-30-ra csökken. Újszülöttkorban a légvételek különböző mélységűek, gyakran pár másodpercig tartó légzésszünetek is lehetnek.
- Pulzusának ritmusa és erőssége egyenletes, percenkénti érverés száma újszülöttkorban 120-150. 1 éves korban 110-120.
- Testhőmérsékletük 36,5-37,8 C között van. Hőszabályozásuk labilis.
- Alvásigényük néhány hetes korban 20-21 óra, csecsemőkor végére 16-17 órára csökken. Az egészséges csecsemő alvás közben nyugodt, nem túl sokat mozog, izmait nem feszíti meg. Az esetleges nyugtalanság, felírás, kiabálás okát ki kell deríteni. Ez lehet kényelmetlenség, fáradtság, izgatottság, félelem, szomjúság, éhség, betegség.
- Az egészséges csecsemők keveset sírnak és sírásuk kifejező. Az újszülött élte első napjaiban sokat és differenciálatlanul sír, de a gondosan figyelő anya már a második, harmadik héten felismeri, hogy fájdalom, éhség vagy egyéb ok miatt sír a csecsemő. Ha kiegyensúlyozott, nyugodt légkör veszi körül a csecsemőt egyre kevesebbet sír, sírása érzelmi színezetűre válik, könnyen megvigasztalódik, és ha a kiváltó okot megszüntetjük, azonnal abbahagyja a sírást. 


A csecsemő fejlődése újszülöttkortól 1 éves korig

A csecsemő és kisgyermek fejlődése során növekszik a hossza és a súlya, tökéletesedik az egyes szervek és szervrendszerek működése, a szervezet ellenálló képessége, kialakul és fejlődik a személyiség és a környezetéhez való alkalmazkodás mindenfajta formája.


Testi fejlődés:
- Hosszfejlődés: a leggyorsabban nő a csecsemő az első hónapban kb. 5 cm-t a második átlagosan 3 cm-t, a 3-7 hónapban havonta 2 cm-t, utána 1 éves korig havonta 1-1,5 cm-t.
- Súlyfejlődés: Az egészséges csecsemő a második héttől általában egyenletesen gyarapszik, a súlygyarapodás az első félévben nagyobb, átlagosan 600 gr havonta, a második félévben kevesebb, átlagosan 500 gr havonta.

Mozgás, értelmi, érzelmi fejlődés:
1-2 hetes: Karját behajlítva, kezét feje mellett tartja. Fejét nem tudja tartani. Hangos zajra összerezzen, Szereti, ha kézben tartják.

1 hónapos: Feje hátrahanyatlik, ha felemeljük. Hason fekve fejét átfordítja. Rövid időre, arcra fixál, hangokra figyel, erős hangra összerezzen, moduláltan sír. Igényli a becézgetést.

2 hónapos: Fejét tartani tudja, oldaláról hátára fordul, fejével a hang irányába fordul. Hason fekve fejét megemeli. 25-30 cm távolságból arcot követ, arcra mosolyog. Torokhangokat ad.

3 hónapos: Karjait kinyújtja, fogással próbálkozik, hason fekve alkarra támaszkodik, oldalára fordul. Gőgicsél. Felismeri anyja arcát, hangját.

4-5 hónapos: Pontosan nyúl a tárgyakért, kezét a középvonalban nézegeti, hason fekve mellkasát kiemeli. Hasára, hátára fordul. Gőgicsél, nevet.

6 hónapos: Forog, hason fekve kézen támaszkodva játék után nyúl. Rövid ideig megül. Játékot egyik kézből másikba áttesz, szájába vesz. Gagyog, élvezi a hangadást. Felismeri a körülötte lévő személyeket.

7 hónapos: Gurul, esetleg feltérdel, támasztékkal biztosan ül. Lábát szájába veszi, fogása egyre biztosabb és finomabb, üti az asztalt tárgyakkal. Örül a saját hangjában, idegenekkel szemben bizalmatlan.

8-9 hónapos: Mászik, gurul, elül, feltérdel, kúszik, mászik. Tárgyakat egymáshoz ütöget. Öltözködésnél kezét, lábát dugja. Szótagokat ismételget. Kérésre figyel, tiltást ért. Hol van kérdésre ismerős személyre, tárgyra mutat. Játszik a hangjával.

10 hónapos: Kapaszkodva feláll. A tárgyakat hüvelykujjal és mutatóujjal fogja meg. Érti a "nem" szót. Pá-pá-t int.

11 hónapos: Kapaszkodva, oldalazva jár. Biztosan kúszik, mászik. Mutatóujjával rámutat tárgyakra, ezzel fejezi ki kívánságait.

12 hónapos: Biztosan áll, segítséggel jár, apró tárgyakat csippentő fogással megfog, kézbe vehető ételeket önállóan eszik. Játékokat ki-be rámol. Számára érdekes dolgokra hanggal, mutogatással felhívja környezete figyelmét. Anyanyelvi hangzókészlettel halandzsázik. Egyszerű utasítást gesztus segítségével megért."