2011. július 20., szerda

Láz és lázcsillapítás

Következő téma a tanfolyamról, szokásosan csak az észrevételezett helyesírási hibákat javítottam (meg persze nem kizárt, hogy elkövettem újakat), a szöveg többi része változatlan.


"A normál testhőmérséklet 36-37,2 °C között ingadozik. Befolyásolja a külső környezeti hőmérséklet, a napszaki ritmus és a fizikai aktivitás. 37,2 °C felett hőemelkedésről 38 °C felett lázról beszélünk, 39 °C felett magas lázról. A láz nem egyenlő a betegséggel, csak egy tünet. Lehet gyermekünk súlyos beteg láztalanul és lehet magas láza, mégsem társul komoly betegséggel. A láz, a szervezet védekező reakciója. A kórokozók elleni küzdelemnek a része ezért 38 °C fokig nem szükséges lázat csillapítani. 38 °C már megterheli a szervezetet, fontos a láz csillapítása. 


Hol mérjük a gyermek hőmérsékletét?
Óvodás korig a legmegbízhatóbb módszer a végbélben történő lázmérés. Nagyobb gyermekeknél már a hónaljban is mérhetünk testhőt. Ügyelnünk kell, hogy a lázmérő ne csússzon ki. A hónaljban és a test más pontjain mért hőmérsékletet meg kell különböztetnünk. A végbélben, a szájban, a nyelv alatt, illetve a fülben mért testhőmérséklet az ún. maghőmérséklet. Ezért 0,5 °C fokot le kell vonjunk, hogy megkapjuk a valós testhőmérsékletet. A homlokra helyezhető tapasz csak tájékoztató jellegű. Fontos, hogy ne csak tapintással, saját hőérzetünkre hagyatkozva feltételezzük, hogy gyermekünk lázas, hanem pontos adatokkal rendelkezzünk. Ebből láthatjuk, a lázcsillapítás hatékonyságát, a láz illetve a lázas betegség lezajlásának folyamatát. (Pl. csökkenő tendenciát mutat, folyamatos, vagy visszatérő a láz).


Lázcsillapítás


Fizikális - nem gyógyszeres lázcsillapítás (hőelvonáson alapuló jelenség)
1. Hűtőfürdő: a lázas gyermek testhőmérsékletével megegyező hőmérsékletű, tehát meleg vizes kádba kezdjük. Melyhez lassan, fokozatosan engedünk hűvösebb vizet. Mindaddig, míg a víz hőmérséklete kb. 28-30 °C lesz. Tehát nem hideg! A gyermek egész testét locsolgatjuk, kb. 10-15 percen át. A legjobb, s ha a gyermek is hajlandó rá, egyszer-egyszer nyakik belebújik a vízbe.
2. Priznic- hűtőborogatás: A gyermek nyakától lefelé, vizes lepedőbe, törölközőbe, textil-pelenkába tekerjük. Kb. 10 perc múlva, a ruha átmelegedésekor kicseréljük. Mindezt 2x megismételjük. A végtagokra helyezett vizes zsebkendők alkalmazása hatástalan, tehát nem javasolt.


Gyógyszeres lázcsillapítás
Formái: kúp, szirup, oldat, tabletta
A kiválasztásnál vegyük figyelembe a gyermek életkorát, de inkább a testsúlyát, (hiszen 6 évesen gyermekünk lehet 15 kg, de 40 kg is...). Fontosak az esetleges korábbi allergiás reakciók is. A kúpot tartsuk hűtőszekrényben. Időnként ellenőrizzük a lejárati dátumát és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyermekünk idővel a már korábban bevált gyógyszerét kinőheti! A lázcsillapító kiválasztásánál nem a lázcsillapítók nevét, hanem a hatóanyagát figyeljük. Minden gyártó más és más néven, azonos tartalmú orvosságot készít, melyek kombinálva, könnyen túladagoláshoz vezetnek. Bizonytalanság esetén kérjük háziorvosunk, és a patikus segítségét.


