2011. július 14., csütörtök

Idegentest eltávolítása

Ez is olyan téma a tanfolyamról, amiről a csodakönyvecskében nincs leírás...ez az utolsó ilyen. Szóval akkor az én emlékeim szerint, kiegészítve egy a neten talált videóval (ez nem pontosan azt mutatja be, amit lent leírtam, de a tanfolyamon az alábbiak hangzottak el).


Szóval idegen test esetén három verzió lehetséges:

A. Köhög - ha tud levegőt venni, rendesen köhög és két köhögés között van hangadás, akkor nincs igazából teendő. Nem kell ütögetni, maximum megnyugtatni és engedni, hogy kiköhögje, amit ki kell.

B. Nem köhög, vagy nem jól köhög (elfúló, nincs hangadás a köhögések között, lilul a csecsemő), ekkor kézzel szabad légutat biztosítunk, kicsit döntve hassal a térdünkre fektetjük, majd 5ször a hátára ütve próbáljuk eltávolítani az idegentestet. Ha nem jártunk sikerrel, akkor a mellkason is próbálkozunk. Egészen addig próbálkozunk, amíg eszméleténél van, utána C. pont. 

C. Ha eszméletlen, vagy a próbálkozások közben válik eszméletlenné, akkor jön az újraélesztés, annyi különbséggel a korábban leírtakhoz képest, hogy előbb segítséget kérünk, majd kimarad a lélegeztetés, csak a mellkaskompresszió van. Utána a szájába nézünk, hogy megjelent-e az idegen test, ha nem, akkor jön 2 befúvás és újra a mellkaskompresszió, a továbbiak már változatlanok.