2011. július 9., szombat

Babaelsősegély tanfolyam

Úgy gondoltuk, hogy ha már van légzésfigyelőnk (vagyis nem egészen, de erről majd később), nem árt, ha azt is tudjuk mit kell tennünk, ha esetleg beriaszt. (Bár tekintettel arra, hogy mind a kettőnknek van jogosítványa voltunk már elsősegély tanfolyamon...mondjuk nem babáson és réges-régen, KáeM tudása egyébként nem fakult, sőt. Meg azóta is volt már pár ilyen tanfolyamon, de nem ez most a lényeg). Szóval nézegettem a neten a lehetőségeket, s ilyen-olyan fórumokon a Minimanóban tartott tanfolyamról olvastam a legtöbb pozitív véleményt. Mivel árban nem igazán van jelentős különbség, hát erre esett a választásunk. Aztán addig nézegettük a megfelelő időpontot, míg majdnem lemaradtunk a maratoni 5 órás tanfolyamról. Már éppen beértem volna a fél órás gyors talpalóval, amikor is a felhívott hölgy felajánlotta, hogy mehetünk mégis az 5 órásra, mert besuvaszt minket. Hát így mentünk:) Mivel többször is felhívta a kedves hölgy a figyelmünket rá, hogy hosszú ez az idő, hát készültünk hideg élelemmel, innivalóval (bár jelezte, hogy némi rágcsálnivalóval és itókával ők is készülnek).

Ambubabák....avagy az alanyok, akiket 12-en sem tudtunk életre lehelni:P
Az előadást egy fiatal gyerekorvos doktornő tartotta, aki jelenleg nem praktizál, mert otthon van a fél éves babájával, de egyébként a volt MÁV kórházban dolgozik. 10-kor (nagyjából) kezdtünk, az első szakaszban általánosságban beszélt már mondatot a légzésfigyelőkről, aztán bemutatta az újraélesztés lépéseit elméletben, majd gyakorlatban, egy csecsemő ambubabán, illetve egy nagyobb gyereket szimbolizáló darabon is (1-14 év közötti gyermekre vonatkozó újraélesztés). A bemutató után negyed órás időintervallumokra osztva a jelenlévők mind kipróbálták/megtanulták a babákon a bemutatott technikát a doktornő segítségével. Ezután rövid szünet következett, majd a második blokkban az ilyen-olyan gyermekbetegségeken/veszélyforrásokon szaladtunk végig. Tényleg szaladtunk, mert ekkor már lényegében 10 percenként nézte a doktornő az órát, s több témáról is csak annyit mondott, hogy nagyon jól le van írva az átadott anyagban. A végén fizettünk 12 ezer magyar forintot páronként, majd megkaptuk az újraélesztős dvd-t is, végül távoztunk.

KáeM éppen a befúvást gyakorolja a nagyobbik gyereken
És akkor a vélemény, kritika, észrevételek.... Nos ahhoz képest, hogy gyerekorvos tartotta az előadást, aki maga is gyakorló anyuka, meglepően kevéssé volt összeszedett, sok helyen pontatlan információkat nyújtott, illetve az újraélesztésnél sok apróságot nem mondott el, ami adott esetben fontos lehet (avagy jó dolog egy ambubabás gyakorlás, csak éppen a valóságban a kisbaba nem ilyen kemény:P). De persze ettől függetlenül volt hasznossága a dolognak. A zárórészben az idegen tárgyas gyakorlásnál rossz volt, hogy nem ellenőrizte mindenkinél, hogy valóban jó-e a technika, amivel próbálkozunk, illetve nagyon kellemetlen volt az álladó órafigyelés, mert ettől még az érdekesebb témáknál sem igen mert az ember kérdezni...értem én, hogy siet a kisbabájához, na de ha már elvállalta és nem kevés pénzt is fizetünk érte, akkor tessék rendesen végigcsinálni. Ami tényleg nagyon pozitív az az átadott összefoglaló anyag, ennek a cikkjeit szépen lassan fel is fogom tölteni a blogra. Kellemes csalódás volt a Minimanó mellékhelysége - mert sajnos eddig azt tapasztaltam, hogy ez egyik bababoltban sem annyira kiemelkedő, mint várná az ember. S tényleg készültek ránk innivalóval és némi rágcsálnivalóval. Összefoglalva részemről azért alapvetően hasznosnak éreztem a tanfolyást, KáeM - aki nálam jelentősen kiterjedtebb egészségügyi ismerettel rendelkezik - már nem biztos, hogy elmondhatja magáról ugyanezt.

Na és tanultunk azért fontos okosságokat, orvosi szakkifejezéseket is:

Például az eszméletlenség szakmailag elfogadott definícióját: "Fekszik, mint a lőtt nyúl...."

Vagy, hogy egy felnőtt egy egész szál cigaretta megehet gond (nikotin mérgezés) nélkül. (Csecsemőnél 1/3 szál volt ez a méret, felnőttnél meg persze más, ha dohányzik az illető fogyasztó:P)

És amire végülis azt mondta, hogy maga is letagadná, hogy ilyet mondott, de attól még működik: Hányás, hasmenés esetén jó szolgálatot tehet a kirázott (szénsavtalanított) kóla.

/A doktornő nevét nem személyiségi jogainak védelme érdekében nem árulom el, hanem egyszerűen azért, mert nem sikerült megjegyeznem./


A fenti videóhoz képest mi annyival tanultuk másként az alapokat, hogy az első befúvásnál 5ször fújunk, utána 30 kompresszió következik, majd 2 befúvás, újabb 30 kompresszió. S természetesen itthon nem a 911-et, hanem a 104-et kell hívni....ígérem még írok a témáról pontosabban és részletesebben is.