2011. július 10., vasárnap

Légzésfigyelő

Ahogy a nagy tanfolyam kapcsán már említettem nem is olyan egyszerű ez a téma. Szóval utána álltunk neki egyáltalán kibontani a tesóéktól kapott légzésfigyelőt, így csak ekkor szembesültünk vele, hogy ez bizony az alaptípus, ami még csak egy fejegységgel rendelkezik és nem működik kvázi bébiőrként is. Nos sajnos ez nálunk nem jó így ebben a formában, mert hogy Zsebinek saját szobája van, nem velünk egy légtérben fog aludni, és ott is csukott ajtó mellett (hogy nyugodtan tudjon tőlünk és Jade cicától függetlenül), így nem tartottuk elégségesnek a csak fejegységgel rendelkező légzésfigyelőt, hát mégis kénytelenek voltunk beruházni egy új verziósba. Nem a legdrágább és legújabb videós verzió mellett döntöttünk, bár kétségtelen, hogy ilyen elektronikai kütyűmű-mániásoknak mint mi vagyunk azért meg kellett nézni, fogdosni. Persze messze nem ér annyit, amennyibe kerül és szükségünk sincs rá természetesen. Szóval maradt az alábbi típus, az alaptulajdonságok leírása, na meg maga a készülék is - természetesen - az Elefáni oldaláról származik. 


- Bébiőr és légzésfigyelő Angelcare, AC401 
- Légzésfigyelő és/vagy babaőrző üzemmód 
- Riasztás gyerméknél és szülőnél is 
- Hang és fény riasztás 
- Nagyobb felületű matracok is monitorozhatóak 
- Szobahőmérséklet kijelző 
- Digitális LCD kijelző 
- Éjszakai fény 
- Alacsony elemfeszültség kijelzése a szülői egységen is 
- Digitális kódrendszer (kiküszöböli az interferenciákat) 
- Hatótávolság: 150m - 250m

És akkor - ahogy tegnap ígértem - jöjjön az első adag okosság a tanfolyáson kapott könyvből, most nyilván a légzésfigyelőkről és használatukról:

"Az újszülöttek légzésének otthoni megfigyelésére fejlesztették ki a légzésfigyelő készülékeket, mely valójában nem a légvételt, hanem a mellkas mozgását figyeli. 

Akarattal senki sem tudja leállítani a légzését, ilyenkor ugyanis azonnal beindulnak olyan mechanizmusok, amelyek ezt nem engedik. A csecsemők esetében is ezek az ún. autóregulációs mechanizmusok segítik a periodikus légzést. Rendkívüli estben az autoregulatív mechanizmus nem indul be, bekövetkezik a bölcsőhalál. 

Csak olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyiken valamilyen független orvosi minősítő szervezet engedélye szerepel. Ezek az ún. CE xxxx számok - amelyek nem azonosak a szinte minden eszközön megtalálható CE szám nélküli jelzéssel - szavatolják azt, hogy a készülék átesett a minősítő vizsgálaton illetve folyamatos gyártási kontrollal rendelkezik. Fontos tudnunk, hogy az új fejlesztéseknek köszönhetően napjainkban gyártott légzésfigyelő készülékek elektroszmog kibocsátása alacsony. Nincs legjobb és legrosszabb készülék. Ezek már mind ugyanazt tudják. Több típus létezik, melyek nem feltétlen minőségben, csak a felhasználási környezethez való alkalmazásban különböznek (lásd lejjebb!).

Megkülönböztethetjük a készülékeket felépítésük alapján. Vannak egy, kettő, illetve három lapos készülékek. Minél nagyobb felületre tesszük, annál több lapból állót vegyünk, hogy a babaágy minél nagyobb felületét lefedje. Nagyobb méretű érzékelőlappal minimális a téves riasztások száma. A készülékek érzékenysége több fokozatban, precízen, a helyi sajátosságoknak megfelelően beállítható. Működtetését befolyásolja, ha túl vastag matrac alá tesszük (tévesen fog riasztani!). Általában a készülékek 18 mp-nél riasztanak, de a 12-dik vagy 15-dik mp-nél megelőzi a riasztást egy figyelmeztető hang. A légzésfigyelő készülékek többsége elemmel is működik, így kivédhető az áramszünet okozta működésképtelenség. Vannak olyan készülékek, amelyek előre jelzik az elem merülését is.

A leggyakoribb hibát az szokta okozni, ha a készülék túl érzékeny, ezért például ezek nem használhatók ha repülőtér közelében lakunk. A készülék érzékenysége miatt a gyermek kiságyát lehetőleg ne tegyük a lakásban ahhoz a falhoz, melynek másik oldala az utca felé néz.

Ikerbabáknál - ha egy ágyban alszanak - nem használhatóak hagyományos érzékelőlapos légzésfigyelő készülékek, mivel az egyik baba légzésleállása esetén a másik gyermek légzése miatt nem riaszt a készülék!. Az ő esetükben speciális, pelenkára szerelhető légzésfigyelőt érdemes alkalmazni, vagy külön ágyba fektetni a gyermekeket.

Vannak olyan tényezők, melyek minden légzésfigyelő készüléket befolyásolnak. Ilyen például a lakásban keletkező léghuzat, az utcán közlekedő járművek (metró, villamos) rezgései, melyek téves riasztást idézhetnek elő. Ilyen rezgésekkel jár az is, ha a szomszédban hangos, mély, ütemes zenét hallgatnak (pl.: house).

Amikor a gyermeket beletesszük a kiságyba, bekapcsoljuk a készüléket, amely 10 másodperc alatt felméri a környezetét. Mielőtt kivesszük a gyermeket az ágyból, ne felejtsük el kikapcsolni a légzésfigyelőt, mert elkezd riasztani!

Nagy, többszintes lakásba javasolt az ún. babyphone. Minden készülékhez tartozik egy adó és egy vevő egység, mely a hangot továbbítja és fényjelekkel is figyelmeztet. A vevő egységet olyan helyre tegyük, ahol senki (pl.: testvére) sem tudja véletlenül kikapcsolni.

Jó tudni, hogy a légzésfigyelő készüléket bármikor elküldhetjük a gyártóhoz egy átvizsgálásra! A használat előtt hasznos lehet a "teszt üzemmód" beindítása!

A légzésfigyelő készülékeket a gyermek 1 éves koráig ajánlatos használni."