A leggyakrabban használt lázcsillapító hatású gyógyszerek adagolási javaslata:

5 ttskg-ig: Germicid (Aminophenazon)/ Supp.Noraminophenazoni 100 mg - osból 1/2 kúp

6-10 kg: Germicid/ Noraminophenazoni 100 mg/ Supp. Antipyreticum pro infante 1 kúp, Mexalen (Paracetamol) 125 mg-os 1 kúp, Panadol (paracetamol) szirup 4-6 ml, Nurofen (Ibuprofen) 60 mg-os 1 kúp, vagy szirup 3-5 ml, Cataflam csepp (diclofenac) ttskg-ként 1 csepp

10-20 kg: Noraminophenazoni 200 mg-os/ Supp. Antipyreticum pro parvulo 1 kúp, Panadol szirup 10-15 ml, Nurofen 125 mg-os 1 kúp vagy szirup 6-8 ml, Cataflam csepp a fentiek szerint

20-30 kg: Nurofen szirup 8-12 ml, Rubophen (Paracetamol)/Mexalen 500mg-os 1/2 tabletta, Panadol szirup 14-18 ml, Algopyrin (Metamizole) 500 mg-os 1/2 tabletta

30-40 kg: Nurofen szirup 12-16 ml, Rubophen, Mexalen, Panadol 500 mg-os tabletta 1db, Algopyrin 500 mg 3/4-1 tabletta

A vastagon szedett gyógyszerek vénykötelesek! A gyógyszerek mögött zárójelben a hatóanyagot tüntettük fel.

Az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek ismétlése között 4-8 órát várni kell, de félidőben, ha még szükséges, más csoportba tartozó gyógyszer adandó. Illetve fizikális hűtéssel is kombinálhatjuk a terápiát. Otthon tartsunk legalább 2 különböző hatóanyagot tartalmazó lázcsillapítót!

A láz kapcsán a szervezet folyadékigénye kb. 10%-kal megemelkedik, ezért ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékpótlásról. AKi nem iszik eleget, annak a lázát nehezebben, vagy nem fogjuk tudni csillapítani! Az étvágytalanság gyakori velejárója a betegségeknek, emiatt nem kell aggódni, nem kell erőltetni.


Meddig várhatunk otthoni kezeléssel és mikor kell orvoshoz fordulni?
- Külön figyelmet érdemelnek az újszülöttek, főként 4-hetes koruk előtt. Ha a baba lázas, azonnal keressük fel a gyermekorvost. Újszülöttkorban ugyanis a láz hátterében nagy valószínűséggel bakteriális fertőzés áll, és mivel a babák immunrendszeres még éretlen, akár néhány óra alatt nagyon súlyos állapot is kialakulhat.
- 1 hónaposnál fiatalabb kiscsecsemő láza estén (végbélben mérve, ne feledkezzünk meg a 0,5 °C levonásról!) - lázcsillapító adása után azonnal forduljunk a háziorvosunkhoz, sz.e. ügyelethez, ilyenkor a legtöbb esetben kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges.
- Ha a láz mellett más súlyos tünet is fennáll, pl. csillapíthatatlan hányás, hasmenés, nehézlégzés, kiütés
- Ha a gyermeknek ismert krónikus társult betegsége van (pl. immunhiány, diabetes, asthma)
- 3 napnál tovább elhúzódó láz

Nagyobb gyereknél, jó általános állapot, könnyen csillapítható láz esetén várakozhatunk.
Mielőtt lázas gyermekünkkel orvoshoz indulunk, otthon kezdjük el a lázcsillapítást. A rendelőben történő hosszas várakozás esetén a láz még magasabbra szökhet, illetve lázas görcsállapot léphet fel.


