2011. július 13., szerda

Bölcsőhalál

Következő téma a tanfolyamról, szokásosan csak az észrevételezett helyesírási hibákat javítottam, a szöveg többi része változatlan.

"A bölcsőhalál, más néven a hirtelen újszülött kori halál (SIDS - Sudden Infant Death Syndrome) minden előzmény nélküli váratlan elhalálozás, kiváltó okát sem a kórelőzmények, sem a boncolás nem tudja igazolni. A bölcsőhalál nem betegség vagy rendellenesség, hanem diagnózis, melyet azoknál az egy évnél fiatalabb, látszólag egészséges csecsemőknél állítanak fel, akik hirtelen, minden előzmény nélkül veszítik életüket.

Bár megnevezést már talált rá az orvostudomány, a pontos eredetét még kutatják, valamint azok a gyógymódok sem ismertek, amelyek garantáltan kiküszöbölik a lehetőségét. Bár a magyar kifejezés tartalmazza a bölcső szót, a halál helyét valójában nem jelöli, hiszen bárhol előfordulhat, ágyban, babakocsiban, autóban; figyelmeztető jel nélkül.

Veszélyeztetettek:
Minden egy évnél fiatalabb gyermek ki van téve a bölcsőhalál veszélyeinek. Egy gyermek érintetté válhat biológiai és szociális tényezők, valamit környezeti tényezők hatására is.
- koraszülöttség
- ikerszülés, alacsony születési súly
- nehéz, problematikus szülés
- édesanyja dohányzott, vagy kábítószert fogyasztott a terhesség alatt, húsz évnél fiatalabb és első szülése volt
- a másik szülője is dohányzott
- alacsony szülői iskolázottság, fiatal szülői életkor
- édesanya szegénységben él, vagy nem vett részt terhesgondozáson
- rossz szociális körülmények, egyedülálló szülő
- tápszerrel táplált csecsemő (a szoptatással csökkenthető a bölcsőhalál kockázata)
- ha volt olyan testvére, aki bölcsőhalálban halt meg
- hason alvó csecsemők
- átélt életveszélyes helyzetet, különösen légzésleállást, mely során bekékült.

A legtöbb bölcsőhalál hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél tapasztalható. Egy német statisztika szerint a legnagyobb az előfordulás a harmadik hónapban. Erősen csökkenő számban ugyan, de vannak esetek a 7-12. hónapban is. Bárhol megtörténhet, nem feltétlen bölcsőben. Általában alvás közben éri a halál a csecsemőket, este tíz és reggel tíz óra között. A kockázat a fiúgyermekek és az ikrek esetében, valamint az alacsony születési súlyúak körében nagyobb. Kutatások szerint télen gyakoribb, február-március hónapban van a csúcs, és egy kisebb július-augusztus táján.

A világ népességében a hirtelen csecsemőhalál átlagos előfordulási aránya körülbelül 3 ezrelék, ami azt jelenti, hogy ezer csecsemőből hármat érint. Habár a titokzatos gyermekhalálozások száma riasztó lehet, a tény az, hogy a bölcsőhalál még mindig relatív ritkán fordul elő, és az esetek száma csökken - 1991 óta, a SIDS előfordulási szintje az Egyesült Királyságban 70 százalékkal mérséklődött. Jelenleg évente körülbelül 350 csecsemő hal meg ebben az országban váratlanul, minden előzmény nélkül. Kaliforniában hozzávetőlegesen minden kétezredik csecsemő hal meg hirtelen. A hazai adatok a szakemberek szerint a világátlaghoz képest igen jók. a SIDS aránya a csecsemőhalálozásban 1,4%. Magyarországon 1980 és 1995 között 475 csecsemő halt meg bölcsőhalálban.

Megelőzés
A bölcsőhalál megelőzésére nincs bizonyítottan eredményes recept, de az alábbi tanácsokat betartva jelentősen csökkenthetjük a veszélyt.
- Legalább 6 hónapos koráig lehetőleg kizárólag szoptassuk a csecsemőt!
- Ne dohányozzunk a csecsemő környezetében!
- Ne öltöztessük túlzottan melegen a csecsemőt!
- Fektessük a csecsemőt a hátán!
- Folyamatos D3 vitamin adásra törekedjünk!
- Oltás után (Di-Per-Te) fokozottan figyeljünk a lázra!

A legfontosabb teendőnk, hogy újraélesszük a gyermeket. Legalábbis a mentők kiérkezéséig fenntartsuk a légzést és a keringést."

A teendők nincsenek összefoglalva leírva a kiadott anyagban, hiszen erről szólt maga az elméleti oktatás. Itt tehát a saját jegyzeteimre és emlékeimre hagyatkozva jöjjenek az okosságok:


Bármelyik fenti hibája perceken belül halálhoz vezethet.

Az ellátás menete csecsemő esetében:


1. A központi idegrendszer ellenőrzése: szólítsuk meg, érintsük meg. - Ha nincs reakció, akkor jön a következő lépés.
2. Letesszük a babát a földre, vagy más kemény felületre.
3. Légzés ellenőrzése: Csecsemőkorban nem szabad hátrahajtani a fejet, hanem csak úgynevezett anatómiai (neutrális) helyzetbe kell hozni, azaz az arc és a mellkas egy vonalba legyen. Ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy az egyik kezünket a homlokra, helyezzük, a másik kéz mutatóujját pedig az állra. Hajoljunk a baba arca fölé és 10 másodpercig vizsgáljuk a légzést. Ha a légzés kielégítő, fordítsuk a csecsemőt oldalra, és tartsuk így amíg a mentő meg nem érkezik. Ha nem akkor jön a következő lépés.
4. Ha a csecsemőnek nincs légzése, hajtsunk végre 5 befúvást. A fejet végig tartsuk anatómiai helyzetben! Ebben az esetben a befúvást szájba és orrba egyaránt végezzük. Azaz helyezzük az ajkunkat a csecsemő szája illetve orra köré és így végezzük el az 5 befúvást. Ügyeljünk rá, hogy a levegő ne szivárogjon. A levegő mennyisége kb. megegyezik azzal a mennyiséggel amennyi a pofazacskónkba elfér. A befúvásokat ne erőből hajtsuk végre. Minden befúvás után figyeljük meg, hogy süllyed-e a mellkas. Az 5 befúvás után ellenőrizzük újból a légzést. Ha továbbra sincs légzése a sérültnek, kezdjük meg a mellkaskompressziót. 
5. Mellkaskompresszió: Ügyeljünk arra, hogy az a kezünk amely a homlokon helyezkedik el, mindvégig maradjon is ott. Másik kezünk mutató-, és középső ujját helyezzük el úgy a mellkason hogy az a szegycsont és a mellbimbók vonalának"kereszteződésénél" legyen. Ezután végezzünk 30 mellkaskompressziót 100/perces ritmusban. Minden kompresszió után engedjük fel teljesen a mellkast, de a kezünk ne emelkedjen el arról. Ezután 2 befúvás következik. Majd ismét 30 mellkaskompresszió. Ezután addig váltogassuk a kompressziót és a befúvást, míg a csecsemőnek nem lesznek életjelenségei, vagy a mentők ki nem érkeznek. Ha egyedül vagyunk egy perces újraélesztés után, ha többen vannak azonnal hívjanak mentőt.

Magyaroszágon a mentőt a 104-es számon tudjuk hívni (akkor is hívjuk, ha közben már reagál a csecsemő!), ha nem veszik fel azonnal, ne tegyük le, hanem várjuk meg míg mi kerülünk sorra. Fontos nagyon, hogy pontos információkat adjuk a diszpécsernek!!!