Lázgörcs
A lázgörcs olyan rázkódás amit láz, vagy a megemelkedett testhőmérséklet okozhat. A roham alatt a gyermek elveszti az eszméletét, nagyon sápadtnak tűnhet, a szája körül kékes lehet a bőr színe, az izmok megfeszülhetnek, majd később rángatódzani kezdhetnek. A roham néhány másodperctől egészen néhány percig tarthat. Elég gyakori, körülbelül a gyermekek 3%-ánál fordul elő. A leggyakrabban 3 hónap és 4 éve között fordul elő. Nagyon ijesztőnek nézhet ki egy lázgörcs roham, de ártalmatlan. Általában rövid ideig tartanak, és nem okoznak agykárosodást. A problémák akkor adódnak, ha a roham huzamosabb ideig tart és a gyermek nincs kezelve. A roham után a gyermek fáradt és aluszékony lehet. Nyűgös lehet egy napig. A megszokott tevékenységeket ismét lehet kezdeni amint a gyermek jobban érzi magát. Fel kell hívni a gyermek orvosát, ha a gyermek nem tűnik rendben 1 nappal a roham után. 30-40%-ban ismétlődhet! Ha a gyermek egy évnél fiatalabb, a visszatérés esélye magasabb. A visszatérésre való esély kisebb, ha a gyermek 3-4 éves és nagyon ritka 6 év után. Az epilepsziára való esély enyhén magasabb. A legtöbb gyermeknek NEM LESZ epilepsziája. 



Teendők: Ha a gyermek görcsöl, maradjunk nyugodtak és maradjunk a gyermek mellett. Ha a görcsök elkezdődtek semmit sem tehetünk, hogy megállítsuk. A gyermeket az oldalára kell fektetni, hogy a nyál és az esetleges hányás a szájából kifolyhasson. A felső térdet hajlítsuk be, hogy a gyermek ebben a testhelyzetben maradjon. Ez a testhelyzet megakadályozza a gyermek megfulladását a nyálon, vagy hányáson. A gyermeket NE "mozdulatlanítsuk". A gyermek körül távolítsunk el a kemény vagy éles tárgyakat, amivel megelőzhetjük a sérüléseket. Lazítsuk meg a gyermek ruháját a nyaka körül. Ne tegyünk semmit a gyermek szájába, Lehetetlen, hogy a gyermek lenyelje a nyelvét. Ha ismételt görcsről van szó, vagy a jól felkészült szülő gyanítja, hogy lázgörcs zajlik, kezdjük meg a lázcsillapítást. Kerüljük a szájon át adható szereket, hiszen ebben az esetben félrenyeléshez vezethetnek! Válasszunk a gyermek életkorának, illetve testtömegének megfelelő mennyiségű és hatóanyagú kúpot. Figyeljük meg a gyermeket a roham alatt, hogy milyen sokáig tart a roham, mely testrészek rángatóznak, ami hasznos lehet az orvos számára. Néhány gyermeknek az orvos felírhat gyógyszert ami a jövőbeli rohamokat megállítsa. Ezt meg kell beszélni az orvossal. A roham után hagyni kell a gyermeket pihenni, vagy aludni. Az normális, hogy a gyermek aludni akar a roham után.

Orvost kell hívni:
- Ha a roham a gyermek életében először jelentkezett, ekkor kórházi kivizsgálás lesz szükséges.
- Ha a roham 5 percnél tovább tart, a gyermeket be kell vinnünk a legközelebbi ügyeletre. A gyermeknek gyógyszerre lehet szüksége, ha a roham sokáig tart.
- Ne szállítsuk a gyermeket a roham alatt, ha egyedül vagyunk vele. Hívjunk valakit segíteni, ha vezetünk, vagy hívjuk a mentőket!
- Ha az ismételt roham a korábbihoz képest más lefolyású, fel kel hívni a gyermek kezelőorvosát, és meg kell vele beszélni, hogy szükségesnek tartja-e, hogy kivizsgálja a gyermeket!"